МІНІСТЕРСТВО КУЛЬТУРИ ТА ІНФОРМАЦІЙНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
28.01.2021 № 49
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 квітня 2021 р.
за № 473/36095

Про затвердження Положення про Науково-методичну раду з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України

Відповідно до статті 7 Закону України "Про охорону культурної спадщини" (1805-14) , пункту 14 Положення про Міністерство культури та інформаційної політики України (885-2019-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2019 року № 885, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Науково-методичну раду з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства культури України від 04 квітня 2012 року № 304 (z0649-12) "Про затвердження Положення про Науково-методичну раду з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури України та Порядку роботи Експертної комісії з розгляду питань занесення об’єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам’яток України", зареєстрований в Міністерстві юстиції України 27 квітня 2012 року за № 649/20962 (із змінами).
3. Головному управлінню охорони культурної спадщини та музеїв Директорату культурної спадщини та музеїв (Нечипоренко Ю.В.) забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на державного секретаря Дуля Я.М.
Міністр
О. Ткаченко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства культури
та інформаційної політики
України
28 січня 2021 року № 49
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
08 квітня 2021 р.
за № 473/36095

ПОЛОЖЕННЯ

про Науково-методичну раду з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України

I. Загальні положення

1. Це Положення визначає порядок утворення та діяльності Науково-методичної ради з питань охорони культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України (далі - Наукова-методична рада).
2. Науково-методична рада є постійно діючим консультативно-дорадчим органом Міністерства культури та інформаційної політики України.
3. Науково-методична рада у своїй діяльності керується Конституцією (254к/96-ВР) , законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актами та цим Положенням.
4. До складу Науково-методичної ради входять провідні вчені і висококваліфіковані фахівці-практики сфери охорони культурної спадщини.
5. Члени Науково-методичної ради здійснюють свою діяльність на громадських засадах.
Організаційно-технічне забезпечення діяльності роботи Науково-методичної ради здійснює МКІП.
6. У цьому Положенні терміни "потенційний конфлікт інтересів" та "реальний конфлікт інтересів" вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про запобігання корупції" (1700-18) , інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законі України "Про охорону культурної спадщини" (1805-14) .

II. Основні завдання і функції Науково-методичної ради

1. Основним завданням Науково-методичної ради є розгляд наукових рекомендацій та пропозицій щодо розроблення основних напрямів розвитку охорони культурної спадщини, обговорення програм та проектів з питань охорони культурної спадщини.
2. Науково-методична рада відповідно до покладених на неї завдань забезпечує виконання таких основних функцій:
аналіз законодавства України з питань охорони культурної спадщини та практики його застосування;
аналіз та оцінка проблемних питань у сфері охорони культурної спадщини;
участь у підготовці пропозицій щодо вдосконалення законодавства у сфері охорони культурної спадщини;
розгляд науково-проектної документації із визначення меж і режимів використання історичних ареалів населених місць, зон охорони пам’яток культурної спадщини національного значення, планів організації території історико-культурних заповідників та планів організації історико-культурних заповідних територій;
розгляд науково-проектної документації із консервації, реставрації, реабілітації, музеєфікації, ремонту, пристосування пам’яток національного значення, направленої для погодження до МКІП;
розгляд програм та проектів містобудівних, архітектурних та ландшафтних перетворень, меліоративних, шляхових, земляних робіт на пам’ятках національного значення, їх територіях, в історико-культурних заповідниках, на історико-культурних заповідних територіях, у зонах охорони, на охоронюваних археологічних територіях, в історичних ареалах населених місць, а також програм і проектів, реалізація яких може позначитися на об’єктах культурної спадщини, направлених для погодження до МКІП;
розгляд пропозицій про оголошення комплексу (ансамблю) пам’яток історико-культурним заповідником або території історико-культурною заповідною територією.
3. Науково-методична рада має право:
запрошувати на засідання та залучати в разі потреби до опрацювання окремих питань, що належать до компетенції Науково-методичної ради, представників центральних та місцевих органів виконавчої влади, правоохоронних органів (за згодою) та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, в тому числі міжнародних (за погодженням з їх керівниками), науковців, експертів (за згодою), а також представників засобів масової інформації (за згодою);
утворювати експертні та робочі групи для забезпечення діяльності науково-методичної ради та опрацювання окремих питань, що належать до її компетенції;
ініціювати проведення громадських обговорень, конференцій, круглих столів, дискусій, нарад з питань, віднесених до компетенції Науково-методичної ради;
отримувати в установленому порядку від центральних та місцевих органів виконавчої влади, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на Науково-методичну раду завдань;
вносити пропозиції керівництву МКІП з питань, що належать до компетенції Науково-методичної ради.
4. Рішення Науково-методичної ради мають рекомендаційний характер і вносяться на розгляд МКІП для прийняття відповідних рішень.

III. Структура і склад Науково-методичної ради, права та обов’язки її членів

1. Науково-методична рада утворюється МКІП та формується на паритетних засадах із залученням провідних вчених, науковців, експертів і висококваліфікованих фахівців-практиків у сфері охорони культурної спадщини.
Членами Науково-методичної ради не можуть бути особи:
які мають судимість за вчинення злочину, якщо така судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, або на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;
які за рішенням суду визначені недієздатними або дієздатність яких обмежена;
стосовно яких Законом України "Про запобігання корупції" (1700-18) встановлено обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, та/або особи, які мають конфлікт інтересів відповідно до Закону України "Про запобігання корупції" та/або які притягалися до відповідальності за корупційні правопорушення.
2. До складу Науково-методичної ради входять Голова, заступники Голови, секретар та члени Науково-методичної ради.
3. Науково-методична рада діє з моменту затвердження її персонального складу. Персональний склад та зміни до персонального складу Науково-методичної ради затверджується наказом МКІП.
4. Голова Науково-методичної ради та його заступники обираються із числа членів Науково-методичної ради на першому засіданні Науково-методичної ради шляхом відкритого голосування присутніх членів Науково-методичної ради простою більшістю голосів.
5. Секретарем Науково-методичної ради є уповноважений працівник МКІП.
6. Голова Науково-методичної ради:
організовує роботу Науково-методичної ради;
відповідає за виконання покладених на Науково-методичну раду завдань та функцій;
веде засідання Науково-методичної ради, визначає регламент, ставить питання на голосування, оголошує його результати;
забезпечує всебічний та об’єктивний розгляд питань, що розглядаються на засіданні Науково-методичної ради;
підписує протокол засідання Науково-методичної ради;
визначає функції експертних та робочих груп Науково-методичної ради та порядок їх роботи;
контролює питання щодо уникнення потенційного та реального конфліктів інтересів членів Науково-методичної ради;
представляє Науково-методичну раду у взаємовідносинах з МКІП, центральними і місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, об’єднаннями громадян, засобами масової інформації, підприємствами, установами та організаціями або доручає здійснювати таке представництво члену Науково-методичної ради з питань, визначених на засіданні Науково-методичної ради.
7. Секретар Науково-методичної ради:
здійснює організаційне забезпечення засідань Науково-методичної ради;
визначає порядок денний, доводить до відома членів Науково-методичної ради та запрошених осіб порядок денний, дату, час і місце проведення засідання Науково-методичної ради;
забезпечує підготовку матеріалів, що підлягають розгляду на засіданнях Науково-методичної ради;
забезпечує ведення протоколів засідань Науково-методичної ради;
підписує протокол засідання Науково-методичної ради.
8. Члени Науково-методичної ради мають право:
ознайомлюватися з матеріалами, поданими на розгляд Науково-методичної ради;
викладати письмово окрему думку як додаток до протоколу засідання Науково-методичної ради, що є його невід’ємною частиною;
вносити пропозиції до порядку денного засідання Науково-методичної ради.
9. Члени Науково-методичної ради зобов’язані:
особисто брати участь у роботі Науково-методичної ради, в тому числі у режимі відео конференцій;
брати участь у прийнятті рішення шляхом голосування;
виконувати доручення Голови Науково-методичної ради, надані відповідно до цього Положення;
дотримуватись принципів конфіденційності та нерозголошення інформації, що стала відома у процесі виконання своїх повноважень в роботі Науково-методичної ради, не використовувати таку інформацію у своїх інтересах або інтересах третіх осіб;
бути об’єктивними та неупередженими під час голосування;
повідомляти Голову Науково-методичної ради про наявність реального та/або потенційного конфлікту інтересів за результатами ознайомлення із порядком денним засідання Науково-методичної ради;
дотримуватися вимог чинного законодавства, в тому числі цього Положення.
10. Неналежне виконання членом Науково-методичної ради своїх обов’язків, відсутність без поважних причин на засіданнях Науково-методичної ради більше ніж три рази поспіль чи відсутності більше ніж на половині засідань Науково-методичної ради протягом року є підставою для виключення його зі складу Науково-методичної ради.
11. Пропозиція про виключення зі складу Науково-методичної ради її члена приймається на засіданні Науково-методичної ради, про що повідомляється МКІП шляхом направлення відповідного протоколу засідання Науково-методичної ради або витягу з нього для прийняття рішення про внесення змін до складу Науково-методичної ради.

IV. Порядок роботи Науково-методичної ради

1. Засідання Науково-методичної ради проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць. Дату, час і місце проведення засідання визначає її секретар за погодженням з Головою Науково-методичної ради. Регламент роботи Науково-методичної ради затверджується шляхом голосування на початку засідання.
2. Формою роботи Науково-методичної ради є засідання.
3. Засідання Науково-методичної ради є правомочним у разі участі у ньому більше половини персонального складу членів Науково-методичної ради.
4. Засідання Науково-методичної ради веде її Голова, а в разі його відсутності - один із заступників Голови за його дорученням або визначений Головою член Науково-методичної ради (у разі відсутності заступників Голови).
5. У разі відсутності секретаря Науково-методичної ради його обов’язки покладаються на іншого члена Науково-методичної ради, уповноваженого Головою Науково-методичної ради.
6. Рішення з питань, що розглядаються на засіданнях Науково-методичної ради, приймаються шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
7. Рішення Науково-методичної ради оформлюються протоколом, який підписується головуючим та секретарем Науково-методичної ради. В протоколі зазначається інформація про відсутність/наявність потенційного та реального конфліктів інтересів членів Науково-методичної ради, присутніх на її засіданні.
8. У разі незгоди члена Науково-методичної ради з її рішенням за вимогою цього члена до протоколу додається його окрема думка, викладена у письмовій формі, яка має бути передана секретарю Науково-методичної ради не пізніше ніж у п’ятиденний строк з дати проведення засідання Науково-методичної ради.
9. Секретар забезпечує зберігання протоколів Науково-методичної ради.
10. У разі неподання інформації щодо існування потенційного або реального конфлікту інтересів, якщо про нього стає відомо після прийняття рішення Науково-методичної ради, таке рішення скасовується та призначається повторне засідання Науково-методичної ради, за результатами якого приймається рішення, яке є остаточним.
11. Результати роботи Науково-методичної ради оприлюднюються на вебсайті МКІП.
Начальник
головного управління охорони
культурної спадщини та музеїв
Директорату культурної
спадщини та музеїв
Міністерства культури
та інформаційної політики
України
Ю. Нечипоренко