НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ ЗІ СТАНДАРТІВ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ
РІШЕННЯ
06.05.2021 № 17
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 червня 2021 р.
за № 820/36442

Про затвердження Положення про іспитові комісії

Відповідно до частини четвертої статті 48 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (2704-19) , пункту 23 Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 409 (409-2021-п) , Національна комісія зі стандартів державної мови ВИРІШИЛА:
1. Затвердити Положення про іспитові комісії (додається).
2. Апаратові Національної комісії зі стандартів державної мови (Журба К.) забезпечити подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Національної комісії зі стандартів державної мови Демську О.
4. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Голова
О. Демська
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної комісії
зі стандартів державної мови
06 травня 2021 року № 17
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
18 червня 2021 р.
за № 820/36442

ПОЛОЖЕННЯ

про іспитові комісії

1. Це Положення розроблено відповідно до Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (2704-19) (далі - Закон) та Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою (409-2021-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 409.
2. Норми цього Положення поширюються на осіб, визначених частиною першою статті 7 та частиною першою статті 9 Закону (2704-19) , на спеціально уповноважені державою установи (організації), які проводять іспити на рівень володіння державною мовою, на екзаменаторів Національної комісії зі стандартів державної мови (далі - Комісія), членів іспитових комісій.
3. Іспит на рівень володіння державною мовою (далі - іспит) - це встановлення відповідності між мовними компетентностями осіб, визначених частиною першою статті 7 та частиною першою статті 9 Закону (2704-19) .
4. Іспит, відповідно до Закону (2704-19) , є обов’язковим для отримання державного сертифіката про рівень володіння державною мовою.
5. Іспит проводиться за допомогою інформаційної автоматизованої системи іспитування для визначення рівня володіння державною мовою (далі - іспитова система).
6. Проведення іспиту та оцінювання його результатів організовує Комісія.
7. Комісія добирає екзаменаторів зі спеціально уповноважених державою установ (організацій).
8. Екзаменатором може бути громадянин/громадянка України, що має вищу освіту не нижче ступеня магістра за спеціальністю "Філологія" (спеціалізація - "Українська мова та література"), "Середня освіта" (предметна спеціальність "Українська мова і література"), здобуту на підставі базової вищої освіти ступеня бакалавра за тією ж спеціальністю і перебуває у трудових відносинах з уповноваженою установою (організацією) як штатний працівник / штатна працівниця або працівник/працівниця за сумісництвом та/або на умовах погодинної оплати праці. Екзаменатором Комісії також може бути особа, що має науковий ступінь за спеціальністю "Українська мова".
9. Комісія затверджує своїм рішенням перелік екзаменаторів відповідно до пункту 8 цього Положення, на яких покладає повноваження щодо проведення та оцінювання іспиту.
10. Із затвердженого переліку екзаменаторів Комісії іспитова система формує іспитову комісію для комплексної перевірки та оцінювання рівня володіння державною мовою претендентом.
11. Членами іспитової комісії можуть бути лише члени Комісії, працівники апарату Комісії і затверджені рішенням Комісії екзаменатори.
12. Іспитова комісія працює віддалено через іспитову систему. Усі члени іспитової комісії рівно відповідальні за дотримання процедури іспиту.
13. Іспитова комісія забезпечує об’єктивне встановлення результатів іспиту.
14. Член іспитової комісії здійснює перевірку та оцінювання написаного претендентом тексту та оцінює усну частину іспиту.
15. Підтвердження висновків щодо результатів іспиту іспитова комісія здійснює через електронні протоколи перевірки, які засвідчуються електронним підписом кожного з екзаменаторів, що базується на кваліфікованому сертифікаті електронного підпису.
16. На підставі підсумкового електронного протоколу перевірки Комісія ухвалює рішення про надання або ненадання претендентові державного сертифіката.
Голова
О. Демська