ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
01 серпня 2017 року
Справа № 914/1351/16
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
головуючого -
Білошкап О.В.,
суддів -
Короткевича О.Є.,
Панової І.Ю.,
за участю представників сторін:
ПАТ "Європейський газовий банк" - Целованської Я.Л.,
ТОВ "Вілік Буд" - Панченка Є.В.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Європейський газовий банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. на ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2017 у справі №914/1351/16 Господарського суду Львівської області за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Вілік Буд" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Трускавецьінвест" про визнання банкрутом, -
в с т а н о в и в:
Ухвалою Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2017 у справі № 914/1351/16 (колегія суддів: Мирутенко О.Л. - головуючий, судді Кравчук Н.М., Матущак О.І.): 1) апеляційну скаргу ПАТ "Європейський газовий банк" в особі уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. (вих. № 910 від 22.05.2017 р.) на ухвалу господарського суду Львівської області від 17.05.2017 року по справі № 914/1351/16 повернуто заявнику без розгляду; 2) після усунення обставин, що спонукали повернення апеляційної скарги без розгляду, у відповідності до частини 4 ст. 97 ГПК України, апелянт має право повторно подати апеляційну скаргу.
Публічне акціонерне товариство "Європейський газовий банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. звернулось до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2017 скасувати та передати справу до Львівського апеляційного господарського суду для вирішення питання про відкриття провадження, посилаючись на порушення та неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права.
Заслухавши доповідь судді Білошкап О.В., вислухавши пояснення представників сторін, перевіривши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, колегія суддів прийшла до висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню з наступних підстав.
Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою господарського суду Львівської області від 17.05.2017 грошові вимоги ТОВ "Факторингова компанія "Стандарт Кепітал" визнано повністю в сумі 140 069 911,00 грн.
Не погодившись з вказаною ухвалою, Публічне акціонерне товариство "Європейський газовий банк" в особі уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. звернулось до суду апеляційної інстанції з апеляційною скаргою.
Повертаючи без розгляду апеляційну скаргу ПАТ "Європейський газовий банк" в особі уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. на підставі ч. 1 ст. 97 ГПК України, суд апеляційної інстанції послався на те, що апеляційна скарга ПАТ "Європейський газовий банк" в особі уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. (вих. № 910 від 22.05.2017р.) підписана особою, підпис якої різко відрізняється від підпису, що міститься на заяві ПАТ "Європейський газовий банк" в особі уповноваженої особи фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. з грошовими вимогами до боржника.
Однак, колегія суддів не погоджується з таким висновком суду апеляційної інстанції з наступних підстав.
Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 97 ГПК України, яка застосована судом апеляційної інстанції при прийнятті оскаржуваної ухвали, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо вона підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено.
Отже, за змістом вказаної статті, підставою для повернення скарги є наявність однієї з таких обставин:
- апеляційна скарга підписана особою, без зазначення посадового становища;
- апеляційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати.
Вимоги до форми і змісту апеляційної скарги визначено статтею 94 ГПК України, якою зокрема, встановлено, що апеляційна скарга підписується особою, яка подає скаргу або її представником.
Якщо після прийняття апеляційної скарги виникають сумніви у наявності в особи, яка підписала скаргу, права на її підписання, суд пропонує заявникові подати відповідні докази. У разі неподання таких доказів скарга залишається без розгляду на підставі пункту 1 частини першої статті 81 ГПК з винесенням відповідної ухвали.
Як вбачається з матеріалів справи, подана апеляційна скарга підписана Уповноваженою особою фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А.
Тобто, апеляційна скарга підписана особою, яка зазначила своє посадове становище та має право її підписувати.
У разі виникнення сумніву щодо повноважень особи, яка підписала апеляційну скаргу, суд апеляційної інстанції повинен був витребувати додаткові докази, а не повертати апеляційну скаргу заявнику.
Отже, повернувши апеляційну скаргу на підставі п. 1 ч. 1 ст. 97 ГПК України, суд апеляційної інстанції всупереч вимогам ч. 2 ст. 19 Конституції України обмежив скаржника в реалізації прав, передбачених п.8 ч.3 ст. 129 Конституції України та в порушення ст.ст. 99, 101 ГПК України усунувся від встановлення обставин наявності чи відсутності повноважень у представника заявника апеляційної скарги на підписання апеляційної скарги.
За таких обставин, колегія суддів Вищого господарського суду України вважає, що ухвала Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2017 підлягає скасуванню як прийнята внаслідок помилкового застосування судом апеляційної інстанції норм процесуального права, а справа - передачі до Львівського апеляційного господарського суду для вирішення питання щодо прийняття апеляційної скарги.
На підставі викладеного, керуючись ст. ст. - 111-5, - 111-7, - 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "Європейський газовий банк" в особі Уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на ліквідацію ПАТ "Європейський газовий банк" Оберемко Р.А. задовольнити .
Ухвалу Львівського апеляційного господарського суду від 29.05.2017 у справі № 914/1351/16 скасувати.
Справу № 914/1351/16 передати на розгляд до Львівського апеляційного господарського суду.
Головуючий:
Судді:
Білошкап О.В.
Короткевич О.Є.
Панова І.Ю.