МІНІСТЕРСТВО ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ І ТОРГІВЛІ УКРАЇНИ
НАКАЗ
08.10.2015 № 1282
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 жовтня 2015 р.
за № 1309/27754

Про затвердження Порядку формування та ведення бази даних про технічні регламенти

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) № 416 від 01.03.2021 (z0342-21) )
Відповідно до статті 6 Закону (124-19) України "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок формування та ведення бази даних про технічні регламенти, що додається.
2. Департаменту технічного регулювання (Віткін Л.М.) у встановленому порядку забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності одночасно з набранням чинності Законом України (124-19) "Про технічні регламенти та оцінку відповідності".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра економічного розвитку і торгівлі України Нефьодова М.Є.
Міністр
А. Абромавичус
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Міністерства економічного
розвитку і торгівлі України
08.10.2015 № 1282
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 жовтня 2015 р.
за № 1309/27754

ПОРЯДОК

формування та ведення бази даних про технічні регламенти

( Утексті Порядку слова "центральні органи виконавчої влади" у всіх відмінках і числах замінено словами "державні органи" у відповідних відмінках і числах, а слово "Мінекономрозвитку" замінено словом "Мінекономіки" згідно зНаказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )

І. Загальні положення

1.1. Цей Порядок встановлює процедуру формування та ведення бази даних про технічні регламенти (далі - БДТР).
1.2. У цьому Порядку терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України (124-19) "Про технічні регламенти та оцінку відповідності".
1.3. БДТР є електронною базою даних, що містить відомості про прийняті технічні регламенти, їх перегляд, унесення до них змін, визнання їх такими, що втратили чинність, їх скасування, а також відомості про стандарти, обов’язковість застосування яких установлена технічними регламентами та які мають інші визначені Законом України (124-19) "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" ознаки технічного регламенту.
1.4. БДТР формує та веде Мінекономіки.
1.5. Адміністратором БДТР є структурний підрозділ Мінекономіки, до функцій якого належить упровадження сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, технічних засобів та програмного забезпечення, а також комплексної системи захисту інформації, який забезпечує технічну підтримку, захист і збереження відомостей, що містяться в БДТР, та обслуговування програмного забезпечення БДТР.
1.6. Розпорядником БДТР є Мінекономіки, що збирає та узагальнює інформацію, надану державними органами, Службою безпеки України, на яких покладаються функції технічного регулювання у визначених сферах діяльності (далі — відповідні державні органи).
( Пункт 1.6 розділу I в редакціїНаказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )
1.7. Відомості з БДТР розміщуються в систематизованому вигляді на офіційному вебсайті Мінекономіки.
( Пункт 1.7 розділу I в редакціїНаказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )

ІІ. Унесення відомостей до БДТР

2.1. Відомості до БДТР уносяться на підставі наданих:
1) відповідними державними органами інформації про:
затвердження технічного регламенту, унесення до нього змін, його скасування чи визнання таким, що втратив чинність;
залишення відповідних технічних регламентів без змін за результатами перегляду;
( Абзац третій підпункту 1 пункту 2.1 розділу II в редакціїНаказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )
перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту (у разі затвердження), та внесення змін до нього;
( Абзац четвертий підпункту 1 пункту 2.1 розділу II із змінами, внесеними згідно зНаказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )
методичні рекомендації із застосування технічного регламенту (у разі затвердження) та внесення змін до них;
2) національним органом стандартизації інформації про прийняття, перегляд, унесення змін, скасування та відновлення дії національних стандартів, обов’язковість застосування яких установлена відповідними технічними регламентами та які мають інші визначені Законом України (124-19) "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" ознаки технічного регламенту.
2.2. Відповідні державні органи надають до Мінекономіки інформацію згідно з підпунктом 1 пункту 2.1 цього розділу не пізніше двох робочих днів з дня офіційного опублікування відповідного нормативно-правового акта або зроблених ними висновків щодо потреби у внесенні змін до технічних регламентів, визнанні їх такими, що втратили чинність, або залишенні їх без змін.
( Пункт 2.2 розділу II із змінами, внесеними згідно зНаказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) ; в редакції Наказу Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 416 від 01.03.2021 (z0342-21) )
2.3. Відомості з БДТР розміщуються на офіційному веб-сайті Мінекономіки не пізніше п’яти робочих днів з дня офіційного опублікування відповідних нормативно-правових актів або з дня надання відповідними державними органами інформації про залишення відповідних технічних регламентів без змін за результатами перегляду.
( Пункт 2.3 розділу II із змінами, внесеними згідно зНаказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )
2.4. Інформація згідно з пунктом 2.1 цього розділу надається відповідними державними органами та національним органом стандартизації до Мінекономіки в паперовому та електронному вигляді.

ІІІ. Відомості, які містяться в БДТР

БДТР стосовно кожного технічного регламенту містить такі відомості:
назва технічного регламенту;
назва, номер та дата прийняття нормативно-правового акта, яким затверджено технічний регламент;
назва, номер та дата прийняття документа, на основі якого розроблено технічний регламент (у разі наявності);
найменування відповідного державного органу;
дата набрання чинності технічним регламентом;
термін (строк) перехідного періоду застосування технічного регламенту (у разі встановлення);
назва, номер, дата прийняття та набрання чинності нормативно-правовим актом, яким унесені зміни до технічного регламенту;
назва, номер, дата прийняття та набрання чинності нормативно-правовим актом, яким технічний регламент скасовано або визнано таким, що втратив чинність;
дата надання відповідними державними органами інформації про залишення без змін технічного регламенту за результатами його перегляду (у цьому випадку технічні регламенти позначаються у БДТР як такі, що за результатами перегляду були залишені без змін);
назва, номер та дата прийняття наказу та набрання ним чинності, яким затверджено перелік національних стандартів для цілей застосування технічного регламенту (у разі затвердження), а також назва, номер і дата прийняття наказу, яким унесено до нього зміни;
( Абзац одинадцятий розділу III із змінами, внесеними згідно зНаказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 23 від 17.01.2020 (z0134-20) )
перелік призначених органів з оцінки відповідності (якщо технічним регламентом передбачено застосування процедур оцінки відповідності із залученням призначених органів з оцінки відповідності);
перелік визнаних незалежних організацій (стосовно технічного регламенту щодо обладнання, що працює під тиском);
перелік органів з визначення технічної прийнятності (призначених згідно із Законом України "Про надання будівельної продукції на ринку" (850-20) );
( Розділ III доповнено новим абзацом чотирнадцятим згідно з Наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства № 416 від 01.03.2021 (z0342-21) )
назва, номер та дата прийняття наказу, яким затверджено методичні рекомендації із застосування технічного регламенту (у разі затвердження), а також назва, номер та дата прийняття наказу, яким унесено до нього зміни;
назва, номер та дата прийняття наказу, яким утворено (ліквідовано) секторальну (міжсекторальну) групу або групи призначених органів з оцінки відповідності (у разі, якщо це передбачено певним технічним регламентом);
позначення та назви стандартів, обов’язковість застосування яких установлена технічним регламентом та які мають інші визначені Законом України (124-19) "Про технічні регламенти та оцінку відповідності" ознаки технічного регламенту.
Директор департаменту
технічного регулювання
Л. Віткін