ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
08.02.2021 N 461/ІПК/99-00-07-02-01-06
Державна податкова служба України, розглянувши запит товариства про надання індивідуальної податкової консультації щодо поширення положення абзацу одинадцятого п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Кодексу (2755-17) на строки подачі заяви про повернення сум бюджетного відшкодування, проведення перевірок платників податку та включення до податкового кредиту сум податку на додану вартість, повідомляє таке.
Як зазначено у зверненні, практична необхідність отримання індивідуальної податкової консультації обумовлена нечітким визначенням у Кодексі (2755-17) відповідних норм.
Відповідно до абзацу одинадцятого п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ "Перехідні положення" Кодексу на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 цього Кодексу (2755-17) , зокрема для:
подання заяви про повернення надміру сплачених грошових зобов'язань або про їх відшкодування;
проведення контролюючим органом перевірки та самостійного визначення сум грошових зобов'язань платника податків у випадках, визначених цим Кодексом.
Положення ст. 102 Кодексу (2755-17) не визначає норм, які стосуються строків включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі отриманих податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в ЄРПН.
Таким чином, перебіг строків давності, передбачених ст. 102 Кодексу (2755-17) :
зупиняється - для подання заяви про повернення суми бюджетного відшкодування та для проведення контролюючим органом перевірки;
не зупиняється - для включення до податкового кредиту сум ПДВ на підставі отриманих податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних.
При цьому, відповідно до п. 198.6 ст. 198 Кодексу (2755-17) суми податку, сплачені (нараховані) у зв'язку з придбанням товарів/послуг, зазначені в податкових накладних / розрахунках коригування до таких податкових накладних, зареєстрованих в Єдиному реєстрі податкових накладних з порушенням строку реєстрації, включаються до податкового кредиту за звітний податковий період, в якому зареєстровано податкові накладні / розрахунки коригування до таких податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних, але не пізніше ніж через 1095 календарних днів з дати складення податкових накладних / розрахунків коригування до таких податкових накладних.
Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.