АДМІНІСТРАЦІЯ ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ СПЕЦІАЛЬНОГО ЗВ’ЯЗКУ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
21.12.2020 № 824
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 лютого 2021 р.
за № 235/35857

Про затвердження Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України

Відповідно до пункту 73 частини першої статті 14 Закону (3475-15) України "Про Державну службу спеціального зв’язку та захисту інформації України", пункту 10 Положення про Адміністрацію Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (411-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03 вересня 2014 року № 411, абзацу десятого пункту 2 Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (337-2019-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337, та з метою врегулювання питань, пов’язаних із розслідуванням і веденням обліку нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України, що додається.
2. Начальнику Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому порядку.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 25 листопада 2015 року № 714 (z1594-15) "Про затвердження Порядку розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 21 грудня 2015 року за № 1594/28039.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на начальника Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, начальника Головного управління урядового фельд’єгерського зв’язку Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, начальників територіальних органів Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, територіальних підрозділів, підрозділів урядового фельд’єгерського зв’язку, закладів і установ Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова Служби
підполковник
Ю. Щиголь
ПОГОДЖЕНО:
Перший заступник Міністра цифрової
трансформації України
В.о. Директора Державного бюро розслідувань
Міністр внутрішніх справ України
Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань праці
Міністр охорони здоров’я України
О. Вискуб
О. Сухачов
А. Аваков
В. Сажієнко
М. Степанов
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Адміністрації Державної
служби спеціального зв’язку
та захисту інформації України
21 грудня 2020 року № 824
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 лютого 2021 р.
за № 235/35857

ПОРЯДОК

розслідування та ведення обліку нещасних випадків у Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України

I. Загальні положення

1. Цей Порядок встановлює правила розслідування та обліку нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями Держспецзв’язку, їх смерті під час виконання обов’язків військової служби в Адміністрації Держспецзв’язку, її територіальних органах, Головному управлінні урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку, територіальних підрозділах, підрозділах урядового фельд’єгерського зв’язку, закладах, установах і організаціях Держспецзв’язку (далі - підрозділи Держспецзв’язку).
2. Розслідуванню підлягають факти настання обмежених у часі подій або раптових впливів на військовослужбовця небезпечного фактора чи середовища, що сталися з ним під час виконання обов’язків військової служби, внаслідок чого зафіксовано шкоду здоров’ю, зокрема від одержання ним поранення, травми, у тому числі внаслідок тілесних ушкоджень, отруєння, одержання сонячного або теплового удару, опіку, обмороження, а також у разі утоплення, ураження електричним струмом, блискавкою та іонізуючим випромінюванням, одержання інших ушкоджень внаслідок аварії, пожежі, стихійного лиха (землетрус, зсув, повінь, ураган тощо), контакту з представниками тваринного і рослинного світу, які призвели до втрати військовослужбовцем працездатності на один день і більше (далі - нещасний випадок), а також у випадку смерті військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби.
3. Дія цього Порядку не поширюється на військовослужбовців, які отримали поранення, контузію, травму, каліцтво, зникли, померли або загинули внаслідок бойових уражень або дій з боку противника в районі ведення бойових дій або проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил.
Випадки поранення, контузії, травми, каліцтва, зникнення, смерті або загибелі військовослужбовців внаслідок бойових уражень або дій з боку противника є бойовими людськими втратами і обліку як нещасні випадки не підлягають.
Випадки поранення, контузії, травми, каліцтва, зникнення, смерті або загибелі військовослужбовців, що сталися в районі ведення бойових дій або проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, але не пов’язані з бойовими ураженнями або діями з боку противника, розслідуються згідно з вимогами цього Порядку.
4. Дія цього Порядку не поширюється на державних службовців та осіб, які відповідно до законодавства про працю працюють у Держспецзв’язку за трудовими договорами (контрактами). Розслідування та облік нещасних випадків, що сталися з цими особами, проводяться відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві (337-2019-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 року № 337.
У разі групового нещасного випадку, внаслідок якого одночасно отримали травми або загинули військовослужбовці та особи, зазначені в абзаці першому цього пункту, розслідування щодо військовослужбовців проводиться відповідно до вимог цього Порядку.
Під час проведення такого розслідування використовуються матеріали, зібрані комісією з розслідування нещасного випадку з особами, зазначеними в абзаці першому цього пункту.
5. Розслідування та ведення обліку нещасних випадків, що сталися з особовим складом не під час виконання ним обов’язків військової служби (трудових обов’язків), проводяться відповідно до Порядку розслідування та обліку нещасних випадків невиробничого характеру (270-2001-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22 березня 2001 року № 270.
6. Розслідування нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями внаслідок аварії (катастрофи) на автомобільному транспорті, проводиться з використанням матеріалів розслідування такої аварії (катастрофи), проведеного правоохоронними органами.
7. Розслідування нещасних випадків, що сталися з військовослужбовцями, які перебували у відрядженні за кордоном, проводиться згідно з цим Порядком, якщо інше не передбачено законодавством або міжнародними договорами України.
8. Нещасний випадок, про який не було своєчасно повідомлено Голову Держспецзв’язку (начальника підрозділу Держспецзв’язку) чи його заступників відповідно до розподілу обов’язків або внаслідок якого втрата працездатності настала не відразу, розслідується згідно з цим Порядком протягом місяця з дня надходження рапорту військовослужбовця, з яким стався нещасний випадок (далі - потерпілий), або заяви уповноваженої ним особи.
9. Якщо виявлено факт приховування нещасного випадку керівником структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (начальником підрозділу Держспецзв’язку), розслідування проводиться за наказом Адміністрації Держспецзв’язку або підрозділу Держспецзв’язку протягом місяця з дня виявлення такого факту.
За фактом приховування нещасного випадку відповідно до Інструкції про порядок проведення службових розслідувань в Державній службі спеціального зв’язку та захисту інформації України (z1503-15) , затвердженої наказом Адміністрації Держспецзв’язку від 06 листопада 2015 року № 668, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 02 грудня 2015 року за № 1503/27948, проводиться службове розслідування.
10. У разі реорганізації структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку чи підрозділу Держспецзв’язку, з військовослужбовцем якого під час виконання обов’язків військової служби стався нещасний випадок, розслідування проводиться правонаступником такого підрозділу.
У разі ліквідації підрозділу Держспецзв’язку (крім підрозділу урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку) розслідування нещасного випадку, факт якого встановлено у судовому порядку, проводить комісія Адміністрації Держспецзв’язку. У випадку ліквідації підрозділу урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку розслідування проводить комісія Головного управління урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку.
11. Строк давності для розслідування нещасних випадків, які сталися з військовослужбовцями Держспецзв’язку під час виконання ними обов’язків військової служби, становить три роки з дня їх настання.

II. Організація розслідування нещасних випадків

1. Потерпілий самостійно (якщо це можливо) та/або військовослужбовець чи працівник Держспецзв’язку, які виявили нещасний випадок, повинні:
вжити всіх можливих заходів, необхідних для надання домедичної допомоги, а по можливості - екстреної (невідкладної) медичної допомоги потерпілому, забезпечити за потреби його направлення/доставку до найближчого закладу охорони здоров’я;
негайно повідомити про нещасний випадок керівника структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (начальника підрозділу Держспецзв’язку), в якому стався нещасний випадок, чи його заступника відповідно до розподілу обов’язків, а у разі, якщо потерпілий проходить військову службу в іншому підрозділі Держспецзв’язку (в Адміністрації Держспецзв’язку),- також керівника відповідного підрозділу Держспецзв’язку (структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку).
2. Начальник Медичного центру Держспецзв’язку, до якого доставлено або звернувся потерпілий, повинен невідкладно передати з використанням засобів зв’язку (факс, телефонограма, електронна пошта) та протягом доби на паперовому носії екстрене повідомлення про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку (при цьому вказати місце та час нещасного випадку та у разі можливості з висновком про ступінь тяжкості травм згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості (z0902-07) , затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 04 липня 2007 року № 370, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 07 серпня 2007 року за № 902/14169) керівнику структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку), в якому стався нещасний випадок, та начальнику Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку.
У разі доставлення потерпілого або його звернення до амбулаторії закладу вищої освіти Держспецзв’язку чи територіального підрозділу Держспецзв’язку керівники зазначених підрозділів Держспецзв’язку передають екстрене повідомлення начальнику Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку в порядку, встановленому абзацом першим цього пункту.
Начальник Медичного центру Держспецзв’язку, керівник амбулаторії закладу вищої освіти Держспецзв’язку чи територіального підрозділу Держспецзв’язку обов’язково організовують проведення необхідних досліджень щодо наявності в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин і надають належним чином оформлені їх результати (довідка) на запит голови комісії з проведення розслідування протягом однієї доби з моменту отримання запиту.
Якщо потерпілий потребує стаціонарного лікування, а також у разі направлення його до військового (державного або комунального) закладу охорони здоров’я необхідні дослідження про наявність в організмі потерпілого алкоголю, наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин проводить заклад охорони здоров’я та надає довідку на запит голови комісії з розслідування нещасного випадку.
3. Керівник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (особа, яка виконує його обов’язки), в якому стався нещасний випадок, повинен негайно через засоби зв’язку (мобільний чи стаціонарний телефон) повідомити про нещасний випадок Голову Держспецзв’язку або його заступника відповідно до розподілу обов’язків та протягом доби доповісти про це письмово рапортом (заявою).
У випадку настання нещасного випадку з начальником підрозділу Держспецзв’язку (керівником структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку), відрядженим (направленим) з іншого підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку), начальник підрозділу Держспецзв’язку (особа, яка виконує його обов’язки), в кому стався нещасний випадок, повинен про нього повідомити Голову Держспецзв’язку або його заступника відповідно до розподілу обов’язків у визначеному абзацом першим цього пункту порядку.
У випадку настання нещасного випадку з начальником підрозділу Держспецзв’язку він самостійно або особа, яка виконує його обов’язки, повідомляє про такий випадок Голову Держспецзв’язку або його заступника відповідно до розподілу обов’язків у визначеному абзацом першим цього пункту порядку.
Про нещасний випадок, що стався в підрозділі урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку, у визначеному цим пунктом порядку повідомляють начальника Головного управління урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку чи його заступників відповідно до розподілу обов’язків.
4. Керівник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (начальник підрозділу Держспецзв’язку), в якому стався нещасний випадок, повинен:
негайно через засоби зв’язку (мобільний чи стаціонарний телефон, факс, телефонограма, електронна пошта) повідомити про нещасний випадок начальника Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку та протягом одного робочого дня після отримання інформації про настання нещасного випадку повідомити його про це письмово;
протягом одного робочого дня після отримання інформації про настання нещасного випадку підготувати проєкт наказу Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку) про проведення розслідування нещасного випадку;
якщо потерпілий був відряджений (направлений) з іншого підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку), повідомити негайно про настання нещасного випадку через засоби зв’язку (мобільний телефон, стаціонарний телефон, факс, телефонограма, електронна пошта) начальника підрозділу Держспецзв’язку (керівника структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку), в якому проходить (проходив) військову службу потерпілий, та протягом одного робочого дня після отримання інформації про настання нещасного випадку повідомити його про це письмово;
протягом доби з дня отримання інформації про настання нещасного випадку у разі смерті при цьому підлеглого військовослужбовця повідомити його батьків або близьких родичів;
за можливості зберегти до початку роботи комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку місце події та устаткування, яке там знаходилося, у такому стані, в якому вони перебували на момент настання нещасного випадку (якщо це не загрожує життю чи здоров’ю інших осіб і не призведе до більш тяжких наслідків), а також вжити заходів щодо недопущення подібних нещасних випадків;
забезпечити створення належних умов для роботи комісії (спеціальної комісії), зокрема виділення приміщення, засобів зв’язку, оргтехніки, автотранспорту, канцелярського приладдя тощо.
У випадку настання в підрозділі Держспецзв’язку (структурному підрозділі Адміністрації Держспецзв’язку) нещасного випадку з начальником цього підрозділу Держспецзв’язку (керівником структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку) визначені цим пунктом заходи виконує особа, яка виконує його обов’язки.
У випадку смерті (загибелі) військовослужбовця внаслідок нещасного випадку, який стався під час його перебування у відрядженні (виконання службових обов’язків) в іншому підрозділі Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку), батьків або близьких родичів військовослужбовця протягом доби з дня отримання інформації про нещасний випадок повідомляє начальник підрозділу Держспецзв’язку, в якому військовослужбовець проходив військову службу (у випадку загибелі (смерті) військовослужбовця Адміністрації Держспецзв’язку - керівник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку).
5. У рапорті (заяві) про нещасний випадок зазначається:
дата і час настання нещасного випадку;
стислий опис та характеристика місця нещасного випадку;
відомості про потерпілого: посада, військове звання, прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), число, місяць та рік народження;
стислий опис обставин та ймовірних причин нещасного випадку;
вид, характер та локалізація травми або поранення, що отримав потерпілий від нещасного випадку;
відомості про свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб;
інформація про обсяг домедичної допомоги або екстреної (невідкладної) медичної допомоги, наданої безпосередньо на місці нещасного випадку;
заклад охорони здоров’я, до якого евакуйовано потерпілого;
час та дата складення рапорту (заяви), посада, військове звання, власне ім’я та прізвище особи, яка подає рапорт (заяву).
6. У разі настання нещасного випадку:
його розслідування проводить комісія, склад якої затверджується наказом підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку) про проведення розслідування за місцем проходження військової служби потерпілого;
з начальником підрозділу Держспецзв’язку - розслідування проводить комісія із числа особового складу підрозділу Держспецзв’язку, склад якої затверджується наказом Адміністрації Держспецзв’язку про проведення розслідування;
у структурному підрозділі Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділі Держспецзв’язку) з військовослужбовцем іншого підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку) - розслідування проводиться із залученням представників підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держ-спецзв’язку), в якому проходить (проходив) військову службу потерпілий, комісією, склад якої
затверджується наказом Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку) про проведення розслідування. Такий нещасний випадок береться на облік у підрозділі Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку), де проходить (проходив) службу потерпілий;
на об’єкті органу, який не входить до структури Держспецзв’язку, чи підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, до якого відряджено (направлено) військовослужбовця,- розслідування проводить комісія, склад якої затверджується наказом підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку) про проведення розслідування за місцем проходження військової служби потерпілим. Такий нещасний випадок береться на облік у підрозділі Держспецзв’язку, де проходить (проходив) службу потерпілий;
з керівником підрозділу урядового фельд’єгерського зв’язку - розслідування нещасного випадку проводить комісія, склад якої затверджується наказом Головного управління урядового фельд’єгерського зв’язку Держспецзв’язку про проведення розслідування.
7. Комісія з розслідування нещасного випадку утворюється у складі не менше ніж три особи, з яких:
в Адміністрації Держспецзв’язку - голова комісії (начальник Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку або особа, яка виконує його обов’язки) та члени комісії - заступник керівника структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку, посадова особа структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку, в якому проходить (проходив) військову службу потерпілий, та лікар Медичного центру Держспецзв’язку;
у підрозділі Держспецзв’язку - голова комісії (посадова особа не нижче рівня заступника начальника структурного підрозділу) та члени комісії - спеціаліст з охорони праці (особа, уповноважена начальником підрозділу Держспецзв’язку на здійснення контролю за дотриманням вимог охорони праці), посадова особа структурного підрозділу, підрозділу Держспецзв’язку, в якому проходить (проходив) військову службу потерпілий, лікар Медичного центру Держспецзв’язку (для підрозділів Держспецзв’язку, які дислокуються в місті Києві), а також лікар амбулаторії закладу вищої освіти Держспецзв’язку чи територіального підрозділу Держспецзв’язку (для інших підрозділів Держспецзв’язку).
За рішенням Голови Держспецзв’язку (начальника підрозділу Держспецзв’язку) до складу комісії можуть бути залучені також і інші особи із числа особового складу Держспецзв’язку.
До складу комісії, яка проводить розслідування нещасного випадку, що стався на об’єкті органу, який не входить до структури Держспецзв’язку чи підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, до якого відряджено (направлено) військовослужбовця, залучається представник відповідного органу, підприємства, установи чи організації, де стався нещасний випадок (за погодженням керівника).
До складу комісії не може входити посадова особа, яка на час проведення розслідування є безпосереднім начальником потерпілого.
8. Нещасні випадки зі смертельними наслідками; групові нещасні випадки; випадки смерті військовослужбовців під час виконання ними обов’язків військової служби; нещасні випадки, що спричинили тяжкі наслідки, у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого; випадки зникнення військовослужбовця під час виконання службових обов’язків підлягають спеціальному розслідуванню.
9. Комісія зі спеціального розслідування утворюється наказом Адміністрації Держспецзв’язку.
Комісія зі спеціального розслідування утворюється протягом одного робочого дня після отримання письмового повідомлення про нещасний випадок Головою Держспецзв’язку чи його заступником відповідно до розподілу обов’язків або звернень потерпілого або членів його сім’ї чи уповноваженої ними особи.
10. До складу комісії зі спеціального розслідування входять:
заступник Голови Держспецзв’язку - голова комісії;
начальник Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку (особа, що виконує його обов’язки);
посадова особа не нижче начальника відділу Департаменту кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв’язку;
заступник керівника структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку чи підрозділу Держспецзв’язку, де проходить (проходив) службу потерпілий;
спеціаліст з охорони праці або особа, уповноважена начальником підрозділу Держспецзв’язку на здійснення контролю за дотриманням вимог охорони праці;
начальник Медичного центру Держспецзв’язку (особа, що виконує його обов’язки).
До складу комісії зі спеціального розслідування можуть бути залучені інші особи із числа особового складу Держспецзв’язку.

III. Порядок розслідування нещасних випадків

1. Розслідування нещасного випадку проводить комісія протягом п’яти робочих днів після видання наказу про розслідування нещасного випадку, а спеціальне розслідування - протягом п’ятнадцяти робочих днів з дня видання наказу про проведення спеціального розслідування.
У разі виникнення потреби в проведенні лабораторних досліджень, експертизи, випробувань, у разі отримання відповідних висновків (органів досудового розслідування, закладів охорони здоров’я, судово-медичної експертизи тощо), а також додаткових пояснень від осіб, причетних до нещасного випадку, розслідування може бути продовжено за рішенням Голови Держспецзв’язку (начальника підрозділу Держспецзв’язку) з виданням відповідного наказу до отримання відповідних висновків, постанов, матеріалів, відповідей, пояснень тощо.
2. Комісія з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку зобов’язана:
провести засідання, на якому розглянути інформацію про нещасний випадок, розподілити функції між членами комісії та скласти протоколи засідання комісії (спеціальної комісії) із розслідування нещасного випадку згідно з додатком 2 до цього Порядку;
забезпечити зустріч її членів з потерпілим, членами його сім’ї, уповноваженою ними особу, надати роз’яснення потерпілому (сім’ї, особі, яка представляє його інтереси) щодо його прав та належної компенсації відповідно до законодавства;
обстежити місце, де стався нещасний випадок, і скласти протокол огляду місця, де стався нещасний випадок за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку, розробити ескіз місця, де стався нещасний випадок, згідно з додатком 4 до цього Порядку і провести фотографування місця настання нещасного випадку;
одержати письмові пояснення потерпілого (потерпілих), посадових осіб, причетних до нещасного випадку за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку від керівників (безпосередніх, прямих) потерпілого, інших посадових осіб та самого потерпілого (якщо це можливо), опитати осіб - свідків нещасного випадку та осіб, причетних до нього, та скласти протокол опитування свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадку за формою згідно з додатком 6 до цього Порядку;
вивчити наявні у структурному підрозділі Адміністрації Держспецзв’язку чи підрозділі Держспецзв’язку документи, які можуть стосуватися нещасного випадку;
визначити причини нещасного випадку та обладнання, устаткування, машини, механізми, транспортні засоби, експлуатація яких призвела до настання нещасного випадку, відповідно до Класифікатора видів подій, причин, обладнання, устаткування, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку (додаток 7), визначити відповідність умов військової служби (виконання службових обов’язків) та їх безпеки вимогам законодавства про охорону праці;
визначити необхідність проведення лабораторних досліджень, випробувань, технічних розрахунків, експертизи тощо для встановлення причин настання нещасного випадку;
з’ясувати обставини та причини настання нещасного випадку;
визначити, пов’язаний чи не пов’язаний нещасний випадок з виконанням військовослужбовцем службових обов’язків;
установити посадових осіб, які допустили порушення вимог нормативно-правових актів з охорони праці;
розробити план заходів щодо запобігання подібним нещасним випадкам, у разі потреби надати пропозиції щодо внесення змін до нормативно-правових актів з охорони праці;
скласти акт розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку за формою згідно з додатком 8 до цього Порядку (далі - акт за формою НВС). Кількість примірників актів визначається рішенням комісії;
у разі настання групового нещасного випадку скласти акти за формою НВС на кожного потерпілого;
розглянути та підписати акти за формою НВС, а у разі незгоди окремого члена комісії зі змістом такого акта - обов’язково підписати ці акти з відміткою про наявність окремої думки, яку викладає член комісії письмово з обґрунтованими пропозиціями до змісту акта (окрема думка додається до цих актів та є їх невід’ємною частиною).
3. Комісія з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку має право:
одержувати усні та письмові пояснення щодо нещасного випадку, проводити опитування керівника, посадових осіб та інших співробітників підрозділу Держспецзв’язку, потерпілих, свідків нещасного випадку та причетних до нього осіб для з’ясування його обставин і причин;
залучати за узгодженням у встановленому законодавством порядку до участі в розслідуванні необхідних спеціалістів зі сторонніх організацій;
під час розслідування нещасного випадку готувати та надсилати необхідні запити.
4. Розслідування нещасних випадків, що сталися внаслідок події під час руху транспортних засобів усіх видів, проводиться з обов’язковим використанням відомостей (матеріалів) розслідування такої події (протокол огляду та ескіз місця події, пояснення свідків, висновки, постанови тощо), підготовлених відповідними органами (органами досудового розслідування).
Після отримання матеріалів (відомостей) розслідування події під час руху транспортних засобів усіх видів від відповідного органу (органу досудового розслідування) або рішення суду складаються акти за формою НВС.
5. Голова комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку не пізніше наступного робочого дня після підписання актів за формою НВС разом з матеріалами розслідування доповідає Голові Держспецзв’язку (начальнику підрозділу Держспецзв’язку) для розгляду та затвердження зазначених актів.
Акти за формою НВС комісії зі спеціального розслідування нещасного випадку доповідаються Голові Держспецзв’язку протягом одного робочого дня після повернення комісії з підрозділу Держспецзв’язку, в якому стався нещасний випадок, але не пізніше ніж через три робочі дні після складення відповідних актів.
При проведенні розслідування нещасного випадку голова та члени комісії зобов’язані дотримуватися вимог законодавства про інформацію щодо захисту персональних даних потерпілих та інших осіб, які зібрані в межах повноважень комісії під час проведення розслідування (спеціального розслідування) та задокументовані в акті за формою НВС.
6. Рішення щодо нещасного випадку таким, що пов’язаний з виконанням обов’язків військової служби, приймається комісією шляхом голосування простою більшістю голосів. У разі рівної кількості голосів членів комісії голос голови комісії є вирішальним.
7. Голова комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку зобов’язаний до першого засідання комісії поінформувати (за потреби - листом) потерпілого (членів його сім’ї чи уповноваженою ними особою) про призначення розслідування і його права.
Потерпілий, члени його сім’ї або уповноважена ними особа не входять до складу комісії, але мають право одержувати від голови комісії інформацію про хід проведення розслідування (спеціального розслідування), ознайомлюватися з матеріалами розслідування, вносити пропозиції, подавати документи щодо нещасного випадку, надавати відповідні пояснення.
8. У разі виявлення в затвердженому акті за формою НВС описок чи технічних помилок, що не впливають на об’єктивність розслідування, причини настання нещасного випадку та висновки комісії, відповідні зміни до акта вносяться наказом Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку).
Копія наказу є невід’ємним додатком до матеріалів розслідування.
Копії наказу надсилаються до підрозділу Держспецзв’язку (Адміністрації Держспецзв’язку), органу, підприємства, установи та організації, до яких надіслано акт за формою НВС.
9. Обставинами, за яких нещасний випадок визнається пов’язаним з виконанням обов’язків військової служби, є:
виконання потерпілим службових обов’язків у службовий час, встановлений наказом Адміністрації Держспецзв’язку (розпорядком дня - у випадках його затвердження), у тому числі у відрядженні;
виконання державних обов’язків, у тому числі у випадках, якщо ці обов’язки не були пов’язані з військовою службою;
перебування потерпілого курсанта закладу вищої освіти Держспецзв’язку на території у час, визначений розпорядком дня для загартування і фізичного розвитку, додержання правил особистої гігієни, лазно-прального обслуговування, відпочинку та інших заходів повсякденної діяльності;
перебування потерпілого у складі добового наряду;
виконання завдань відповідно до розпоряджень і наказів Голови Держспецзв’язку (начальника підрозділу Держспецзв’язку) в позаслужбовий час, у вихідні, святкові та неробочі дні на території Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку) та поза її межами;
прямування на службу або зі служби, під час службових поїздок, повернення до місця служби пішки, на транспортному засобі підрозділу Держспецзв’язку, на транспортному засобі загального користування або на власному транспортному засобі;
виконання дій, що не входять до кола службових обов’язків потерпілого, а саме: із запобігання виникненню аварій або урятування людського життя чи державної власності, з підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
участь у спортивних змаганнях та інших масових заходах і акціях, які проводяться Адміністрацією Держспецзв’язку чи підрозділом Держспецзв’язку самостійно;
прямування потерпілого до місця відрядження і у зворотному напрямку на транспортному засобі будь-якого виду та форми власності;
заподіяння тілесних ушкоджень іншою особою або вбивство потерпілого під час виконання ним обов’язків військової служби або дій, зазначених в абзаці восьмому цього пункту, незалежно від початку досудового розслідування, крім випадків з’ясування потерпілим та іншою особою особистих стосунків позаслужбового характеру, що підтверджено висновком компетентних органів;
отримання потерпілим травми або інших ушкоджень внаслідок погіршення стану його здоров’я, яке сталося під впливом небезпечного фактору чи середовища у процесі виконання ним обов’язків військової служби, що підтверджено медичним висновком;
раптове погіршення стану здоров’я потерпілого або його смерть під час виконання обов’язків військової служби внаслідок впливу небезпечних чи шкідливих факторів та (або) важкості чи напруженості виконуваної роботи, що підтверджено медичним висновком, якщо ця робота була протипоказана за медичним висновком про стан його здоров’я та якщо потерпілий не проходив відповідного медичного огляду;
смерть військовослужбовця внаслідок захворювання або травми, отриманої ним раніше під час виконання обов’язків військової служби, що підтверджено медичним висновком;
оголошення судовим рішенням військовослужбовця померлим.
У зазначених у цьому пункті випадках складається акт за формою НВС. У позначенні "Форма НВС" додається літера "П": Форма НВС/П.
10. Обставини, за яких нещасні випадки не визнаються такими, що пов’язані з виконанням обов’язків військової служби:
перебування потерпілого за місцем постійного проживання, крім перебування курсантів навчального закладу Держспецзв’язку за місцем проживання у гуртожитках навчального закладу;
перебування потерпілого у відпустці або у звільненні з розташування навчального закладу Держспецзв’язку, окрім випадків травмування військовослужбовця у цей час при вчиненні ним дій з урятування людського життя чи державної власності, підтримання військової дисципліни та охорони правопорядку;
погіршення стану здоров’я внаслідок отруєння алкоголем, наркотичними засобами, токсичними чи отруйними речовинами, а також їх дії (асфіксія, інсульт, інфаркт, зупинка серця тощо), що підтверджено відповідним медичним висновком, за умов, що отруєння не пов’язано із впливом цих речовин на потерпілого внаслідок їх застосування у технологічному процесі або незадовільного зберігання чи транспортування, а потерпілий до настання нещасного випадку був відсторонений від виконання обов’язків;
алкогольне, токсичне чи наркотичне сп’яніння, не зумовлене технологічним процесом, що стало основною причиною нещасного випадку за відсутності технічних та організаційних причин його настання, що підтверджено відповідним медичним висновком і матеріалами розслідування нещасного випадку;
використання в особистих цілях транспортних засобів, озброєння, устаткування, інструментів і матеріалів, які належать Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку) або використовуються нею (ним);
навмисне вчинення кримінального правопорушення, що встановлено обвинувальним вироком суду або постановою (ухвалою) про закриття кримінального провадження;
навмисне заподіяння військовослужбовцем шкоди своєму здоров’ю;
природна смерть внаслідок вроджених вад здоров’я, смерть від загального захворювання, самогубство, що підтверджено висновками судово-медичної експертизи та (або) відповідною постановою про закриття кримінального провадження.
У зазначених у цьому пункті випадках складається акт за формою НВС. У позначенні "Форма НВС" додаються літери "НП": Форма НВС/НП.
11. Якщо комісія з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку під час розслідування випадку зникнення військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби отримає висновок від органів досудового розслідування та/або встановить, що обставини зникнення військовослужбовця дають підстави припускати його загибель від нещасного випадку, пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби, складається акт за формою НВС з відповідним висновком. Примірник № 2 такого акта видається сім’ї потерпілого або уповноваженій ними особі, для звернення до суду із заявою про оголошення потерпілого померлим.
12. Голова Держспецзв’язку (начальник підрозділу Держспецзв’язку) розглядає акт за формою НВС та у разі відсутності зауважень затверджує його протягом двох робочих днів після отримання від голови комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку акт за формою НВС та матеріалів до нього.
13. Матеріали розслідування нещасного випадку формуються в окрему номенклатурну справу в порядку, встановленому відповідною інструкцією з діловодства.
14. Акти за формами НВС разом з матеріалами розслідування, журнал реєстрації осіб, що потерпіли від нещасних випадків (додаток 9) підлягають зберіганню протягом 45 років. Інші примірники актів та їх копії зберігаються до виконання всіх зазначених у них заходів, але не менше ніж п’ять років. Матеріали розслідування подій, пов’язаних зі значними матеріальними збитками, зберігаються протягом 45 років.
15. До матеріалів розслідування (спеціального розслідування) належать такі документи та їх копії:
копія наказу про утворення комісії з розслідування нещасного випадку та проведення такого розслідування;
копія наказу про утворення комісії з проведення спеціального розслідування нещасного випадку та проведення спеціального розслідування;
копія наказу про продовження строку проведення спеціального розслідування нещасного випадку;
примірник № 2 акта за формою НВС;
протоколи засідання комісії (спеціальної комісії) з розслідування нещасного випадку щодо розподілу обов’язків, зустрічі з потерпілим (членами його сім’ї чи уповноваженою ними особою);
протокол огляду місця, де стався нещасний випадок;
ескіз місця, де стався нещасний випадок, необхідні плани, схеми, фотознімки такого місця, пошкоджених об’єктів, устаткування, інструментів тощо;
пояснювальні записки та протоколи опитування посадових осіб підрозділів Держспецзв’язку, потерпілих, свідків нещасного випадку та інших осіб;
копії протоколів технічного огляду транспортних засобів, результати діагностики обладнання (устаткування), випробувань і вимірювань електроустановок тощо;
копії документів про проходження потерпілим навчання та інструктажів з питань охорони праці;
копії документів про забезпечення потерпілого засобами індивідуального та колективного захисту;
копії документів про проходження потерпілим попереднього та періодичного медичних оглядів (диспансеризації);
висновок про діагноз, причини смерті або характер і ступінь тяжкості травми потерпілого, стан алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння потерпілого;
запити до органів та установ про надання відповідних висновків і матеріалів;
відповіді (висновки) органів та установ.
16. У разі проведення спеціального розслідування випадку смерті військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби до матеріалів розслідування додаються:
повідомлення керівника структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку, підрозділу Держспецзв’язку про нещасний випадок, звернення органу досудового розслідування, інформація, отримана з інших джерел, рішення (постанова) суду про проведення розслідування чи повторного розслідування або про встановлення факту настання нещасного випадку в судовому порядку;
примірник № 1 акта за формою НВС;
медичний висновок про причини смерті, стан алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння;
протокол огляду місця, де стався нещасний випадок, за встановленою формою;
інші документи залежно від обставин і причин настання смерті військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби.
Документи, отримані, використані та складені комісією (спеціальною комісією) під час проведення розслідування, зазначаються окремим переліком і належать до матеріалів розслідування нещасного випадку.
17. Протягом двох робочих днів після затвердження актів за формою НВС в Адміністрації Держспецзв’язку або підрозділі Держспецзв’язку видається наказ про вжиття запропонованих комісією (спеціальною комісією) заходів для запобігання виникненню подібних нещасних випадків у визначені в акті за формою НВС строки. Проєкти таких наказів готують:
в Адміністрації Держспецзв’язку - керівник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку, де стався нещасний випадок;
у підрозділі Держспецзв’язку - посадова особа за дорученням начальника підрозділу Держспецзв’язку;
У наказі зазначаються:
дата, місце та обставини, за яких стався нещасний випадок;
військове звання, прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) і дата народження потерпілого;
вид, характер і локалізація поранення, травми, контузії, каліцтва;
коли стався нещасний випадок (під час виконання обов’язків військової служби чи ні);
перебував чи ні потерпілий у стані алкогольного сп’яніння або під впливом наркотичних чи інших отруйних речовин тощо;
порушення нормативно-правових актів, що спричинили нещасний випадок або були супутніми факторами його настання, посадові особи, які допустили ці порушення;
заходи із запобігання подібним нещасним випадкам у майбутньому;
вжиті заходи дисциплінарного впливу щодо осіб, які допустили порушення нормативно-правових актів, внаслідок яких стався нещасний випадок.
18. Після закінчення періоду тимчасової непрацездатності потерпілого або в разі його смерті начальник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (підрозділу Держспецзв’язку) готує повідомлення про наслідки нещасного випадку (додаток 10) та протягом десяти робочих днів надсилає його до Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку, а у підрозділі Держспецзв’язку - спеціалісту з охорони праці.
19. Протягом трьох робочих днів після затвердження акт за формою НВС (примірник № 1) разом з матеріалами розслідування керівник структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку, а в підрозділі Держспецзв’язку начальник того підрозділу, де стався нещасний випадок, передають для зберігання:
в Адміністрації Держспецзв’язку - до Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку;
у підрозділі Держспецзв’язку - до діловодства.
20. Примірник № 2 акта за формою НВС передається керівнику структурного підрозділу Адміністрації Держспецзв’язку (начальнику підрозділу Держспецзв’язку), де проходить (проходив) військову службу потерпілий внаслідок нещасного випадку військовослужбовець, для вручення йому або уповноваженій ним особі.
21. Кількість копій актів за формою НВС визначається рішенням комісії (спеціальної комісії).
Завірені копії акта за формою НВС надаються (надсилаються):
1) в Адміністрації Держспецзв’язку:
до Департаменту кадрової роботи та управління персоналом Адміністрації Держспецзв’язку для долучення до особової справи військовослужбовця;
до Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку;
2) у підрозділі Держспецзв’язку:
до Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку;
спеціалісту з охорони праці або особі, на яку покладено виконання обов’язків з охорони праці у підрозділі Держспецзв’язку;
до підрозділу кадрового забезпечення або особі, яка здійснює кадрове забезпечення підрозділу Держспецзв’язку, для долучення до особової справи;
3) центральному апарату та територіальним управлінням Державного бюро розслідувань залежно від місця настання нещасного випадку (у разі настання нещасного випадку, що призвели до тяжких (у тому числі з можливою інвалідністю потерпілого) чи смертельних наслідків, смерті військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби);
4) іншим органам та установам, представники яких брали участь у розслідуванні нещасного випадку.
22. Притягнення до відповідальності потерпілого від нещасного випадку військовослужбовця під час виконання ним обов’язків військової служби за ненавмисне порушення вимог безпеки, внаслідок якого стався нещасний випадок, не може бути підставою для відмови в складанні і затвердженні акта за формою НВС та взятті на облік цього нещасного випадку за умови, що згідно з висновком комісії з розслідування нещасного випадку, зазначеним у акті за формою НВС, випадок визнано таким, що пов’язаний із виконанням обов’язків військової служби.
23. У разі незгоди потерпілого або членів його сім’ї, або уповноваженої ними особи, з висновками комісії з розслідування вони мають право протягом місяця, починаючи з дати ознайомлення з актом за формою НВС, подати скаргу Голові Держспецзв’язку чи звернутися до суду у визначений законом строк.

IV. Звітність про нещасні випадки, аналіз їх причин

1. Облік нещасних випадків в Адміністрації Держспецзв’язку здійснює Відділ пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку на підставі актів за формою НВС.
Підрозділи Держспецзв’язку здійснюють облік та аналіз причин нещасних випадків, складають річний звіт про травматизм та надсилають його до Відділу пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку.
Облік усіх нещасних випадків за формою НВС, що сталися в підрозділах Держспецзв’язку, здійснює Відділ пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку на підставі повідомлень і матеріалів розслідувань, надісланих на його адресу.
2. Відділ пожежної безпеки та охорони праці Адміністрації Держспецзв’язку проводить аналіз нещасних випадків з військовослужбовцями, готує огляд про травматизм і стан охорони праці та надсилає його у підрозділи Держспецзв’язку, а також вживає заходів щодо виявлення та усунення порушень вимог цього Порядку.
Начальник Відділу
пожежної безпеки
та охорони праці Адміністрації
Держспецзв’язку
М. Левицька
Додаток 1
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу II)

ЕКСТРЕНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ

про звернення потерпілого з посиланням на нещасний випадок

( Див. текст (z0235-21F236) )
Додаток 2
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

ПРОТОКОЛ

засідання комісії (спеціальної комісії) із розслідування нещасного випадку

( Див. текст (z0235-21F245) )
Додаток 3
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

ПРОТОКОЛ

огляду місця, де стався нещасний випадок

( Див. текст (z0235-21F238) )
Додаток 4
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

ЕСКІЗ

місця, де стався нещасний випадок

( Див. текст (z0235-21F239) )
Додаток 5
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

ПОЯСНЕННЯ

потерпілого (потерпілих), посадових осіб, причетних до нещасного випадку

( Див. текст (z0235-21F240) )
Додаток 6
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

ПРОТОКОЛ

опитування свідків та інших осіб, причетних до нещасного випадок

( Див. текст (z0235-21F241) )
Додаток 7
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)

КЛАСИФІКАТОР

видів подій, причин, обладнання, машин, механізмів, транспортних засобів, що призвели до настання нещасного випадку

1
2
Позиція
Назва
1
2
I. Вид події, що призвела до нещасного випадку
1.
Пригоди (події) під час руху транспортних засобів усіх видів:
1.1.
Дорожньо-транспортна пригода на дорогах (шляхах) загального користування:
1.2.
Наїзд транспортних засобів на потерпілого
2.
Дорожньо-транспортна пригода на території підрозділу:
2.1.
Наїзд транспортних засобів на потерпілого
3.
Транспортна подія на залізничному транспорті
4.
Падіння потерпілого:
4.1.
Під час пересування
4.2.
З висоти
4.3.
У колодязь, ємність, яму тощо
5.
Падіння, обрушення, обвалення предметів, матеріалів, породи, ґрунту тощо:
5.1.
Обрушення, обвалення будівель, споруд та їх елементів
5.2.
Падіння, зсув, перекидання транспортних засобів, мобільних засобів військової техніки
5.3.
Падіння устаткування (обладнання) або їх конструктивних елементів
5.4.
Падіння предметів, матеріалів, дерев, гілок дерев, матеріалів, інструментів, пристроїв тощо
6.
Дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються:
6.1.
Дія предметів, що розлітаються, в результаті вибуху або руйнування технологічного обладнання тощо, які перебувають під тиском, у вакуумі
7.
Ураження електричним струмом:
7.1.
У разі дотику до струмопровідних частин електроустановки, що перебувають під напругою, до ліній електропередачі та обірваних (оголених) проводів
7.2.
У разі наближення на недопустиму відстань до струмопровідних частин електроустановки, що перебувають під напругою, до ліній електропередачі та обірваних (оголених) проводів
7.3.
У разі дії блискавки
7.4.
У разі дії електричної дуги
7.5.
У разі дії напруги кроку
8.
Дія температур:
8.1.
Дія підвищених температур (крім пожежі)
8.2.
Дія низьких температур (обмороження)
9.
Дія іонізуючого випромінювання
10.
Ушкодження внаслідок контакту з тваринами, комахами, іншими представниками фауни, а також флори
11.
Утоплення
12.
Асфіксія
13.
Навмисне вбивство або травма, заподіяна іншою особою
14.
Дія стихійних природних явищ (виняткових погодних умов і стихійного лиха - ураган, буря, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, землетрус, просідання і зсув ґрунту тощо)
15.
Пожежа
16.
Вибух
17.
Самогубство
18.
Зникнення військовослужбовця
19.
Газодинамічне явище
20.
Погіршення стану здоров’я
21.
Інші види
II. Причини нещасного випадку
Технічні
1.
Конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність апаратури та обладнання, що знаходяться в експлуатації
2.
Конструктивні недоліки, недосконалість, недостатня надійність транспортних засобів
3.
Недосконалість технологічного процесу, його невідповідність вимогам безпеки
4.
Незадовільний технічний стан, у тому числі:
4.1.
Службових (виробничих) об’єктів, будівель, споруд, інженерних комунікацій, території
4.2.
Апаратури та обладнання, що знаходяться в експлуатації
4.3.
Мобільних засобів військової техніки та технологічних транспортних засобів
5.
Інші технічні причини
Організаційні
6.
Недодержання вимог законодавства про охорону праці під час виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатації (застосування) устаткування підвищеної небезпеки, на які видано відповідний дозвіл
7.
Порушення вимог безпеки під час експлуатації апаратури та обладнання, що знаходяться на озброєнні, устаткування, механізмів тощо
8.
Недоліки під час навчання безпечному виконанню робіт, у тому числі:
8.1.
Відсутність або неякісне проведення інструктажу з охорони праці
8.2.
Допуск до роботи без навчання та перевірки знань з охорони праці
9.
Відсутність у посадових інструкціях визначення функціональних обов’язків з питань охорони праці
10.
Відсутність або неякісне проведення медичного обстеження (професійного відбору)
11.
Невикористання засобів індивідуального захисту за їх наявності
12.
Залучення до виконання службових обов’язків не за спеціальністю
13.
Порушення службової дисципліни, у тому числі:
13.1.
Невиконання посадових обов’язків
13.2.
Невиконання вимог інструкцій з охорони праці
14.
Інші організаційні причини
Психофізіологічні
15.
Алкогольне, наркотичне, токсикологічне отруєння або сп’яніння
16.
Травмування (смерть) внаслідок протиправних дій інших осіб
17.
Низька нервово-психічна стійкість
18.
Особиста необережність потерпілого (у разі відсутності технічних і організаційних причин, впливу шкідливих або небезпечних виробничих факторів, порушень вимог законодавчих і нормативно-правових актів та інструкцій тощо)
19.
Інші психофізіологічні причини
Техногенні, природні, екологічні та соціальні
20.
Викид небезпечних хімічних, радіоактивних, біологічних речовин
21.
Гідрометеорологічні явища (мороз, ожеледь, ожеледиця, заметіль, шквальний вітер, град, спека, туман, злива, блискавка тощо)
22.
Інші причини
Додаток 8
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 2 розділу III)
Форма Нвс

АКТ

розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку

( Див. текст (z0235-21F246) )
Додаток 9
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 14 розділу III)

ЖУРНАЛ

реєстрації осіб, що потерпіли від нещасних випадків

( Див. текст (z0235-21F243) )
Додаток 10
до Порядку розслідування та ведення
обліку нещасних випадків у Державній
службі спеціального зв’язку та захисту
інформації України
(пункт 18 розділу III)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про наслідки нещасного випадку

( Див. текст (z0235-21F247) )