ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
29 червня 2017 року
Справа № 911/458/17
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Головуючий суддя судді
Поляк О.І.(доповідач), Бакуліна С.В., Корсак В.А.
розглянувши у відкрито-му судовому засіданні касаційнуу скаргу
Публічного акціонерного товариства "СБЕРБАНК"
на ухвалу
Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017
у справі
№ 911/458/17 Господарського суду Київської області
за позовом
Компанії "Країна Лімітед"
до
1.Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті-Трейд", 2.Дочірнього підприємства "Край Проперті", 3.Товариства з обмеженою відповідальністю "Сітістейтсервіс", 4.Приватного підприємства "Консалтингова фірма Прометей"
про стягнення 162 084 905,00 грн.
у судовому засіданні взяли участь представники:
від скаржника: Разумов М.А.; Шпортило Я.І.;
від позивача: Іванкевич О.І.;
від відповідача-1: не з'явились;
від відповідача-2: не з'явились;
від відповідача-3: не з'явились;
від відповідача-4: не з'явились;
В С Т А Н О В И В :
Ухвалою господарського суду Київської області від 17.02.2017 порушено провадження у справі за позовом Компанії "Країна Лімітед" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Сіті-Трейд" (далі - ТОВ "Сіті-Трейд"), Дочірнього підприємства "Край Проперті" (далі - ДП "Край Проперті"), Товариства з обмеженою відповідальністю "Сітістейтсервіс" (далі - ТОВ "Сітістейтсервіс"), Приватного підприємства "Консалтингова фірма Прометей" (далі - ПП "КФ Прометей") про стягнення 162084905,00 грн.
Ухвалою господарського суду Київської області від 21.02.2017 (суддя Мальована Л.Я.) задоволено заяву Компанії "Країна лімітед" про вжиття заходів до забезпечення позову; вжито заходів до забезпечення позову шляхом накладення арешту на нерухоме майно: ТОВ "Сіті-Трейд", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно щодо суб'єкта від 13.02.2017 належить ТОВ "Сіті-Трейд" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., Щасливе, вул. Лесі Українки, будинок 14;
ДП "Край Проперті", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно щодо суб'єкта від 13.02.2017 належить ТОВ "Сіті-Трейд" на праві власності, а саме: нежилий будинок-громадський центр з об'єктами (в літ.А) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13-Б, загальною площею 28539,5 кв.м.; нежитлове приміщення №6 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 279,5 кв.м.; нежитлове приміщення №7 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 99,7 кв.м.; нежитлове приміщення №8 (магазин) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 198,6 кв.м.
ТОВ "Сітістейтсервіс", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ТОВ "Сітістейтсервіс" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., с. Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14 та будинок 14 Б.
ПП "КФ "Промететй", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ПП "КФ "Промететй" на праві власності, а саме: комплекс, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Хмельницька обл., Волочиський р., м. Волочиськ, вулиця Копачівська, будинок 3; нежитлові будівлі, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Чернігівська обл., Борзнянський р., с. Велика Загорівка, вулиця Центральна, 59-а, загальною площею 2431,6 кв.м.; комплекс, об'єкт житлової нерухомості за адресою: Хмельницька обл., Полонський р., м. Полонне, вулиця Матросова, будинок 1, загальною площею 2920,6 кв.м.; майновий комплекс (приміщення молокозаводу), об'єкт житлової майна за адресою: Хмельницька обл., Старосинявський р., смт. Стара Синява, вулиця Заводська, будинок 32, загальною площею 1001,8 кв.м.; будівлі та споруди майнового комплексу за адресою: Львівська обл., м. Львів, вулиця Хмельницького Б., будинок 302, загальною площею 21112,2 кв.м.; комплекс за адресою: Хмельницька обл., м. Шепетівка, вулиця Некрасова, будинок 125 загальною площею 5378,9 кв.м.; комплекс, об'єкти нерухомості за адресою: Чернігівська обл., Менський р., м. Мена, вулиця Леніна, будинок 122; комплекс, майновий за адресою Хмельницька обл., Славутський р., с. Крупець, вулиця Хмельницького Б., будинок 45, загальною площею 13041,3 кв.м.
- заборонено:
ТОВ "Сіті-Стейт" у будь-який спосіб відчужувати (в тому числі укладати правочини, які в подальшому можуть призвести до обтяження та/або відчуження) нерухоме майно, яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ТОВ "Сіті-Стейт" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., с. Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14.
ДП "Край Проперті" у будь-який спосіб відчужувати (в тому числі укладати правочини, які в подальшому можуть призвести до обтяження та/або відчуження) нерухоме майно, яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 10.02.2017 року належить ДП "Край Проперті" на праві власності, а саме: - нежилий будинок-громадський центр з об'єктами (в літ.А) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13-Б, загальною площею 28539,5 кв.м.; нежитлове приміщення № 6 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 279,5 кв.м.; нежитлове приміщення № 7 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 99,7 кв.м.; нежитлове приміщення №8 (магазин) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 198,6 кв.м.;
ТОВ "Сітістейтсервіс" у будь-який спосіб відчужувати (в тому числі укладати правочини, які в подальшому можуть призвести до обтяження та/або відчуження) нерухоме майно, яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ТОВ "Сітістейтсервіс" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., с. Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14 та будинок 14 Б.;
ПП "КФ "Прометей" у будь-який спосіб відчужувати (в тому числі укладати правочини, які в подальшому можуть призвести до обтяження та/або відчуження) нерухоме майно, яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ПП "КФ "Прометей" на праві власності, а саме: комплекс, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Хмельницька обл., Волочиський р., м. Волочиськ, вулиця Копачівська, будинок 3; нежитлові будівлі, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Чернігівська обл., Борзнянський р., с. Велика Загорівка, вулиця Центральна, 59-а, загальною площею 2431,6 кв.м.; комплекс, об'єкт житлової нерухомості за адресою: Хмельницька обл., Полонський р., м. Полонне, вулиця Матросова, будинок 1, загальною площею 2920,6 кв.м.; майновий комплекс (приміщення молокозаводу), об'єкт житлової майна за адресою: Хмельницька обл., Старосинявський р., смт. Стара Синява, вулиця Заводська, будинок 32, загальною площею 1001,8 кв.м.; будівлі та споруди майнового комплексу за адресою: Львівська обл., м. Львів, вулиця Хмельницького Б., будинок 302, загальною площею 21112,2 кв.м.; комплекс за адресою: Хмельницька обл., м. Шепетівка, вулиця Некрасова, будинок 125 загальною площею 5378,9 кв.м.; комплекс, об'єкти нерухомості за адресою: Чернігівська обл., Менський р., м. Мена, вулиця Леніна, будинок 122; комплекс, майновий за адресою Хмельницька обл., Славутський р., с. Крупець, вулиця Хмельницького Б., будинок 45, загальною площею 13041,3 кв.м.
- заборонено органам та суб'єктам, які здійснюють повноваження у сфері державної реєстрації прав у відповідності до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" (1952-15) , вчинення дій, пов'язаних з державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та державну реєстрацію обтяжень речових прав на нерухоме майно:
ТОВ "Сіті-Стейт", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ТОВ "Сіті-Стейт" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., с. Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14.;
ДП "Край Проперті", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 10.02.2017 року належить ДП "Край Проперті" на праві власності, а саме: нежилий будинок-громадський центр з об'єктами (в літ.А) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13-Б, загальною площею 28539,5 кв.м.; нежитлове приміщення № 6 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 279,5 кв.м.; нежитлове приміщення № 7 (кафе) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 99,7 кв.м.; нежитлове приміщення № 8 (магазин) за адресою: м. Київ, проспект Глушкова Академіка, будинок 13б, загальною площею 198,6 кв.м.;
ТОВ "Сітістейтсервіс", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ТОВ "Сітістейтсервіс" на праві власності і розташоване за адресою: Київська обл., Бориспільський р., с. Щасливе, вулиця Лесі Українки, будинок 14 та будинок 14 Б.;
ПП "КФ "Прометей", яке відповідно до Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта від 13.02.2017 року належить ПП "КФ "Прометей" на праві власності, а саме: комплекс, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Хмельницька обл., Волочиський р., м. Волочиськ, вулиця Копачівська, будинок 3; нежитлові будівлі, об'єкт житлової нерухомості (з складовими частинами об'єкта нерухомого майна) за адресою: Чернігівська обл., Борзнянський р., с. Велика Загорівка, вулиця Центральна, 59-а, загальною площею 2431,6 кв.м.; комплекс, об'єкт житлової нерухомості за адресою: Хмельницька обл., Полонський р., м. Полонне, вулиця Матросова, будинок 1, загальною площею 2920,6 кв.м.; майновий комплекс (приміщення молокозаводу), об'єкт житлової майна за адресою: Хмельницька обл., Старосинявський р., смт. Стара Синява, вулиця Заводська, будинок 32, загальною площею 1001,8 кв.м.; - будівлі та споруди майнового комплексу за адресою: Львівська обл., м. Львів, вулиця Хмельницького Б., будинок 302, загальною площею 21112,2 кв.м.; комплекс за адресою: Хмельницька обл., м. Шепетівка, вулиця Некрасова, будинок 125 загальною площею 5378,9 кв.м.; комплекс, об'єкти нерухомості за адресою: Чернігівська обл., Менський р., м. Мена, вулиця Леніна, будинок 122; комплекс, майновий за адресою Хмельницька обл., Славутський р., с. Крупець, вулиця Хмельницького Б., будинок 45, загальною площею 13041,3 кв.м.
Не погодившись ухвалою господарського суду Київської області від 21.02.2017, ПАТ "Сбербанк" звернулося до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просило скасувати ухвалу господарського суду Київської області від 21.02.2017, відмовити у задоволенні заяви Компанії "Країна Лімітед" про вжиття заходів забезпечення позову. В обґрунтування апеляційної скарги банк посилався на те, що оскаржувана ухвала безпосередньо стосується прав та законних інтересів ПАТ "Сбербанк", оскільки заходи забезпечення позову шляхом накладення арешту та заборони вчинення дій застосовані до майна, яке перебуває в іпотеці ПАТ "Сбербанк".
Ухвалою Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017 (колегія суддів: Станік С.Р., Тищенко А.І., Куксов В.В.) апеляційне провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Сбербанк" на ухвалу господарського суду Київської області від 21.02.2017 припинено.
ПАТ "Сбербанк" звернулося до Вищого господарського суду України з касаційною скаргою, в якій просить ухвалу господарського суду Київської області від 21.02.2017 про вжиття заходів забезпечення позову та ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017 скасувати, відмовити у задоволенні заяви Компанії "Країна Лімітед" про вжиття заходів забезпечення позову.
В обґрунтування касаційної скарги заявник посилається на порушення судом апеляційної інстанції при винесенні оскаржуваної ухвали норм ст. 129 Конституції України, ст.ст. 43, 91 ГПК України, ч.6 ст. 3, ч.3 ст. 33, ст. 36, ст. 38 Закону України "Про іпотеку", ст. 572 ЦК України, ст. 67 ГПК України. Крім того, заявником зазначено, що суд апеляційної інстанції не врахував, що банк до подання апеляційної скарги вживав всіх можливих заходів для вступу в справу, а саме: 10.03.2017 ПАТ "Сбербанк" подано заяву про залучення до справи в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог - судом відмовлено у її задоволенні, 24.03.2017 ПАТ "Сбербанк" подано позовну заяву про вступ у справі в якості третьої особи, що заявляє самостійні вимоги - позовну заяву повернуто без розгляду.
Судова колегія, розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального та процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню частково з наступних підстав.
Судом апеляційної інстанції зазначено, що сторонами спору у справі на момент винесення ухвали суду першої інстанції про вжиття заходів до забезпечення позову є Компанія "Країна Лімітед" (позивач), ТОВ "Сіті-Трейд" (відповідач - 1), ДП "Край Проперті" (відповідач - 2), ТОВ "Сітістейтсервіс" (відповідач - 3), ПП "КФ Прометей" (відповідач - 4). Заявник апеляційної скарги - ПАТ "Сбербанк" не є стороною та учасником судового процесу.
Припиняючи провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Сбербанк", суд апеляційної інстанції, виходив з того, що згідно ч.6 ст. 106 ГПК України банк не наділений правом оскарження в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції, оскільки не є стороною та учасником судового процесу.
Колегія суддів вважає такі висновки суду апеляційної інстанції передчасними, зробленими з неправильним застосуванням норм процесуального права з огляду на таке.
Відповідно до ч.1 ст. 129 Конституції України основними засадами судочинства є забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.
Забезпечення права на апеляційний перегляд справи встановлений, зокрема, ст. 91 ГПК України, зі змісту якої вбачається, що особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на ухвали місцевого господарського суду, оскарження яких передбачено статтею 106 цього Кодексу.
Таким чином, особа, яка не брала участі у справі, щодо якої місцевим судом вирішено питання про її права та обов'язки, в силу процесуальних норм має право на оскарження як рішення місцевого господарського суду, так і ухвали місцевого господарського суду.
Розглядаючи апеляційну скаргу, подану особою, яка не брала участі в розгляді справи судом першої інстанції і яка вважає, що місцевим господарським судом вирішено питання про її права та обов'язки, апеляційний господарський суд, прийнявши апеляційну скаргу до провадження (якщо вона не підлягала поверненню з передбачених ГПК (1798-12) підстав), повинен з'ясувати наявність правового зв'язку між скаржником і сторонами у справі. Якщо при цьому буде встановлено, що права такої особи оскаржуваним судовим рішенням не порушені та що питання про її права і обов'язки стосовно сторін у справі судом першої інстанції не вирішувалися, то апеляційний господарський суд своєю ухвалою припиняє апеляційне провадження на підставі пункту 1 частини першої статті 80 ГПК, оскільки у такому випадку не існує правового зв'язку між скаржником і сторонами у справі, в зв'язку з чим відсутній суб'єкт апеляційного оскарження. (п.5-2 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 17.05.2011 (v0007600-11) ).
Отже, апеляційна інстанція має дослідити правовідносини між скаржником і сторонами у справі, з'ясувати наявність/відсутність правового зв'язку між ними та на підставі встановлених обставин, доводів заявника апеляційної скарги, зробити висновок про відсутність або наявність у заявника апеляційної скарги, яка не є стороною у справі, факту порушення її прав та законних інтересів.
Натомість в даному випадку, суд апеляційної інстанції в порушення норм ст. 1, ст. 91 ГПК України, обмежився лише встановленням обставин того, що заявник на момент ухвалення місцевим судом рішення не є стороною та учасником судового процесу, при цьому не встановив наявність чи відсутність правового зв'язку між ПАТ "Сбербанк" та сторонами у справі, наявність чи відсутність порушення прав та законних інтересів заявника апеляційної скарги оскаржуваною ним ухвалою.
Таким чином, викладене свідчить про передчасність висновків суду апеляційної інстанції щодо припинення апеляційного провадження за апеляційною скаргою ПАТ "Сбербанк", оскільки останні зроблені з неповним з'ясуванням обставин справи, що мають значення для її правильного вирішення.
Оскільки в силу ст. ст. - 111-5, - 111-7 ГПК України у суду касаційної інстанції відсутні повноваження самостійно встановлювати обставини справи, так само як і оцінювати докази, колегія суддів зазначає про наявність підстав для скасування оскаржуваної ухвали Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017 у даній справі з передачею справи на розгляд до суду апеляційної інстанції відповідно до ст. - 111-9 ГПК України.
При цьому, під час нового розгляду справи господарському суду необхідно врахувати вищевикладені обставини, які стали підставою для скасування ухвали суду апеляційної інстанції та передачі справи на розгляд.
Керуючись статтями - 111-5, - 111-7, - 111-9, - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України -
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Публічного акціонерного товариства "СБЕРБАНК" на ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017 у справі № 911/458/17 задовольнити частково.
Ухвалу Київського апеляційного господарського суду від 25.04.2017 у справі № 911/458/17 скасувати. Справу направити на розгляд до Київського апеляційного господарського суду.
Головуючий суддя
Судді
О.І. Поляк
С.В. Бакуліна
В.А. Корсак