ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 252

Про Порядок виправлення або уточнення помилок і неточностей, виявлених у документах, поданих для реєстрації політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму

Відповідно до частин першої, другої статті 74, частин першої - четвертої, шостої - восьмої статті 75 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок виправлення або уточнення помилок і неточностей, виявлених у документах, поданих для реєстрації політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму (додається).
2. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 252

ПОРЯДОК

виправлення або уточнення помилок і неточностей, виявлених у документах, поданих для реєстрації політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму

1. Цей Порядок визначає процедуру виправлення або уточнення помилок і неточностей, виявлених у документах, поданих для реєстрації політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму.
2. У процесі всеукраїнського референдуму як його суб’єкти можуть брати участь політичні партії, громадські організації у разі їх реєстрації як прихильників чи опонентів питання всеукраїнського референдуму.
Після початку процесу всеукраїнського референдуму, але не пізніш як за сорок днів до дня голосування, політична партія, громадська організація може звернутися до Центральної виборчої комісії із заявою про її реєстрацію як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму, що має бути підписана керівником політичної партії, громадської організації та скріплена печаткою.
До заяви додаються документи, передбачені відповідно частинами третьою, четвертою статті 75 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум" (далі - Закон).
Політична партія до заяви додає:
1) копію свого статуту, засвідчену в порядку, встановленому Законом (3425-12) України (3425-12) "Про нотаріат", після початку процесу всеукраїнського референдуму;
2) рішення центрального керівного органу політичної партії про участь у процесі всеукраїнського референдуму як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму, прийняте відповідно до її статуту, підписане керівником політичної партії та скріплене її печаткою;
3) обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму (у повному та скороченому вигляді).
Громадська організація до заяви додає:
1) документ, що підтверджує її статус як юридичної особи;
2) копію свого статуту, завірену підписом її керівника та скріплену печаткою;
3) рішення вищого органу управління громадської організації про участь у процесі всеукраїнського референдуму як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму, прийняте відповідно до її статуту, підписане уповноваженою особою громадської організації та скріплене печаткою;
4) обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму (у повному та скороченому вигляді).
3. У разі виявлення невідповідності документів, поданих для реєстрації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму, вимогам Закону (1135-20) та/або статуту політичної партії, громадської організації Центральна виборча комісія не пізніш як на третій день з дня прийняття заяви та відповідних документів приймає рішення про повернення політичній партії, громадській організації поданих документів із зазначенням вичерпного переліку ознак невідповідності. При цьому політична партія, громадська організація, якій повернуто документи, може повторно подати заяву та відповідні документи не пізніш як за сорок днів до дня голосування.
4. У разі виявлення у поданих документах для реєстрації політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму помилок та/або неточностей, які не є перешкодою для розуміння змісту викладених у цих документах відомостей, про це невідкладно повідомляється політична партія, громадська організація - суб’єкт подання документів відповідним листом за підписом члена Комісії, який надсилається поштовим зв’язком.
Таке повідомлення одночасно здійснюється також одним із таких способів: електронною поштою, телефонограмою чи з використанням інших засобів телекомунікаційного зв’язку. У листі вказується вичерпний перелік помилок та/або неточностей, виявлених у поданих до Комісії документах, і визначається строк на їх усунення в межах установленого Законом (1135-20) строку для прийняття Комісією рішення про реєстрацію політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму.
Помилками та/або неточностями, що підлягають виправленню або уточненню відповідно до цього Порядку, вважаються очевидні помилкові дані (пропущення букви або слова, використання великих літер, описка чи помилка у цифрах, неправильне написання прізвища, імені, по батькові або ініціалів та інші дані, що можуть виявлятися шляхом порівняння відомостей, що містяться у поданих документах), які не є перешкодою для розуміння змісту викладених у цих документах відомостей.
Зазначені помилки та/або неточності, виявлені в поданих політичною партією, громадською організацією для реєстрації документах, не є підставою для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про повернення політичній партії, громадській організації поданих документів на підставі частини сьомої статті 75 Закону (1135-20) та пункту 3 цього Порядку.
5. У разі неподання політичною партією, громадською організацією до Комісії у визначений строк документів з виправленими помилками та/або неточностями або допущенням нових помилок та/або неточностей Центральна виборча комісія приймає відповідне рішення на підставі поданих політичною партією, громадською організацією документів. При цьому перевагу матимуть відомості, зазначені у доданих до заяви про реєстрацію політичної партії, громадської організації як прихильника чи опонента питання всеукраїнського референдуму копії статуту, рішенні центрального керівного органу політичної партії чи рішенні вищого органу управління громадської організації.
Відповідальність за достовірність, точність і повноту відомостей у документах, поданих до Центральної виборчої комісії, несуть відповідна політична партія, громадська організація.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА