ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства захисту
довкілля та природних
ресурсів України
15 лютого 2021 року 
 № 113 (z0498-21)
        

ТИПОВА ФОРМА

ЗВІТУ ОПЕРАТОРА

( Див. текст (z0500-21F159) )
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства захисту
довкілля та природних
ресурсів України
15 лютого 2021 року № 113
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 квітня 2021 р.
за № 500/36122

ВИМОГИ

до заповнення типової форми звіту оператора

I. Дані про оператора, установку та верифікатора

1. Звітний період

Оператор вказує звітний період, а саме конкретний календарний рік, протягом якого здійснювався моніторинг: "01.01.20__-31.12.20__", наприклад, "01.01.2021-31.12.2021".

2. Дані про оператора

Оператор вказує у відповідному рядку своє повне найменування/прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), код за ЄДРПОУ, назву виду економічної діяльності та код за КВЕД (vb457609-10) , місцезнаходження/місце проживання (вулицю, будинок), населений пункт, район, область, поштовий індекс, номер телефону, факс, електронну адресу.

3. Дані про установку і план моніторингу

3.1. Дані про установку
Оператор вказує у відповідних рядках назву установки, її номер державної реєстрації в Єдиному реєстрі з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів (далі - Єдиний реєстр), місце розташування (вулицю, будинок), населений пункт, район, область, географічні координати.
3.2. Остання версія затвердженого плану моніторингу
Оператор вказує номер останньої версії плану моніторингу (далі - ПМ), затвердженого Міндовкіллям, та дату його затвердження.
3.3. Чи були зміни в плані моніторингу в порівнянні з попереднім звітним періодом?
Оператор повинен зазначити "Так" або "Ні".
3.4. Коментарі
Якщо протягом звітного періоду мали місце будь-які суттєві зміни в роботі установки або зміни чи тимчасові відхилення від ПМ, затвердженого Міндовкіллям, у тому числі зміни рівнів точності, оператор повинен надати їх опис, вказавши причини, а також зазначити дати початку змін, початкову і кінцеву дати тимчасових відхилень.
Наявність коментарів щодо будь-яких змін не становить офіційної заяви щодо зміни ПМ. Всі перелічені зміни та тимчасові зміни мають бути повідомлені Міндовкіллю відповідно до вимог, передбачених Порядком здійснення моніторингу та звітності щодо викидів парникових газів (960-2020-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 960 (далі - ПМЗ). Зокрема, відповідно до абзацу третього пункту 23 ПМЗ (960-2020-п) , оператор зобов’язаний невідкладно повідомити Міндовкіллю про тимчасові зміни у застосуванні рівня точності. За обставин, описаних у пункті 13 ПМЗ (960-2020-п) , оператор вносить зміни до ПМ у встановленому порядку.

4. Контактні дані

4.1. Посадова особа, відповідальна за звіт оператора
Оператор вказує у відповідних рядках посаду, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), номер телефону та електронну адресу посадової особи, відповідальної за звіт оператора.
4.2. Заступник посадової особи, відповідальної за звіт оператора
Оператор вказує у відповідних рядках посаду, прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), номер телефону та електронну адресу заступника посадової особи, відповідальної за звіт оператора.

5. Дані про верифікатора звіту оператора

Відповідно до Закону України "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" (377-20) верифікатором є юридична особа, акредитована відповідно до Закону України "Про акредитацію органів з оцінки відповідності" (2407-14) , яка проводить перевірку звіту оператора, підготовку та видачу за результатами такої перевірки верифікаційного звіту.
5.1. Найменування та місцезнаходження верифікатора
Оператор вказує у відповідних рядках найменування верифікатора, його місцезнаходження (вулиця, будинок), населений пункт, район, область, поштовий індекс.
5.2. Уповноважена особа верифікатора
Оператор вказує у відповідних рядках посаду уповноваженої особи верифікатора, її прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), номер телефону та електронну адресу.
5.3. Інформація про акредитацію верифікатора
Оператор вказує реєстраційний номер атестата про акредитацію, наданого Національним агентством з акредитації України.

II. Опис установки

1. Види діяльності на установці

У таблиці оператор повинен надати перелік усіх видів діяльності, що здійснюються на установці, згідно з Переліком видів діяльності (880-2020-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 880 (далі - Перелік видів діяльності).
Для кожного виду діяльності оператор вказує у відповідних графах таблиці його ідентифікаційній номер та назву, як зазначено у затвердженому ПМ, встановлену потужність, одиниці потужності та парникові гази (далі - ПГ).

2. Викиди парникових газів на установці

2.1. Застосована методика моніторингу викидів парникових газів
Оператор повинен вказати методику моніторингу, яка застосовується, зазначивши відповіді "Так" або "Ні" у другій графі таблиці.
В залежності від методик, зазначених у цьому пункті, повинні бути заповнені наступні пункти Типової форми звіту оператора (далі - Типова форма):
підпункт 2.2 пункту 2 розділу II та пункт 1 розділу III - для методики на основі розрахунків;
підпункт 2.3 пункту 2 розділу II та пункт 1 розділу IV - для методики на основі неперервних вимірювань викидів СО2;
пункт 1 розділу V - для альтернативної методики;
підпункт 2.3 пункту 2 розділу II та пункт 1 розділу IV - для методики на основі неперервних вимірювань викидів N2O.
Зазначені оператором методики мають відповідати затвердженому ПМ.
2.2. Матеріальні потоки на установці
У першому рядку оператор повинен зазначити "Застосовується" або "Не застосовується" відповідно до відповіді у першому рядку таблиці підпункту 2.1 пункту 2 розділу II Типової форми.
Оператор повинен надати перелік усіх матеріальних потоків (П), моніторинг яких здійснюється на установці за допомогою методики на основі розрахунків (стандартної методики або балансу мас). Матеріальні потоки мають бути перелічені у тому ж порядку і мати ті ж ідентифікаційні номери, як і у затвердженому ПМ.
Для кожного матеріального потоку оператор вказує у відповідних графах таблиці його ідентифікаційний номер, тип та назву.
2.3. Точки вимірювань, де встановлені системи неперервних вимірювань
У першому рядку оператор повинен зазначити "Застосовується" або "Не застосовується" відповідно до відповідей у другому та четвертому рядках таблиці підпункту 2.1 пункту 2 розділу II Типової форми.
Оператор повинен надати перелік усіх точок вимірювань (ТВим), де викиди ПГ вимірюються системами неперервних вимірювань викидів. Точки вимірювань мають бути перелічені у тому ж порядку і мати ті ж ідентифікаційні номери та описи, як і у затвердженому ПМ.
Для кожної точки вимірювання оператор у відповідних графах таблиці вказує її ідентифікаційний номер, надає опис та вказує ПГ, який вимірюється.

III. Матеріальні потоки

1. Викиди парникових газів від матеріальних потоків
У цьому пункті оператор повинен надати детальну інформацію щодо всіх матеріальних потоків (далі - МП) у тому ж порядку та з тими ж ідентифікаційними номерами, як це було наведено у підпункті 2.2 пункту 2 розділу II Типової форми.
Оператор надає інформацію щодо кожного матеріального потоку окремо, використовуючи однаковий формат, як зазначено нижче.
Для кожного матеріального потоку у відповідних рядках оператор вказує його ідентифікаційний номер, назву, тип, зазначає одну з таких опцій: "Спалювання", "Технологічні процеси", "Баланс мас".
Якщо застосовується стандартна методика розрахунку викидів ПГ від спалювання або від технологічних процесів, то оператор вказує відповідно "Спалювання" або "Технологічні процеси". Якщо застосовується методика балансу мас, то оператор вказує "Баланс мас".
Тип матеріального потоку повинен співпадати з тим, який було зазначено у затвердженому ПМ.
Оператор повинен вказати у відповідних рядках обсяг викидів СО2 від спалювання викопного палива та/або технологічних процесів і обсяг викидів від біомаси, виражені в тоннах СО2. Обсяг викидів СО2 від біомаси зазначається тільки у випадку, якщо використовується змішане паливо або матеріал.
Якщо дані про діяльність (далі - ДД), тобто дані про обсяги палива чи матеріалу, які було спожито або вироблено в результаті технологічного процесу, для якого застосовується методика моніторингу на основі розрахунків, визначаються з урахуванням змін у запасах (абзац третій пункту 27 ПМЗ (960-2020-п) ), оператор повинен зазначити "Так" у рядку "Чи визначаються дані про діяльність з урахуванням змін у запасах?"
В такому випадку оператор заповнює наступні рядки, а саме вказує обсяг запасів палива або матеріалу на початок звітного періоду, обсяг запасів на кінець звітного періоду, імпорт (обсяг палива або матеріалу, поставленого до установки протягом звітного періоду), експорт (обсяг палива або матеріалу, переданого за межі установки протягом звітного періоду).
У відповідних рядках таблиці оператор повинен вказати рівень точності, опис рівня точності, його значення та одиниці виміру для:
даних про діяльність (ДД);
коефіцієнта викидів ПГ (далі - КВ) або попереднього коефіцієнта викидів ПГ, який застосовується тільки у випадках використання змішаного палива або матеріалу, що містить викопне паливо та біомасу, відповідно до абзацу третього пункту 42 ПМЗ (960-2020-п) -1;
нижчої теплотворної здатності палива (далі - НТЗ)-2;
__________
-1 Для матеріального потоку, що складається винятково із біомаси, коефіцієнт викидів ПГ дорівнює нулю відповідно до абзацу другого пункту 42 ПМЗ (960-2020-п) .
-2 НТЗ вказується для будь-якого способу використання палива, в тому числі використання в якості сировини для технологічного процесу або у балансі мас (згідно з пунктом 26 ПМЗ (960-2020-п) в таких випадках моніторинг НТЗ може здійснюватися із застосуванням нижчого рівня точності, ніж найвищий рівень точності, передбачений у додатку 1 до ПМЗ (960-2020-п) ).
Для матеріального потоку, що складається винятково із біомаси, оператор має право визначати НТЗ з використанням нижчих рівнів точності або без застосування рівнів точності (тобто, застосовувати консервативну оцінку).
коефіцієнта окислення (далі - КО) для викидів ПГ від спалювання палива;
коефіцієнта перетворення (далі - КП) для викидів ПГ від технологічних процесів;
вмісту вуглецю;
частки біомаси, яка вказується тільки у випадках, коли використовується чиста біомаса (100 %) або змішане паливо чи матеріал.
Одиниці виміру кожного параметра повинні відповідати одиницям, вказаним у ПМ для відповідного матеріального потоку.
Опис рівня точності повинен відповідати одному з наведених нижче варіантів.
Значення за замовчуванням Типу I - це або стандартні коефіцієнти, вказані у додатку 3 до ПМЗ (960-2020-п) , тобто значення, встановлені Міжурядовою групою експертів з питань зміни клімату, або інші значення відповідно до абзаців третього і четвертого пункту 34 ПМЗ (960-2020-п) , а саме: значення, гарантовані постачальником або встановлені в результаті аналізів, проведених у минулому, але чинних до поточного часу.
Значення за замовчуванням Типу II - це або національні коефіцієнти викидів ПГ, визначені відповідно до абзацу п’ятого пункту 34 ПМЗ (960-2020-п) , тобто значення, які були використані для Національного звіту (кадастру) антропогенних викидів із джерел та абсорбції поглиначами ПГ, поданого Україною до Секретаріату Рамкової конвенції Організації Об’єднаних Націй про зміну клімату (далі - РКЗК ООН) та опублікованого на його сайті, або деталізовані довідкові значення розрахункових коефіцієнтів, опубліковані Міндовкіллям, або інші довідкові значення із джерел, які погоджені з Міндовкіллям.
Непрямі значення - значення, засновані на емпіричних кореляціях, які визначені з належним використанням лабораторних аналізів, здійснених, принаймні, один раз на рік. Оскільки ці аналізи проводяться лише один раз на рік, цей рівень вважається рівнем з нижчою точністю порівняно з рівнем, що досягається, коли має місце повномасштабне застосування лабораторних аналізів. Непрямі методи можуть бути засновані, зокрема, на: вимірюваннях густини конкретних рідин або газів, включаючи методи, загальноприйняті у металургії та при переробці нафти; НТЗ для конкретних типів вугілля.
Дані документів постачальників: НТЗ може ґрунтуватися на даних документів (рахунок-фактура, паспорт фізико-хімічних показників природного газу тощо), наданих постачальником палива, якщо таке значення було отримано на основі прийнятних національних або міжнародних стандартів.
Лабораторні аналізи: для цього випадку повністю застосовуються вимоги пунктів 35-39 ПМЗ (960-2020-п) .
Частка біомаси Типу I: для визначення частки біомаси використовується один із методів, наведених нижче, які вважаються рівноцінними:
значення за замовчуванням або метод оцінки у відповідності до абзацу сьомого пункту 42 ПМЗ (960-2020-п) ;
значення, визначені відповідно до абзацу восьмого пункту 42 ПМЗ (960-2020-п) , тобто можливо або припус-тити відсутність біомаси (частка біомаси дорівнює нулю), або використовувати метод оцінки, запропонований оператором та затверджений Міндовкіллям.
Частка біомаси Типу II: частка біомаси визначається відповідно до абзацу шостого пункту 42 ПМЗ (960-2020-п) , тобто шляхом проведення лабораторних аналізів. У цьому випадку застосування відповідних стандартів та аналітичних методів має бути обґрунтовано оператором і затверджено Міндовкіллям.
У відповідному рядку оператор повинен вказати за форматом "дд.мм.20__", від якої та до якої дати зазначені рівні точності є чинними.
Оператор, за необхідності, може надати у відповідному рядку коментарі до наведеної інформації щодо матеріального потоку.

IV. Методика на основі неперервних вимірювань

1. Викиди від джерел викидів парникових газів, визначені із застосуванням методики на основі неперервних вимірювань
У цьому пункті оператор повинен надати детальну інформацію щодо всіх точок вимірювань (Твим) у тому ж порядку та з тими ж ідентифікаційними номерами, як це було наведено у підпункті 2.3 пункту 2 розділу II Типової форми.
Оператор надає інформацію щодо кожної точки вимірювання окремо, використовуючи однаковий формат, як зазначено нижче.
Для кожної точки вимірювання у відповідних рядках оператор вказує її ідентифікаційний номер, певний ПГ (СО2 або N2O) та надає опис відповідно до підпункту 2.3 пункту 2 розділу II Типової форми.
Оператор повинен вказати у відповідних рядках обсяг викидів ПГ від викопного палива та/або технологічних процесів і обсяг викидів ПГ від біомаси, виражені в тоннах еквіваленту СО2.
Обсяг викидів від біомаси зазначається, якщо на джерелі викидів використовується біомаса, змішане паливо або матеріал. В такому випадку оператор розраховує окремо обсяг CO2, що походить з біомаси, за допомогою методики на основі розрахунків. Для визначення обсягу викидів СО2 від викопного палива та/або технологічних процесів оператор віднімає обсяг CO2, що походить з біомаси, із загального виміряного обсягу викидів СО2 відповідно до абзацу сьомого пункту 46 ПМЗ (960-2020-п) .
В жодному разі викиди CO2 від біомаси, що використовується на джерелі викидів, до якого застосовується методика на основі неперервних вимірювань, не повинні розглядатися як викиди від окремого матеріального потоку у пункті 1 розділу III звіту оператора (оскільки такі викиди враховуються у пункті 1 розділу IV). Це призвело б до подвійного обліку викидів ПГ, що заборонено пунктом 5 ПМЗ (960-2020-п) .
Якщо методика на основі неперервних вимірювань використовується для визначення викидів СО2 від використання палива, оператор повинен навести загальний енергетичний еквівалент спожитого викопного палива і енергетичний еквівалент спожитої біомаси, виражені у тераджоулях (ТДж). Енергетичний еквівалент вказується незалежно від способу використання палива, включно з випадками використання палива в якості сировини для технологічного процесу або у балансі мас-3.
__________
-3 Згідно з пунктом 26 ПМЗ (960-2020-п) в таких випадках моніторинг НТЗ може здійснюватися із застосуванням нижчого рівня точності, ніж найвищий рівень точності, передбачений у додатку 1 до ПМЗ (960-2020-п) .
1.1. Розрахунки
Якщо методика на основі неперервних вимірювань використовується для визначення викидів СО2 відповідно по пункту 49 ПМЗ (960-2020-п) , оператор повинен вказати посилання на відповідний матеріальний потік (або потоки), пов’язаний з цим джерелом викидів, результат розрахунку річних викидів ПГ від джерела для підтвердження обсягу викидів СО2, визначеного за допомогою методики на основі неперервних вимірювань. Такий розрахунок здійснюється окремо для викопного палива та/або технологічних процесів і біомаси.
Для вимірювань будь-якого ПГ у відповідних рядках вказується рівень точності, який застосовано, відповідну максимально допустиму невизначеність середньорічних погодинних викидів ПГ, а для викидів N2O - також потенціал глобального потепління (ПГП), виражений у т CO2екв/т N2O-4
__________
-4 Згідно з таблицею 5 (960-2020-п) додатка 3 до ПМЗ значення ПГП для N2O становить 298 т CO2екв/т N2O.
У відповідних рядках оператор повинен вказати такі дані:
середньорічну погодинну концентрацію ПГ у відхідному газовому потоці, виражену у грамах на кубічний метр за нормальних умов-5 ( г/Нм-3);
__________
-5 Нормальні умови - умови, за яких визначаються нормальні кубічні метри (Нм-3) за температури 273,15 К (що дорівнює 0° C) і тиску 101, 325 кПа.
частку біомаси (якщо застосовується), що визначається як відношення вуглецю, що походить з біомаси, до загального вмісту вуглецю у паливі чи матеріалі, виражену у відсотках;
кількість робочих годин (год/рік);
середньорічний погодинний об’єм відхідного газового потоку (тис.м-3/год);
сумарний об’єм відхідного газового потоку за рік, що визначається як сума усіх погодинних значень виміряного об’єму за рік (тис.м-3);
річний обсяг викидів ПГ, виражений у тоннах відповідного ПГ (СО2 або N2O) (т).
Оператор, за необхідності, може надати коментарі, зокрема, пояснення щодо підтвердних розрахунків обсягу викидів СО2 або в разі відсутності значної кількості даних (що має бути детально зазначено у пункті 1 розділу VI Типової форми).

V. Альтернативна методика

1. Викиди парникових газів, визначені за альтернативною методикою
У цьому пункті оператор повинен надати інформацію щодо окремих матеріальних потоків або джерел викидів ПГ, до яких застосовано альтернативну методику згідно з затвердженим ПМ.
У відповідному рядку оператор вказує ідентифікаційні номери цих матеріальних потоків або джерел викидів ПГ.
Оператор повинен вказати у відповідних рядках загальний обсяг викидів ПГ від викопного палива та/або технологічних процесів і обсяг викидів ПГ від біомаси, визначені за альтернативною методикою і виражені в тоннах еквіваленту СО2, а також навести відповідний енергетичний еквівалент для викопного палива та/або технологічних процесів і для біомаси, виражені у ТДж. Обсяг викидів СО2 від біомаси зазначається тільки у випадку, якщо використовується змішане паливо або матеріал.
У відповідному рядку оператор надає опис альтернативної методики, яка застосована згідно з затвердженим ПМ.
Оператор, відповідно до вимог, передбачених пунктом 22 ПМЗ (960-2020-п) , оцінює сумарну невизначеність усіх параметрів, які використовуються для визначення обсягу річних викидів ПГ. Результат оцінки невизначеності (у відсотках) оператор повинен вказати у відповідному рядку.
Оператор надає посилання на файл, що містить оцінку невизначеності, включаючи ім’я файлу та дату. Оцінка невизначеності має, серед іншого, включати пояснення, чому для одного або кількох значних або незначних матеріальних потоків чи джерел викидів, до яких застосована альтернативна методика, не можуть бути виконані вимоги принаймні першого рівня точності відповідно до методики на основі розрахунків та методики на основі неперервних вимірювань.

VI. Відсутні дані

1. Відсутні дані, ідентифіковані протягом звітного періоду
Оператор повинен ідентифікувати матеріальні потоки (для методики на основі розрахунків) та джерела викидів ПГ (для методики на основі неперервних вимірювань), де виникли прогалини в даних щодо будь-якого параметру моніторингу, і надати інформацію щодо кожного випадку відсутності даних у відповідних таблицях, вказавши:
ідентифікаційний номер та назву матеріального потоку чи іншу назву, що характеризує відсутні дані (наприклад, "відсутні дані, пов’язані із альтернативною методикою"), якщо застосовується методика на основі розрахунків;
ідентифікаційний номер та назву джерела викидів ПГ чи іншу назву, що характеризує відсутні дані, якщо застосовується методика на основі неперервних вимірювань;
початкову дату для кожного періоду відсутності даних;
кінцеву дату для кожного періоду відсутності даних;
пояснення та причини відсутності даних, а також методи консервативної оцінки для визначення замінних даних, які були використані для заміщення відсутніх даних відповідно до абзацу першого пункту 65 ПМЗ (960-2020-п) та, якщо використовується методика на основі неперервних вимірювань, відповідно до пункту 48 ПМЗ (960-2020-п) ;
оцінений обсяг викидів ПГ (т СО2екв), розрахований на основі замінних даних.
Якщо у відповідному рядку недостатньо місця для пояснень, їх можна надати у пункті 3 розділу VII Типової форми.
Згідно з абзацом першим пункту 65 ПМЗ (960-2020-п) оператор використовує належний метод консервативної оцінки для визначення замінних даних для відповідного періоду часу та для відсутніх параметрів. Якщо метод оцінки для визначення замінних даних не був викладений у письмовій процедурі та не був відображений у ПМ, оператор зобов’язаний встановити таку письмову процедуру та подати Міндовкіллю для затвердження ПМ із відповідними змінами.
Оцінений обсяг викидів ПГ стосується лише відповідного періоду відсутності даних, а не загальних викидів ПГ від матеріального потоку чи джерела викидів. Слід зазначити, що у цьому пункті оцінений обсяг викидів ПГ наводиться лише для інформації про наслідки відсутності даних і не додається автоматично до загальних викидів ПГ, вказаних у підсумковій частині звіту оператора. Це означає, що обсяги викидів ПГ, наведені в попередніх пунктах звіту оператора, вже повинні включати викиди ПГ, визначені на основі замінних даних.
Приклад: для певної частини матеріального потоку (наприклад, партії) були втрачені дані, необхідні для визначення коефіцієнта викидів ПГ. Замінне значення для КВ було визначено на основі консервативної оцінки. Значення КВ, наведене у пункті 1 розділу ІІІ Типової форми для відповідного матеріального потоку, повинно бути середньозваженим значенням для всіх партій за звітний період, включаючи партію, щодо якої дані були відсутні. У пункті 1 розділу VI Типової форми слід зазначити лише дані щодо партії, для якої значення коефіцієнта викидів (далі - КВ) було відсутнє, включаючи відповідний обсяг викидів ПГ, розрахований із застосуванням замінного значення.

VII. Додаткова інформація

1. Дані про виробництво

Оператор повинен надати інформацію щодо обсягів виробництва продукції.
У відповідних рядках оператор вказує назву продукції, код за НПП (Номенклатурою продукції промисловості), одиниці виміру, обсяг виробництва.
Наприклад, вказуються дані з виробництва такої продукції: теплова та електрична енергія, кокс, агломерат, окатиші, чавун, первинна сталь (окремо конвертерна та мартенівська), електросталь, аміак, азотна кислота, вогнетривкі матеріали (обпалений доломіт), вапно, цементний клінкер. Для теплової та електричної енергії зазначаються лише обсяги постачання за межі установки, для всіх інших видів продукції - обсяги включно з внутрішнім споживанням на установці в якості проміжного продукту.

2. Перелік використаних оператором скорочень і абревіатур

Цей пункт передбачає надання оператором переліку скорочень, абревіатур або визначень, які використовуються при заповненні звіту оператора.
Зокрема, до зазначеного переліку відносяться такі скорочення та абревіатури:
Скорочення і абревіатури
Визначення
ВД
вид діяльності
ДВ
джерело викидів ПГ
ДД
дані про діяльність
Єдиний реєстр
Єдиний реєстр з моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
ЗВТ
засіб вимірювальної техніки
КВ
коефіцієнт викидів
КО
коефіцієнт окислення
КОП
коефіцієнт окислення та перетворення
КП
коефіцієнт перетворення
МГЕЗК
Міжурядова група експертів з питань зміни клімату (англ. Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC)
МЗВ
моніторинг, звітність та верифікація
Міндовкілля
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, яке є уповноваженим органом, визначеним Законом України "Про засади моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів" (377-20)
н/з
не застосовується
НПП
номенклатура продукції промисловості
НТЗ
нижча теплотворна здатність
П
матеріальний потік
ПГ
парникові гази
ПГП
потенціал глобального потепління
ПМ
план моніторингу
ПМЗ
Порядок здійснення моніторингу та звітності щодо викидів парникових газів (960-2020-п)
, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року № 960
РКЗК ООН
Рамкова конвенція ООН про зміну клімату
ТВ
точка викидів
Твим
точка вимірювань

3. Додаткова інформація до звіту оператора

Цей пункт заповнюється, якщо оператор вважає за потрібне надати будь-яку іншу інформацію, яка може бути корисною при розгляді звіту оператора. Така інформація може бути наведена в окремих документах або файлах у форматах Microsoft Word, Excel або Adobe Acrobat.
При наданні додаткової інформації потрібно навести короткий опис документа та чітко зазначати ім’я файлу, якщо ця інформація представлена у електронному документі, або посилання на номер документа - для документів на папері.

VIII. Підсумкова частина звіту

Оператор повинен надати інформацію, яка підсумовує дані, вказані у попередніх пунктах Типової форми.
У відповідних рядках оператор вказує звітний період, своє повне найменування/прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), назву установки, номер державної реєстрації установки в Єдиному реєстрі.
В наступній таблиці для кожного виду діяльності наводиться його ідентифікаційний номер, назва, загальна встановлена потужність, одиниці потужності та ПГ.
У підсумковій таблиці наводяться обсяги викидів ПГ від:
викопного палива та технологічних процесів, виражені у т СО2екв, і відповідні енергетичні еквіваленти викопного палива, виражені у ТДж;
біомаси, виражені у т СО2, і енергетичні еквіваленти, виражені у ТДж.
Відповідні рядки таблиці мають містити таке:
обсяги викидів, отримані за методикою на основі розрахунків (всього), включаючи окремо викиди від спалювання викопного палива, від технологічних процесів та викиди, визначені із застосуванням балансу мас;
обсяги викидів, отримані за методикою на основі неперервних вимірювань (всього), включаючи окремо CO2 та N2O;
обсяги викидів, отримані за альтернативною методикою;
усього викидів.
У двох завершальних рядках звіту оператор повинен вказати загальний обсяг викидів ПГ від установки за виключенням біомаси, тобто обсяг викидів від викопного палива та від технологічних процесів, та загальний обсяг викидів ПГ від біомаси, виражені у т СО2екв.
Заступник директора
Департаменту -
начальник відділу
екологічного моніторингу,
звітності
та управління даними
О. Артеменко