ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 261

Про питання виготовлення та передачі інформаційних плакатів ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, політичної партії, громадської організації, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму

Відповідно до частини другої статті 55 Господарського кодексу України, частини сьомої статті 30, частин третьої, четвертої статті 75, частини першої статті 86, статті 93 Закону України "Про всеукраїнський референдум", Закону України (922-19) "Про публічні закупівлі", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Встановити форму інформаційних плакатів:
ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (додаток 1);
політичної партії, громадської організації, зареєстрованої як прихильник чи опонент питання всеукраїнського референдуму (додаток 2).
2. Встановити, що інформаційні плакати, передбачені пунктом 1 цієї постанови, виготовляються друкарським способом на одному аркуші офсетного паперу щільністю не менше ніж 80 г/м2, формату А2 без глянцевого покриття, з уникненням переносів слів, використанням контрасту між текстом та фоном плаката та без зображень, що перекриваються текстом.
У нижньому правому куті інформаційних плакатів, виготовлення яких забезпечує Центральна виборча комісія згідно з частиною другою статті 93 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", розміщується матричний двовимірний QR-код для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), що забезпечують переклад інформації, відображеної на плакаті, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушенням зору, із використанням контрастних темних шрифтів Verdana i Arial на світлому фоні або світлих білих шрифтів на темному фоні. Розмір зображення зазначеного QR-коду має бути не менше 25 на 25 міліметрів. Ініціативна група, а також політична партія, громадська організація, зареєстровані як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, можуть виготовляти інформаційні плакати по можливості з дотриманням таких вимог.
3. Інформаційні плакати друкуються з дотриманням вимог, установлених пунктом 2 цієї постанови, та повинні містити відомості про суб’єкта господарювання, який здійснив друк, тираж, інформацію про замовника із зазначенням того, чи є він прихильником чи опонентом питання всеукраїнського референдуму.
4. Ініціативна група всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, а також політична партія, громадська організація, зареєстровані як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, за рахунок коштів свого фонду всеукраїнського референдуму можуть виготовити інформаційні плакати з поданим ними під час реєстрації та розміщеним на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії обґрунтуванням їхньої позиції щодо питання всеукраїнського референдуму (обсягом не більше 2500 друкованих знаків) для розміщення на дільницях з всеукраїнського референдуму.
Ініціативна група, політична партія, громадська організація не пізніше 18 години дня, що передує дню голосування, передають інформаційні плакати дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму з розрахунку не більше як по два примірники кожного плаката на кожну дільницю з всеукраїнського референдуму.
5. Затвердити Порядок передачі комісіям з всеукраїнського референдуму інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, виготовлення яких забезпечує Центральна виборча комісія (додаток 3).
6. Встановити форми:
відомості погодження текстів інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму (додаток 4);
акта приймання-передачі інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, Міністерством закордонних справ України (додаток 5);
акта приймання-передачі інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, окружною комісією з всеукраїнського референдуму (додаток 6);
відомості про передачу інформаційних плакатів політичної партії, громадської організації, зареєстрованої як прихильник чи опонент питання всеукраїнського референдуму, дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 7).
7. Копію цієї постанови надіслати Міністерству закордонних справ України.
8. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток 1
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

ФОРМА

інформаційного плаката ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою

( Див. текст (v0261359-21F69) )
Додаток 2
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

ФОРМА

інформаційного плаката політичної партії, громадської організації, зареєстрованої як прихильник чи опонент питання всеукраїнського референдуму

( Див. текст (v0261359-21F64) )
Додаток 3
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

ПОРЯДОК

передачі комісіям з всеукраїнського референдуму інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, виготовлення яких забезпечує Центральна виборча комісія

Цей Порядок визначає процедуру передачі комісіям з всеукраїнського референдуму інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму (далі відповідно - інформаційні плакати, політичні партії, громадські організації), виготовлення яких забезпечує Центральна виборча комісія.
1. Під час проведення всеукраїнського референдуму щодо затвердження змін до розділу I "Загальні положення", розділу III "Вибори. Референдум" і розділу XIII "Внесення змін до Конституції України" Конституції України (254к/96-ВР) , зміни території України Центральна виборча комісія забезпечує виготовлення за рахунок коштів державного бюджету, виділених на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму, інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій та їх передачу Міністерству закордонних справ України для дільничних комісій з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць, окружним комісіям з всеукраїнського референдуму (далі - окружні комісії) та дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць.
2. Для забезпечення виготовлення інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій Центральна виборча комісія використовує подане ними під час реєстрації обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму у скороченому вигляді (обсягом не більше 2500 друкованих знаків).
3. Інформаційні плакати виготовляються з розрахунку не більш як по два примірники кожного плаката на кожну дільницю з всеукраїнського референдуму.
4. Центральна виборча комісія в установленому законодавством порядку визначає суб’єкта господарювання, який виготовлятиме та доставлятиме інформаційні плакати політичних партій та громадських організацій, про що укладає з ним відповідний договір.
5. Суб’єкт господарювання, який виготовлятиме інформаційні плакати, у визначений відповідним договором строк забезпечує виготовлення по одному зразку інформаційного плаката кожної політичної партії, громадської організації за формою, розміром та поліграфічним виконанням, установленими Центральною виборчою комісією.
У день виготовлення зразка інформаційного плаката політичної партії, громадської організації повідомляється представник політичної партії, громадської організації у Центральній виборчій комісії (далі - представник) про необхідність його прибуття до Комісії для погодження тексту інформаційного плаката. Повідомлення може здійснюватися телефоном, електронною поштою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку.
6. Представник не пізніш як на наступний день з дня виготовлення зразків інформаційних плакатів погоджує текст відповідного інформаційного плаката, проставляючи напис "Погоджено" із зазначенням свого прізвища та ініціалів, підпису, дати та часу погодження на тексті інформаційного плаката та у відповідній відомості (додаток 4 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 261).
У разі відповідності відомостей, зазначених у тексті інформаційного плаката, відомостям, поданим політичною партією, громадською організацією для її реєстрації, непогодження такого тексту інформаційного плаката представником не може бути перешкодою для його виготовлення.
У випадку неприбуття представника для погодження тексту інформаційного плаката в установлений строк текст інформаційного плаката відповідної політичної партії, громадської організації вважається погодженим.
При цьому на зразку відповідного інформаційного плаката працівник Секретаріату Центральної виборчої комісії робить напис "Представник політичної партії/громадської організації у Центральній виборчій комісії для погодження тексту інформаційного плаката не прибув", зазначаючи свої посаду, прізвище та ініціали, дату і час вчинення цього напису, та ставить свій підпис. Також у відповідній відомості погодження текстів інформаційних плакатів зазначаються прізвище та ініціали представника, навпроти яких замість дати, часу погодження та підпису представника вчиняється напис "Представник політичної партії/громадської організації у Центральній виборчій комісії для погодження тексту інформаційного плаката не прибув".
7. Згідно з договором із Центральною виборчою комісією суб’єкт господарювання, який доставлятиме виготовлені інформаційні плакати, забезпечує їх своєчасну доставку і передачу в установленій кількості Міністерству закордонних справ України для дільничних комісій закордонних дільниць з всеукраїнського референдуму та окружним комісіям.
8. Передача інформаційних плакатів дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць здійснюється через Міністерство закордонних справ України.
Про передачу інформаційних плакатів Міністерству закордонних справ України, окружним комісіям складаються акти приймання-передачі (додатки 5, 6 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 261) у трьох примірниках, перший з яких зберігається відповідно в Міністерстві закордонних справ України, окружній комісії, другий - передається до Центральної виборчої комісії, третій - залишається у суб’єкта господарювання.
9. Окружна комісія передає інформаційні плакати дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць з всеукраїнського референдуму не пізніше 18 години дня, що передує дню голосування за відомістю (додаток 7 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 261), що залишається в окружній комісії, яка здійснює передачу інформаційних плакатів.
10. Міністерство закордонних справ України передає інформаційні плакати дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць у спосіб, що забезпечить їх належне збереження та вчасну доставку за призначенням.
11. Відповідальність за збереження інформаційних плакатів після їх передачі покладається на відповідні комісії.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
Додаток 4
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

ВІДОМІСТЬ

погодження текстів інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму

( Див. текст (v0261359-21F65) )
Додаток 5
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

АКТ

приймання-передачі інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, Міністерством закордонних справ України

( Див. текст (v0261359-21F66) )
Додаток 6
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

АКТ

приймання-передачі інформаційних плакатів політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, окружною комісією з всеукраїнського референдуму

( Див. текст (v0261359-21F67) )
Додаток 7
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 261

ВІДОМІСТЬ

про передачу інформаційних плакатів політичної партії, громадської організації, зареєстрованої як прихильник чи опонент питання всеукраїнського референдуму, дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму

( Див. текст (v0261359-21F68) )