УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 11 січня 2019 року № 54
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Центральної виборчої комісії № 131 від 25.06.2020 (v0131359-20) )

Про Роз’яснення щодо статусу та порядку реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України та офіційних спостерігачів під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України

З метою забезпечення однакового застосування положень Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) в частині реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України у відповідних виборчих округах та офіційних спостерігачів від кандидатів на пост Президента України, політичних партій, які висунули цих кандидатів, громадських організацій, іноземних держав, міжнародних організацій під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України, відповідно до пункту 1 частини другої статті 25, статей 66 - 70 зазначеного Закону (474-14) , керуючись статтями 11 - 13, пунктом 1 частини другої статті 16, пунктами 4, 5 статті 17 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" (1932-15) , Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Роз’яснення щодо статусу та порядку реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України та офіційних спостерігачів під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України (додається).
2. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
Т.СЛІПАЧУК
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 11 січня 2019 року № 54

РОЗ’ЯСНЕННЯ

щодо статусу та порядку реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України та офіційних спостерігачів під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України

Це Роз’яснення розроблено з метою забезпечення однакового застосування окремих положень Закону України "Про вибори Президента України" (474-14) (далі - Закон) в частині статусу та порядку реєстрації уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах, офіційних спостерігачів від кандидатів на пост Президента України, політичних партій, які висунули цих кандидатів, громадських організацій, іноземних держав, міжнародних організацій під час організації підготовки та проведення повторного голосування з виборів Президента України (далі - повторне голосування).
1. У разі призначення Центральною виборчою комісією повторного голосування статус кандидатів на пост Президента України, уповноважених представників кандидатів на пост Президента України в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірених осіб кандидатів на пост Президента України в єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах, офіційних спостерігачів від кандидатів на пост Президента України, офіційних спостерігачів від політичних партій, які висунули кандидатів на пост Президента України, зберігають лише кандидати на пост Президента України, включені до виборчого бюлетеня для повторного голосування, їх уповноважені представники в Центральній виборчій комісії з правом дорадчого голосу, довірені особи цих кандидатів у єдиному загальнодержавному виборчому окрузі та територіальних виборчих округах, офіційні спостерігачі від таких кандидатів на пост Президента України, офіційні спостерігачі від політичних партій, які висунули цих кандидатів (далі відповідно - кандидат, уповноважений представник кандидата, довірена особа кандидата, офіційний спостерігач від кандидата, офіційний спостерігач від політичної партії).
2. Уповноважений представник кандидата, довірена особа кандидата має право у будь-який час до дня повторного голосування звернутися до Центральної виборчої комісії із заявою про складення своїх повноважень.
3. Кандидат у будь-який час до дня повторного голосування може прийняти рішення про відкликання уповноваженого представника кандидата, довіреної особи кандидата та про делегування (внесення) іншої кандидатури замість вибулої.
Відповідна заява разом з іншими документами, передбаченими статтями 66, 67 Закону (474-14) , подається до Центральної виборчої комісії в установленому вказаними статтями порядку.
4. На підставі заяви, зазначеної у пунктах 2, 3 цього Роз'яснення, не пізніше третього дня після її надходження, а поданої напередодні і в день повторного голосування, - невідкладно Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації уповноваженого представника кандидата, довіреної особи кандидата та реєстрацію іншої особи замість уповноваженого представника кандидата, довіреної особи кандидата, реєстрацію яких скасовано.
Копія рішення про скасування реєстрації уповноваженого представника кандидата видається уповноваженому представнику кандидата або надсилається на адресу кандидата.
Копія рішення про скасування реєстрації довіреної особи кандидата видається уповноваженому представнику кандидата або надсилається на його адресу.
Посвідчення уповноваженого представника кандидата, довіреної особи кандидата, повноваження яких припинено до закінчення виборчого процесу, негайно повертаються до Центральної виборчої комісії.
5. Офіційні спостерігачі від громадських організацій, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, яким надано дозвіл Центральною виборчою комісією мати офіційних спостерігачів на виборах Президента України, офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій, зареєстровані Центральною виборчою комісією до дня виборів Президента України, зберігають свій статус та продовжують здійснювати передбачені Законом (474-14) повноваження під час повторного голосування.
6. Офіційний спостерігач від політичної партії, кандидата, громадської організації має право у будь-який час звернутися до окружної виборчої комісії, склад якої сформовано для проведення повторного голосування з виборів Президента України (далі - окружна виборча комісія), (офіційний спостерігач у закордонному виборчому окрузі - до Центральної виборчої комісії) із заявою про складення своїх повноважень. На підставі такої заяви відповідно окружна виборча комісія чи Центральна виборча комісія приймає рішення про скасування реєстрації офіційного спостерігача, копія якого надається або надсилається відповідно уповноваженому представнику політичної партії, кандидату (його довіреній особі), керівнику громадської організації.
7. Уповноважений на підставі довіреності від політичної партії представник партії, кандидат (його довірена особа у відповідному виборчому окрузі), керівник громадської організації має право відкликати офіційного спостерігача, звернувшись із письмовою заявою до окружної виборчої комісії (щодо офіційного спостерігача у закордонному виборчому окрузі - до Центральної виборчої комісії) про припинення його повноважень, і подати документи для реєстрації офіційним спостерігачем іншої особи в порядку, встановленому статтею 69 Закону (474-14) .
8. Подання про реєстрацію офіційного спостерігача за підписом уповноваженого на підставі довіреності від політичної партії представника партії, довіреної особи кандидата у відповідному виборчому окрузі, керівника громадської організації, у тому числі замість особи, повноваження якої припиняються, вноситься до окружної виборчої комісії (щодо офіційного спостерігача у закордонному виборчому окрузі - до Центральної виборчої комісії) не пізніш як за п'ять днів до дня повторного голосування.
9. Окружна виборча комісія (щодо офіційного спостерігача у закордонному виборчому окрузі - Центральна виборча комісія) здійснює реєстрацію офіційних спостерігачів у відповідному виборчому окрузі та видає їм посвідчення за формою, встановленою Центральною виборчою комісією, не пізніше наступного дня після внесення подання.
10. Пропозиції щодо реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій під час повторного голосування подаються до Центральної виборчої комісії не пізніш як за сім днів до дня повторного голосування безпосередньо або через Міністерство закордонних справ України, а рішення стосовно їх реєстрації приймаються Центральною виборчою комісією не пізніш як за п’ять днів до дня повторного голосування.
11. Статус та порядок реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій визначено відповідно статтями 68, 70 Закону (474-14) з урахуванням Порядку реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав, міжнародних організацій на виборах Президента України (v0030359-14) , затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 4 березня 2014 року № 30.
12. Повноваження офіційних спостерігачів починаються з дня їх реєстрації відповідною виборчою комісією у порядку, передбаченому Законом (474-14) , і припиняються після встановлення Центральною виборчою комісією результатів виборів Президента України.
13. Документами, що підтверджують статус уповноважених представників кандидатів, довірених осіб кандидатів, офіційних спостерігачів від кандидатів, політичних партій, які висунули цих кандидатів, а також офіційних спостерігачів від громадських організацій, іноземних держав, міжнародних організацій, є відповідні посвідчення, видані Центральною виборчою комісією чи відповідною окружною виборчою комісією, які зареєстрували вказаних осіб до дня виборів Президента України чи повторного голосування.
Відповідне посвідчення, видане Центральною виборчою комісією чи окружною виборчою комісією, є дійсним за умови пред'явлення документа, що посвідчує особу.
Секретар засідання
Центральної виборчої комісії
А.БАСАЛАЄВА