МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
22.01.2021 № 125
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 лютого 2021 р.
за № 173/35795

Про затвердження Правил формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів

Відповідно до частини першої статті 11-2 Закону України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" (124-19) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Правила формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, що додаються.
2. Департаменту технічного регулювання та інноваційної політики в установленому законодавством порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Новікову І.Ю.
Міністр
І. Петрашко
ПОГОДЖЕНО:
Голова Держатомрегулювання -
Головний державний інспектор з ядерної
та радіаційної безпеки України
Міністр захисту довкілля та природних
ресурсів України
Т.в.о. Голови Державного агентства
з енергоефективності та енергозбереження України
Міністр інфраструктури України
В.о. Голови Державного космічного
агентства України
Перший заступник Міністра енергетики України
Міністр соціальної політики України
Міністр охорони здоров’я України
Міністр внутрішніх справ України
Голова Державної служби України
з надзвичайних ситуацій
Перший заступник Голови Служби
безпеки України
Заступник Міністра цифрової трансформації
України з питань європейської інтеграції
Г. Плачков
Р. Абрамовський
К. Гура
В. Криклій
М. Лев
О. Буславець
М. Лазебна
М. Степанов
А. Аваков
М. Чечоткін
В. Малюк
В. Іонан
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
розвитку економіки,
торгівлі та сільського
господарства України
22 січня 2021 року № 125
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 лютого 2021 р.
за № 173/35795

ПРАВИЛА

формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів

I. Загальні положення

1. Ці Правила встановлюють вимоги до структури, оформлення та порядку формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, та переліків національних стандартів для цілей технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу.
2. Ці Правила застосовуються центральними органами виконавчої влади та Службою безпеки України, на які покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності (далі - відповідні державні органи), а також відповідними міністерствами в разі, якщо функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності покладаються на центральні органи виконавчої влади, які виконують окремі функції з реалізації державної політики і діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України безпосередньо або через міністрів.
3. У цих Правилах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" (124-19) та "Про стандартизацію" (1315-18) .
4. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів формуються, зокрема, якщо технічним регламентом передбачено застосування національних стандартів:
відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних з нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів вимогам технічного регламенту;
відповідність яким є доказом безпечності продукції, стосовно якої в технічному регламенті задані вимоги щодо забезпечення її безпечності;
які встановлюють вимоги до продукції, пов’язаних із нею процесів або методів виробництва, у тому числі істотні характеристики продукції, методи випробувань, вимірювань тощо.
5. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів затверджуються наказами відповідних державних органів, до повноважень яких належить прийняття нормативно-правових актів, у межах їх компетенції та у визначених сферах діяльності.
У разі якщо функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності покладаються на центральні органи виконавчої влади, які виконують окремі функції з реалізації державної політики і діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України безпосередньо або через міністрів, переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів затверджуються відповідними міністерствами.
Не допускається в наказах щодо затвердження переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів установлювати дати набрання чинності окремими пунктами переліків.
6. Перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту затверджується вперше до набрання чинності відповідним технічним регламентом.
7. У разі потреби переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів оновлюються шляхом затвердження оновлених переліків національних стандартів.
Одночасно із затвердженням оновленого переліку національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту визнається таким, що втратив чинність, наказ про затвердження попереднього переліку національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту.
8. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів не пізніше п’яти робочих днів з дня їх затвердження розміщуються на офіційних вебсайтах відповідних державних органів.
У разі якщо функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності покладаються на центральні органи виконавчої влади, які виконують окремі функції з реалізації державної політики і діяльність яких спрямовується та координується Кабінетом Міністрів України безпосередньо або через міністрів, переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів розміщуються також на офіційних вебсайтах відповідних міністерств.

II. Загальні вимоги щодо структури та оформлення переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів

1. У назві переліку національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів зазначаються повна назва технічного регламенту, для цілей застосування якого сформовано та затверджено відповідний перелік, дата прийняття і номер нормативно-правового акта, яким затверджено такий технічний регламент (наприклад: Перелік національних стандартів для цілей застосування Технічного регламенту безпечності іграшок (151-2018-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 № 151).
2. До переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів включаються національні стандарти, зміни та поправки до них або їх частини, які є чинними на дату затвердження переліків.
3. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів формуються у вигляді таблиць з наскрізною нумерацією національних стандартів.
Національний стандарт, зміни та поправки до нього (у разі наявності), включені до переліку національних стандартів для цілей технічного регламенту, нумеруються як один пункт.
Позначення змін та/або поправок до національних стандартів та в разі необхідності їх окремих частин (розділів) подаються з абзаців після позначень таких національних стандартів.
4. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів зазначаються назви та позначення національних стандартів відповідно до каталогу національних стандартів та кодексів усталеної практики (далі - каталог), який складається і ведеться національним органом стандартизації та розміщується на його офіційному вебсайті https://uas.org.ua, та/або інформації, наданої національним органом стандартизації на запити відповідних державних органів.
У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів не допускається зазначати назви та позначення національних стандартів, скорочені або відмінні від наведених у каталозі та/або в інформації, наданій національним органом стандартизації на запити відповідних державних органів.
5. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів можуть зазначатися обмеження в застосуванні певних національних стандартів, які включені до відповідного переліку та частково відповідають вимогам відповідного технічного регламенту, на охоплення яких спрямовані такі стандарти.
6. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, до яких включено стандарти, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних з нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів, вимогам певних технічних регламентів, зазначаються дати початку надання презумпції відповідності внаслідок застосування кожного із стандартів.
Датою початку надання презумпції відповідності внаслідок застосування національного стандарту є дата набрання чинності наказом, яким затверджено перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, до якого цей стандарт включено вперше.
Якщо презумпцію відповідності надають певні частини національних стандартів, номери їх відповідних розділів (підрозділів, пунктів, підпунктів) зазначаються з абзаців та в дужках після позначення таких національних стандартів.
7. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, до яких включено стандарти, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних з нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів, вимогам певних технічних регламентів, у разі включення до переліку національного стандарту на заміну стандарту, який раніше було включено до цього переліку, може бути передбачено, що на період до припинення надання презумпції відповідності внаслідок застосування заміненого стандарту презумпція відповідності надається внаслідок застосування як нового, так і заміненого національного стандарту.
8. У разі необхідності переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів доповнюються поясненнями щодо особливостей формування та застосування переліку та/або певних національних стандартів, включених до нього.
Пояснення щодо переліку національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, особливостей застосування національних стандартів, включених до переліку, та інші необхідні пояснення подаються у вступній частині та примітках. Примітки можуть бути подані в таблиці та після неї.
Пояснення щодо певних національних стандартів, зокрема щодо обмежень у застосуванні, подаються в таблиці після рядка з інформацією про такий національний стандарт у додатковому рядку, не поділеному на графи. Такий рядок не нумерується.
Примітки до переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, які подаються після таблиці, нумеруються арабськими цифрами. Примітки, які застосовуються з метою надання пояснень щодо одного питання, нумеруються двома арабськими цифрами через крапку.
9. Дати в таблицях переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів зазначаються цифровим способом у такій послідовності: день, місяць, рік без слова "року" чи скорочення "р.".

III. Додаткові вимоги щодо формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу

1. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, якими передбачено застосування гармонізованих європейських стандартів, формуються на основі переліків назв та позначень гармонізованих європейських стандартів, наведених у повідомленнях комісії (Commission communication) або рішеннях з імплементації комісії (Commission implementing decision), які опубліковуються в Офіційному віснику Європейського Союзу на офіційному вебсайті законодавства Європейського Союзу https://eur-lex.europa.eu у рамках реалізації відповідних актів законодавства Європейського Союзу (далі - переліки гармонізованих європейських стандартів).
Не допускається для формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, використовувати переліки гармонізованих європейських стандартів, опубліковані в будь-яких інших джерелах інформації.
2. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, формуються на основі останніх опублікованих через повідомлення комісії переліків гармонізованих європейських стандартів, які замінюють усі попередні переліки, опубліковані в рамках реалізації відповідного акта законодавства Європейського Союзу, або на основі чинних рішень з імплементації комісії.
Не допускається формування переліку національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, розробленого на основі акта законодавства Європейського Союзу, на основі переліку гармонізованих європейських стандартів, на заміну якого в рамках реалізації цього акта законодавства Європейського Союзу в Офіційному віснику Європейського Союзу опубліковано оновлений перелік гармонізованих європейських стандартів.
Якщо в Офіційному віснику Європейського Союзу після затвердження переліку національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, розробленого на основі акта законодавства Європейського Союзу, у рамках реалізації цього акта законодавства Європейського Союзу опубліковано оновлений перелік гармонізованих європейських стандартів, на його основі формується перелік національних стандартів та оновлюються шляхом затвердження не пізніше чотирьох місяців з дати опублікування переліку гармонізованих європейських стандартів.
Якщо перелік гармонізованих європейських стандартів, опублікований у рамках реалізації акта законодавства Європейського Союзу, скасовано, наказ відповідного державного органу, яким затверджено перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, розробленого на основі цього акта законодавства Європейського Союзу, не пізніше одного місяця з дати скасування переліку гармонізованих європейських стандартів визнається таким, що втратив чинність.
3. Для формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, застосовуються англомовні версії переліків гармонізованих європейських стандартів.
4. У разі якщо до набрання чинності технічним регламентом, розробленим на основі акта законодавства Європейського Союзу, в Офіційному віснику Європейського Союзу не опубліковано перелік гармонізованих європейських стандартів у рамках реалізації відповідного акта законодавства Європейського Союзу, перелік національних стандартів для цілей застосування зазначеного технічного регламенту затверджується вперше після опублікування відповідного переліку гармонізованих європейських стандартів.
5. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, до яких включено стандарти, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних із нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів, вимогам певних технічних регламентів, ураховуються відомості про періоди надання презумпції відповідності внаслідок застосування відповідних гармонізованих європейських стандартів та обмеження в застосуванні цих стандартів чи їх окремих положень.
6. До переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, включаються лише національні стандарти, зміни та поправки до них, що є ідентичними відповідним гармонізованим європейським стандартам, змінам та поправкам до них.
Якщо не всі гармонізовані європейські стандарти та/або зміни та поправки до них, включені до переліку гармонізованих європейських стандартів, на основі якого формується відповідний перелік національних стандартів, прийнято як ідентичні національні стандарти та/або зміни та поправки до них, відповідні державні органи подають національному органу стандартизації пропозиції щодо проведення робіт з розроблення таких національних стандартів та/або змін та поправок до них відповідно до статті 18 Закону України "Про стандартизацію" (1315-18) .
Перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту, розробленого на основі акта законодавства Європейського Союзу, формується після прийняття національним органом стандартизації як національних усіх гармонізованих європейських стандартів та/або змін та поправок до них, включених до відповідного переліку гармонізованих європейських стандартів.
7. Якщо гармонізований європейський стандарт прийнято як національний стандарт різними методами (підтвердження та перекладом), допускається включати до відповідних переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, одночасно декілька таких національних стандартів.
Якщо європейський стандарт та зміни і поправки до нього прийнято як відповідні окремі національні нормативні документи (національний стандарт та зміни і поправки до нього) і як один національний нормативний документ (національний стандарт зі змінами та поправками), допускається включати до переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, одночасно декілька таких національних нормативних документів, що є ідентичними відповідним гармонізованим європейським стандартам.
Якщо до переліку гармонізованих європейських стандартів включено міжнародні стандарти, зміни та поправки до них, до відповідного переліку національних стандартів включаються національні стандарти, зміни та поправки до них, що є ідентичними відповідним міжнародним стандартам, змінам та поправкам до них.
8. Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, повинні максимально повно і точно відповідати змісту, формі та структурі відповідних переліків гармонізованих європейських стандартів.
Під час формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, не допускається:
скорочувати переліки гармонізованих європейських стандартів, на основі яких вони формуються;
розміщувати національні стандарти в порядку іншому, ніж порядок розміщення відповідних європейських стандартів у переліках гармонізованих європейських стандартів, на основі яких вони формуються;
включати інші національні стандарти, крім ідентичних відповідним гармонізованим європейським стандартам, включеним до переліків гармонізованих європейських стандартів, на основі яких вони формуються.
Переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, складаються за формою, наведеною в додатку 1 до цих Правил, з урахуванням примітки до додатка 1 щодо відмінностей у формуванні переліків залежно від цілей застосування стандартів, включених до переліків, які визначені пунктом 4 розділу І цих Правил.
У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, зазначаються тільки позначення гармонізованих європейських стандартів та не зазначаються їх назви англійською мовою.
У таблиці не наводяться позначення організацій зі стандартизації, які прийняли відповідні європейські та міжнародні стандарти (CEN, CENELEC, ETSI, ISO, IEC тощо).
9. У вступній частині до переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, зазначається інформація щодо переліків гармонізованих європейських стандартів, на основі яких їх сформовано.
Така інформація містить:
назву (назви) акта (актів) законодавства Європейського Союзу, у рамках реалізації якого (яких) було опубліковано відповідний перелік гармонізованих європейських стандартів;
дату та номер Офіційного віснику Європейського Союзу, у якому опубліковано відповідний перелік гармонізованих європейських стандартів (наприклад: до цього переліку включено національні стандарти, що є ідентичними гармонізованим європейським стандартам, опублікованим у рамках реалізації Директиви 2009/48/ЄС (984_010-09) Європейського Парламенту та Ради від 18 червня 2009 року про безпеку іграшок. Цей перелік сформовано на основі переліку гармонізованих європейських стандартів, опублікованого в Офіційному віснику Європейського Союзу 2018/С 282/02 від 10 серпня 2018 року).
10. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, ураховуються примітки, наведені в переліках гармонізованих європейських стандартів, на основі яких їх розроблено, за винятком приміток, у яких надається загальна довідкова інформація (щодо діяльності та адрес європейських організацій зі стандартизації, мов прийняття гармонізованих європейських стандартів, зобов’язань Європейської Комісії тощо).
У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, до яких включено стандарти, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних з нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів, вимогам певних технічних регламентів, наводяться такі примітки, які застосовуються в переліках гармонізованих європейських стандартів.
Примітка 1. Дата припинення надання презумпції відповідності внаслідок застосування заміненого стандарту співпадає з датою, з якої він скасовується та яка встановлюється відповідною Європейською організацією зі стандартизації. У деяких випадках, як виняток, може бути встановлено іншу дату, до настання якої презумпція відповідності надається внаслідок застосування як нового, так і заміненого стандарту.
Примітка 2.1: Новий стандарт або стандарт із змінами має таку саму сферу застосування, що і замінений стандарт. Із зазначеного терміну припиняється надання презумпції відповідності суттєвим або іншим вимогам відповідного технічного регламенту (акта законодавства Європейського Союзу) унаслідок застосування заміненого стандарту.
Примітка 2.2: Новий стандарт має більш широку сферу застосування, ніж замінений стандарт. Із зазначеного терміну припиняється надання презумпції відповідності суттєвим або іншим вимогам відповідного технічного регламенту (акта законодавства Європейського Союзу) унаслідок застосування заміненого стандарту.
Примітка 2.3: Новий стандарт має більш вузьку сферу застосування, ніж замінений стандарт. Із зазначеного терміну припиняється надання презумпції відповідності суттєвим або іншим вимогам відповідного технічного регламенту (акта законодавства Європейського Союзу) унаслідок застосування частково заміненого стандарту для продукції, на яку поширюється сфера застосування нового стандарту. Це не впливає на презумпцію відповідності суттєвим або іншим вимогам відповідного технічного регламенту (акта законодавства Європейського Союзу) для продукції, на яку все ще поширюється сфера застосування частково заміненого стандарту, але не поширюється сфера застосування нового стандарту.
Примітка 3: У разі прийняття зміни до стандарту стандарт, на який посилаються, є національним (гармонізованим європейським) стандартом з раніше внесеними змінами (у разі наявності) та новою зазначеною зміною, тому замінений стандарт є національним (гармонізованим європейським) стандартом із змінами, що були внесені раніше (у разі наявності), але без нової наведеної зміни. Із зазначеного терміну припиняється надання презумпції відповідності суттєвим або іншим вимогам відповідного технічного регламенту (акта законодавства Європейського Союзу) унаслідок застосування заміненого стандарту.
11. Якщо на момент формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, до англомовних версій переліків гармонізованих європейських стандартів, на основі яких вони формуються, в Офіційному віснику Європейського Союзу опубліковано поправки (Corrigenda), що враховуються під час формування переліків національних стандартів.
У таких випадках у вступній частині до переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, розроблених на основі актів законодавства Європейського Союзу, після інформації щодо переліків гармонізованих європейських стандартів, на основі яких їх розроблено, додатково в круглих дужках зазначається інформація щодо врахованої поправки (наприклад: Цей перелік сформовано на основі переліку гармонізованих європейських стандартів, опублікованих в Офіційному віснику Європейського Союзу 2014/С 445/03 від 12 грудня 2014 року (з урахуванням поправки, опублікованої в Офіційному віснику Європейського Союзу 2015/С 113/01 від 08 травня 2015 року).

IV. Додаткові вимоги щодо формування переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу

1. Переліки національних стандартів, для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, складаються за формою, наведеною в додатку 2 до цих Правил, з урахуванням примітки до додатка 2 стосовно відмінностей у формуванні переліків залежно від цілей застосування стандартів, включених до переліків, які визначені пунктом 4 розділу І цих Правил.
Національні стандарти розміщуються в таблиці в порядку зростання їх номерів та років їх прийняття.
2. У разі потреби відповідні державні органи звертаються до національного органу стандартизації із запитами щодо необхідності забезпечення перевірки та перегляду тих стандартів, включених до переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, які частково відповідають вимогам відповідних технічних регламентів, на охоплення яких вони спрямовані.
3. Підставами для оновлення переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, є: прийняття змін до технічних регламентів; прийняття нових національних стандартів, які можуть застосовуватися для цілей технічних регламентів; прийняття національних стандартів на заміну національних стандартів, включених до переліків; прийняття змін до національних стандартів, включених до переліків тощо.
4. Якщо переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, формуються та затверджуються вперше, замість дати початку надання презумпції відповідності внаслідок застосування національного стандарту зазначається "Включено вперше".
Якщо переліки національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, формуються та затверджується з метою оновлення, для національних стандартів або змін та поправок до них, які включено до переліку вперше, замість дати початку надання презумпції відповідності внаслідок застосування національних стандартів або змін та поправок до них зазначається "Включено вперше".
Якщо до оновлених переліків національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, включено стандарти на заміну стандартів, які було включено до попередніх переліків, наводяться позначення замінених національних стандартів та дати припинення надання презумпції відповідності внаслідок їх застосування.
5. У переліках національних стандартів для цілей застосування технічних регламентів, крім тих, які розроблені на основі актів законодавства Європейського Союзу, до яких включено стандарти, відповідність яким надає презумпцію відповідності продукції, пов’язаних із нею процесів або методів виробництва чи інших об’єктів вимогам технічних регламентів, у разі необхідності надання пояснень щодо застосування національних стандартів вживаються, зокрема, примітки, аналогічні приміткам 1, 2.1, 2.2, 2.3 та 3, наведеним у пункті 10 розділу III цих Правил.
Виконувач обов’язків
директора департамету
технічного регулювання
та інноваційної політики
Ю. Попруга
Додаток 1
до Правил формування переліків
національних стандартів для цілей
застосування технічних регламентів
(пункт 8 розділу ІІІ)

ПЕРЕЛІК

національних стандартів для цілей

( Див. текст (z0173-21F107) )
Додаток 2
до Правил формування переліків
національних стандартів для цілей
застосування технічних регламентів
(пункт 1 розділу IV)

ПЕРЕЛІК

національних стандартів для цілей

_____________________________________________________

(назва технічного регламенту, дата прийняття та номер нормативно-правового акта, яким його затверджено)

Позначення національного стандарту
Назва національного стандарту
Дата початку надання презумпції відповідності внаслідок застосування національного стандарту
Позначення заміненого національного стандарту
Дата припинення надання презумпції відповідності внаслідок застосування заміненого національного стандарту
1
2
3
4
5
6
__________
Примітка.
1. Графи 1-3 включаються до таблиці обов’язково, графи 4-6 та інші графи включаються до таблиці в разі необхідності залежно від цілей застосування національних стандартів, включених до переліку.