ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 253

Про Порядок надання виборчим комісіям та комісіям з всеукраїнського референдуму послуг з транспортного обслуговування

Відповідно до пунктів 3, 11 частини другої статті 86, пунктів 4, 5 частини другої статті 143, пунктів 3, 4 частини першої статті 205 Виборчого кодексу України, частини першої статті 42 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 4, 5 статті 17, пунктами 1, 4, 6, 8 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок надання виборчим комісіям та комісіям з всеукраїнського референдуму послуг з транспортного обслуговування (додаток 1).
2. Встановити примірні форми:
подорожнього листа автомобіля (додаток 2);
маршрутного листа автомобіля (додаток 3);
договору про надання послуг з транспортного обслуговування юридичною особою (фізичною особою - підприємцем) (додаток 4);
договору про надання послуг з транспортного обслуговування фізичною особою (додаток 5).
3. Визнати такою, що втратила чинність, постанову Центральної виборчої комісії від 11 вересня 2020 року № 248 (v0248359-20) "Про Порядок надання виборчим комісіям послуг з транспортного обслуговування".
4. Копію цієї постанови надіслати органам ведення Державного реєстру виборців для доведення до відома територіальних виборчих комісій.
5. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток 1
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 253

ПОРЯДОК

надання виборчим комісіям та комісіям з всеукраїнського референдуму послуг з транспортного обслуговування

Цим Порядком урегульовано питання надання послуг з транспортного обслуговування окружним і дільничним виборчим комісіям з виборів Президента України, народних депутатів України, територіальним і дільничним виборчим комісіям з місцевих виборів, окружним і дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму з метою забезпечення виконання ними визначених законодавством повноважень щодо забезпечення організації підготовки та проведення виборів Президента України, народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у місті, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів, всеукраїнського референдуму.
Дія цього Порядку не поширюється на питання надання місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування або іншими органами транспортних засобів окружним і дільничним виборчим комісіям з виборів Президента України, народних депутатів України, територіальним і дільничним виборчим комісіям з місцевих виборів, окружним і дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму.

1. Загальні положення

1.1. Для забезпечення здійснення окружними, територіальними та дільничними виборчими комісіями повноважень, визначених Виборчим кодексом України (396-20) , окружними та дільничними комісіями з всеукраїнського референдуму повноважень, визначених Законом України (1135-20) "Про всеукраїнський референдум", окружна, територіальна виборча комісія, окружна комісія з всеукраїнського референдуму як юридична особа укладає договори з юридичними особами, фізичними особами - підприємцями або фізичними особами про надання послуг з транспортного обслуговування згідно з главою 63 Цивільного кодексу України (435-15) .
Договори про надання послуг з транспортного обслуговування дільничних виборчих комісій, дільничних комісій з всеукраїнського референдуму (далі - дільнична комісія) укладаються відповідною окружною, територіальною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму, яка здійснює фінансове забезпечення дільничних комісій.
1.2. Обов’язковою умовою укладання договору є наявність у юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців або фізичних осіб власного чи орендованого транспортного засобу, що відповідає вимогам комісії, перебуває у справному технічному та належному санітарному стані. У разі укладання договору з особою, яка використовує орендовані транспортні засоби, умови договору не повинні суперечити її зобов’язанням за укладеним договором оренди. Крім того, юридичні особи та фізичні особи - підприємці повинні мати ліцензію на надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів і забезпечувати проведення медичного контролю стану здоров’я водіїв транспортних засобів.
Фізичні особи, які надають транспортні послуги, повинні мати медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом установленого зразка.
1.3. Закупівля послуг з транспортного обслуговування здійснюється відповідно до Закону України (922-19) "Про публічні закупівлі", Порядку визначення предмета закупівлі (z0500-20) , затвердженого наказом Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України від 15 квітня 2020 року № 708, та інших нормативно-правових актів з питань публічних закупівель.
Договір про надання послуг з транспортного обслуговування зі сторони окружної, територіальної виборчої комісії, окружної комісії з всеукраїнського референдуму підписує голова відповідної комісії, а за його відсутності - заступник голови такої комісії.
1.4. Оплата послуг з транспортного обслуговування здійснюється окружною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму за рахунок коштів Державного бюджету України в межах асигнувань, передбачених на зазначені цілі кошторисом окружної виборчої комісії, окружної комісії з всеукраїнського референдуму на підготовку і проведення відповідних виборів, референдуму, затвердженим Центральною виборчою комісією, за кодом економічної класифікації видатків ( КЕКВ (v0011201-11) ) 2282 "Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку".
Оплата послуг з транспортного обслуговування здійснюється територіальною виборчою комісією за рахунок коштів відповідного місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, чи коштів відповідного місцевого бюджету, виділених на підготовку і проведення місцевих виборів, у межах асигнувань, передбачених на вказані цілі кошторисом територіальної виборчої комісії на підготовку і проведення відповідних виборів, за кодом економічної класифікації видатків ( КЕКВ (v0011201-11) ) 2282 "Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку".
1.4.1. Видатки на оплату послуг з транспортного обслуговування, наданих юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем, відображаються окружною, територіальною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму в єдиному кошторисі видатків за кодом економічної класифікації видатків ( КЕКВ (v0011201-11) ) 2240 "Оплата послуг (крім комунальних)". При цьому пальне закуповується виконавцем за договором про надання послуг з транспортного обслуговування і його вартість включається до вартості таких послуг.
1.4.2. Видатки на оплату послуг з транспортного обслуговування, наданих фізичною особою (за цивільно-правовим договором), відображаються окружною, територіальною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму в єдиному кошторисі видатків за КЕКВ (v0011201-11) 2111 "Заробітна плата", при цьому здійснюється нарахування на заробітну плату за КЕКВ 2120 "Нарахування на оплату праці".
У разі укладання договору про надання послуг з транспортного обслуговування з фізичною особою пальне придбаває окружна, територіальна виборча комісія, окружна комісія з всеукраїнського референдуму. Видатки на оплату пального, придбаного окружною, територіальною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму, відображаються в єдиному кошторисі видатків за КЕКВ (v0011201-11) 2210 "Предмети, матеріали, обладнання та інвентар".
Пальне фізичній особі видається згідно з Нормами витрат палива і мастильних матеріалів на автомобільному транспорті (v0043361-98) , затвердженими наказом Міністерства транспорту України від 10 лютого 1998 року № 43.
У разі надання послуг з транспортного обслуговування фізичною особою (за цивільно-правовим договором) до єдиного кошторису видатків окружної, територіальної виборчої комісії, окружної комісії з всеукраїнського референдуму вносяться зміни в установленому порядку шляхом зменшення видатків за КЕКВ (v0011201-11) 2240 та відповідно збільшення видатків за КЕКВ 2111, 2120 та 2210.

2. Істотні умови та форма договору про надання послуг з транспортного обслуговування

2.1. Істотними умовами договору є:
- його предмет;
- вартість послуг з транспортного обслуговування і порядок розрахунків;
- відповідальність сторін;
- строк дії.
Договір може містити інші умови.
2.2. Серед інших умов договору зазначаються: порядок контролю за витратами та оформленням транспортної документації; порядок вирішення спорів, що виникають із зобов’язань за договором; внесення змін до договору, а також порядок його розірвання.
2.3. У разі укладання договору:
- з юридичною особою - у його вступній частині вказуються назва установи (організації, підприємства), посада, прізвище, ім’я, по батькові особи, яка укладає договір від імені юридичної особи, а також найменування документа, яким така особа уповноважена підписати договір;
- з фізичною особою - підприємцем - у вступній частині договору зазначаються прізвище, ім’я, по батькові підприємця, дата, номер та ким видано свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця або реєстраційний номер фізичної особи - підприємця згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
- з фізичною особою - у вступній частині договору вказуються прізвище, ім’я, по батькові особи, яка надаватиме послуги з транспортного обслуговування, її паспортні дані та реєстраційний номер облікової картки платника податку.
2.4. Предметом договору є надання послуг з транспортного обслуговування відповідним комісіям визначеною кількістю транспортних засобів для здійснення комісіями повноважень, визначених Виборчим кодексом України (396-20) , Законом України (1135-20) "Про всеукраїнський референдум".
Під час укладання договору про надання послуг з транспортного обслуговування дільничних комісій обов’язково зазначаються номери відповідних дільниць.
У договорі вказується інформація про технічні характеристики всіх транспортних засобів, які використовуватимуться для надання послуг з транспортного обслуговування (такі відомості можуть міститися в додатку до договору, який є його невід’ємною частиною).
2.5. Вартість послуг з транспортного обслуговування за договором визначається за згодою сторін відповідно до розділу 3 цього Порядку, з урахуванням вимог щодо ефективного та цільового використання коштів Державного бюджету України, коштів місцевого бюджету, отриманих як цільова субвенція з Державного бюджету України, чи коштів відповідного місцевого бюджету, виділених на підготовку і проведення відповідних виборів.
2.6. Підставою для розрахунку за надані послуги з транспортного обслуговування є акт наданих послуг, підписаний обома сторонами. Акт наданих послуг складається один раз на місяць на підставі подорожніх листів (у разі їх ведення), маршрутних листів автомобіля або інших документів, складених у довільній формі, які повинні містити інформацію про дату, час роботи, пробіг автомобіля, його реєстраційний номер, прізвище, ім’я, по батькові замовника та водія, підписи замовника та виконавця тощо. Такі документи скріплюються печаткою комісії.
Примірні форми подорожнього та маршрутного листів автомобіля встановлено постановою Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 253 (v0253359-21) (додатки 2, 3).
2.7. За невиконання або неналежне виконання зобов’язань за договором сторони несуть відповідальність згідно із законом.
За невиконання або неналежне виконання своїх зобов’язань виконавець сплачує замовнику штраф у розмірі, визначеному у відсотках до вартості послуг з транспортного обслуговування, зазначеної у договорі.
У разі затримки замовником платежів, за умови його належного бюджетного фінансування він на вимогу виконавця може сплачувати пеню в розмірі облікової ставки Національного банку України, що діяла в період прострочення платежу, від суми несвоєчасно перерахованих коштів за кожний день порушення зобов’язання, але не більше десяти відсотків від суми простроченого платежу.
За винятком випадків, коли законом передбачено інше, сторони не несуть відповідальності за порушення умов договору, яке сталося не з їх вини, або якщо доведуть, що вжили всіх заходів для виконання умов договору.
2.8. Договір діє з дати його підписання до дати, погодженої сторонами, але не пізніше:
для окружних виборчих комісій - дати закінчення повноважень відповідної окружної виборчої комісії;
для територіальних виборчих комісій - семи днів з дня офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів;
для дільничних виборчих комісій - дати прийняття окружною, територіальною виборчою комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці;
для окружних комісій з всеукраїнського референдуму - дати закінчення повноважень відповідної окружної комісії з всеукраїнського референдуму;
для дільничних комісій з всеукраїнського референдуму - дати прийняття окружною комісією з всеукраїнського референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці з всеукраїнського референдуму.
2.9. Примірні форми договорів про надання послуг з транспортного обслуговування встановлено постановою Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 253 (v0253359-21) (додатки 4, 5).

3. Розрахунок вартості послуг з транспортного обслуговування

3.1. Під час укладання цивільно-правового договору з юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем, яка має ліцензію на надання послуг з внутрішніх перевезень пасажирів, вартість послуг з транспортного обслуговування може визначатися за розцінками виконавця в межах бюджетних асигнувань, виділених комісії на зазначені цілі. При цьому до договору обов’язково додається калькуляція вартості послуг з транспортного обслуговування, які надаються.
3.2. Під час укладання цивільно-правового договору з фізичною особою вартість договору обчислюється з урахуванням:
- оплати послуг фізичної особи;
- відшкодування амортизаційних відрахувань транспортного засобу.
Оплата за договором здійснюється з урахуванням обов’язкових відрахувань, установлених законодавством на момент виплат.
3.2.1. Оплата послуг фізичної особи здійснюється з урахуванням вартості 1 години надання послуг і необхідного часу роботи транспортного засобу. Вартість 1 години надання послуг розраховується шляхом ділення прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, на кількість робочих годин відповідного календарного місяця.
Крім того, фізичній особі в межах відповідних бюджетних асигнувань згідно з підпунктом 4 пункту 3 постанови Кабінету Міністрів України від 30 серпня 2002 року № 1298 (1298-2002-п) "Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери" може бути встановлено надбавку за класність (за наявності відповідних документів) та доплату за роботу в умовах ненормованого робочого дня.
Час надання послуг фізичною особою не може перевищувати норм, установлених Положенням про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів (z0811-10) , затвердженим наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 7 червня 2010 року № 340.
3.2.2. Амортизаційні відрахування обчислюються відповідно до розділу IV Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 "Основні засоби", затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 12 жовтня 2010 року № 1202 (z1017-10) , згідно з яким місячна сума амортизації транспортного засобу дорівнює 1/12 річної суми амортизації, визначеної шляхом ділення вартості транспортного засобу на строк його корисного використання (експлуатації).
Зазначена вартість транспортного засобу повинна бути підтверджена довідкою про експертну оцінку автомобіля, виданою в установленому законодавством порядку. У разі її відсутності амортизація не нараховується, а амортизаційні відрахування не включаються до загальної вартості договору, укладеного окружною, територіальною виборчою комісією, окружною комісією з всеукраїнського референдуму з фізичною особою.
3.2.3. Вартість пального, виданого комісією виконавцю - фізичній особі, до загальної вартості послуг з транспортного обслуговування за договором не включається.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
( Додатки 2-5 ) ( Див. текст (v0253359-21F85) )