МІНІСТЕРСТВО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ, ТОРГІВЛІ ТА СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ
НАКАЗ
23.03.2021 № 601
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 квітня 2021 р.
за № 459/36081

Про затвердження Правил поводження з продуктами, ввезеними (пересланими) на митну територію України як торговельні (виставкові) зразки або об’єкти наукових досліджень

Відповідно до абзацу третього частини дев’ятої статті 41 Закону України "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" (2042-19) , пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України (459-2014-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Правила поводження з продуктами, ввезеними (пересланими) на митну територію України як торговельні (виставкові) зразки або об’єкти наукових досліджень, що додаються.
2. Директорату державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів забезпечити подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності через два місяці з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом обов’язків.
Міністр розвитку економіки,
торгівлі та сільського
господарства України
І. Петрашко
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної митної служби України
Голова Державної служби України з питань
безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів
Голова Державної регуляторної служби України
Перший заступник
Міністра цифрової трансформації України
Міністр фінансів України
П. Рябікін
В. Магалецька
О. Кучер
О. Вискуб
С. Марченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства розвитку
економіки, торгівлі та сільського
господарства України
23 березня 2021 року № 601
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
07 квітня 2021 р.
за № 459/36081

ПРАВИЛА

поводження з продуктами, ввезеними (пересланими) на митну територію України як торговельні (виставкові) зразки або об’єкти наукових досліджень

1. Ці Правила поширюються на фізичних та юридичних осіб, які здійснюють ввезення (пересилання) на митну територію України продуктів, що ввозяться (пересилаються) як торговельні (виставкові) зразки або об’єкти наукових досліджень (далі - продукти).
2. У цих Правилах терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів" (771/97-ВР) , "Про ветеринарну медицину" (1206-20) , "Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин" (2042-19) , "Про вилучення з обігу, переробку, утилізацію, знищення або подальше використання неякісної та небезпечної продукції" (1393-14) .
3. Оператори ринку або уповноважені ними особи, які здійснюють ввезення (пересилання) на митну територію України продуктів, зобов’язані:
1) перед ввезенням (пересиланням) продуктів на митну територію України надавати Держпродспоживслужбі інформацію про мету ввезення (пересилання) продуктів не пізніше ніж за десять днів до дня такого ввезення (пересилання);
2) уживати заходів щодо недопущення ввезення (пересилання) в Україну продуктів, що були отримані від тварин, які походять з потужностей, стосовно яких уживаються карантинні заходи та/або запроваджено обмеження;
3) забезпечувати отримання, завантаження/вивантаження, транспортування та зберігання продуктів у спосіб, за якого гарантується відсутність будь-яких ризиків для життя та/або здоров’я людини та/або тварини;
4) виконувати гігієнічні вимоги та здійснювати ветеринарно-санітарні заходи;
5) уживати всіх необхідних заходів для уникнення поширення хвороб, що є небезпечними для здоров’я людини та/або тварини, протягом використання продуктів, які перебувають під їх контролем;
6) забезпечувати простежуваність продуктів на всіх етапах переміщення та використання;
7) протягом шести місяців після використання за призначенням зберігати інформацію про продукти, що були ввезені (переслані) на митну територію України, та надавати таку інформацію Держпродспоживслужбі за її запитом;
8) після використання продуктів за призначенням надавати Держпродспоживслужбі інформацію про знищення або вивезення (пересилання) цих продуктів за межі митної території України не пізніше ніж через п’ять робочих днів після такого знищення або вивезення (пересилання).
4. Під час транспортування продукти повинні бути упаковані в контейнери або в інший спосіб, що гарантує відсутність будь-яких ризиків для життя та/або здоров’я людини та/або тварини.
5. Після використання продуктів за призначенням вони підлягають одному з таких способів поводження:
1) знищенню;
2) вивезенню (пересиланню) до країни походження або до іншої країни, якщо такі дії погоджені з відповідним органом цієї країни.
6. Забороняється будь-яке використання продуктів для цілей інших, ніж зазначені в меті ввезення (пересилання) продуктів відповідно до підпункту 1 пункту 3 цих Правил.
7. Знищення та вивезення (пересилання) продуктів за межі митної території України здійснюються за рахунок оператора ринку або уповноваженої ними особи, які здійснили їх ввезення (пересилання) на митну територію України.
Заступник директора
директорату державної
політики у сфері санітарних
та фітосанітарних заходів -
начальник головного
управління з питань
підакцизної продукції
та органічного виробництва
Л. Хомічак