ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
у справах ветеранів України
29 жовтня 2020 року № 213
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 листопада 2020 р.
за № 1185/35468

ПОЛОЖЕННЯ

про Комісію Міністерства у справах ветеранів України з питань внесення до Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства у справах ветеранів № 54 від 15.03.2021 (z0523-21) )

I. Загальні положення

1. Це Положення визначає основні функції, завдання, повноваження та склад Комісії Міністерства у справах ветеранів України з питань внесення до Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - Комісія), яка утворюється Міністерством у справах ветеранів України, а також організацію її роботи.
2. Комісія утворюється з метою увічнення пам’яті осіб, які, перебуваючи у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності України, загинули або померли внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних під час виконання бойових завдань антитерористичної операції в районах та у період її проведення у взаємодії із Збройними Силами України, Міністерством внутрішніх справ України, Національною поліцією, Національною гвардією України, Службою безпеки України та іншими утвореними відповідно до законів України військовими формуваннями та правоохоронними органами, у тому числі, які загинули (померли), перебуваючи в полоні або заручниках (далі - загиблі добровольці - захисники України).
3. У своїй діяльності Комісія керується Конституцією України (254к/96-ВР) , законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, іншими актами законодавства України та цим Положенням.
4. Для внесення до Книги пам’яті добровольців - захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - Книга пам’яті) відомостей про загиблих добровольців - захисників України батьки, дружина (чоловік), діти, родичі або командири добровольчих формувань, у складі яких перебували загиблі добровольці - захисники України, щороку до 31 грудня подають на розгляд Комісії клопотання у довільній формі.
Суб’єктом подання клопотання також можуть виступати центральні органи виконавчої влади.
До клопотання додаються (але не виключно) такі документи:
1) копія свідоцтва про смерть;
2) довідка командира добровольчого формування або особи, яка його заміщує, про перебування, загибель та обставини загибелі особи у складі добровольчого формування під час безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах та у період її проведення;
3) копія довідки органів, які згідно із Законом України "Про боротьбу з тероризмом" (638-15) визначені суб’єктами, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, про період безпосереднього виконання особою бойових завдань антитерористичної операції в районах її проведення у взаємодії із суб’єктами, зазначеними в пункті 2 розділу І цього Положення;
4) копія витягу із наказу Антитерористичного центру при Службі безпеки України про залучення особи до проведення антитерористичної операції.
5. У разі відсутності документів, зазначених у підпунктах 2-4 пункту 4 цього розділу, підставою для включення до Книги пам’яті, є копія посвідчення члена сім’ї загиблого (померлого) ветерана війни, виданого на підставі абзаців шостого - сьомого пункту 1 статті 10 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (3551-12) , або один із таких документів:
( Абзац перший пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства у справах ветеранів № 54 від 15.03.2021 (z0523-21) )
1) свідчення (заява) не менше ніж двох свідків про обставини загибелі у період безпосередньої участі такої особи у виконанні завдань антитерористичної операції в районах її проведення, підпис на яких має бути засвідчено нотаріально.
До уваги беруться свідчення (заяви) осіб, яким встановлено статус учасника бойових дій відповідно до абзацу першого пункту 19 частини першої статті 6 та/або статус особи з інвалідністю внаслідок війни відповідно до пункту 11 частини другої статті 7 Закону (3551-12) України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" та які мають документальне підтвердження своєї участі в антитерористичній операції у період, за який вони свідчать;
( Підпункт 1 пункту 5 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства у справах ветеранів № 54 від 15.03.2021 (z0523-21) )
2) копія рішення суду про встановлення факту загибелі особи під час безпосередньої участі в антитерористичній операції в районах та у період її проведення.

II. Основні завдання та права Комісії

1. Основним завданням Комісії є прийняття рішення щодо внесення даних про загиблих добровольців - захисників України до Книги пам’яті.
2. Комісія має право:
1) вивчати документи, надані до Комісії батьками, дружиною (чоловіком), дітьми, родичами, командирами добровольчих формувань, у складі яких були загиблі добровольці - захисники України, або центральними органами виконавчої влади;
2) у разі потреби заслуховувати пояснення свідків, батьків, дружини (чоловіка), дітей, родичів чи командирів добровольчих формувань, стосовно загиблих добровольців - захисників України;
3) запитувати від органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, громадських об’єднань, посадових осіб необхідні для її роботи документи і відомості;
4) у разі потреби заслуховувати пояснення, проводити консультації з інститутами громадянського суспільства;
5) приймати рішення про внесення даних про загиблих добровольців - захисників України до Книги пам’яті;
6) повертати для подальшого доопрацювання, документи надані на розгляд Комісії;
7) приймати рішення про відмову у внесенні даних про загиблих добровольців - захисників України до Книги Пам’яті;
8) повторно розглядати за рішенням Міністра у справах ветеранів України питання про внесення даних про загиблих добровольців - захисників України до Книги пам’яті.
3. Комісія розглядає отримані документи, в разі потреби уточнює інформацію про осіб, стосовно яких вони подані, та щороку до 14 березня приймає рішення про внесення (відмову у внесенні) до Книги пам’яті даних про загиблих добровольців - захисників України.
У разі потреби Книга пам’яті може оновлюватися та доповнюватися протягом календарного року за рішенням Комісії.

III. Склад Комісії

1. Комісія складається з голови, заступника голови, членів та секретаря.
2. До складу Комісії входять представники Міністерства у справах ветеранів України, суб’єктів, які безпосередньо здійснюють боротьбу з тероризмом, військових формувань, правоохоронних органів (за погодженням з їх керівниками), добровольчих формувань та громадських об’єднань (за згодою).
3. Персональний склад Комісії затверджується наказом Міністерства у справах ветеранів України.
4. Голова Комісії:
1) очолює Комісію, здійснює загальне керівництво Комісією та забезпечує організацію її роботи;
2) головує на засіданнях Комісії;
3) підписує протоколи та рішення, що приймаються Комісією;
4) бере участь у заходах щодо висвітлення діяльності Комісії.
5. У разі відсутності голови Комісії на засіданнях головує його заступник.
6. Секретар Комісії відповідає за підготовку надісланих для розгляду Комісії документів, проекту порядку денного, організацію забезпечення оповіщення всіх членів Комісії про час та дату проведення засідання, веде та оформлює протокол засідання Комісії.

IV. Організація роботи Комісії

1. Формою роботи Комісії є засідання, що проводяться по мірі необхідності (за наявності документів для розгляду), у тому числі за допомогою засобів електронного зв’язку.
Дата проведення засідання та порядок денний повідомляються членам Комісії не пізніше ніж за 2 робочі дні до засідання.
2. Засідання Комісії є правомочним, якщо на ньому присутні не менше половини її членів від загального складу Комісії.
3. Рішення Комісії приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів членів Комісії, присутніх на засіданні.
4. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос голови Комісії, а в разі його відсутності - його заступника, який головує на засіданні.
5. У разі незгоди з прийнятим рішенням член Комісії письмово викладає свої заперечення в доповідній записці, що додається до протоколу засідання Комісії і є його невід’ємною частиною.
6. Результати засідання Комісії оформлюються протоколом не пізніше 5 робочих днів з дня його проведення, який оприлюднюється на офіційному вебсайті Міністерства у справах ветеранів України протягом місяця з дня проведення засідання Комісії.
7. Протокол підписується головою, а у разі його відсутності заступником голови, секретарем та членами Комісії, присутніми на засіданні.
8. Рішення Комісії може бути оскаржене в судовому порядку.
Генеральний директор
Директорату
вшанування пам’яті
та формування
позитивного образу ветерана
К. Татаркін