МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
15.12.2020 № 772
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 лютого 2021 р.
за № 234/35856

Про затвердження Порядку проведення перевірки контролюючого органу у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України

Відповідно до підпункту 133.1.5 пункту 133.1 статті 133 розділу III Податкового кодексу України (2755-17) , пункту 3 розділу II "Прикінцевих положень" Закону України від 16 січня 2020 року № 466-IX (466-20) "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві" та підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України (375-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок проведення перевірки контролюючого органу у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України.
2. Департаменту міжнародного оподаткування в установленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Воробей С.І. та Голову Державної податкової служби України Любченка О.М.
Міністр
С. Марченко
ПОГОДЖЕНО:
Т.в.о. Голови
Державної регуляторної служби України
Голова Державної податкової служби України
О. Мірошніченко
О. Любченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
15 грудня 2020 року № 772
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 лютого 2021 р.
за № 234/35856

ПОРЯДОК

проведення перевірки контролюючого органу у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України

I. Загальні положення

1. Проведення перевірки контролюючого органу у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України (далі - перевірка у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України) є формою податкового контролю щодо визнання платниками податку - резидентами юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.
2. Перевірка у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України проводиться відповідно до положень глави 8 розділу II Податкового кодексу України (2755-17) (далі - Кодекс) з урахуванням особливостей, визначених підпунктом 133.1.5 пункту 133.1 статті 133 розділу III Кодексу (2755-17) , положеннями чинних міжнародних договорів України, якими регулюються питання оподаткування та цим Порядком.
3. Перевірка у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України проводиться у разі подання іноземною компанією заяви про відмову від статусу податкового резидента України до центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, та відповідно до підпункту 78.1.7 пункту 78.1 статті 78 глави 8 розділу II Кодексу (2755-17) .
4. Перевірка у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України є документальною позаплановою перевіркою відповідно до статті 75 глави 8 розділу II Кодексу (2755-17) .
5. За наявності підстав, визначених пунктом 3 цього розділу, керівник (його заступник або уповноважена особа) контролюючого органу за місцем обліку іноземної компанії приймає рішення про проведення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України, яке оформлюється наказом.

II. Отримання інформації, необхідної для встановлення (визначення) місця ефективного управління на території України

1. З метою встановлення (визначення) місця ефективного управління на території України юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії), контролюючі органи за місцем обліку іноземної компанії мають право звернутися з письмовим запитом до таких юридичних осіб (іноземних компаній) стосовно дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності.
2. Юридичні особи, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України (далі - платники податку), зобов’язані надати посадовим особам контролюючого органу за місцем обліку іноземної компанії інформацію на окремий письмовий запит (стосовно дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності) у строки, визначені пунктом 73.3 статті 73 глави 7 розділу ІІ Кодексу (2755-17) .
3. Контролюючі органи використовують інформацію, яка містить відомості, що можуть свідчити про дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності, які дають змогу визнати (вважати) іноземну компанію такою, що має місце ефективного управління на території України, зокрема:
інформацію (матеріали і відомості) контролюючих органів та податкову інформацію, отриману відповідно до статті 73 глави 7 розділу II Кодексу (2755-17) ;
інформацію, отриману від компетентних органів іноземних країн відповідно до чинних міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування та/або міжнародних договорів, що передбачають обмін податковою інформацією;
будь-яку публічну інформацію про можливі факти дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності, які дають змогу визнати (вважати) іноземну компанію такою, що має місце ефективного управління на території України;
інформаційні джерела, що містять інформацію та відомості про господарську діяльність платників податку та/або необхідні для встановлення (визначення) місця ефективного управління на території України юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії).

III. Строки проведення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України

1. Тривалість перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України не повинна перевищувати 10 робочих днів (15 робочих днів для великих платників податків).
2. Продовження строків проведення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України здійснюється відповідно до статті 82 глави 8 розділу I Кодексу (2755-17) за наказом органу ДПС, який здійснює (очолює) таку перевірку.
3. За рішенням керівника (його заступника або уповноваженої особи) органу ДПС, який здійснює (очолює) перевірку, проведення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України може бути зупинено на строк, визначений у пункті 82.4 статті 82 глави 8 розділу ІІ Кодексу (2755-17) , з поновленням надалі проведення на невикористаний строк, про що видається відповідний наказ із зазначенням строку зупинення та обставин, що спричинили таке зупинення.
Наказ про зупинення проведення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України видається на підставі доповідної записки керівника підрозділу органу ДПС, який здійснював (очолював) таку перевірку, з викладенням об’єктивних причин необхідності такого зупинення.
Копія наказу органу ДПС про зупинення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України не пізніше наступного робочого дня вручається платнику податків (посадовим особам платника податків або його законному (уповноваженому) представнику) під розпис або надсилається платнику податків у порядку, визначеному статтею 42 глави І розділу II Кодексу (2755-17) .
За необхідності поновлення перевірки керівник (його заступник або уповноважена особа) органу ДПС, який видав наказ про зупинення перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України, видає наказ про поновлення перевірки до закінчення строку, на який її було призупинено. Наказ із зазначенням дати такого поновлення видається на підставі доповідної записки керівника підрозділу органу ДПС, який здійснював (очолював) перевірку, у разі усунення (закінчення дії) обставин, що стали підставою для такого зупинення.
У такому випадку орган ДПС може поновити перевірку у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України не раніше наступного робочого дня з дня вручення (надсилання) копії такого наказу платнику податків (посадовим особам платника податків або його законному (уповноваженому представнику).

IV. Складення акта (довідки) про результати перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України

1. Якщо за результатами перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України встановлено (визначено) місце ефективного управління іноземної компанії на території України, контролюючий орган за місцем обліку іноземної компанії складає акт перевірки. Якщо таке місце ефективного управління на території України відсутнє, складається довідка.
Акт (довідка) за результатами перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України надсилається платнику податків у порядку, визначеному статтею 42 глави І розділу II Кодексу (2755-17) , або надається уповноваженому представнику платника податків.
2. У разі незгоди платника податків або його представників з висновками перевірки чи фактами і даними, викладеними в акті (довідці) перевірки, вони мають право подати свої заперечення та додаткові документи і пояснення до контролюючого органу, який проводив перевірку, протягом 10 робочих днів з дня, наступного за днем отримання акта (довідки) відповідно до пункту 86.7 статті 86 глави 8 розділу II Кодексу (2755-17) .
У разі отримання від платника податків письмових заперечень на акт (довідку) такі заперечення розглядаються у порядку, визначеному Кодексом.
Такі заперечення розглядаються контролюючим органом за місцем обліку іноземної компанії протягом семи робочих днів, що настають за днем їх отримання, та платнику податків надсилається відповідь у порядку, визначеному статтею 58 глави 4 розділу II Кодексу (2755-17) , для надсилання (вручення) податкових повідомлень-рішень.
Платник податків має право брати участь у розгляді заперечень, про що такий платник податків зазначає у запереченнях.
У разі якщо платник податків виявив бажання взяти участь у розгляді його заперечень до акта про результати перевірки, контролюючий орган за місцем обліку іноземної компанії зобов’язаний повідомити такого платника податків про місце і час проведення такого розгляду.
Повідомлення про місце і час проведення розгляду заперечень до акта про результати перевірки надсилається платнику податків у порядку, встановленому статтею 42 глави 1 розділу II Кодексу (2755-17) , не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від нього заперечень, але не пізніше ніж за чотири робочих дні до дня їх розгляду.
За результатами розгляду заперечень складається висновок довільної форми, у якому зазначаються наведені в акті висновки, факти та дані, щодо яких надано заперечення платником податків, короткий зміст заперечень, наводиться обґрунтування позиції контролюючого органу стосовно кожного питання, порушеного в запереченнях, та підбивається підсумок щодо обґрунтованості заперечень.
Висновок за результатами розгляду заперечень підписується посадовими особами контролюючого органу, які проводили перевірку, їх безпосередніми керівниками (їх заступниками або уповноваженими особами), а також іншими посадовими особами контролюючого органу, які були залучені до розгляду заперечень, та затверджується керівником (його заступником або уповноваженою особою) контролюючого органу, посадові особи якого проводили перевірку.
Висновок за результатами розгляду заперечень у день його затвердження реєструється в єдиному спеціальному журналі реєстрації висновків контролюючого органу за місцем обліку іноземної компанії.
Зазначений висновок є невід’ємною частиною (додатком) матеріалів перевірки та зберігається в установленому законодавством порядку в контролюючому органі за місцем обліку іноземної компанії.
В.о. директора
Департаменту міжнародного
оподаткування
Н. Суркова