ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
04 квітня 2017 року Справа № 2-6/14198-2007
Вищий господарський суд України у складі колегії суддів:
Куровського С.В. - головуючого,
Ткаченко Н.Г., Удовиченко О.С.,
Представники сторін у судове засідання не з'явились, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у Роздольненському районі Автономної Республіки Крим
на ухвалу Севастопольського апеляційного господарського суду від 03.03.2014
у справі № 2-6/14198-2007 господарського суду Автономної Республіки Крим
за заявою Управління Пенсійного фонду України у Роздольненському районі
Автономної Республіки Крим
до сільськогосподарського виробничого кооперативу ім.Т.Г.Шевченка про визнання банкрутом,
встановив:
Ухвалою господарського суду Автономної Республіки Крим від 11.02.2014 у справі № 2-6/14198-2007 (суддя Шкуро В.М.) у задоволенні заяви Управління Пенсійного фонду України в Роздольненському районі Автономної Республіки Крим про визнання грошових вимог у сумі 4234, 31 грн. з відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (1058-15) в частині пенсій, призначених згідно пунктам "Б" - "З" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" за грудень 2013 року відмовлено.
Не погодившись із наведеною ухвалою суду першої інстанції, Управління Пенсійного фонду України в Роздольненському районі Автономної Республіки Крим звернулось до апеляційного господарського суду зі скаргою, у якій просило ухвалу господарського суду скасувати, а подану кредитором заяву задовольнити.
Ухвалою Севастопольського апеляційного господарського суду від 03.03.2017 (колегія суддів у складі: Проценко О.І. (головуючий), Латинін О.А., Котлярова О.Л.) повернуто Управлінню Пенсійного фонду України в Роздольненському районі Автономної Республіки Крим апеляційну скаргу на ухвалу господарського суду Автономної Республіки Крим від 11.02.2014 у справі № 2-6/14198-2007 та додані до неї матеріали.
У касаційній скарзі Управління Пенсійного фонду України у Роздольненському районі Автономної Республіки Крим просить скасувати ухвалу суду апеляційної інстанції від 03.03.2014 у справі № 2-6/14198-2007, пославшись на порушення норм процесуального права, зокрема, ст. 95 Господарського процесуального кодексу України.
Судова колегія, заслухавши доповідь судді Куровського С.В., розглянувши наявні матеріали справи, обговоривши доводи касаційної скарги, перевіривши юридичну оцінку обставин справи та повноту їх встановлення, дослідивши правильність застосування судом апеляційної інстанцій норм процесуального права, дійшла висновку, що касаційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.
Статтею 129 Конституції України встановлено основні засади судочинства, якими, зокрема, є забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом.
Відповідно до статті 14 Закону України "Про судоустрій і статус суддів", учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення.
Отже, реалізація конституційного права на апеляційне та касаційне оскарження судового рішення ставиться в залежність від положень процесуального закону.
Згідно з частиною 2 статті 4-1 ГПК України, провадження у справах про банкрутство здійснюється у порядку, передбаченому цим кодексом з врахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (2343-12) .
Частиною 1 статті 91 ГПК України передбачено, що сторони у справі, прокурор, треті особи, особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки, мають право подати апеляційну скаргу на рішення місцевого господарського суду, яке не набрало законної сили.
Ухвали місцевого господарського суду оскаржуються в апеляційному порядку окремо від рішення господарського суду лише у випадках, передбачених статтею 106 цього Кодексу.
Відповідно до ч. 1 ст. 95 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншій стороні у справі копію цієї скарги і доданих до неї документів, які у сторони відсутні.
Сторонами у справі про банкрутство згідно зі ст. 1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є кредитори (представник комітету кредиторів), боржник (банкрут).
Отже, оскаржуючи судове рішення у справі про банкрутство, заявник апеляційної скарги має направити її копію боржнику та кредиторам або представнику комітету кредиторів, якщо такий був обраний у справі.
Неповідомлення сторони у справі про звернення з апеляційною скаргою порушує процесуальні права цієї сторони, принципи рівності та змагальності сторін, закріплені статтями 4-2, 4-3 ГПК України.
Однак, судом апеляційної інстанції було встановлено відсутність доказів надсилання скаржником копії апеляційної скарги кредиторам боржника: Сільськогосподарському виробничому кооперативу імені Т.Г. Шевченко, ОСОБА_8, Фонду майна Автономної Республіки, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11, Роздольненському відділенню міжрайонної державної податкової інспекції, Роздольненському районному центру зайнятості, публічному акціонерному товариству "ДТЕК Крименерго".
Направлення скаржником копії скарги лише на адресу арбітражного керуючого Пітеляка Василя Васильовича не свідчить про виконання ним вимог ст. 95 ГПК України.
Відтак, доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції.
Отже, апеляційний господарський суд дійшов обґрунтованого висновку про необхідність повернення апеляційної скарги на підставі п. 2 ч. 1 ст. 97 ГПК України.
Колегія суддів Вищого господарського суду України, діючи в межах повноважень суду касаційної інстанції згідно з положеннями статей 111-5, 111-9 ГПК України, дійшла висновку, що ухвала Севастопольського апеляційного господарського суду від 03.03.2014 у справі № 2-6/14198-2007 прийнята з дотриманням норм процесуального права та законодавства про банкрутство, підстави для її скасування відсутні.
На підставі викладеного та керуючись статтями 111-5, 111-7, 111-9 - 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України,
ПОСТАНОВИВ:
Касаційну скаргу Управління Пенсійного фонду України у Роздольненському районі Автономної Республіки Крим залишити без задоволення.
Ухвалу Севастопольського апеляційного господарського суду від 03.03.2014 у справі № 2-6/14198-2007 залишити без змін.
Головуючий
Судді
Куровський С.В.
Ткаченко Н.Г.
Удовиченко О.С.