ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
05.05.2021 N 1851/ІПК/99-00-21-02-02-06
Державна податкова служба України розглянула звернення щодо коригування фінансового результату до оподаткування відповідно до пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) у разі отримання збитків протягом 6 попередніх років, та, керуючись ст. 52 Кодексу (2755-17) , повідомляє.
Як зазначено у зверненні АТ на протязі останніх 6 років декларувало збитки.
У платника виникли питання стосовно застосування положень пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Кодексу (2755-17) , а саме, чи може АТ:
не збільшувати фінансовий результат на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям незалежно від суми таких перерахувань;
збільшувати фінансовий результат на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року, в якому було отримано прибуток ( 6 років тому назад - 2014 рік);
збільшувати фінансовий результат на всю суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям.
Щодо питань 1 - 3
Відповідно до пп. 134.1.1 п. 134.1 ст. 134 Кодексу (2755-17) об'єктом оподаткування податком на прибуток підприємств є прибуток із джерелом походження з України та за її межами, який визначається шляхом коригування (збільшення або зменшення) фінансового результату до оподаткування (прибутку або збитку), визначеного у фінансовій звітності підприємства відповідно до національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, на різниці, які виникають відповідно до положень Кодексу.
Згідно з пп. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Кодексу (2755-17) фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується, зокрема, на суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій на дату такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення підпункту 140.5.14 цього пункту), у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.
У вашому випадку наслідком попереднього звітного року є від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток (збитки).
Таким чином, платнику податку на прибуток, який за попередній звітний рік має від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток (збитки), необхідно збільшити фінансовий результат до оподаткування на всю суму коштів або вартості товарів, виконаних робіт, наданих послуг, безоплатно перерахованих (переданих) протягом звітного (податкового) року неприбутковим організаціям, внесеним до Реєстру неприбуткових установ та організацій послуг (крім неприбуткової організації, яка є об'єднанням страховиків, якщо участь страховика у такому об'єднанні є умовою проведення діяльності такого страховика відповідно до закону, та неприбуткових організацій, до яких застосовуються положення підпункту 140.5.14 цього пункту) у звітному періоді, на який припадає дата такого перерахування коштів, передачі товарів, робіт, послуг.
Згідно з п. 52.2 ст. 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.