МІНІСТЕРСТВО МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ
НАКАЗ
27.11.2018 № 5443
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 грудня 2018 р.
за № 1444/32896

Про затвердження Порядку конкурсного відбору для комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю

Відповідно до статті 37 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (3808-12) , підпункту 4 пункту 9 Положення про Український центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт", затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 2011 року № 766 (766-2011-п) , підпункту 23 пункту 4 та пункту 8 Положення про Міністерство молоді та спорту України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 220 (220-2014-п) , Положення про національні збірні команди з видів спорту, визнаних в Україні (z1078-15) , затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 21 серпня 2015 року № 3027, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 07 вересня 2015 року за № 1078/27523, та з метою ефективної та якісної підготовки спортсменів з видів спорту осіб з інвалідністю до участі в спортивних змаганнях, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок конкурсного відбору для комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю, що додається.
2. Українському центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Відділу взаємодії з громадськістю та засобами масової інформації забезпечити оприлюднення цього наказу на офіційному веб-сайті Міністерства молоді та спорту України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра молоді та спорту України відповідно до розподілу його функціональних обов’язків.
Міністр
молоді та спорту України
І. Жданов
ПОГОДЖЕНО:
Президент Національного комітету
спорту інвалідів України, Уповноважений
Президента України з прав людей з інвалідністю
Виконавчий директор Громадської спілки
"Всеукраїнське громадське об’єднання
"Національна Асамблея людей
з інвалідністю України"
В. Сушкевич
Н.С. Скрипка
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства молоді
та спорту України
27 листопада 2018 року № 5443
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 грудня 2018 р.
за № 1444/32896

ПОРЯДОК

конкурсного відбору для комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю

І. Загальні положення

1. Цей Порядок встановлює процедуру, за якою щороку на конкурсній основі комплектується склад національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю.
2. Склад національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю формується на конкурсній основі з урахуванням критеріїв конкурсного відбору для комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю (додаток) та затверджується наказом Міністерства молоді та спорту України за поданням Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" (далі - Укрцентр "Інваспорт") з урахуванням пропозицій спортивних федерацій спортсменів з інвалідністю та Національного комітету спорту інвалідів України.
3. До складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю включаються спортсмени - громадяни України, спортсмени - іноземці чи особи без громадянства, що перебувають в Україні на законних підставах і мають дозвіл відповідної міжнародної спортивної федерації виступати за національну збірну команду.
4. Склад національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю комплектується зі спортсменів із урахуванням критеріїв та результатів виступу на змаганнях відповідного рангу, зазначеного у розділі Х Положення про Єдину спортивну класифікацію України, затвердженого наказом Міністерства молоді та спорту України від 11 жовтня 2013 року № 582 (z1861-13) , зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 листопада 2013 року за № 1861/24393.

II. Комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю

1. Кількісний склад спортсменів основного складу національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю визначається з урахуванням спортсменів національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю, які беруть участь у чемпіонатах і Кубках світу серед дорослих, юніорів та юніорок, юнаків та дівчат, чемпіонатах Європи, чемпіонатах і Кубках України серед дорослих, відповідно до положень (регламентів) про спортивні змагання та правил спортивних змагань з видів спорту осіб з інвалідністю:
1) для видів спорту осіб з інвалідністю, що входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, Всесвітньої шахової олімпіади, Глобальних ігор серед спортсменів з вадами розумового та фізичного розвитку (далі - ВРФР), юнацьких Дефлімпійських ігор та Всесвітніх ігор сліпих,- до 2 складів;
2) для видів спорту осіб з інвалідністю, що не входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор, Всесвітньої шахової олімпіади, Всесвітніх ігор серед спортсменів із наслідками дитячого церебрального паралічу (далі - Всесвітніх ігор ДЦП), Глобальних ігор серед спортсменів з ВРФР, юнацьких Дефлімпійських ігор та Всесвітніх ігор сліпих,- до 2 складів;
3) для ігрових видів спорту осіб з інвалідністю - до 2 складів.
2. Кількісний склад спортсменів складу кандидатів національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю визначається з урахуванням спортсменів національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю, які беруть участь у чемпіонатах України, у тому числі серед юніорів та юніорок, відповідно до положень (регламентів) про спортивні змагання та правил спортивних змагань з видів спорту осіб з інвалідністю:
1) для видів спорту осіб з інвалідністю, що входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор,- до 2 складів;
2) для видів спорту осіб з інвалідністю, що не входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор,- до 2 складів;
3) для ігрових видів спорту осіб з інвалідністю - до 2 складів.
3. Кількісний склад спортсменів резервного складу (юнаки та дівчата) національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю визначається з урахуванням спортсменів національної збірної команди України з видів спорту осіб з інвалідністю, які беруть участь у чемпіонатах України, в тому числі серед юнаків та дівчат, відповідно до положень (регламентів) про спортивні змагання та правил спортивних змагань з видів спорту осіб з інвалідністю:
1) для видів спорту осіб з інвалідністю, що входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор і Всеукраїнської спартакіади серед дітей з інвалідністю "Повір у себе",- до 2 складів;
2) для видів спорту осіб з інвалідністю, що не входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор і Всеукраїнської спартакіади серед дітей з інвалідністю "Повір у себе",- до 2 складів;
3) для ігрових видів спорту осіб з інвалідністю - до 2 складів.

III. Формування штатної команди національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю

1. Кількісний склад спортсменів штатної команди формує Укрцентр "Інваспорт".
2. Склад спортсменів штатної команди з видів спорту осіб з інвалідністю формується щороку на конкурсній основі з числа спортсменів - громадян України основного складу національних збірних команд, які за результатами виступів на офіційних всеукраїнських та міжнародних спортивних змаганнях виконали вимоги до встановлення категорій видів спорту, що затверджуються наказом Мінмолодьспорту.
3. Вимогою потрапляння до складу штатної команди національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю є здобуття місць на всеукраїнських та міжнародних змаганнях із такими результатами:
1) для видів спорту осіб з інвалідністю, що входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор:
1-8 місця - на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу, Всесвітній шаховій олімпіаді, Всесвітніх іграх сліпих, Всесвітніх іграх ДЦП, Глобальних іграх серед спортсменів з ВРФР;
1-4 місця - на чемпіонатах Європи, юнацьких Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу серед юніорів та юніорок;
1-3 місця - на Кубках світу, Кубках України, чемпіонатах України;
2) для видів спорту осіб з інвалідністю, що не входять до програми Паралімпійських та Дефлімпійських ігор:
1-6 місця - на чемпіонатах світу, Всесвітній шаховій олімпіаді, Всесвітніх іграх сліпих, Всесвітніх іграх ДЦП, Глобальних іграх серед спортсменів з ВРФР;
1-3 - на чемпіонатах Європи, юнацьких Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу серед юніорів та юніорок;
1-2 - на Кубках світу, Кубках України, чемпіонатах України;
3) для ігрових видів спорту осіб з інвалідністю:
1-8 - на Паралімпійських та Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу, Всесвітній шаховій олімпіаді, Всесвітніх іграх сліпих, Всесвітніх іграх ДЦП, Глобальних іграх серед спортсменів з ВРФР;
1-6 - на чемпіонатах Європи, юнацьких Дефлімпійських іграх, чемпіонатах світу серед юніорів та юніорок;
1-4 - на Кубках світу;
1-3 - на чемпіонатах України та Кубках України.
4. Склад спортсменів штатної команди з видів спорту осіб з інвалідністю формується щороку на конкурсній основі шляхом укладання строкового трудового договору (контракту) з Українським центром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" за погодженням з Національним комітетом спорту інвалідів України відповідно до підпунктів 9, 10 пункту 9 Положення про Український центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю "Інваспорт" (766-2011-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 липня 2011 року № 766.
Заступник Міністра
молоді та спорту України
М. Даневич
Додаток
до Порядку конкурсного відбору
для комплектування складу
національних збірних команд України
з видів спорту осіб з інвалідністю
(пункт 2 розділу І)

КРИТЕРІЇ

конкурсного відбору для комплектування складу національних збірних команд України з видів спорту осіб з інвалідністю

( Див. текст (z1444-18F58) )