ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 263

Про Порядок передачі комісіям з всеукраїнського референдуму бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі для звичайних та спеціальних дільниць з всеукраїнського референдуму

Відповідно до пункту 8 частини другої статті 43, пункту 5 частини другої статті 44, частин восьмої, дев’ятої статті 51, частин другої, четвертої, п’ятої статті 102, частин першої - сьомої, дев’ятої - п’ятнадцятої статті 103 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (1135-20) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 8, 9 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок передачі комісіям з всеукраїнського референдуму бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі для звичайних та спеціальних дільниць з всеукраїнського референдуму (додаток 1).
2. Встановити форми:
акта приймання-передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі від підприємства-виготовлювача Центральній виборчій комісії (додаток 2);
реєстру приймання-передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі для транспортування до місцезнаходження окружної комісії з всеукраїнського референдуму (додаток 3);
акта про розпакування упаковки з бюлетенями для голосування на всеукраїнському референдумі (додаток 4);
протоколу про прийняття окружною комісією з всеукраїнського референдуму бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі від Центральної виборчої комісії (додаток 5);
акта про неможливість передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі окружній комісії з всеукраїнського референдуму (додаток 6);
реєстру приймання-передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі підприємством-перевізником Центральній виборчій комісії в разі неможливості їх передачі окружній комісії з всеукраїнського референдуму (додаток 7);
акта приймання-передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі від Центральної виборчої комісії до підприємства-виготовлювача для знищення (додаток 8);
акта про знищення бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі підприємством-виготовлювачем (додаток 9);
протоколу окружної комісії з всеукраїнського референдуму про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 10);
витягу із протоколу окружної комісії з всеукраїнського референдуму про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 11);
акта про неможливість передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 12);
акта про невідповідність кількості бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі, підрахованої дільничною комісією з всеукраїнського референдуму, кількості бюлетенів, зазначеній у витягу із протоколу окружної комісії з всеукраїнського референдуму про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 13).
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток 1
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 263

ПОРЯДОК

передачі комісіям з всеукраїнського референдуму бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі для звичайних та спеціальних дільниць з всеукраїнського референдуму

Цей Порядок регулює питання передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі (далі - бюлетені) Центральній виборчій комісії, окружним комісіям з всеукраїнського референдуму і дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць (далі - відповідно окружні комісії, дільничні комісії).

1. Передача бюлетенів Центральній виборчій комісії

1.1. Державне поліграфічне підприємство, з яким укладено договір на виготовлення бюлетенів (далі - підприємство-виготовлювач), забезпечує суворе дотримання замовленої кількості виготовлених бюлетенів, їх облік та передачу Центральній виборчій комісії відповідно до цього Порядку та договору, укладеного між підприємством-виготовлювачем і Центральною виборчою комісією.
Бюлетені передаються в упаковці підприємства-виготовлювача з обов’язковим маркуванням кожної упаковки з позначенням номера територіального округу з всеукраїнського референдуму (далі - територіальний округ), номера звичайної, спеціальної дільниці з всеукраїнського референдуму (далі - дільниця), кількості бюлетенів в упаковці.
Контроль за виготовленням бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку здійснюється контрольною комісією, що утворюється Центральною виборчою комісією за поданнями політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок процесу всеукраїнського референдуму, та представників ініціативної групи всеукраїнського референдуму (у разі проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою), не пізніш як у день затвердження форми бюлетеня.
1.2. Бюлетені отримуються за місцезнаходженням підприємства-виготовлювача уповноваженим на це представником Центральної виборчої комісії.
1.3. Передача бюлетенів представнику Центральної виборчої комісії здійснюється за актом приймання-передачі бюлетенів (додаток 2 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Зазначений акт складається у двох примірниках, підписується представниками підприємства-виготовлювача та Центральної виборчої комісії, затверджується Головою Центральної виборчої комісії та керівником підприємства-виготовлювача. Один примірник акта приймання-передачі бюлетенів передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-виготовлювачу.
1.4. Транспортування бюлетенів до місцезнаходження окружних комісій здійснюється визначеним Центральною виборчою комісією підприємством-перевізником (далі - підприємство-перевізник).
Передача бюлетенів представником Центральної виборчої комісії підприємству-перевізнику для транспортування здійснюється одночасно з прийняттям їх від підприємства-виготовлювача.
1.5. Передача бюлетенів підприємству-перевізнику для транспортування та приймання їх від представника цього підприємства представником Центральної виборчої комісії за місцезнаходженням окружної комісії здійснюється за реєстром приймання-передачі бюлетенів (додаток 3 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Зазначений реєстр складається у двох примірниках та підписується:
за місцезнаходженням підприємства-виготовлювача - представниками Центральної виборчої комісії та підприємства-перевізника під час передачі бюлетенів Центральною виборчою комісією підприємству-перевізнику для транспортування до місцезнаходження відповідної окружної комісії. Підпис представника підприємства-перевізника скріплюється відповідною печаткою;
за місцезнаходженням відповідної окружної комісії - представниками підприємства-перевізника та Центральної виборчої комісії під час передачі бюлетенів підприємством-перевізником Центральній виборчій комісії. Підпис представника підприємства-перевізника скріплюється відповідною печаткою.
Один примірник реєстру передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-перевізнику.
1.6. Підприємство-перевізник транспортує бюлетені до відповідної окружної комісії за графіком доставки бюлетенів, погодженим із членом Центральної виборчої комісії, відповідальним за забезпечення здійснення повноважень Центральної виборчої комісії у відповідному регіоні України.
Графіки доставки бюлетенів доводяться до відома окружних комісій.

2. Передача бюлетенів окружним комісіям

2.1. Окружна комісія приймає бюлетені в упаковці підприємства-виготовлювача від представника Центральної виборчої комісії, уповноваженого здійснити таку передачу бюлетенів рішенням Центральної виборчої комісії, не раніш як за сім днів до дня голосування на засіданні відповідної окружної комісії.
Засідання окружної комісії для прийняття бюлетенів призначається на час, визначений графіком доставки бюлетенів до окружних комісій.
Передача бюлетенів окружній комісії представником Центральної виборчої комісії здійснюється одночасно з їх прийняттям від представника підприємства-перевізника.
2.2. Упаковку підприємства-виготовлювача, в якій бюлетені передаються окружній комісії, забороняється розпечатувати.
Під час прийняття бюлетенів окружна комісія перевіряє:
цілісність упаковки підприємства-виготовлювача;
наявність на упаковці маркування підприємства-виготовлювача з позначенням номерів територіального округу та дільниці, кількості бюлетенів;
відповідність номерів територіального округу та дільниці, зазначених на упаковці підприємства-виготовлювача.
У разі порушення цілісності упаковки підприємства-виготовлювача бюлетені в ній не перераховуються. З метою недопущення подальшого порушення упаковки вона додатково запаковується окружною комісією в спосіб, що не закриває на ній маркування підприємства-виготовлювача з позначенням номерів територіального округу та дільниці, кількості бюлетенів. На додатковій упаковці проставляються підписи представника Центральної виборчої комісії, представника підприємства-перевізника, всіх присутніх під час прийняття бюлетенів членів окружної комісії та печатка цієї комісії.
У разі виявлення невідповідності маркування номерів територіального округу та/або дільниці, зазначених на упаковці підприємства-виготовлювача, з нумерацією територіального округу та дільниці, вказаними в реєстрі приймання-передачі бюлетенів, окружна комісія на своєму засіданні частково розпаковує цю упаковку для перевірки відповідних позначень на бюлетенях. При цьому бюлетені повністю не розпаковуються і не перераховуються.
У разі встановлення:
відповідності позначень номерів територіального округу та дільниці, зазначених на бюлетенях у цій упаковці, відповідним відомостям, указаним у реєстрі приймання-передачі бюлетенів, окружна комісія приймає упаковку з бюлетенями;
невідповідності позначень номера територіального округу та/або номера дільниці, зазначених на бюлетенях у цій упаковці, відповідним відомостям, указаним у реєстрі приймання-передачі бюлетенів, представник Центральної виборчої комісії не приймає такої упаковки з бюлетенями від представника підприємства-перевізника і відповідно не передає її окружній комісії.
В обох випадках розпакована упаковка з бюлетенями додатково запаковується у спосіб, що не закриває на ній маркування підприємства-виготовлювача. На такій упаковці зазначаються відповідно номери територіального округу та дільниці, вказані на бюлетенях, проставляються підписи представника Центральної виборчої комісії та представника підприємства-перевізника, а також підписи членів окружної комісії, присутніх на засіданні, які засвідчуються печаткою цієї комісії.
За результатами розпаковування упаковки з бюлетенями та їх перевірки складається акт (додаток 4 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ) у трьох примірниках.
У разі прийняття окружною комісією упаковки з бюлетенями один примірник акта передається разом з відповідною упаковкою з бюлетенями дільничній комісії, другий - зберігається в окружній комісії, третій - невідкладно вивішується у приміщенні окружної комісії для загального ознайомлення.
У разі неприйняття представником Центральної виборчої комісії упаковки з бюлетенями вона транспортується підприємством-перевізником до місцезнаходження підприємства-виготовлювача. У цьому випадку один примірник акта передається представнику Центральної виборчої комісії, другий - разом з відповідною упаковкою з бюлетенями транспортується підприємством-перевізником до місцезнаходження підприємства-виготовлювача, третій - залишається у представника підприємства-перевізника.
2.3. Передача бюлетенів завершується шляхом складання протоколу про прийняття окружною комісією бюлетенів від Центральної виборчої комісії (додаток 5 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Протокол про прийняття бюлетенів складається у трьох примірниках.
З дня, наступного за днем прийняття Центральною виборчою комісією рішення про введення в експлуатацію автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, формування протоколу про прийняття бюлетенів, може здійснюватися засобами такої системи.
2.4. Протокол про прийняття бюлетенів підписується всіма присутніми на засіданні членами окружної комісії, підписи яких скріплюються печаткою цієї комісії, та уповноваженим представником Центральної виборчої комісії, який здійснив передачу бюлетенів. Непідписання або відмова у підписанні протоколу окремими членами окружної комісії не має правових наслідків для дійсності протоколу.
Перший примірник протоколу про прийняття бюлетенів мають право підписати присутні на засіданні члени комісії вищого рівня, уповноважені особи суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму, офіційні спостерігачі, посадові особи відповідного регіонального, територіального представництв Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).
Перший примірник протоколу про прийняття бюлетенів передається до Центральної виборчої комісії, другий - зберігається в окружній комісії, третій - невідкладно вивішується в приміщенні окружної комісії для загального ознайомлення.
2.5. Уповноважена особа суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, офіційний спостерігач, які були присутні під час передачі бюлетенів окружній комісії, мають право на своє прохання невідкладно отримати копію протоколу про прийняття бюлетенів, засвідчену на кожній сторінці головою і секретарем окружної комісії та скріплену печаткою цієї комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу для відповідного суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму.
2.6. Окружна комісія забезпечує збереження й охорону бюлетенів, отриманих від Центральної виборчої комісії.
Бюлетені зберігаються у приміщенні окружної комісії в закритому сейфі (металевій шафі або окремій кімнаті), що опечатується стрічкою з проставлянням на ній підписів усіх присутніх на засіданні членів комісії та печатки комісії.
Сейф (металева шафа чи окрема кімната) до завершення передачі бюлетенів усім дільничним комісіям постійно (до передачі бюлетенів дільничним комісіям) перебуває під охороною поліцейського.
2.7. У разі неможливості передачі бюлетенів від Центральної виборчої комісії до окружної комісії представником Центральної виборчої комісії складається акт про неможливість передачі бюлетенів окружній комісії (додаток 6 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ), який також підписується представниками відповідних підрозділів Національної поліції України, Служби безпеки України, які забезпечували охорону бюлетенів під час їх транспортування до місцезнаходження окружної комісії (в разі, якщо вони забезпечували таку охорону), а також місцевих органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування.
Зазначений акт складається у двох примірниках. Один примірник передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-виготовлювачу.
2.8. Підприємство-перевізник повертає такі бюлетені Центральній виборчій комісії для погашення шляхом передачі їх для знищення до підприємства-виготовлювача згідно з реєстром приймання-передачі бюлетенів (додаток 7 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Зазначений реєстр складається у двох примірниках, які підписуються під час приймання-передачі бюлетенів підприємству-виготовлювачу представниками підприємства-перевізника та Центральної виборчої комісії. Підпис представника підприємства-перевізника скріплюється відповідною печаткою. Один примірник реєстру передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-перевізнику.
2.9. Непередані окружній комісії бюлетені вважаються невикористаними та погашаються Центральною виборчою комісією шляхом передачі їх для знищення до підприємства-виготовлювача згідно з актом приймання-передачі (додаток 8 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Зазначений акт складається у двох примірниках, підписується представниками Центральної виборчої комісії та підприємства-виготовлювача і затверджується Головою Центральної виборчої комісії та керівником підприємства-виготовлювача. Один примірник акта передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-виготовлювачу.
Непередані окружній комісії бюлетені знищуються підприємством-виготовлювачем у присутності представників Центральної виборчої комісії та контрольної комісії за виготовленням бюлетенів, утвореної Центральною виборчою комісією, про що складається відповідний акт (додаток 9 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Зазначений акт складається у двох примірниках, підписується представниками підприємства-виготовлювача та Центральної виборчої комісії, підписи яких скріплюються відповідними печатками. Акт також підписується членами контрольної комісії за виготовленням бюлетенів, присутніми під час процедури знищення бюлетенів. Один примірник акта передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-виготовлювачу.
Членам контрольної комісії за виготовленням бюлетенів на їх прохання надається копія вказаного акта.

3. Передача окружною комісією бюлетенів дільничним комісіям

3.1. Окружна комісія не раніш як за три дні до дня голосування, але не пізніш як о 12 годині останньої суботи перед днем голосування, на своєму засіданні за складеним нею графіком передає всі бюлетені відповідним дільничним комісіям дільниць територіального округу.
У разі необхідності може прийматися рішення про проведення виїзного засідання окружної комісії для передачі бюлетенів дільничним комісіям.
Транспортування бюлетенів від місцезнаходження окружної комісії до місця проведення виїзного засідання комісії для передачі бюлетенів відповідним дільничним комісіям здійснюється у супроводі працівників Національної поліції України.
3.2. Від імені дільничної комісії бюлетені приймають не менш як три члени цієї комісії, уповноважені на це її рішенням.
3.3. Бюлетені передаються відповідним дільничним комісіям в упаковці підприємства-виготовлювача.
Під час приймання-передачі бюлетенів забороняється розпечатувати упаковку підприємства-виготовлювача.
У разі порушення цілісності упаковки підприємства-виготовлювача під час передачі бюлетенів окружною комісією дільничній комісії бюлетені в ній не перераховуються. З метою недопущення подальшого порушення упаковки вона додатково запаковується окружною комісією у спосіб, що не закриває маркування підприємства-виготовлювача з позначенням номерів територіального округу та дільниці, кількості бюлетенів. На такій упаковці проставляються підписи всіх присутніх під час передачі бюлетенів членів окружної комісії, печатка цієї комісії, а також підписи членів дільничної комісії, які приймають бюлетені.
3.4. Про передачу бюлетенів відповідним дільничним комісіям окружна комісія складає у трьох примірниках протокол (додаток 10 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
З дня, наступного за днем прийняття Центральною виборчою комісією рішення про введення в експлуатацію автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи, формування протоколу про передачу окружною комісією бюлетенів дільничним комісіям та витягів з нього може здійснюватися засобами такої системи.
Такий протокол підписується всіма присутніми на засіданні членами окружної комісії, підписи яких скріплюються печаткою цієї комісії.
Примірники протоколу нумеруються і мають однакову юридичну силу.
Перший примірник протоколу мають право підписати присутні на засіданні члени комісії вищого рівня, уповноважені особи суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму, офіційні спостерігачі, посадові особи відповідного регіонального, територіального представництв Центральної виборчої комісії (у разі їх утворення).
Перший примірник протоколу надсилається до Центральної виборчої комісії, другий - зберігається в окружній комісії, третій - невідкладно вивішується у приміщенні окружної комісії для загального ознайомлення.
3.5. Уповноважена особа суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму, офіційний спостерігач, які були присутні під час передачі бюлетенів дільничній комісії, мають право на своє прохання невідкладно отримати копію відповідного протоколу, засвідчену на кожній сторінці головою і секретарем окружної комісії та скріплену печаткою цієї комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу для відповідного суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму.
3.6. Передача дільничній комісії бюлетенів завершується підписанням та наданням представникам дільничної комісії, які отримали бюлетені, витягу із протоколу окружної комісії про передачу відповідних бюлетенів із зазначенням відомостей, що стосуються відповідної дільниці, підписаного головою і секретарем окружної комісії, трьома членами дільничної комісії, які отримали бюлетені, та засвідченого печаткою окружної комісії (додаток 11 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
3.7. Бюлетені, отримані від окружної комісії, транспортуються до приміщення дільничної комісії звичайної та спеціальної дільниць (крім дільниць на суднах, що перебувають на цей час у плаванні під Державним Прапором України, на полярній станції України) членами дільничної комісії відповідної дільниці у супроводі поліцейського, на якого покладається обов’язок забезпечувати охорону бюлетенів.
3.8. У разі неможливості передачі бюлетенів від окружної до дільничної комісії про це складається у двох примірниках акт (додаток 12 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ). Один примірник акта надсилається до Центральної виборчої комісії, другий зберігається у відповідній окружній комісії.
Цей акт складається окружною комісією після закінчення голосування та обов’язково додається до першого примірника протоколу окружної комісії про підсумки голосування в межах територіального округу.
Такі бюлетені вважаються невикористаними і погашаються окружною комісією після закінчення голосування шляхом відокремлення правого нижнього кута бюлетеня.
Погашені невикористані бюлетені запаковуються, на пакеті робиться напис "Невикористані бюлетені, погашені окружною комісією з всеукраїнського референдуму", зазначаються номер територіального округу, номер дільниці, кількість запакованих бюлетенів, дата і час пакування, ставляться підписи присутніх членів окружної комісії та печатка комісії.

4. Приймання бюлетенів дільничною комісією

4.1. Приймання бюлетенів дільничною комісією відбувається на її засіданні невідкладно після прибуття членів комісії, які отримали бюлетені від окружної комісії.
Приймання бюлетенів здійснюється шляхом їх розпакування, перевірки та підрахунку.
4.2. Члени дільничної комісії перераховують отримані бюлетені, перевіряють відповідність номерів територіального округу та дільниці, зазначених на бюлетенях, дільниці, яка отримала бюлетені, та проставляють у визначених місцях кожного бюлетеня печатку дільничної комісії.
Визначений дільничною комісією член комісії рахує отримані бюлетені вголос, інші члени комісії спостерігають за підрахунком бюлетенів.
Поділ дільничної комісії на кілька груп для підрахунку кожною з них частини бюлетенів забороняється.
Установлена в результаті підрахунку кількість отриманих дільничною комісією бюлетенів фіксується в протоколі засідання комісії.
4.3. У разі виявлення невідповідності підрахованої кількості бюлетенів та кількості бюлетенів, зазначеної у витягу із протоколу окружної комісії про передачу дільничним комісіям бюлетенів, дільнична комісія приймає рішення про встановлення причини такої невідповідності та складає про це акт у двох примірниках (додаток 13 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 263 (v0263659-21) ).
Один примірник акта обов’язково додається до першого примірника протоколу дільничної комісії про підрахунок голосів виборців на дільниці, який разом з другим примірником указаного протоколу після закінчення підсумкового засідання дільничної комісії запаковуються та транспортуються до окружної комісії в порядку, встановленому статтею 111 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (1135-20) , другий - зберігається в дільничній комісії.
За наявності розбіжностей між підрахованою кількістю фактично отриманих дільничною комісією бюлетенів і кількістю бюлетенів, зазначеною у витягу із протоколу окружної комісії про передачу дільничним комісіям бюлетенів, вважається, що дільнична комісія отримала бюлетені в кількості, встановленій під час підрахунку на її засіданні і зафіксованій у вказаному акті та протоколі засідання дільничної комісії.
4.4. Бюлетені зберігаються у приміщенні дільничної комісії у закритому сейфі (металевій шафі), що опечатується на засіданні комісії, на якому приймалися бюлетені, стрічкою з проставлянням на ній підписів усіх присутніх на цьому засіданні та печатки цієї комісії.
Сейф (металева шафа), де зберігаються бюлетені постійно (до початку підготовчого засідання комісії в день голосування), перебуває під охороною поліцейського.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
( Додатки 2-13 ) ( Див. текст (v0263359-21F115) )