МІНІСТЕРСТВО ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
03.03.2021 № 28
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 березня 2021 р.
за № 364/35986

Про затвердження Порядку надання центральному засвідчувальному органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру

Відповідно до абзацу двадцять другого частини другої статті 7 Закону України "Про електронні довірчі послуги" (2155-19) , підпункту 20 пункту 4, пунктів 8, 10 Положення про Міністерство цифрової трансформації України (856-2019-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 вересня 2019 року № 856, та з метою забезпечення проведення центральним засвідчувальним органом оцінки стану розвитку сфери електронних довірчих послуг за результатами проведення аналізу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок надання центральному засвідчувальному органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства юстиції України від 04 листопада 2019 року № 3398/5 (z1147-19) "Про затвердження Порядку подання до центрального засвідчувального органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 листопада 2019 року за № 1147/34118.
3. Адміністратору інформаційно-телекомунікаційної системи центрального засвідчувального органу - державному підприємству "ДІЯ" щороку не пізніше 01 березня забезпечувати публікацію на офіційному вебсайті центрального засвідчувального органу щорічних звітів за результатами проведення оцінки стану розвитку сфери електронних довірчих послуг.
4. Директорату функціонального розвитку цифровізації подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України в установленому законодавством порядку.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
6. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Рабчинську Л.С.
Віце-прем'єр-міністр України -
Міністр
М. Федоров
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби спеціального
зв’язку та захисту інформації України
Генеральний директор державного підприємства
"Національні інформаційні системи"
Голова Національного банку України
Т.в.о. Голови Державної регуляторної
служби України
Ю. Щиголь
О. Бережний
К. Шевченко
О. Мірошніченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства цифрової
трансформації України
03 березня 2021 року № 28
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
23 березня 2021 р.
за № 364/35986

ПОРЯДОК

надання центральному засвідчувальному органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру

1. Цей Порядок визначає механізм надання центральному засвідчувальному органу інформації про діяльність кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг (далі - кваліфіковані надавачі) та засвідчувального центру, за результатами аналізу якої забезпечується проведення оцінки стану розвитку сфери електронних довірчих послуг.
2. Цей Порядок є обов’язковим для кваліфікованих надавачів та засвідчувального центру.
3. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про електронні довірчі послуги" (2155-19) , Порядку використання електронних довірчих послуг в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах та організаціях державної форми власності (749-2018-п) , затвердженому постановою Кабінету Міністрів України від 19 вересня 2018 року № 749.
4. Кваліфіковані надавачі та засвідчувальний центр зобов’язані щороку надавати центральному засвідчувальному органу в електронній формі інформацію щодо наданих кваліфікованих електронних довірчих послугза попередній рік згідно з вимогами, встановленими пунктами 5-8 цього Порядку:
до 31 грудня в 2021 році;
до 15січня, починаючи з 2022 року.
5. Кваліфіковані надавачі та засвідчувальний центр надають інформацію щодо наданих кваліфікованих електронних довірчих послуг за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку:
кількості кваліфікованих сертифікатів електронних підписів та печаток, сформованих (чинних, блокованих, скасованих) за попередній рік та чинних на кінець року;
кількості кваліфікованих електронних позначок часу, сформованих за попередній рік.
При цьому у разі видачі кваліфікованих сертифікатів з використанням декількох алгоритмів електронного підпису, визначених ДСТУ 4145-2002 "Інформаційні технології. Криптографічний захист інформації. Цифровий підпис, що ґрунтується на еліптичних кривих. Формування та перевіряння", ДСТУ ISO/IEC 14888-3:2019 "Інформаційні технології. Методи захисту. Цифрові підписи з доповненням. Частина 3. Механізми на основі дискретного логарифмування" та RSA відповідно до RFC 3447 "Public-Key Cryptography Standards (PKCS) № 1: RSA Cryptography Specifications Version 2.1", що використовуються відповідно до пункту 3 наказу Міністерства цифрової трансформації України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України від 30 вересня 2020 року № 140/614 (z1039-20) "Про встановлення вимог до технічних засобів, процесів їх створення, використання та функціонування у складі інформаційно-телекомунікаційних систем під час надання кваліфікованих електронних довірчих послуг", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22 жовтня 2020 року за № 1039/35322, в додатку 1 до цього Порядку зазначається кількість сертифікатів для кожного з таких алгоритмів.
6. Кваліфіковані надавачі та засвідчувальний центр надають інформацію щодо кількості користувачів електронних довірчих послуг, яким видано кваліфіковані сертифікати відкритих ключів, за формою згідно з додатком 2 до цього Порядку:
унікальних підписувачів - фізичних осіб, ідентифікованих за їх унікальним набором ідентифікаційних даних (реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія (за наявності) та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків відповідно до закону), або унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі), незалежно від кількості сформованих для таких осіб кваліфікованих сертифікатів електронних підписів чи отриманих ними послуг, а також незалежно від кількості юридичних осіб, яких вони можуть представляти;
унікальних створювачів електронної печатки - юридичних осіб, ідентифікованих за їх кодами згідно з Єдиним державним реєстром підприємств та організацій України, незалежно від кількості сформованих для таких осіб кваліфікованих сертифікатів електронних печаток чи отриманих ними послуг, а також незалежно від кількості у таких юридичних осіб представників;
інших унікальних користувачів електронних довірчих послуг.
У графі 2 додатка 2 до цього Порядку зазначається кількість користувачів електронних довірчих послуг, яким були сформовані кваліфіковані сертифікати електронних підписів та печаток (чинні, блоковані, скасовані) за попередній рік.
У графі 3 додатка 2 до цього Порядкузазначається кількість користувачів електронних довірчих послуг, які мають чинні кваліфіковані сертифікати електронних підписів та печаток на кінець року.
7. Кваліфіковані надавачі надають інформацію щодо кількості користувачів електронних довірчих послуг, яким надано кваліфіковані електронні довірчі послуги, не пов’язані з видачею кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів,за формою згідно з додатком 3 до цього Порядку:
кваліфіковану електронну довірчу послугу реєстрованої електронної доставки;
кваліфіковану електронну довірчу послугу із зберігання кваліфікованих електронних підписів, печаток, електронних позначок часу та відповідних сертифікатів.
8. У разі наявності надається:
кваліфікованими надавачами - інформація щодо відокремлених пунктів реєстрації та кількості кваліфікованих сертифікатів електронних підписів та печаток, сформованих за заявами, оформленими у відокремлених пунктах реєстрації,за формою згідно з додатком 4 до цього Порядку;
кваліфікованими надавачами та засвідчувальним центром - інформація щодо інформаційно-телекомунікаційних систем, в яких використовуються кваліфіковані сертифікати електронного підпису чи печатки, за формою згідно з додатком 5 до цього Порядку.
9. У разі отримання офіційного запиту центрального засвідчувального органу кваліфіковані надавачі та засвідчувальний центр зобов’язані протягом 10 робочих днів надати центральному засвідчувальному органу в електронній формі інформацію щодо наданих кваліфікованих електронних довірчих послугв обсязі та за період, визначені в запиті, згідно з вимогами, встановленими пунктами 5-8 цього Порядку.
При цьому кваліфіковані надавачі надають інформацію за формами згідно з додатками 1-5 до цього Порядку, а засвідчувальний центр - за формами згідно з додатками 1, 2 і 5 до цього Порядку.
10. Контроль за дотриманням вимог цього Порядку здійснює центральний засвідчувальний орган.
Директор директорату
функціонального розвитку
цифровізації
А. Халєєва
Додаток 1
до Порядку надання центральному
засвідчувальному органу інформації
про діяльність надавачів електронних
довірчих послуг та засвідчувального
центру
(пункт 5)

ІНФОРМАЦІЯ

щодо наданих кваліфікованих електронних довірчих послуг

________________________________________________________________________________ _____________

(найменування кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, засвідчувального центру)

за ___________________

(рік)

Назва показника
Усього сформованих
за рік
Усього
чинних
на кінець року
1
2
3
1. Кількість сформованих кваліфікованих сертифікатів електронних підписів (без урахування сертифікатів шифрування):
x
x
1.1. Усього:
з використанням національного алгоритму електронного підпису ДСТУ
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису RSA
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису ECDSA
1.2. У тому числі виданих фізичним особам, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
x
усього
з використанням національного алгоритму електронного підпису ДСТУ
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису RSA
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису ECDSA
1.3. У тому числі виданих фізичним особам - представникам юридичних осіб:
x
x
усього
з використанням національного алгоритму електронного підпису ДСТУ
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису RSA
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису ECDSA
2. Кількість сформованих кваліфікованих сертифікатів електронних печаток (без урахування сертифікатів шифрування):
x
x
усього
з використанням національного алгоритму електронного підпису ДСТУ
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису RSA
з використанням міжнародного алгоритму електронного підпису ECDSA
3. Кількість сформованих кваліфікованих електронних позначок часу:
x
x
усього
Не застосовується
Додаток 2
до Порядку надання центральному
засвідчувальному органу інформації
про діяльність надавачів електронних
довірчих послуг та засвідчувального
центру
(пункт 6)

ІНФОРМАЦІЯ

щодо кількості користувачів електронних довірчих послуг, яким видано кваліфіковані сертифікати відкритих ключів

________________________________________________________________________________ _________________

(найменування кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, засвідчувального центру)

за ___________________

(рік)

Назва показника
Усього користувачів, яким сформовано сертифікати за рік
Усього користувачів, які мають чинні сертифікати на кінець року
1
2
3
1. Кількість унікальних підписувачів, яким були видані кваліфіковані сертифікати електронних підписів:
x
x
1.1. Усього:
1.2. У тому числі фізичних осіб, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
x
усього
1.3. У тому числі фізичних осіб - представників юридичних осіб:
x
x
усього
2. Кількість унікальних створювачів електронних печаток, яким були видані кваліфіковані сертифікати електронних печаток:
x
x
усього
3. Кількість унікальних створювачів електронних печаток1, яким були видані кваліфіковані сертифікати електронних печаток для застосування в програмних реєстраторах розрахункових операцій:
x
x
усього
4. Кількість унікальних підписувачів, яким були видані кваліфіковані сертифікати електронних підписів для удосконалених електронних підписів1:
x
x
4.1. Усього:
4.2. У тому числі фізичних осіб, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
x
усього
4.3. У тому числі фізичних осіб - представників юридичних осіб:
x
x
усього
5. Кількість унікальних створювачів електронних печаток, яким були видані кваліфіковані сертифікати електронних печаток для удосконалених електронних печаток1:
x
x
усього
6. Кількість унікальних користувачів, яким були видані кваліфіковані сертифікати автентифікації вебсайту:
x
x
6.1. Усього:
6.2. У тому числі фізичних осіб, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
x
усього
6.3. У тому числі юридичних осіб:
x
x
усього
1 Не поширюється на надання кваліфікованих електронних довірчих послуг у банківській системі України та під час здійснення переказу коштів.
Додаток 3
до Порядку надання центральному
засвідчувальному органу інформації
про діяльність надавачів електронних
довірчих послуг та засвідчувального
центру
(пункт 7)

ІНФОРМАЦІЯ

щодо кількості користувачів електронних довірчих послуг, яким надано кваліфіковані електронні довірчі послуги, не пов’язані з видачею кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів

________________________________________________________________________________ __________________

(найменування кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг)

за ___________________

(рік)

Назва показника
Усього користувачів за рік
1
2
1. Кількість унікальних користувачів (відправників та отримувачів електронних даних), яким було надано кваліфіковану електронну довірчу послугу реєстрованої електронної доставки:
x
1.1. Усього:
1.2. У тому числі фізичних осіб, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
усього
1.3. У тому числі юридичних осіб:
x
усього
2. Кількість унікальних користувачів, яким було надано кваліфіковану електронну довірчу послугу із зберігання кваліфікованих електронних підписів, печаток, електронних позначок часу та відповідних сертифікатів
x
2.1. Усього:
2.2. У тому числі фізичних осіб, враховуючи фізичних осіб - підприємців:
x
усього
2.3. У тому числі фізичних осіб - представників юридичних осіб:
x
усього
2.4. У тому числі юридичних осіб:
x
усього
Додаток 4
до Порядку надання центральному
засвідчувальному органу інформації
про діяльність надавачів електронних
довірчих послуг та засвідчувального
центру
(пункт 8)

ІНФОРМАЦІЯ

щодо відокремлених пунктів реєстрації та кількості кваліфікованих сертифікатів електронних підписів та печаток, сформованих за заявами, оформленими у відокремлених пунктах реєстрації

________________________________________________________________________________ ______________

(найменування кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг)

за ___________________

(рік)

Найменування регіону (місце реєстрації підписувачів)
Кількість відокремлених пунктів реєстрації
Кількість кваліфікованих сертифікатів електронних підписів та печаток (без урахування сертифікатів шифрування), сформованих за заявами, оформленими у відокремлених пунктах реєстрації
З них з використанням
усього за рік
чинних на кінець року
національного алгоритму електронного підпису ДСТУ
міжнародного алгоритму електронного підпису RSA
міжнародного алгоритму електронного підпису ECDSA
1
2
3
4
5
6
7
Автономна Республіка Крим
Область:
x
x
x
x
x
x
Вінницька
Волинська
Дніпропетровська
Донецька
Житомирська
Закарпатська
Запорізька
Івано-Франківська
Київська
Кіровоградська
Луганська
Львівська
Миколаївська
Одеська
Полтавська
Рівненська
Сумська
Тернопільська
Харківська
Херсонська
Хмельницька
Черкаська
Чернівецька
Чернігівська
м. Київ
м. Севастополь
Усього
Додаток 5
до Порядку надання центральному
засвідчувальному органу інформації
про діяльність надавачів електронних
довірчих послуг та засвідчувального
центру
(пункт 8)

ІНФОРМАЦІЯ

щодо інформаційно-телекомунікаційних систем, в яких використовуються кваліфіковані сертифікати електронного підпису чи печатки

________________________________________________________________________________ _________________

(найменування кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг, засвідчувального центру)

за ___________________

(рік)

Назва інформаційно-телекомунікаційної системи
Власник інформаційно-телекомунікаційної системи
Адміністратор інформаційно-телекомунікаційної системи
Адреса інформаційно-телекомунікаційної системи в мережі Інтернет
№ з/п
використання для автентифікації користувача
використання для створення та перевірки електронного підпису чи печатки
1
2
3
4
5
6
Усього:
Усього:
Загалом інформаційно-телекомунікаційних систем
(для автентифікації користувача, створення та перевірки електронного підпису чи печатки):