ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 249

Про Порядок інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком)

На виконання вимог частини першої статті 86 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", з метою забезпечення доступу до інформації особам з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі особам з порушеннями зору та слуху, забезпечення доступу таким виборцям до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, необхідної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного волевиявлення, враховуючи положення Конвенції про права осіб з інвалідністю (995_g71) , ратифікованої (1767-17) Україною 16 грудня 2009 року, відповідно до частини дев’ятої статті 6, частин першої - третьої, сьомої статті 14 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", Закону України (5207-17) "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 2, 12 статті 17 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком) (додається).
2. Рекомендувати засобам масової інформації та інформаційним агентствам, органам державної влади, органам влади Автономної Республіки Крим, органам місцевого самоврядування, політичним партіям, громадським організаціям та іншим громадським об’єднанням під час поширення інформації про питання всеукраїнського референдуму та перебіг процесу всеукраїнського референдуму, яка не є агітацією всеукраїнського референдуму, застосовувати норми Порядку, затвердженого пунктом 1 цієї постанови.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 249

ПОРЯДОК

інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком)

Цей Порядок розроблено з метою реалізації та захисту конституційних прав на участь у референдумах громадян України (виборців) з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі осіб з порушеннями зору та слуху, забезпечення доступу таких громадян до різнобічної, об’єктивної та неупередженої інформації, необхідної для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору, а також з метою визначення обсягу інформації, яка може надаватись із використанням доступних форматів.
1. За змістом частини дев’ятої статті 6 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум" будь-які прямі чи непрямі привілеї або обмеження прав громадян України на участь у всеукраїнському референдумі за певними ознаками забороняються.
2. Виборцям з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборцям з порушеннями зору та слуху, в доступному форматі надається інформація, пов’язана з організацією та проведенням всеукраїнського референдуму, в обсязі, необхідному для здійснення усвідомленого, поінформованого, вільного вибору такими виборцями, а саме:
2.1. Щодо загального інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму про:
1) право громадян на участь у всеукраїнському референдумі, способи реалізації та захисту цього права;
2) можливість і процедури перевірки включення себе та інших виборців до Державного реєстру виборців та списків виборців на дільницях з всеукраїнського референдуму;
3) можливість та порядок зміни місця голосування виборця без зміни виборчої адреси;
4) адресу місцезнаходження окружної та дільничної комісій з всеукраїнського референдуму, виборчої дільниці з всеукраїнського референдуму, до якої належить виборча адреса виборця, у тому числі стан доступності виборчих дільниць;
5) адресу приміщення для голосування, дату та час голосування;
6) підстави та порядок отримання можливості голосувати за місцем перебування;
7) процедуру голосування та спосіб заповнення бюлетеня для голосування;
8) право на оскарження порушень своїх прав на участь у всеукраїнському референдумі та способи реалізації цього права;
9) відповідальність за порушення законодавства про всеукраїнський референдум;
10) перелік суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму - прихильників та опонентів питання всеукраїнського референдуму, зареєстрованих відповідно до статті 75 Закону України "Про всеукраїнський референдум".
2.2. Щодо спеціального інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму про:
1) початок процесу всеукраїнського референдуму;
2) зміст питання всеукраїнського референдуму;
3) рахунки фондів суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму, допустимий розмір внеску та спосіб, у який робиться внесок;
4) офіційні (контактні) адреси комісій з всеукраїнського референдуму, ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (далі - ініціативна група), політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму;
5) факти та події, пов’язані з процесом всеукраїнського референдуму;
6) діяльність ініціативної групи, комісій з всеукраїнського референдуму, політичних партій, громадських організацій, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму;
7) обґрунтування ініціативною групою, політичною партією, громадською організацією як учасником процесу всеукраїнського референдуму їхньої позиції щодо питання референдуму.
3. Виборцям з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборцям з порушеннями зору та слуху, із використанням доступних форматів може надаватися також інша інформація, що пов’язана з організацією та проведенням всеукраїнського референдуму.
4. З метою забезпечення належної поінформованості виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборців з порушеннями зору та слуху, забезпечується виготовлення офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму: тексту питання всеукраїнського референдуму (тексту закону, що пропонується затвердити, тексту закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, укладеного від імені України, тексту міжнародного договору українською мовою в офіційному перекладі, законопроєкту про втрату чинності законом України або окремими його положеннями); інформаційних плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про всеукраїнський референдум, а також інформаційних плакатів політичної партії, громадської організації, зареєстрованих як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму, виготовлення яких забезпечується Центральною виборчою комісією згідно з частиною другою статті 93 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", з урахуванням потреб таких виборців, зокрема з можливістю застосування доступних форматів, що забезпечують використання спеціалізованого апаратного та програмного забезпечення для перекладу інформації, відображеної на відповідних інформаційних матеріалах, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушенням зору.
Ініціативна група, а також політична партія, громадська організація, зареєстровані як прихильники чи опоненти питання всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, можуть виготовляти інформаційні плакати відповідно до частини першої статті 93 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум" по можливості з дотриманням зазначених вимог.
5. Розміщення комісіями з всеукраїнського референдуму інформації щодо загального та спеціального інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму у випадках, установлених Законом України (1135-20) "Про всеукраїнський референдум", на стенді офіційних матеріалів комісії, у приміщенні комісії з всеукраїнського референдуму, приміщенні для голосування або безпосередньо перед ним здійснюється з урахуванням можливості ознайомлення з такою інформацією виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборців з порушеннями зору, слуху та які пересуваються на кріслах колісних. Таку інформацію рекомендується розміщувати на зручній для вільного зорового сприймання висоті 1,20 - 1,60 м.
6. Дільничні комісії з всеукраїнського референдуму сприяють виборцям, які самостійно не можуть ознайомитися з офіційними інформаційними матеріалами, інформаційними плакатами суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму, у доступі до їх змісту у максимально зручний для таких виборців спосіб, у тому числі щодо використання виборцями власного спеціалізованого апаратного та програмного забезпечення, призначеного для користувачів з порушеннями зору та слуху, іншого розумного пристосування відповідно до індивідуальних потреб.
7. З метою забезпечення належної поінформованості виборців з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборців з порушенням зору та слуху, у межах загального та спеціального інформаційного забезпечення всеукраїнського референдуму окружні та дільничні комісії з всеукраїнського референдуму після їх утворення визначають особу зі свого складу, до обов’язків якої належить сприяння в реалізації прав на участь у всеукраїнському референдумі осіб з інвалідністю.
Інформація про прізвище, ім’я та по батькові, а також контактний номер телефону визначеного члена комісії розміщується на інформаційній дошці комісії.
8. Жестова мова та/або субтитрування українською мовою може застосовуватися для забезпечення виборцям з порушенням слуху доступу до інформаційних, навчальних матеріалів у відео-, електронних форматах з урахуванням вимог Законів України "Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні" (875-12) та "Про забезпечення функціонування української мови як державної" (2704-19) .
9. Забезпечення доступу до інформації, розміщеної на офіційних вебсайтах Центральної виборчої комісії, регіональних та територіальних представництв Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення), здійснюється у порядку, встановленому Законом України (1135-20) "Про всеукраїнський референдум", а такі вебсайти повинні бути доступними для користувачів з порушеннями зору та слуху.
Для повноцінного доступу до інформації на вебсайтах рекомендовано враховувати можливість доступу виборців до буферу обміну з метою обрання та читання тексту спеціалізованим апаратним та програмним забезпеченням, у тому числі призначеним для користувачів з порушеннями зору та слуху.
10. Доступ до інформації виборцям з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), у тому числі виборцям з порушенням зору, рекомендується забезпечувати шляхом використання розбірливих контрастних темних шрифтів Verdana i Arial 18-го розміру на світлому фоні або світлих білих шрифтів на темному фоні, з дотриманням щонайменше одинарного інтервалу між рядками і відступів між абзацами та без зображень, що перекриваються текстом, малюнків чи фото, які легко сприймаються та будуть достатньо великими, без зернистості зображення.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА