ПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
11.02.2021 № 5-1
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 квітня 2021 р.
за № 436/36058

Про затвердження Методики оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України

Відповідно до пунктів 9, 10 Положення про Пенсійний фонд України (280-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23 липня 2014 року № 280 (із змінами), пункту 3 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2016 року № 1073-р (1073-2016-р) "Про затвердження плану заходів з виконання рекомендацій, викладених у заключних зауваженнях, наданих Комітетом ООН з прав осіб з інвалідністю, до першої доповіді України про виконання Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю на період до 2020 року", правління Пенсійного фонду України ПОСТАНОВЛЯЄ:
1. Затвердити Методику оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, що додається.
2. Управлінню по роботі з персоналом (Максимова А.) подати цю постанову на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Ця постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.
Голова правління
Є. Капінус
ПОГОДЖЕНО:
Урядовий уповноважений з прав
осіб з інвалідністю
Голова Громадської організації
"Всеукраїнська організація Союз осіб
з інвалідністю України"
Міністр соціальної політики України
Генеральний Секретар Громадської Спілки
"Всеукраїнське Громадське об’єднання
"Національна Асамблея людей з інвалідністю України"
Уповноважений Президента України з прав
людей з інвалідністю
Т. Баранцова
В.В. Назаренко
М. Лазебна
В. Назаренко
В.М. Сушкевич
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова правління
Пенсійного фонду України
11 лютого 2021 року № 5-1
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
02 квітня 2021 р.
за № 436/36058

МЕТОДИКА

оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України

Розділ I. Загальні положення

1. Цю Методику розроблено з метою захисту та забезпечення повного і рівного здійснення прав та основоположних свобод осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України (далі - державне підприємство).
2. Оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах, державному підприємстві (далі - оцінювання) проводиться з метою виявлення проблем у роботі, пов’язаних із забезпеченням прав осіб з інвалідністю, прийняття управлінських рішень щодо забезпечення реалізації прав і задоволення потреб осіб з інвалідністю нарівні з іншими громадянами, поліпшення умов їх життєдіяльності згідно з Конвенцією ООН про права осіб з інвалідністю (995_g71) , Законом України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) та іншими нормативно-правовими актами.
3. Оцінювання організовується і проводиться в самостійних структурних підрозділах Пенсійного фонду України, його територіальних органах та на державному підприємстві (далі - суб’єкти оцінювання).

Розділ II. Організація та проведення оцінювання

1. Оцінювання здійснюють керівники суб’єктів оцінювання шляхом надання письмових відповідей на питання, які складені у вигляді тестів, відповідно до Переліку питань для оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України (далі - Перелік питань), який наведено у додатку до цієї Методики.
У разі відсутності керівників суб’єктів оцінювання з поважних причин оцінювання здійснюють їх заступники.
2. Керівники суб’єктів оцінювання обирають одну з відповідей у питанні тесту, яка відповідає дійсному стану справ із забезпечення прав осіб з інвалідністю в підрозділі, органі чи підприємстві, та позначають її символом "+".
Варіант відповіді "Так" обирається у разі позитивної відповіді на питання чи повного виконання завдання.
Варіант відповіді "Ні" обирається у разі негативної відповіді чи невиконання завдання.
Варіант відповіді "Інше" обирається у разі, якщо вживаються відповідні заходи щодо забезпечення прав осіб з інвалідністю.
За відповідь "Так" надається 1 бал, за відповідь "Ні" - 3 бали, за відповідь "Інше" - 2 бали.
3. Керівники самостійних структурних підрозділів Пенсійного фонду України щороку до 15 січня подають до Управління по роботі з персоналом Фонду заповнені примірники Переліку питань з урахуванням того, що відповіді на питання:
№ 1, № 2, № 6, № 10, № 14, № 15 надає Управління по роботі з персоналом;
№ 3, № 5, № 16, № 17 - Управління організаційної роботи, зв’язків з громадськістю та засобами масової інформації;
№ 4- Юридичний департамент;
№ 7, № 8, № 9, № 18, № 19 - Фінансово-економічний департамент;
№ 11, № 12, № 13 - Управління адміністративного забезпечення;
№ 20 - Департамент пенсійного забезпечення;
№ 21 - Департамент з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації.
4. Керівники територіальних органів Пенсійного фонду України, державного підприємства щороку до 15 січня подають до Управління по роботі з персоналом Пенсійного фонду України заповнені примірники Переліку питань з відповідями на питання за результатами оцінювання, крім питань № 2, № 3, № 4, № 16, № 17, № 21.
5. Управління по роботі з персоналом Пенсійного фонду України узагальнює отриману інформацію та визначає суб’єктам оцінювання середню оцінку.
Середня оцінка Пенсійного фонду України визначається шляхом ділення суми оцінок, наданих самостійними структурними підрозділами Пенсійного фонду України, на кількість тестових питань відповідно до Переліку питань.
Середня оцінка територіального органу Пенсійного фонду України, державного підприємства визначається шляхом ділення суми оцінок, наданих на тестові питання, на кількість тестових питань відповідно до Переліку питань, на які надано відповідь.
6. Суб’єкти оцінювання вважаються такими, в яких неповною мірою забезпечуються права осіб з інвалідністю, якщо за результатами оцінювання їх середня оцінка становить більше ніж 2 бали.
7. Загальна оцінка роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в територіальних органах Пенсійного фонду України визначається шляхом ділення суми середніх оцінок територіальних органів Пенсійного фонду України на кількість територіальних органів Пенсійного фонду України.
8. Управління по роботі з персоналом Пенсійного фонду України щороку:
до 20 січня узагальнює отриману інформацію та проставляє кожному суб’єкту оцінювання підсумкову оцінку;
до 25 січня надає узагальнену інформацію про результати оцінювання до постійно діючої робочої групи із забезпечення, дотримання та реалізації прав і свобод осіб з інвалідністю у Пенсійному фонді України для подальшого її опрацювання та врахування в роботі;
до 30 січня доповідає про результати оцінювання Голові правління Пенсійного фонду України.
Начальник Управління
по роботі з персоналом
А. Максимова
Додаток
до Методики оцінювання роботи
із забезпечення прав осіб з інвалідністю
в Пенсійному фонді України,
його територіальних органах
та на державному підприємстві,
що належить до сфери управління
Пенсійного фонду України
(пункт 1 розділу II)

ПЕРЕЛІК

питань для оцінювання роботи із забезпечення прав осіб з інвалідністю в Пенсійному фонді України, його територіальних органах та на державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України

1. Чи визначено посадових осіб, відповідальних за забезпечення, дотримання та реалізацію прав і свобод осіб з інвалідністю, на рівні не нижче заступника керівника?
Так
Ні
2. Чи утворено постійно діючу робочу групу щодо вирішення питань, які стосуються осіб з інвалідністю, із залученням до її складу представників громадських об’єднань, які опікуються питаннями осіб з інвалідністю?
Так
Ні
3. Чи входять представники громадських об’єднань, які опікуються питаннями осіб з інвалідністю, до складу правління Пенсійного фонду України або інших консультативно-дорадчих органів?
Так
Ні
4. Чи дотримуються у Пенсійному фонді України вимоги Регламенту Кабінету Міністрів України (950-2007-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 18 липня 2007 року № 950, щодо необхідності погодження розроблених Пенсійним фондом України проєктів актів, які стосуються прав осіб з інвалідністю, з всеукраїнськими громадськими об’єднаннями осіб з інвалідністю, їх спілками відповідно до статутної діяльності?
Так
Ні
Інше (заповнюється у разі, якщо проєкти актів, які стосуються прав осіб з інвалідністю, не розроблялись)
5. Чи виконуються в Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 1 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) щодо залучення до прийняття рішень представників громадських об’єднань, які опікуються питанням осіб з інвалідністю?
Так
Ні
6. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 17 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) щодо недопущення відмов в укладенні трудового договору або в просуванні по службі, щодо звільнення за вашою ініціативою, переведення осіб з інвалідністю на іншу роботу без їх згоди з мотивів інвалідності?
Так
Ні
7. Чи запроваджені (здійснюється збір та оприлюднення) в Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, статистичні звітності та адміністративні дані з питань, які стосуються осіб з інвалідністю, та чи проводиться аналіз відповідних даних?
Так
Ні
Немає потреби
8. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 18 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) щодо подання звіту Фонду соціального захисту інвалідів про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю?
Так
Ні
9. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) стосовно їх реєстрації як роботодавців у відділеннях Фонду соціального захисту інвалідів згідно з Порядком реєстрації підприємств, установ, організацій та фізичних осіб, що використовують найману працю (70-2007-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 31 січня 2007 року № 70?
Так
Ні
10. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 19 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) стосовно нормативу робочих місць для забезпечення працевлаштування осіб з інвалідністю?
Так
Ні
11. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 25 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) стосовно створення безпечних і нешкідливих для здоров’я умов праці, чи вживаються заходи щодо запобігання інвалідності та відновлення працездатності осіб з інвалідністю?
Так
Ні
12. Чи виконуються вимоги статті 26 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) стосовно створення умов для безперешкодного доступу осіб з інвалідністю (зокрема осіб з інвалідністю, які використовують засоби пересування) до адміністративних будівель Пенсійного фонду України / територіального органу Пенсійного фонду України / державного підприємства, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України?
Так
Ні
Інше (заповнюється у разі, якщо вживаються заходи щодо створення таких умов)
13. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги статті 30 Закону України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) стосовно виділення біля адміністративної будівлі місць для безоплатного паркування транспортних засобів, якими керують (перевозяться) особи з інвалідністю?
Так
Ні
Інше (заповнюється у разі, якщо вживаються заходи щодо створення таких місць паркування транспортних засобів)
14. Чи виконуються у Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги Кодексу законів про працю України (322-08) та Закону України "Про відпустки" (504/96-ВР) в частині надання відпусток особам з інвалідністю та батькам дітей з інвалідністю (за зверненням)?
Так
Ні
15. Чи проводиться з працівниками Пенсійного фонду України / територіального органу Пенсійного фонду України / державного підприємства, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, просвітницька робота з вивчення вимог положень Конвенції ООН про права осіб з інвалідністю (995_g71) ?
Так
Ні
16. Чи виконуються у Пенсійному фонді України Технічні вимоги на створення (модернізацію) офіційних вебсайтів, що стосуються доступу до них користувачів з порушеннями зору та слуху (3-2002-п) , затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 04 січня 2002 року № 3 "Про Порядок оприлюднення у мережі Інтернет інформації про діяльність органів виконавчої влади"?
Так
Ні
17. Чи наявний на офіційному вебсайті Пенсійного фонду України окремий розділ щодо осіб з інвалідністю?
Так
Ні
18. Чи виконуються в Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України/ державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги Податкового кодексу України щодо платників податку, які утримують дитину з інвалідністю до 18 років, та з числа осіб з інвалідністю I та II групи в частині застосування податкової соціальної пільги?
Так
Ні
19. Чи виконуються в Пенсійному фонді України / територіальному органі Пенсійного фонду України / державному підприємстві, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, вимоги Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" (2464-17) в частині сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для працюючих осіб з інвалідністю у розмірі, встановленому частиною тринадцятою, абзацом другим частини чотирнадцятої статті 8 зазначеного Закону (2464-17) ?
Так
Ні
20. Чи всі звернення, які надійшли до Пенсійного фонду України / територіального органу Пенсійного фонду України / державного підприємства, що належить до сфери управління Пенсійного фонду України, щодо порушення прав осіб з інвалідністю розглянуті відповідно до законодавства?
Так
Ні
21. Чи пристосовані бази даних, реєстри та програмне забезпечення Пенсійного фонду України для користувачів з порушенням зору? Чи відсутні у них графічні капчі?
Так
Ні
Інше (заповнюється у разі, якщо вживаються заходи щодо створення таких умов)
_________________________________
(посада керівника самостійного
структурного підрозділу Пенсійного
фонду України/ керівника
територіального органу
Пенсійного фонду України/
керівника державного підприємства,
що належить до сфери управління
Пенсійного фонду України)
______________
(підпис)
__________________________
(Власне ім’я та ПРІЗВИЩЕ)
_____________
(дата)