РАДА НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ
РІШЕННЯ
25.05.2021 № 18-рд

Про розвиток факторингу та торговельного фінансування в Україні

Рада Національного банку України ВИРІШИЛА:
1. Інформацію члена Ради Національного банку України Віталія Шапрана щодо розвитку факторингу та торговельного фінансування в Україні взяти до відома.
2. Схвалити рекомендації Правлінню Національного банку України (далі - рекомендації), що додаються.
3. Правлінню Національного банку України інформувати Раду Національного банку України про виконання рекомендацій з обов'язковим зазначенням документів, які відповідають прийнятим управлінським рішенням.
4. Рішення набирає чинності з дня його прийняття.
Голова Ради
Б. Данилишин
СХВАЛЕНО
Рішення Ради
Національного банку України
25.05.2021 № 18-рд
З метою поліпшення роботи трансмісійного механізму грошово-кредитної політики, розвитку кредитних операцій банків і фінансових компаній та приведення їх діяльності у відповідність до стандартів Європейського Союзу, поліпшення умов торгівлі в Україні рекомендувати Правлінню Національного банку України:
1. Унести зміни до Стратегії розвитку фінансового сектору України до 2025 року (далі - Стратегія) щодо вдосконалення законодавчої бази для пришвидшення розвитку ринку факторингу в Україні. Доповнити Стратегію цільовим індикатором "Співвідношення обсягу факторингових операцій та торговельного фінансування в Україні до ВВП" та встановити його значення на рівні близько 5%.
2. Під час підготовки до другого читання змін до проєкту Закону України "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (реєстраційний № 5065) врахувати необхідність розвитку факторингових операцій в Україні як у банківському, так і в небанківському секторі.
3. Провести інформаційно-освітні заходи за участю банків, небанківських фінансових установ та торгових підприємств з метою популяризації факторингових операцій у сфері роздрібних торговельних мереж України.
4. Визначити відповідального за розвиток ринку факторингу та торговельного фінансування в Україні члена Правління Національного банку України. Щорічно починаючи з 2022 року (до завершення I кварталу наступного за звітним року) інформувати Раду Національного банку України про стан розвитку ринку факторингу та торговельного фінансування в Україні.
( Текст взято з сайту НБУ http://www.bank.gov.ua )