ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
21 березня 2017 року Справа № 915/644/16
Вищий господарський суд України у складі колегії:
головуючого - судді Малетича М.М.,
суддів: Шевчук С.Р.,
Самусенко С.С.,
розглянувши у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Мобіліті" на постанову Одеського апеляційного господарського суду від 01.12.2016 року у справі № 915/644/16 господарського суду Миколаївської області за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Мобіліті" до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВалеКом" про стягнення грошових коштів у сумі 694720,98 грн.,
за участю представників:
Позивача: Климкович Ю.Б., дов. б/н від 12.04.2016 року,
Відповідача: не з'явився.
В с т а н о в и в :
Товариство з обмеженою відповідальністю "Порше Мобіліті" (далі - ТОВ "Порше Мобіліті", Позивач) звернулось до господарського суду Миколаївської області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ВалеКом" (далі - ТОВ "ВалеКом", Відповідач), з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, про стягнення 493437,13 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, а також, 62647,12 грн. штрафу, 20915,58 грн. пені, 12307,05 грн. 3% річних, 63472,49 грн. інфляційних витрат і 41941,61 грн. збитків.
Рішенням господарського суду Миколаївської області від 22.08.2016 року, позовні вимоги ТОВ "Порше Мобіліті" задоволено частково: стягнуто з ТОВ "ВалеКом" на користь ТОВ "Порше Мобіліті" 6045,18 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, 12216,19 грн. 3% річних, 59910,88 грн. інфляційних втрат і 9014,00 грн. судового збору. В іншій частині, у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Постановою Одеського апеляційного господарського суду від 01.12.2016 року рішення господарського суду Миколаївської області від 22.08.2016 року у даній справі змінено та викладено його резолютивну частину в новій редакції про задоволення позовних вимог ТОВ "Порше Мобіліті" частково, та стягнуто з ТОВ "ВалеКом" на користь ТОВ "Порше Мобіліті" 6045,18 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, 12216,19 грн. 3% річних, 59910,88 грн. інфляційних втрат і 1172,34 грн. судового збору. В іншій частині, у задоволенні позовних вимог відмовлено.
Не погоджуючись з прийнятими у справі судовими рішеннями, ТОВ "Порше Мобіліті", у поданій касаційній скарзі, посилаючись на порушення судами попередніх інстанцій норм матеріального та процесуального права, зокрема, ст. 3 Цивільного кодексу України, ст. 202 Господарського кодексу України, ст.ст. 43, 82, 84 Господарського процесуального кодексу України, просить скасувати прийняті у справі судові рішення в частині зарахування страхового відшкодування у розмірі 522679,81 грн. в рахунок погашення заборгованості ТОВ "ВалеКом" перед ТОВ "Порше Мобіліті" за кредитним договором № 50010575 від 27.05.2013 року та прийняти у цій частині нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги ТОВ "Порше Мобіліті" про стягнення з ТОВ "ВалеКом" заборгованості у розмірі 491744,23 грн., пені у розмірі 13281,78 грн. та сплачені страхові платежі у розмірі 23698,98 грн. В іншій частині судові рішення у даній справі залишити без змін.
Заслухавши пояснення представника Позивача, вивчивши матеріали справи та обговоривши доводи касаційної скарги, проаналізувавши на підставі фактичних обставин справи застосування норм матеріального та процесуального права, колегія суддів вважає, що касаційна скарга не підлягає задоволенню, з наступних підстав.
Як було встановлено судами попередніх інстанцій та вбачається з матеріалів справи, 18.11.2013 року між ТОВ "Порше Мобіліті" (Компанія) і ТОВ "ВалеКом" (Позичальник) було укладено кредитний договір № 50010575 (далі - Кредитний договір), відповідно до умов якого Компанія зобов'язалась надати Позичальнику кредит у сумі 403043,85 грн., що на дату укладання Договору становило еквівалент 49050,00 доларів США, строком на 60 місяців, зі змінною процентною ставкою 9,9% (далі - кредит), з цільовим призначенням для придбання автомобіля марки VW, модель Touareg NF, кузов № WVGZZZ7PZED021819, об'єм двигуна 2967 куб.см., рік випуску 2013 (далі - Автомобіль), а Позичальник зобов'язався прийняти, належним чином використовувати і повернути Позичальнику кредит на умовах Кредитного договору. Спосіб надання кредиту визначений шляхом перерахування коштів на рахунок ТОВ "Автогранд Миколаїв" за придбання вказаного автомобіля.
Відповідно до п. 1.3.1. Загальних умов кредитування (додаток до Договору) розмір платежів, що підлягають сплаті Позичальником у повернення Кредиту та додаткового кредиту, визначено в еквіваленті іноземної валюти станом на робочий день, що передував дню укладення Кредитного договору, у Графіку погашення кредиту, який є невід'ємною частиною Кредитного договору. В подальшому Позичальник сплачує платежі у повернення Кредиту та Додаткового кредиту відповідно до виставлених Компанією рахунків у гривні; при цьому розмір платежів розраховується шляхом застосування обмінного курсу за безготівковими операціями банку, назву якого зазначено у Кредитному договорі, до еквівалентів платежів у іноземній валюті, вказаних у Графіку погашення кредиту; при цьому для розрахунку використовується обмінний курс, чинний станом на робочий день, що передує дню виставлення рахунка з урахуванням передбачених нижче особливостей. Позитивне або від'ємне значення різниці, яка виникла внаслідок зміни обмінного курсу іноземної валюти за безготівковими операціями, чинного станом на робочий день, що передує дню виставлення рахунка, та обмінного курсу за безготівковими операціями, станом на робочий день, що передував дню укладення Кредитного договору, по відношенню до основної суми боргу та суми процентів, вказаних у Графіку погашення кредиту, враховується як коригування суми процентів, що підлягають сплаті відповідно до умов цього Кредитного договору. При цьому сума основної заборгованості за Кредитним договором відображається в рахунках, наданих Компанією, в українських гривнях відповідно до встановленого сторонами еквіваленту в іноземній валюті за обмінним курсом іноземної валюти за безготівковими операціями станом на робочий день, що передує дню укладення Кредитного договору. Сторони погоджуються, що розрахункова сума процентів за відповідний період, після врахування позитивного або від'ємного значення курсової різниці, як зазначено вище, а також сума процентів, що підлягає сплаті за такий період, не можуть мати від'ємне значення. Якщо в період між датою виставлення рахунка та датою отримання суми, еквівалентної тій, що зазначена в такому рахунку, обмінний курс, який був використаний Компанією, збільшиться більше, ніж на 2% (два відсотки), різниця, що виникла внаслідок такого збільшення, виплачується Позичальником.
Згідно п. 1.4.2. Загальних умов кредитування, повернення Позичальником кредиту здійснюється в терміни, встановлені Графіком погашення кредиту, за винятком випадків, у яких цими Загальними умовами кредитування передбачено інші строки повернення кредиту.
Відповідно до п.п. 2.1., 2.4. Загальних умов кредитування за використання Кредиту у межах встановленого терміну кредитування Позичальник сплачує Компанії проценти за процентною ставкою (фіксованою або змінною), визначеною у Кредитному договорі. Нарахування процентів здійснюється щомісячно, 15 числа поточного місяця. Період нарахування процентів починається з першого календарного дня місяця і закінчується останнім календарним днем поточного місяця. Проценти нараховуються за методом "30/360" (для цілей розрахунку один календарний місяць складається із 30 днів, при цьому умовно в році 360 днів) відповідно до Графіка погашення кредиту. Проценти нараховуються на еквівалент суми кредиту в іноземній валюті, яка залишається неповернутою, відповідно до Графіку погашення кредиту. При цьому проценти не нараховуються за період з дати отримання кредиту і до першого календарного дня наступного місяця.
При цьому, під час укладення Кредитного договору сторони погодили Графік погашення кредиту, який є невід'ємною частиною Кредитного договору.
Крім того, пунктом 8.3. Загальних умов кредитування встановлювалось, що за кожен випадок порушення Позичальником умов статей 5.1., 5.2., 5.3., 5.4. Позичальник сплачує Компанії штраф в українських гривнях у розмірі еквіваленту 15 Євро чи 20 дол. США відповідно до еквіваленту суми кредиту та/або додат кового кредиту у Кредитному договорі за обмінним курсом банку, зазначеним у кредитному договорі на момент направ лення Компанією першого листа щодо сплати. Якщо Позичальник у розумний строк після направлення листа продовжує порушувати вказані статті, Компанія направляє другий лист. У такому випадку штраф за порушення Позичальником умов статей 5.1., 5.2., 5.3., 5.4. складатиме еквівалент 20 Євро чи 25 дол. США в українських гривнях за обмінним курсом банку, зазначеним у кредитному договорі на момент направлення Компанією такого листа. Якщо Позичальник у розумний строк після направлення другого листа продовжує порушувати вказані статті, Компанія має право направити третій лист. У такому випадку штраф за порушення Позичальником умов статей 5.1., 5.2., 5.3., 5.4. складатиме еквівалент 25 Євро чи 30 дол. США в українських гривнях за обмінним курсом банку, зазначеним у Кредитному договорі на момент направлення Компанією такого листа. Позичальник зобов'язується сплатити всі вищевказані штрафи протягом строку відповідно до Контракту або у строки, окремо вказані Компанією.
Відповідно до п. 8.4. Загальних умов кредитування у випадку будь-якого порушення Позичальником вимог статті 5.5 цього Кредитного договору, включаючи, але не обмежуючись випадками укладення Позичальником договору страхування із страховою компанією, що не авторизована Компанією тощо, Позичальник сплачує на вимогу Компанії штраф в розмірі 15% від суми кредиту. Зазначені у цій статті штрафні санкції підлягають сплаті Позичальником не пізніше ніж через 7 робочих днів з дня направлення відповідної вимоги Компанією, а у разі дострокового повернення кредиту та/або додаткового кредиту за рішенням Компанії - відповідно до статті 3.3. Якщо Позичальник не здійснить оплату протягом вказаного терміну з моменту отримання першої вимоги щодо сплати, Компанія надсилає в такий же спосіб другу платіжну вимогу щодо сплати, яка подовжує строк здійснення оплати ще на 8 робочих днів. Якщо Позичальник не здійснить оплату протягом вказаного терміну з моменту отримання другої вимоги щодо сплати, Компанія відповідно до статті 3.2. вимагатиме повернення Кредиту та/або Додаткового кредиту достроково, а також погашення всієї суми заборгованості за Кредитним договором, про що повідомить у відповідній вимозі (повідомленні) про дострокове погашення Кредиту та/або додаткового кредиту та сплати заборгованості за Кредитним договором.
Крім того, 18.11.2013 року між ТОВ "ВалеКом" (Покупець) і ТОВ "Автогранд Миколаїв" (Продавець) було укладено договір № 909555 купівлі-продажу автомобіля марки "VW Touareg" за ціною 537391,80 грн., включаючи ПДВ, умовами якого (п. 5.1.) передбачалось поетапну оплату ціни автомобілю, а саме: 134347,95 грн. Покупець сплачує в день укладення договору, а ще 403043,85 грн. сплачує ТОВ "Порше Мобіліті" після державної реєстрації автомобіля в органах ДАІ за Покупцем.
Також, як було встановлено судами, Позивач свої зобов'язання за Договором кредитування виконав належним чином, перерахувавши 09.12.2013 року на рахунок ТОВ "Автогранд Миколаїв" грошові кошти у розмірі 403043,85 грн. в якості оплати за придбаний ТОВ "ВалеКом" автомобіль
Крім того, 19.11.2013 року між ПАТ "Страхова компанія "Українська страхова група" (Страховик) і ТОВ "ВалеКом" (Страхувальник) було укладено договір добровільного страхування наземних транспортних № 28-0199-13-01008 (далі - Договір страхування), Вигодонабувачем за яким є ТОВ "Порше Мобіліті", умовами якого передбачалось, зокрема (п. 5.6.), що у випадку, якщо ТОВ "ВалеКом" не сплатить суми страхових платежів на користь Страхової компанії у строки, обумовлені договором страхування, вказаними в п. 5.5. Договору, ТОВ "ВалеКом" надає згоду і доручає ТОВ "Порше Мобіліті" здійснити від імені і за рахунок ТОВ "ВалеКом" сплату страхових платежів на користь Страхової компанії. ТОВ "ВалеКом" компенсує ТОВ "Порше Мобіліті" витрати, понесені останнім у зв'язку із виконанням даного доручення в порядку, передбаченому пунктом 1.7.3. даного договору.
Для забезпечення виконання зобов'язань за Кредитним договором між ТОВ "Порше Мобіліті" (Заставодержатель) і ТОВ "ВалеКом" (Заставодавець) 06.12.2013 року було укладено договір застави транспортного засобу, зареєстрований в реєстрі за № 3316 (далі - Договір застави), за умовами якого (п. 1.1.), Заставодавець заставив майно, а саме автомобіль марки "Volkswagen Touareg", заставною вартістю 537391,80 грн., який є власністю Заставодавця на підставі договору № 909555 купівлі-продажу автомобіля від 18.11.2013 року.
Разом з цим, 17.05.2015 року сталася дорожньо-транспортна пригода, в результаті якої було пошкоджено автомобіль Відповідача, придбаний на підставі договору № 909555 купівлі-продажу автомобіля від 18.11.2013 року, у зв'язку з чим, Страхова компанія 03.07.2015 року звернулася до Позивача з пропозицією про виплату йому, як вигодонабувачу за Договором страхування від 19.11.2013 року страхового відшкодування, а 10.03.2016 року таке відшкодування вартості автомобіля у розмірі 522679,81 грн. Позивачу було виплачено.
Згідно довідки ТОВ "Порше Мобіліті" від 04.08.2016 року грошові кошти в сумі 522679,81 було зараховано, як власний дохід і вказані кошти не перераховувались авторизованим сервісним центрам для виконання робіт по відновленню заставного транспортного засобу.
Вимогами ТОВ "Порше Мобіліті" у даній справі, з посиланням на приписи ст.ст. 8, 22, 526, 536, 549, 611, 625, 785, 806, 808, 1048, 1054, 1214 Цивільного кодексу України, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, та на неналежне виконання ТОВ "ВалеКом" своїх зобов'язань за Кредитним договором щодо своєчасного та повного погашення кредиту, як мало місце з травня 2014 року, є стягнення 493437,13 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, а також, 62647,12 грн. штрафу, 20915,58 грн. пені, 12307,05 грн. 3% річних, 63472,49 грн. інфляційних витрат і 41941,61 грн. збитків.
Суд першої інстанції, з урахуванням положень ст.ст. 11, 22, 202, 258, 267, 526, 536, 549, 610- 612, 629, 1048, 1049, 1054 Цивільного кодексу України, ст.ст. 20, 193, 224, 230 Господарського кодексу України, умов укладених договорів і, зокрема, Кредитного договору та Договору страхування, а також, представлених доказів у справі, встановивши при цьому, як часткове погашення Відповідачем заборгованості по кредиту, так і порушення термінів такого погашення, та наявність у останнього перед Позивачем на час вирішення даного спору в суді загальної суми заборгованості по кредиту у розмірі 491744,23 грн., що є підставами для нарахування пені, 3% річних та інфляційних нарахувань, та, водночас, з урахуванням фактичного отримання Позивачем повного страхового відшкодування автомобіля, який не підлягає відновленню, у розмірі 522679,81 грн., а також, заяви Відповідача про застосування наслідків спливу строку позовної давності щодо вимог про стягнення пені, та визначених Позивачем у позовній заяві правових підстав для стягнення з Відповідача збитків у розмірі 41941,61 грн., які включать 1502,83 грн. витрат по договору колекторських послуг, 12000,00 грн. витрат по наданню юридичних послуг ТОВ "Орум", 13502,83 грн. витрат по наданню юридичних послуг ТОВ "Юридична фірма Вернер", і страхових платежів у розмірі 23698,98 грн., та доказів на їх підтвердження, дійшов висновку про часткове задоволення позову у даній справі і стягнення з ТОВ "ВалеКом" на користь ТОВ "Порше Мобіліті" 6045,18 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, 12216,19 грн. 3% річних та 59910,88 грн. інфляційних втрат, водночас, відмовивши в решті позову.
Суд апеляційної інстанції, фактично погодившись з висновками суду першої інстанції про часткове задоволення позову у даній справі та стягнення з Відповідача та користь Позивача 6045,18 грн. основної заборгованості за кредитним договором № 50010575 від 18.11.2013 року, 12216,19 грн. 3% річних та 59910,88 грн. інфляційних втрат, та про відмову у решті позову, водночас, з посиланням на положення ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, вказавши на невірно розрахований судом першої інстанції розмір судового збору, який підлягає стягненню з Відповідача на користь Позивача, саме з цих підстав змінив рішення суду першої інстанції в частині стягнення такого збору, визначивши для стягнення з Відповідача на користь Позивача такий збір у розмірі 1172,34 грн.
На думку колегії суддів касаційної інстанції, висновки суду апеляційної інстанції, відповідають фактичним обставинам справи та наявним матеріалам і ґрунтуються на правильному застосуванні норм матеріального права, з дотриманням процесуальних норм.
Доводи касаційної скарги не спростовують висновків суду апеляційної інстанції про зміну рішення суду першої інстанції, а тому підстав для зміни чи скасування його постанови, не вбачається.
Керуючись ст.ст. 111-5, 111-7 - 111-9, 111-11 Господарського процесуального кодексу України, Вищий господарський суд України, -
П О С Т А Н О В И В :
Касаційну скаргу Товариства з обмеженою відповідальністю "Порше Мобіліті" залишити без задоволення, а постанову Одеського апеляційного господарського суду від 01.12.2016 року у справі № 915/644/16 - без змін.
Головуючий - суддя
Судді
Малетич М.М.
Шевчук С.Р.
Самусенко С.С.