МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
НАКАЗ
07.12.2020 № 2820
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 березня 2021 р.
за № 271/35893

Про затвердження Порядку залучення лікарів-інтернів до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)

На виконання частини п’ятої статті 74 Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров’я" (2801-12) , пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України (267-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), постанови Кабінету Міністрів України від 22 липня 2020 року № 641 (641-2020-п) "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок залучення лікарів-інтернів до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), що додається.
2. Директорату медичних кадрів, освіти і науки (Орабіна Т.М.) забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
М. Степанов
ПОГОДЖЕНО:
Міністр соціальної політики України
Міністр освіти і науки України
Керівник Секретаріату Спільного
представницького органу сторони роботодавців
на національному рівні
Голова Спільного представницького органу
об’єднань профспілок
Перший заступник Керівника Секретаріату
Уповноваженого Верховної Ради України
з прав людини
М. Лазебна
С. Шкарлет
Р. Іллічов
Г.В. Осовий
І. Савицька
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
07 грудня 2020 року № 2820
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 березня 2021 р.
за № 271/35893

ПОРЯДОК

залучення лікарів-інтернів до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)

1. Цей Порядок визначає механізм залучення лікарів-інтернів до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), на волонтерських засадах.
2. До виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), залучається лікар-інтерн, який надав письмову згоду (в довільній формі) закладу охорони здоров’я, що є базою стажування лікаря-інтерна, щодо залучення його до виконання заходів з метою протидії поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).
3. Лікарі-інтерни, які залучаються до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), можуть брати участь у наданні медичної допомоги відповідно до спеціальності, зазначеної у дипломі про раніше здобутий освітній ступінь, та під керівництвом лікаря, який має сертифікат "лікаря-спеціаліста" за конкретною лікарською спеціальністю.
Лікарі-інтерни, які залучаються до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), можуть здійснювати:
відбір зразків матеріалів для дослідження методом полімеразної ланцюгової реакції;
визначення осіб, які мали контакт з хворими на коронавірусну хворобу (COVID-19);
спостереження за особами, які мали контакт з хворими на коронавірусну хворобу (COVID-19);
контроль поточного стану пацієнта з легкою формою коронавірусної хвороби (COVID-19) і контактних осіб.
4. Лікар, під керівництвом якого лікар-інтерн надає медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19), ознайомлює лікаря-інтерна з нормативно-правовими актами, затвердженими Міністерством охорони здоров’я України з метою забезпечення протистояння коронавірусній хворобі (COVID-19), та проводить інструктаж щодо використання засобів індивідуального захисту під час надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19).
5. Заклади охорони здоров’я, в яких лікарі-інтерни беруть участь у виконанні заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), повинні забезпечити безпечні умови праці, у тому числі безоплатне забезпечення засобами індивідуального захисту.
6. У разі укладення трудового договору державними і комунальними закладами охорони здоров’я з лікарями-інтернами, відповідно до вимог статті 24 Кодексу законів про працю України (322-08) , для виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), на них поширюються гарантії, передбачені статтею 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб" (1645-14) .
7. Закладам вищої освіти, що здійснюють підготовку лікарів-інтернів, спільно зі структурними підрозділами з питань охорони здоров’я обласних, Київської міської державних адміністрацій у разі необхідності забезпечити узгодження графіків проходження інтернатури та оптимізацію навчального процесу з урахуванням епідемічної ситуації.
В.о. Генерального директора
Директорату медичних кадрів,
освіти і науки
Т. Орабіна