НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ З ЦІННИХ ПАПЕРІВ ТА ФОНДОВОГО РИНКУ
РІШЕННЯ
19.01.2021 № 24
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 березня 2021 р.
за № 331/35953

Про затвердження Вимог до інструментів капіталу, які можуть включатись до початкового капіталу

Відповідно до пункту 13 статті 8 Закону України "Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні" (448/96-ВР) , Закону України від 19 червня 2020 року № 738-IX (738-20) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів" Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Вимоги до інструментів капіталу, які можуть включатись до початкового капіталу (далі - Вимоги), що додаються.
2. Департаменту методології корпоративного управління, корпоративних фінансів, фінансових інструментів на ринках капіталу та організованих товарних ринків (Пересунько Д.) забезпечити:
подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього рішення на офіційному вебсайті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.
3. Це рішення набирає чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування, крім пункту 4 Вимог, який набирає чинності з 01 липня 2021 року.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на членів Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Тарабакіна Д. та Панченка О.
Голова Комісії
Т. Хромаєв
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної комісії
з цінних паперів та фондового
ринку
19 січня 2021 року № 24
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
15 березня 2021 р.
за № 331/35953

ВИМОГИ

до інструментів капіталу, які можуть включатись до початкового капіталу

1. Ці Вимоги встановлюють вимоги, яким мають відповідати інструменти капіталу установи, яка створена відповідно до законодавства України та має намір провадити професійну діяльність на ринках капіталу та/або організованих товарних ринках, для їх включення до початкового капіталу установи.
2. У цих Вимогах термін "власний капітал" вживається у значенні, визначеному Національним положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 1 (z0336-13) "Загальні вимоги до фінансової звітності", затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 07 лютого 2013 року № 73, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 лютого 2013 року за № 336/22868.
Інші терміни вживаються у значеннях, визначених Законом України від 19 червня 2020 року № 738-IX (738-20) "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення залучення інвестицій та запровадження нових фінансових інструментів", Законами України "Про акціонерні товариства" (514-17) , "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю" (2275-19) та "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" (2664-14) .
3. Інструменти капіталу (далі - інструменти) установи, яка має намір провадити професійну діяльність на організованих товарних ринках (далі - установа), у тому числі інструменти, що формують статутний капітал, вважаються інструментами початкового капіталу установи за умови відповідності всім наступним вимогам:
1) інструменти випущено (створено) безпосередньо установою за рішенням загальних зборів акціонерів (учасників) або, якщо це передбачено законодавством для відповідної організаційно-правової форми, за рішенням інших органів управління установи;
2) інструменти є повністю оплаченими;
3) інструменти відповідають всім нижчезазначеним умовам стосовно їх класифікації:
інструменти мають включати всі суми, незалежно від їх фактичного призначення, що кваліфікуються як елементи власного капіталу, які розміщуються серед акціонерів (учасників) установи або інших власників;
інструменти класифікуються як власний капітал установи в межах визначення, передбаченого застосовуваними установою стандартами бухгалтерського обліку;
4) інструменти відображені відокремлено у фінансовій звітності установи;
5) інструменти є безстроковими;
6) обсяг інструментів не може бути зменшений або погашений, за винятком таких випадків:
ліквідація установи;
викуп (погашення) інструментів або інші заходи зі зменшення капіталу;
7) у положеннях документів, що регулюють умови випуску (створення) інструментів, не зазначено прямо або опосередковано, що обсяг інструментів буде або може бути зменшений або погашений у інших випадках, ніж передбачено підпунктом 6 цього пункту;
8) інструменти відповідають таким умовам стосовно виплат:
відсутні механізми привілейованих виплат, у тому числі відносно інших інструментів початкового капіталу, і умови випуску (створення) інструментів не передбачають привілейованих прав на виплату доходу;
виплати власникам інструментів можуть здійснюватись виключно з сум, що призначені для здійснення виплат;
положення, що регулюють умови випуску (створення) інструментів, не передбачають верхню межу або інші обмеження максимального рівня виплат;
рівень виплат не визначається на основі суми, за яку інструменти було придбано під час емісії (видачі);
положення, що регулюють умови емісії (видачі) інструментів, не передбачають жодних зобов’язань установи щодо виплат їх власникам, і установа не несе таких зобов’язань;
нездійснення виплат не тягне за собою банкрутства установи;
скасування виплат не покладає обмежень на установу;
9) інструменти мають найнижчий пріоритет серед усіх інших платіжних вимог у разі банкрутства або ліквідації установи;
10) інструменти дають їх власникам право вимоги на залишкові активи установи, що залишаються після виплати усіх більш пріоритетних платіжних вимог у разі ліквідації установи, та які є пропорційними обсягу таких інструментів. При цьому платіжна вимога не є фіксованою або прив’язаною до верхньої межі;
11) інструменти не забезпечені та не захищені гарантією, яка підвищує пріоритетність платіжної вимоги, з боку будь-якої з таких осіб:
установа або її дочірнє підприємство;
материнська компанія установи або її дочірні підприємства;
материнська фінансова холдингова компанія установи або її дочірні підприємства;
холдингова компанія установи зі змішаними видами діяльності або її дочірні підприємства;
змішана фінансова холдингова компанія установи та її дочірні підприємства;
будь-які підприємства, які мають тісні зв’язки з підприємствами, про які йдеться у абзацах 2-6 цього підпункту;
12) інструменти не є предметом правочинів, які б покращували пріоритетність платіжних вимог за інструментами у разі оголошення установи банкрутом або її ліквідації.
4. Інструменти установи, яка має намір провадити професійну діяльність на ринках капіталу, вважаються інструментами початкового капіталу за умови відповідності вимогам, визначеним пунктом 3 цих Вимог.
Директор
департаменту методології
корпоративного управління,
корпоративних фінансів,
фінансових інструментів
на ринках капіталу
та організованих
товарних ринків
Д. Пересунько