ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
03.02.2021 № 2-1
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2021 р.
за № 256/35878

Про внесення змін до постанови правління Пенсійного фонду України від 25 січня 2008 року № 3-2

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 937 (937-2007-п) "Про затвердження Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці", пунктів 9, 10 Положення про Пенсійний фонд України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2014 року № 280 (280-2014-п) , правління Пенсійного фонду України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. У заголовку, пункті 1 постанови правління Пенсійного фонду України від 25 січня 2008 року № 3-2 (z0129-08) "Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення пільгової пенсії та перерахування підприємствами та організаціями коштів на її виплату відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 937", зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2008 року за № 129/14820, цифри "18.07.2007" замінити словами та цифрами "18 липня 2007 року".
2. Внести зміни до Порядку подання та оформлення документів для призначення пільгової пенсії та перерахування підприємствами та організаціями коштів на її виплату відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.07.2007 № 937 (z0129-08) , затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25 січня 2008 року № 3-2, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15 лютого 2008 року за № 129/14820, виклавши його у новій редакції, що додається.
3. Департаменту пенсійного забезпечення (Охріменко О.) разом з Юридичним департаментом (Рябцева Т.) подати цю постанову на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Ця постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.
Голова правління
Є. Капінус
ПОГОДЖЕНО:
Міністр соціальної політики України
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини
Голова Спільного представницького органу об’єднань профспілок
Виконавчий Віцепрезидент Конфедерації роботодавців України
Керівник Секретаріату Спільного представницького органу
сторони роботодавців на національному рівні
Перший заступник Міністра цифрової трансформації України
М. Лазебна
Л. Денісова
Г.В. Осовий
О. Мірошниченко
Р. Іллічов
О. Вискуб
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова правління
Пенсійного фонду України
25.01.2008 № 3-2
(у редакції постанови правління
Пенсійного фонду України
від 03 лютого 2021 року № 2-1)
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 лютого 2021 р.
за № 256/35878

ПОРЯДОК

подання та оформлення документів для призначення пільгової пенсії та перерахування підприємствами та організаціями коштів на її виплату відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 937

1. Цей Порядок, розроблений відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 937 (937-2007-п) "Про затвердження Порядку призначення пенсій за рахунок коштів підприємств та організацій окремим категоріям працівників за результатами атестації робочих місць за умовами праці", визначає механізм подання та оформлення документів для призначення пенсій окремим категоріям працівників, які за результатами атестації робочих місць працюють (працювали) в умовах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах за рахунок коштів підприємств, організацій (далі - пільгова пенсія) та перерахування коштів на її виплату підприємствами, організаціями.
2. Фінансуванню підлягають 100 відсотків витрат на виплату і доставку пільгової пенсії, призначеної відповідно до пункту 2-2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) .
3. Подання та оформлення документів для призначення пільгової пенсії здійснюється згідно з Порядком подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (z1566-05) , затвердженим постановою правління Пенсійного фонду України від 25 листопада 2005 року № 22-1, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 27 грудня 2005 року за № 1566/11846 (далі - Порядок подання та оформлення документів).
При цьому заява про призначення пільгової пенсії з необхідними документами подається до територіального органу Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації через уповноважену посадову особу підприємства, організації.
Рішення про призначення пільгової пенсії приймає територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації на підставі документів, передбачених пунктом 2.1 розділу ІІ Порядку подання та оформлення документів (z1566-05) , а також:
довідки про підтвердження стажу роботи для призначення пільгової пенсії за рахунок коштів підприємств, організацій за результатами атестації робочих місць за умовами праці за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку;
копії наказу про атестацію відповідного робочого місця (робочих місць);
гарантійного листа про перерахування коштів на рахунок територіального органу Пенсійного фонду України за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку.
4. Територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації не пізніше наступного робочого дня після прийняття рішення про призначення пільгової пенсії надсилає пенсіонеру рекомендованим листом або через електронний кабінет користувача вебпорталу електронних послуг Пенсійного фонду України пам’ятку згідно з додатком 3 до цього Порядку та пам’ятку пенсіонеру згідно з додатком 4 до Порядку подання та оформлення документів (z1566-05) . Поштові повідомлення або інші документи про відправлення пам’яток зберігаються у пенсійній справі.
5. Розмір коштів, необхідних на виплату пільгової пенсії та витрат, пов’язаних з її доставкою, зазначається територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера у повідомленні про перерахування коштів на виплату та доставку пільгової пенсії (далі - повідомлення) за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку.
Територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера протягом 5 днів з дня прийняття рішення про призначення пільгової пенсії надсилає повідомлення територіальному органу Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації, який не пізніше наступного робочого дня з дня його надходження направляє його підприємству, організації.
У разі зміни розміру пільгової пенсії або настання обставин, які впливають на суму, що підлягає перерахуванню (смерть пенсіонера, зміна місця проживання, зміна способу виплати пільгової пенсії тощо), територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера в 10-денний термін з моменту виникнення цих обставин повідомляє про це підприємство, організацію через територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації.
6. Підприємства, організації до 20-го числа кожного місяця, що передує місяцю виплати пільгових пенсій, перераховують до територіальних органів Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємств, організацій зазначені в повідомленні місячні суми коштів, необхідні для фінансування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.
Оформлення платіжних документів для перерахування місячних сум коштів, необхідних для фінансування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, здійснюється підприємствами, організаціями окремо на кожного пенсіонера із зазначенням у них призначення платежу.
7. Облік сум коштів, що надходять від підприємств, організацій для виплати та доставки пільгових пенсій, ведеться територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємств, організацій в окремому реєстрі обліку коштів, що надійшли від підприємств, організацій для виплати та доставки пільгової пенсії за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.
Структурний підрозділ, який здійснює облік платежів, територіального органу Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації в день надходження даних щодо коштів, що надійшли від підприємства, організації для виплати та доставки пільгової пенсії, передають ці відомості до структурного підрозділу, який здійснює виплату пенсій, територіального органу Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації.
8. Територіальні органи Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємств, організацій зобов’язані щомісяця до 25 числа місяця, що передує виплаті пільгових пенсій, інформувати територіальні органи Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонерів про обсяги фінансування пільгових пенсій, витрати на їх доставку підприємствами, організаціями шляхом передачі зазначеної інформації в електронній формі.
9. Виплата пільгових пенсій здійснюється територіальними органами Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонерів шляхом оформлення окремих виплатних документів після надходження у повному обсязі коштів від підприємств, організацій для її виплати.
Виплата пенсій у разі ліквідації підприємства, організації визнання його (її) банкрутом та/або незабезпечення ним (нею) фінансування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пункту 2-2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) , здійснюється з урахуванням вимог пункту 7 цього Порядку.
10. У разі настання обставин, які впливають на виплату та доставку пільгової пенсії (смерть пенсіонера, зміна способу виплати пільгової пенсії тощо), здійснюється повернення підприємствам, організаціям надлишково сплачених ними коштів, необхідних для виплати та доставки пільгової пенсії (далі - надлишково сплачені кошти).
Територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера повідомляє територіальний орган Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації про обставини, які впливають на виплату та доставку пільгової пенсії, не пізніше наступного робочого дня після їх виявлення.
Повернення надлишково сплачених коштів здійснюється у місячний строк з моменту виявлення зазначених обставин, але не пізніше трьох років з дня їх настання, територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем розташування підприємства, організації.
Витрати на розрахунково-касове обслуговування у разі повернення надлишково сплачених коштів здійснюються за рахунок коштів підприємства, організації.
Директор
Юридичного департаменту
Т. Рябцева
Додаток 1
до Порядку подання та оформлення
документів для призначення пільгової
пенсії та перерахування підприємствами
та організаціями коштів на її виплату
відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2007 року № 937
(пункт 3)

ДОВІДКА

про підтвердження стажу роботи для призначення пільгової пенсії за рахунок коштів підприємств, організацій за результатами атестації робочих місць за умовами праці

( Див. текст (z0256-21F81) )
Додаток 2
до Порядку подання та оформлення
документів для призначення пільгової
пенсії та перерахування підприємствами
та організаціями коштів на її виплату
відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2007 року № 937
(пункт 3)

ГАРАНТІЙНИЙ ЛИСТ

про перерахування коштів на рахунок територіального органу Пенсійного фонду України

( Див. текст (z0256-21F82) )
Додаток 3
до Порядку подання та оформлення
документів для призначення пільгової
пенсії та перерахування підприємствами
та організаціями коштів на її виплату
відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2007 року № 937
(пункт 4)

ПАМ’ЯТКА

1. Пільгові пенсії за рахунок коштів підприємств та організацій (далі - пільгові пенсії) можуть призначатися окремим категоріям працівників залежно від умов праці за результатами атестації робочих місць не раніше ніж за 10 років до досягнення віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) .
2. Пільгові пенсії можуть призначатися працівникам, які працюють (працювали) на виробницт-вах, роботах за професіями і на посадах, не передбачених Списком № 1 (461-2016-п) та Списком № 2 (461-2016-п) виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 24 червня 2016 року № 461:
1) чоловікам - при стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 12 років 6 місяців стажу роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, на тому підприємстві, у тій організації, за рахунок яких призначається пенсія;
2) жінкам - при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 10 років стажу роботи, що дає право на призначення пенсії на пільгових умовах, на тому підприємстві, у тій організації, за рахунок яких призначається пенсія.
За відсутності у чоловіків 30 років, у жінок - 25 років стажу роботи в період до 01 квітня 2024 року пенсія за віком на пільгових умовах призначається за наявності стажу роботи:
з 01 квітня 2015 року по 31 березня 2016 року - у чоловіків - не менше 25 років 6 місяців, у жінок - не менше 20 років 6 місяців;
з 01 квітня 2016 року по 31 березня 2017 року - у чоловіків - не менше 26 років, у жінок - не менше 21 року;
з 01 квітня 2017 року по 31 березня 2018 року - у чоловіків - не менше 26 років 6 місяців, у жінок - не менше 21 року 6 місяців;
з 01 квітня 2018 року по 31 березня 2019 року - у чоловіків - не менше 27 років, у жінок - не менше 22 років;
з 01 квітня 2019 року по 31 березня 2020 року - у чоловіків - не менше 27 років 6 місяців, у жінок - не менше 22 років 6 місяців;
з 01 квітня 2020 року по 31 березня 2021 року - у чоловіків - не менше 28 років, у жінок - не менше 23 років;
з 01 квітня 2021 року по 31 березня 2022 року - у чоловіків - не менше 28 років 6 місяців, у жінок - не менше 23 років 6 місяців;
з 01 квітня 2022 року по 31 березня 2023 року - у чоловіків - не менше 29 років, у жінок - не менше 24 років;
з 01 квітня 2023 року по 31 березня 2024 року - у чоловіків - не менше 29 років 6 місяців, у жінок - не менше 24 років 6 місяців.
3. Виплата пільгової пенсії здійснюється територіальним органом Пенсійного фонду України за місцем проживання пенсіонера виключно після надходження у повному обсязі від підприємства, організації коштів, необхідних для фінансування витрат на виплату пільгової пенсії.
4. Перерахування коштів, необхідних для фінансування витрат на виплату пільгової пенсії підприємством, організацією, здійснюється до дня досягнення особою віку, передбаченого статтею 26 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) .
5. Пенсійний фонд України та його територіальні органи не несуть відповідальності за зобов’язання підприємств та організацій щодо своєчасності та повноти перерахування коштів на виплату та доставку пільгової пенсії.
Додаток 4
до Порядку подання та оформлення
документів для призначення пільгової
пенсії та перерахування підприємствами
та організаціями коштів на її виплату
відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2007 року № 937
(пункт 5)
Кому направляється
___________________________________
(найменування підприємства, організації)

ПОВІДОМЛЕННЯ

про перерахування коштів на виплату та доставку пільгової пенсії

№ з/п
Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) особи, якій призначено пільгову пенсію
Дата, з якої призначено (перераховано) пільгову пенсію, та номер особового рахунку пенсіонера
Дата досягнення особою пенсійного віку згідно із ст. 26 Закону
Розмір коштів, які необхідно перерахувати за період з дати призначення до дати складання повідомлення (грн)
У тому числі:
Місячний розмір коштів, які необхідно перерахувати (грн)
У тому числі:
розмір пенсії (грн)
вартість доставки пенсії (грн)
розмір пенсії (грн)
вартість доставки пенсії (грн)
1
2
3
4
5*
6
7
8**
9
10
всього
х
х
х
__________
* Зазначена сума сплачується одночасно із сплатою коштів на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.
** Зазначена сума сплачується щомісяця до 20 числа протягом періоду виплати пільгової пенсії.
М. П. (за наявності)
Начальник (уповноважена особа)
територіального органу
Пенсійного фонду України
підпис
Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ
Виконавець
_____________________________
(Власне ім’я ПРІЗВИЩЕ, телефон)
Додаток 5
до Порядку подання та оформлення
документів для призначення пільгової
пенсії та перерахування підприємствами
та організаціями коштів на її виплату
відповідно до постанови
Кабінету Міністрів України
від 18 липня 2007 року № 937
(пункт 7)

РЕЄСТР

обліку коштів, що надійшли від підприємств, організацій для виплати та доставки пільгової пенсії

№ з/п
Прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) пенсіонера
Назва підприємства, організації
Місяць, рік, за який перераховано кошти
Дата перерахування коштів
Сума перерахованих коштів (грн)
У тому числі:
розмір пенсії (грн)
вартість доставки пенсії (грн)
1
2
3
4
5
6
7
8