ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
19.05.2021 N 1911/ІПК/99-00-07-05-01-06
Державна податкова служба України розглянула звернення ФОП (далі - Підприємця) щодо надання податкової консультації та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.
Відповідно до листа та інформаційних баз даних ДПС Підприємець перебуває на спрощеній системі оподаткування та є платником єдиного податку ІІ групи, має зареєстрований належним чином програмний реєстратор розрахункових операцій (далі - ПРРО), і здійснює продаж товарів через Інтернет-магазин.
Чи потрібно Підприємцю застосовувати ПРРО або РРО якщо оплата за товари, які були продані через Інтернет-магазин і надходять на його рахунок з позначенням у виписці банку 2620 та 2654 (згідно з планом рахунків бухгалтерського обліку банків України) (питання 1)?
Чи потрібно проводити через РРО або ПРРО оплату за товари, які були продані через Інтернет-магазин та надходять на його рахунок з позначенням у виписці банку 2620 та 2654 (питання 2)?
Правові засади застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг визначено Законом України від 06 липня 1995 року N 265/95-ВР " (265/95-ВР) Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), дія якого поширюється на усіх суб'єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб'єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та безготівковій формі.
Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України (2755-17) , не допускається.
Статтею 3 Закону N 265 передбачено, що суб'єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для подальшого її переказу зобов'язані:
1) проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених цим Законом, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок;
2) надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, включаючи ті, замовлення або оплата яких здійснюється з використанням мережі Інтернет, при отриманні товарів (послуг) в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції, створений в паперовій та/або електронній формі (у тому числі, але не виключно, з відтворюванням на дисплеї РРО чи дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний РРО QR-коду, який дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію із розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься, та/або надсиланням електронного розрахункового документа на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти).
Форму та зміст розрахункового документу/ електронного розрахункового документу визначено Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. N 13, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 11.02.2016 р. за N 220/28350 (z0220-16) .
Враховуючи викладене вище, при здійсненні розрахунків за товари (послуги), суб'єкти господарювання зобов'язані, відповідно до Закону N 265 (265/95-ВР) , застосовувати РРО та ПРРО, у тому числі, у разі здійснення безготівкових розрахунків за допомогою платіжних систем та інших електронних платіжних засобів із використанням інтернет-банкінгу та інтернет-еквайрингу.
Водночас звертаємо увагу, що ст. 3 Закону N 265 встановлює обов'язок суб'єктів господарювання, проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО та ПРРО з роздрукуванням відповідних розрахункових документів, при здійсненні розрахункових операцій, як у готівковій так і в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг.
Отже, РРО застосовується суб'єктом господарювання безпосередньо при відправленні замовлення споживачеві та підтвердженні сплати за товар (послугу), через мережу Інтернет, у безготівковій формі. У касовому чеку зазначається форма оплати за товар (послугу) наприклад "БЕЗГОТІВКА", "ПЕРЕДОПЛАТА", тощо.
Таким чином, у відповідь на питання 1 та 2 повідомляємо, що Підприємець, який отримав оплату від споживача у безготівковій формі за товари реалізовані через Інтернет магазин, зобов'язаний видати такому споживачу розрахунковий документ з РРО або ПРРО, як підтвердження продажу товару.
Звертаємо увагу, що обов'язок застосування РРО при отриманні оплати за товари/роботи/послуги не залежить від форми оплати, а від способу її здійснення.
Окремо зазначаємо, що Закон N 265 (265/95-ВР) регулює питання застосування РРО/ПРРО при продажу товару, а не визначає вимоги до позначення рахунків згідно Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України, який затверджений постановою Правління Національного банку Україні від 11.09.2017 р. N 89 (v0089500-17) "Про затвердження нормативно-правових актів Національного банку України з бухгалтерського обліку" (далі - План рахунків).
У наведеному Вами прикладі, у питаннях 1 та 2 лише, зазначено, що надходження у банківській виписці по рахунку суб'єкта господарювання позначаються N рахунку: 2620 "Кошти на вимогу фізичних осіб" та 2654 "Кошти на вимогу небанківських фінансових установ, що прийняті для подальшого переказу" згідно Плану рахунків, що є лише кодифікатором операцій для позначення її у банківській системі. Для самого суб'єкта господарювання та небанківської фінансової установи через яку було здійснено оплату має значення виключно спосіб оплати, який запропонований самим продавцем на сайті Інтернет магазину.
Таким чином, є не зрозумілою ситуація щодо необхідності ідентифікації Вами надходжень та їх розподіл, за умови, що саме Ви, як продавець, самостійно зазначив на сайті Інтернет-магазину можливі способи оплати та їх варіанти, що доступні споживачу.
Отже, при здійсненні розрахункових операцій, як у готівковій, так і в безготівковій формі (із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо), при продажу товарів застосування РРО/ПРРО є обов'язковим на загальних підставах та залежить від запропонованого Вами варіанту оплати, а не рахунку з якого поступили кошти.
Водночас, при здійсненні розрахунків виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів замовниками із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок через установу банку або шляхом внесення коштів через касу банку, а також у разі проведення розрахунків у касі банку через платіжний термінал та/або ПТКС, який належить банку), РРО може не застосовуватись.
У відповідності до пункту 52.2 статті 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію та діє в межах законодавства, яке було чинним на момент надання такої консультації.