УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 8 вересня 2020 року № 234
( Постанова втратила чинність на підставі Постанови Центральної виборчої комісії № 352 від 06.10.2020 (v0352359-20) )

Про Роз’яснення щодо подання довідки про наявність чи відсутність судимості кандидатами в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) для їх реєстрації відповідною територіальною виборчою комісією

З метою забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України (254к/96-ВР) та Виборчим кодексом України права громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування, відповідно до частин першої, другої статті 6, статей 10, 12, частини першої статті 21, статті 193, частини першої статті 222 Виборчого кодексу України (396-20) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 2, 5 статті 17 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Роз’яснення щодо подання довідки про наявність чи відсутність судимості кандидатами в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) для їх реєстрації відповідною територіальною виборчою комісією (додається).
2. Цю постанову надіслати обласним, Київській міській державним адміністраціям для доведення до відома відповідних територіальних виборчих комісій.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 8 вересня 2020 року № 234

РОЗ’ЯСНЕННЯ

щодо подання довідки про наявність чи відсутність судимості кандидатами в депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) для їх реєстрації відповідною територіальною виборчою комісією

Це Роз’яснення розроблено з метою забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України (254к/96-ВР) та Виборчим кодексом України (396-20) (далі - Кодекс) права громадян бути обраними до органів місцевого самоврядування, однакового застосування окремих положень Кодексу стосовно реєстрації кандидатів у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, районних у місті рад, а також міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 і більше тисяч) (далі - кандидати в депутати).
1. Вибори в Україні є основною формою народного волевиявлення, способом безпосереднього здійснення влади Українським народом, а виборчі права громадян України - це гарантовані Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України їхні права на участь у виборах, які проводяться в Україні в обсязі і порядку, передбачених виборчим законодавством.
Частиною першою статті 38, статтею 64 Основного Закону України (254к/96-ВР) встановлено, що громадяни мають право вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.
Конституційні права і свободи людини і громадянина не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Конституцією України (254к/96-ВР) .
Виборчий процес кожних виборів, передбачених Кодексом (396-20) , здійснюється на засадах гарантії реалізації виборчих прав громадян, дотримання основних принципів виборчого права, визначених Конституцією України (254к/96-ВР) та Кодексом.
2. Депутатом, сільським, селищним, міським головою може бути обраний громадянин України, який має право голосу відповідно до статті 70 Конституції України (254к/96-ВР) .
Громадянин України, який має судимість за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину, кримінального правопорушення проти виборчих прав громадян чи корупційного кримінального правопорушення, якщо ця судимість не погашена або не знята в установленому законом порядку, не може бути обраний депутатом.
3. Порядок висування та реєстрації кандидатів на місцевих виборах визначено розділом XXXVII Кодексу (396-20) .
Відповідно до частини першої статті 222 Кодексу (396-20) виборча комісія Автономної Республіки Крим, обласна, районна, міська, районна у місті, сільська, селищна виборча комісія реєструє кандидатів у депутати, включених до єдиного та територіальних виборчих списків місцевої організації політичної партії, за умови отримання нею визначених цими положеннями Кодексу документів.
Зокрема, пунктом 9 частини першої статті 222 Кодексу (396-20) передбачено подання довідки про наявність чи відсутність судимості, виданої уповноваженим органом після початку виборчого процесу.
При цьому Кодексом (396-20) не встановлено інших вимог щодо форми такої довідки.
4. Згідно з підпунктом 17 пункту 4 Положення про Міністерство внутрішніх справ України (878-2015-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28 жовтня 2015 року № 878, Міністерство внутрішніх справ України відповідно до покладених на нього завдань забезпечує належне функціонування єдиної інформаційної системи МВС, формує та підтримує в актуальному стані інформаційні ресурси, що входять до єдиної інформаційної системи МВС, здійснює обробку персональних даних у межах повноважень, передбачених законом, забезпечує режим доступу до інформації, надає інформаційні та кваліфіковані електронні довірчі послуги.
Пунктом 2 наказу Міністерства внутрішніх справ України від 29 листопада 2016 року № 1256 "Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 січня 2017 року за № 22/29890, запроваджено з 1 лютого 2017 року надання Департаментом інформатизації Міністерства внутрішніх справ України, територіальними сервісними центрами Міністерства внутрішніх справ України фізичним особам довідок про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України (далі - Довідка).
Відповідно до пункту 4 розділу I Порядку доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України, затвердженого вказаним наказом (далі - Порядок), надання інформації з персонально-довідкового обліку здійснюється, зокрема, за запитами фізичних осіб, що оформлені з дотриманням вимог законодавства, у письмовій або електронній формі.
Пунктами 1 - 3 розділу V Порядку передбачено, що фізична особа, яка досягла 14-річного віку (далі - Заявник), має право на отримання з персонально-довідкового обліку відомостей про себе. Відомості з персонально-довідкового обліку надаються Заявнику у формі Довідки з дотриманням вимог законодавства про звернення громадян та захист персональних даних на підставі запиту на отримання Довідки, що подається за формою, наведеною в додатку 2 до Порядку. Запит подається в письмовій або електронній формі.
При цьому Порядком визначено процедуру видачі Довідки. Так, пунктами 9, 10, 13, 19 розділу V установлено, що сформована в електронній формі Довідка завіряється спеціально призначеним для таких цілей електронним цифровим підписом Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України та надсилається до робочого місця віддаленого доступу, з якого надійшов запит. Посадова особа Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України або територіального сервісного центру Міністерства внутрішніх справ України на робочому місці віддаленого доступу роздруковує Довідку та заповнює серію і номер використаного бланка.
На вимогу Заявника Довідка, скріплена спеціально призначеним для таких цілей електронним цифровим підписом Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України, може надаватися на вказану ним електронну адресу в електронній формі з дотриманням вимог законодавства про захист інформації.
Довідка видається станом на дату здійснення перевірки фізичної особи за персонально-довідковим обліком.
5. Частиною другою статті 230 Кодексу (396-20) визначено перелік підстав для відмови в реєстрації окремого кандидата в депутати. Зокрема, пунктом 1 цієї статті передбачено, що територіальна виборча комісія відмовляє в реєстрації окремого кандидата в депутати в разі відсутності хоча б одного з документів стосовно кандидата в депутати, зазначених у пунктах 5 - 12 частини першої статті 222, невідповідності таких документів вимогам Кодексу (396-20) .
Водночас з огляду на встановлення Кодексом вичерпних вимог до довідки про наявність чи відсутність судимості (видача її уповноваженим органом після початку виборчого процесу) та враховуючи відсутність у Кодексі інших вимог до неї, довідка, видана відповідно до наказу Міністерства внутрішніх справ України від 29 листопада 2016 року № 1256 (z0022-17) "Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України" після початку виборчого процесу, є належним документом у розумінні пункту 9 частини першої статті 222 Кодексу (396-20) .
6. Територіальні виборчі комісії під час прийняття рішень щодо реєстрації кандидатів у депутати повинні неухильно дотримуватись вимог Кодексу (396-20) з урахуванням цього Роз’яснення.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА