МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
24.03.2021 № 175
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 квітня 2021 р.
за № 478/36100

Про затвердження Порядку здійснення за рахунок коштів державного бюджету виплат, пов’язаних із залученням митним органом спеціалістів та експертів для участі у здійсненні митного контролю

Відповідно до частини четвертої статті 327 глави 47 розділу ХI Митного кодексу України (4495-17) , підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375 (375-2014-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок здійснення за рахунок коштів державного бюджету виплат, пов’язаних із залученням митним органом спеціалістів та експертів для участі у здійсненні митного контролю, що додається.
2. Департаменту митної політики в установленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою та покладаю на Голову Державної митної служби України.
Міністр
С. Марченко
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної регуляторної служби України
Голова Державної митної служби України
О. Кучер
П. Рябікін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
24 березня 2021 року № 175
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 квітня 2021 р.
за № 478/36100

ПОРЯДОК

здійснення за рахунок коштів державного бюджету виплат, пов’язаних із залученням митним органом спеціалістів та експертів для участі у здійсненні митного контролю

1. Цей Порядок визначає механізм відшкодування витрат спеціалістам та експертам (далі - експерти), пов’язаних із їх участю у здійсненні митного контролю.
2. З метою залучення експерта для участі у здійсненні митного контролю керівник митного органу або його заступник скеровує до відповідного підприємства, установи, організації (далі - підприємство) письмове звернення із зазначенням роботи, яка підлягає виконанню експертом під час участі у здійсненні митного контролю.
3. У разі погодження керівником підприємства, де працює експерт, залучення цього експерта до участі у здійсненні митного контролю між підприємством і митним органом укладається двостороння письмова угода, в якій визначаються умови відшкодування витрат, пов’язаних із роботою експерта, та розмір винагороди за виконану ним роботу.
4. Здійснення виплат, передбачених цим Порядком, забезпечується в межах та за рахунок коштів, передбачених у державному бюджеті на утримання митних органів згідно з кошторисами.
5. Виплати, пов’язані із залученням експертів, можуть включати витрати в розмірах, передбачених законодавством, на проїзд до митного органу та у зворотному напрямку, проживання, добові витрати, винагороду за виконану ними роботу.
Винагороду за виконану роботу експерта підприємство включає до витрат, що підлягають відшкодуванню митним органом, у разі, якщо така робота не є службовим (посадовим) обов’язком відповідного експерта і не оплачується (фінансується) за рахунок коштів державного бюджету.
6. Митні органи виплачують винагороду за виконану роботу експерта підприємствам, де вони працюють, на підставі акта про виконання робіт, підписаного у двосторонньому порядку.
Витрати на проїзд до митного органу та у зворотному напрямку, проживання, добові витрати митні органи відшкодовують підприємствам на підставі рахунка на їх оплату та документів (належним чином завірених їх копій), що підтверджують витрати.
7. Здійснення виплат, передбачених цим Порядком, забезпечується шляхом перерахування митним органом відповідної суми в безготівковій формі на відповідний рахунок підприємства, зазначений в угоді.
Директор Департаменту
митної політики
О. Москаленко