ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
29.06.2021 N 2540/ІПК/99-00-07-05-02-06
Державна податкова служба України розглянула запит підприємства (далі - Підприємство), щодо надання податкової консультації, та в порядку статті 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) повідомляє.
Чи є роздрібною торгівлею діяльність по продажу підакцизних товарів суб'єктам господарства, якщо вона здійснюється через реєстратор розрахункових операцій (далі - РРО) без пред'явлення покупцями ліцензії та сплатою ними роздрібного акцизного податку у разі, якщо в подальшому відбувається виписка податкової накладної за цим чеком?
Правовідносини у цій сфері регулюються Податковим кодексом (2755-17) України (далі - Кодекс), Законом України від 06.07.1995 р. N 265/95-ВР " (265/95-ВР) Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" (далі - Закон N 265), Законом України від 19.12.95 року N 481/95-ВР " (481/95-ВР) Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального" (далі - Закон N 481).
Відповідно до пп. 212.1.11 п. 212.1 ст. 212 Кодексу (2755-17) платником акцизного податку є особа - суб'єкт господарювання роздрібної торгівлі, яка здійснює реалізацію підакцизних товарів.
Згідно з пп. 213.1.9 п. 213.1 ст. 213 Кодексу (2755-17) об'єктами оподаткування акцизним податком є, зокрема, операції з реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.
Відповідно до пп. 14.1.212 п. 14.1 ст. 14 Кодексу (2755-17) визначено поняття реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів - продаж пива, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, тютюну, промислових замінників тютюну та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших об'єктах громадського харчування.
Крім того, відповідно до ст. 1 Закону N 481 роздрібна торгівля - діяльність по продажу товарів безпосередньо громадянам та іншим кінцевим споживачам для їх особистого некомерційного використання незалежно від форми розрахунків, у тому числі на розлив у ресторанах, кафе, барах, інших суб'єктах господарювання (у тому числі іноземних суб'єктах господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) громадського харчування.
Також, згідно з ст. 1 Закону N 481 оптова торгівля - діяльність по придбанню і відповідному перетворенню товарів для наступної їх реалізації суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) роздрібної торгівлі, іншим суб'єктам господарювання (у тому числі іноземним суб'єктам господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва).
У відповідності ст. 15 Закону N 481 оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним здійснюється суб'єктами господарювання (у тому числі іноземними суб'єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них відповідних ліцензій на оптову або роздрібну торгівлю.
Згідно з п. 216.9. ст. 216 Кодексу (2755-17) датою виникнення податкових зобов'язань щодо реалізації суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону N 265 (265/95-ВР) .
Відповідно ст. 2 Закону N 265 розрахункова операція - приймання від покупця готівкових коштів, платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо за місцем реалізації товарів (послуг), видача готівкових коштів за повернутий покупцем товар (ненадану послугу), а у разі застосування банківської платіжної картки - оформлення відповідного розрахункового документа щодо оплати в безготівковій формі товару (послуги) банком покупця або, у разі повернення товару (відмови від послуги), оформлення розрахункових документів щодо перерахування коштів у банк покупця.
Отже, нарахування акцизного податку з реалізації підакцизних товарів через роздрібну торговельну мережу здійснюється за результатами проведення розрахункових операцій, проведених суб'єктами господарювання через РРО/програмні РРО.
При здійсненні реалізації підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) Підприємству (як платнику податку з реалізації підакцизних товарів) необхідно ідентифікувати покупців щодо наявності/відсутності у них ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами.
Це може бути здійснено шляхом пред'явлення покупцем вказаних ліцензій при придбанні підакцизних товарів та оформленні ними податкової (покупцям - платникам ПДВ) або видаткової (покупцям - неплатникам ПДВ) накладної.
Таким чином, за наявності у покупця вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для наступної їх реалізації. За таких умов реалізація підакцизних товарів (алкогольних напоїв та тютюнових виробів) не підлягає оподаткуванню акцизним податком з роздрібної торгівлі підакцизними товарами.
У разі ненадання покупцями вказаних ліцензій необхідно вважати, що підакцизні товари придбаваються для особистого некомерційного споживання, і покупець є кінцевим споживачем.
Звертаємо увагу, що перелік суб'єктів господарювання, яким видано ліцензії на право оптової/роздрібної торгівлі підакцизними товарами, оприлюднено на офіційному веб-порталі ДПС.
З урахуванням зазначеного повідомляємо, що діяльність по продажу підакцизних товарів суб'єктам господарювання, в тому числі якщо вона здійснюється із застосуванням РРО, необхідно вважати оптовою торгівлею.
Згідно з пунктом 52.2 статті 52 Кодексу (2755-17) індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.