ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
06.05.2021 N 1872/ІПК/99-00-07-05-01-06
Державна податкова служба України розглянула лист про надання індивідуальної податкової консультації з питань застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО), і в порядку ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.
Згідно з запитом фізична особа - підприємець є платником єдиного податку другої групи та провадить діяльність з продажу товарів у мережі Інтернет, шляхом надсилання або доставки товарів замовникам через служби доставки (Нова пошта, Укрпошта), а також через точку продажу.
Чи зобов'язана така фізична особа - підприємець платник єдиного податку другої групи, застосовувати РРО/ПРРО та який встановлено граничний обсяг доходу протягом календарного року, за умови перевищення якого настає обов'язок застосування РРО/ПРРО?
Відповідно до інформації із баз даних ДПС у Вас відсутні зареєстровані об'єкти оподаткування, за допомогою яких здійснює продаж товарів та отримуються доходи.
Правовідносини у цій сфері регулюються Кодексом, Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР " (265/95-ВР) Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265).
Законом N 265 (265/95-ВР) визначено правові засади застосування РРО/ПРРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Його дія поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі.
Встановлення норм щодо незастосування РРО в інших законах, крім Кодексу (2755-17) , не допускається.
Відповідно до п. 61 підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу (2755-17) в редакції, яка набрала чинності з 01.01.2021 р., з 1 січня 2021 року до 1 січня 2022 року РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої - четвертої груп (фізичними особами - підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:
реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;
реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;
реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.
У разі перевищення платником єдиного податку другої - четвертої груп (фізичною особою - підприємцем) в календарному році обсягу доходу 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, застосування РРО та/або програмного РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим. Застосування РРО та/або програмного РРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання, як платника єдиного податку.
З урахуванням викладеного повідомляємо, що за умови здійснення розрахункових операцій у розумінні Закону N 265 (265/95-ВР) , обов'язок застосовувати РРО та/або ПРРО платником єдиного податку другої - четвертої груп виникає у разі перевищення таким платником в календарному році обсягу доходу встановленого Кодексом та/або здійснення визначених Пунктом 61 підрозділу 10 розділу XX "Інші перехідні положення" Кодексу (2755-17) видів діяльності.
Розрахунковою операцією у розумінні Закону N 265 (265/95-ВР) є - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Таким чином, законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних карток банківських установ, що проводяться суб'єктами господарювання всіх форм власності, у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Застосування РРО залежить не від виду розрахунку, а від способу його здійснення. Наприклад, у разі здійснення розрахунків шляхом внесення готівки через касу банку, РРО може не застосовуватись.
У разі здійснення неризикових видів діяльності та Ваш обсяг доходу, що не перевищує визначений Кодексом, для цілей застосування РРО та/або ПРРО, Ви можете проводити свою господарську діяльність без застосування РРО та/або ПРРО при отриманні оплати, як в готівковій так і безготівковій формі.
Загально прийнятим визначенням інтернет еквайрингу є надання можливості суб'єктам господарювання приймати оплату за надання послуг (продаж товарів) банківськими картками та іншими платіжними засобами на своєму сайті.
Доставка товарів, придбаних за допомогою мережі Інтернет, може здійснюватися поштою, власною кур'єрською службою, сторонньою кур'єрською організацією, за договором з продавцем.
У разі виникнення обов'язку застосовувати РРО та/або ПРРО платником єдиного податку другої - четвертої груп слід керуватися наступним.
За загальними правилами, продавати товар з відстроченням платежу (післяоплата) не заборонено. Мається на увазі продаж товару, який буде доставлено кур'єром. Оплату у такому випадку цілком можна здійснити у момент отримання товару. Операція попередньо проводиться через РРО, а покупцю разом з товаром передають чек із зазначеною формою оплати "кредит/післяплата/відстрочення платежу".
Тобто, у випадку проведення розрахункових операцій з відстроченням платежу або у кредит, необхідно відповідно до вимог чинного законодавства при відпуску товару (послуги), видати покупцеві розрахунковий документ встановленої форми із зазначенням у ньому форми оплати "у кредит". Таким чином, фіскальний чек, оформлений належним чином, повинен бути виданий покупцю при оплаті товарів.
Якщо доставка товару здійснюється поштовою службою за умови післяплати, то в момент отримання товару у відділенні поштової служби покупець вносить кошти (готівкою або із застосуванням платіжних карток) для перерахування на банківський рахунок продавця. Чек РРО, як відповідний розрахунковий документ, що підтверджує факт оплати товару, у цьому випадку зобов'язана видавати поштова служба. Документом, що свідчить про отримання того або іншого товару, буде видаткова накладна продавця, вкладена суб'єктом господарювання (продавцем) у посилку.
У разі доставки товару кур'єрською службою, за умови передоплати безготівково та з остаточною оплатою готівкою кур'єрській службі, суб'єкт господарювання повинен укласти в поштове відправлення розрахунковий документ установленої законодавством форми і змісту на повну суму проведеної операції, що підтверджує факт купівлі-продажу товарів, із зазначенням у касовому чеку окремо суми з попереднім програмуванням "передоплата товарів" та окремо суми, у разі проведення розрахунків за відстроченим платежем, з використанням режиму попереднього програмування "кредит / післяплата / відстрочка платежу".
Звертаємо увагу, що алгоритм дій продавця товарів та надавача йому таких послуг, форма оплати за такі послуги, та спосіб, у який продавцю будуть повернуті належні йому матеріальні цінності, має бути чітко визначений умовами Цивільно-правового договору та, зокрема, містити інформацію щодо способу, у який він виконується.
Фактично посередник надає продавцю послуги з доставки на адресу продавця належних йому матеріальних цінностей, не залежно від їх форми (готівкова, безготівкова, тощо), після виконання ним розрахункової операції в готівковій чи безготівковій формі, при безпосередньому продажу споживачу.
З врахуванням вищевикладеного та заданих у запиті питань повідомляємо, що обов'язок застосування РРО при продажу товарів виникне у Вас після перевищення в календарному 2021 році обсягу доходу в сумі 1 320 000 (220 мінімальних заробітних плат), буде залежати від мінімальної заробітної плати встановленої на 1 січня наступних податкових періодів та/або видів діяльності чи асортименту товару, визначених "іншими перехідними положеннями" Кодексу (2755-17) .
У відповідності до пункту 52.2 статті 52 Кодексу (2755-17) податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію та діє в межах законодавства яке було чинним на момент надання такої консультації.