ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 1 березня 2021 року № 86

Про відмову в реєстрації кандидата в народні депутати України Власійчука Т.М., висунутого в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року

До Центральної виборчої комісії 25 лютого 2021 року надійшли документи щодо реєстрації кандидата в народні депутати України Власійчука Тараса Михайловича в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року.
У вказаних документах зазначено, що Власійчука Т.М. висунуто кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року на позачерговому з’їзді Партії Християнсько-Демократичний Союз 15 лютого 2021 року.
Розглянувши зазначені документи та наявну в Центральній виборчій комісії інформацію, Комісія встановила.
Згідно з підпунктом 2 пункту 2 розділу XXXXII "Прикінцеві та перехідні положення" Виборчого кодексу України (396-20) положення Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) (далі - Закон) щодо організації підготовки та проведення проміжних виборів народних депутатів України є чинними до наступних чергових або позачергових виборів народних депутатів України.
За змістом частини першої статті 59 Закону (4061-17) та пункту 1 Роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України "Про вибори народних депутатів України" під час реєстрації кандидатів у народні депутати України на проміжних виборах народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 16 січня 2020 року № 3 (v0003359-20) (далі - Роз’яснення), Центральна виборча комісія реєструє кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, за умови отримання нею документів, передбачених частиною першою статті 55 Закону (4061-17) , які обов’язково повинні містити відомості, зазначені в указаній нормі Закону.
Пунктом 1 частини першої статті 55 Закону (4061-17) передбачено подання до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, заяви про реєстрацію такого кандидата в народні депутати України, підписаної керівником політичної партії та скріпленої печаткою цієї партії.
Натомість на порушення вказаних вимог Закону (4061-17) в поданій до Комісії заяві про реєстрацію кандидата в народні депутати України Власійчука Т.М. підпис керівника політичної партії не скріплено печаткою цієї партії, а тому такий документ не можна вважати заявою про реєстрацію кандидата в народні депутати України в розумінні пункту 1 частини першої статті 55 Закону (4061-17) .
За таких обставин документа, передбаченого пунктом 1 частини першої статті 55 Закону (4061-17) , а саме: заяви про реєстрацію кандидата в народні депутати України, скріпленої печаткою партії, до Комісії не подано.
Відповідно до пункту 4 частини першої статті 55 Закону (4061-17) для реєстрації кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, до Центральної виборчої комісії подається автобіографія кандидата в народні депутати України на паперовому носії та в електронному вигляді.
Усупереч зазначеній нормі Закону (4061-17) автобіографію Власійчука Т.М. в електронному вигляді до Комісії не подано.
Пунктом 5 частини першої статті 55 Закону (4061-17) визначено, що для реєстрації кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, до Центральної виборчої комісії подається декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, кандидата в народні депутати України відповідно до статті 57 Закону (4061-17) .
Частиною першою статті 57 Закону (4061-17) встановлено, що декларація особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за рік, що передує року початку виборчого процесу, подається кандидатом у народні депутати України за формою, визначеною відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) .
За змістом частини першої статті 45 Закону України "Про запобігання корупції" (1700-18) подання декларації здійснюється шляхом її заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції за встановленою ним формою.
Згідно з пунктом 2 Роз’яснення щодо застосування деяких положень Закону України "Про вибори народних депутатів України" стосовно декларування майнового стану, доходів, витрат і зобов’язань фінансового характеру під час реєстрації кандидатів у народні депутати України на проміжних виборах народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 16 січня 2020 року № 4 (v0004359-20) , на проміжних виборах народних депутатів України декларація (усі сторінки декларації, у тому числі ті сторінки її розділів, стосовно яких у суб’єкта декларування та членів його сім’ї відсутні об’єкти для декларування у відповідному розділі) кандидата в народні депутати України разом з іншими документами, передбаченими статтею 55 Закону (4061-17) , подається до Центральної виборчої комісії для реєстрації особи кандидатом у народні депутати України після присвоєння такій декларації унікального ідентифікатора документа в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, на паперових носіях та в електронному вигляді:
на паперових носіях - роздрукована декларація, розміщена в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, засвідчена підписом кандидата в народні депутати України шляхом проставлення його на останній сторінці декларації;
в електронному вигляді - у форматі PDF (*.pdf) на оптичному носії інформації (CD-R, DVD-R) або на USB-флешнакопичувачі чи іншому пристрої для запам’ятовування, що використовує інтерфейс USB.
Однак усупереч зазначеному подану для реєстрації кандидатом у народні депутати України на паперових носіях та в електронному вигляді декларацію Власійчука Т.М. не розміщено в Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а її подання здійснювалося не шляхом її заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції.
Крім того, пунктом 6 частини першої статті 55 Закону (4061-17) передбачено, що для реєстрації кандидата в народні депутати України, висунутого політичною партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, необхідно подати до Центральної виборчої комісії документ про внесення грошової застави відповідно до статті 56 Закону (4061-17) .
Так, згідно з частиною другою статті 56 Закону (4061-17) політична партія, яка висунула кандидата в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі, після початку виборчого процесу та до подання документів Центральній виборчій комісії для реєстрації вносить на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії грошову заставу в розмірі десяти розмірів мінімальної заробітної плати. При цьому Центральна виборча комісія зауважує, що на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року розмір грошової застави кандидата в народні депутати України становить 60000 (шістдесят тисяч) гривень.
За змістом пункту 6 Роз’яснення документ про внесення грошової застави відповідно до статті 56 Закону (4061-17) , який подається до Комісії разом з іншими документами для реєстрації кандидата в народні депутати України, повинен підтверджувати здійснення банківської операції та відображати, зокрема:
внесення грошової застави саме політичною партією, яка висунула кандидата в народні депутати України;
внесення грошової застави в розмірі, встановленому частиною другою статті 56 Закону (4061-17) .
У документі про внесення грошової застави платником повинно бути зазначено політичну партію - в разі внесення нею грошової застави для реєстрації висунутих нею кандидатів у народні депутати України.
Внесення грошової застави політичною партією здійснюється шляхом перерахування коштів з банківського рахунку політичної партії на спеціальний рахунок Центральної виборчої комісії.
Натомість до документів, що надійшли до Комісії, додано квитанцію, в якій указано, зокрема: "Точка прийому платежу: Термінал самообслуговування; Платник: Власійчук Тарас Михайлович; Призначення платежу: грошова застава кандидата в народні депутати України Власійчука Тараса Михайловича; Сума: 60.00 грн".
З огляду на викладене зазначену квитанцію не можна вважати документом про внесення грошової застави відповідно до статті 56 Закону (4061-17) .
Таким чином, визначеного пунктом 6 частини першої статті 55 Закону (4061-17) документа про внесення грошової застави згідно зі статтею 56 Закону (4061-17) , необхідного для реєстрації кандидата в народні депутати України Власійчука Т.М., до Комісії не подано.
Водночас пунктом 7 частини першої статті 55 Закону (4061-17) встановлено, що для реєстрації кандидата в народні депутати України, висунутого партією у відповідному одномандатному виборчому окрузі, до Центральної виборчої комісії подається 4 фотографії кандидата розміром 4 х 6 сантиметрів на паперових носіях та в електронному вигляді.
Разом з тим для реєстрації кандидата в народні депутати України Власійчука Т.М. його фотографій на паперових носіях та в електронному вигляді не подано. Натомість подано ксерокопії фотографій розміром 5 х 7 сантиметрів.
Згідно з пунктом 2 частини першої статті 60 Закону (4061-17) Центральна виборча комісія відмовляє в реєстрації кандидата в народні депутати України в разі відсутності документів, зазначених у частині першій статті 55 Закону (4061-17) .
Крім того, Комісія зауважує, що на доданому до заяви компакт-диску відсутні передбачені Законом (4061-17) документи в електронному вигляді, зокрема, передвиборна програма кандидата в народні депутати України.
Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 55, частини другої статті 56, частини першої статті 57, частин першої, шостої статті 59, пункту 2 частини першої, частини другої статті 60 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (4061-17) , підпункту 2 пункту 2 розділу XXXXII "Прикінцеві та перехідні положення" Виборчого кодексу України (396-20) , керуючись статтями 11 - 13, пунктом 17 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Відмовити в реєстрації кандидата в народні депутати України Власійчука Тараса Михайловича, висунутого в одномандатному виборчому окрузі № 87 на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року.
2. Копію цієї постанови видати представнику Партії Християнсько-Демократичний Союз.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО