ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 262

Про Порядок передачі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі

Відповідно до пункту 1 частини другої, частини третьої статті 39, пункту 5 частини другої статті 44, частин восьмої, дев’ятої статті 51, частин другої, четвертої, п’ятої статті 102, частин шостої - дев’ятої , одинадцятої - чотирнадцятої статті 103 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (1135-20) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 8, 9 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок передачі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі (додаток 1).
2. Встановити форми:
акта приймання-передачі бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі у закордонному окрузі з всеукраїнського референдуму від підприємства-виготовлювача Центральній виборчій комісії (додаток 2);
протоколу Центральної виборчої комісії про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць (додаток 3);
витягу із протоколу Центральної виборчої комісії про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць (додаток 4);
акта приймання бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі членами дільничної комісії з всеукраїнського референдуму закордонної дільниці (додаток 5);
акта про невідповідність кількості бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі, підрахованої дільничною комісією з всеукраїнського референдуму закордонної дільниці, кількості бюлетенів, зазначеній у витягу із протоколу Центральної виборчої комісії про передачу бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць (додаток 6).
3. Копію цієї постанови надіслати Міністерству закордонних справ України.
4. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток 1
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 262

ПОРЯДОК

передачі дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі

Цей Порядок регулює питання передачі Центральною виборчою комісією дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць (далі - дільничні комісії) бюлетенів для голосування на всеукраїнському референдумі (далі - бюлетені).
1. Державне поліграфічне підприємство, з яким укладено договір на виготовлення бюлетенів (далі - підприємство-виготовлювач), забезпечує суворе дотримання замовленої кількості виготовлених бюлетенів, їх облік та передачу Центральній виборчій комісії відповідно до цього Порядку та договору про виготовлення виборчих бюлетенів, укладеного між підприємством-виготовлювачем і Центральною виборчою комісією.
2. Бюлетені передаються Центральній виборчій комісії в упаковці підприємства-виготовлювача з обов’язковим маркуванням кожної упаковки з позначенням "Закордонний округ з всеукраїнського референдуму" та номера закордонної дільниці з всеукраїнського референдуму (далі - закордонна дільниця), кількості бюлетенів в упаковці.
3. Контроль за виготовленням бюлетенів на підприємстві-виготовлювачі, дотриманням вимог щодо знищення друкарських форм, технічних відходів, поліграфічного браку здійснюється контрольною комісією, яка утворюється Центральною виборчою комісією, за поданнями політичних партій, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання на початок процесу всеукраїнського референдуму, та представників ініціативної групи (у разі проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою), не пізніш як у день затвердження форми бюлетеня.
4. Бюлетені отримуються за місцезнаходженням підприємства-виготовлювача уповноваженим на це представником Центральної виборчої комісії.
5. Передача бюлетенів представнику Центральної виборчої комісії здійснюється за актом приймання-передачі бюлетенів (додаток 2 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 262 (v0262359-21) ).
Зазначений акт складається у двох примірниках, підписується представниками підприємства-виготовлювача та Центральної виборчої комісії, затверджується Головою Центральної виборчої комісії та керівником підприємства-виготовлювача. Один примірник акта приймання-передачі бюлетенів передається Центральній виборчій комісії, другий - підприємству-виготовлювачу.
6. Отримані представником Центральної виборчої комісії від підприємства-виготовлювача бюлетені транспортуються до місцезнаходження Центральної виборчої комісії визначеним Комісією підприємством-перевізником у супроводі працівників Національної поліції України.
7. Бюлетені в упаковках підприємства-виготовлювача передаються на засіданні Центральної виборчої комісії уповноваженому представнику Міністерства закордонних справ України для передачі їх дільничним комісіям закордонних дільниць.
8. Зважаючи на особливості географічного розташування закордонних дільниць, дата передачі бюлетенів Комісією дільничним комісіям через Міністерство закордонних справ України визначається з урахуванням графіка можливої доставки їх до всіх закордонних дипломатичних установ України, військових частин (формувань), дислокованих за межами України, при (у) яких утворено закордонні дільниці, що надається Центральній виборчій комісії вказаним Міністерством.
9. Про передачу бюлетенів дільничним комісіям Центральна виборча комісія складає у двох примірниках протокол (додаток 3 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 262 (v0262359-21) ), що підписується всіма присутніми на засіданні членами Комісії та уповноваженим представником Міністерства закордонних справ України.
Примірники протоколу нумеруються і мають однакову юридичну силу.
Перший примірник протоколу мають право підписати присутні на засіданні Центральної виборчої комісії уповноважені особи суб’єктів процесу всеукраїнського референдуму в загальнодержавному окрузі з всеукраїнського референдуму, офіційні спостерігачі.
Перший примірник протоколу залишається в Центральній виборчій комісії, а другий разом з витягами із протоколу (додаток 4до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 262 (v0262359-21) ) для кожної закордонної дільниці передається представнику Міністерства закордонних справ України.
10. Уповноважена особа суб’єкта процесу всеукраїнського референдуму в загальнодержавному окрузі з всеукраїнського референдуму, офіційний спостерігач, які були присутніми під час передачі бюлетенів, мають право на своє прохання невідкладно отримати копію цього протоколу.
11. Транспортування бюлетенів від Центральної виборчої комісії до Міністерства закордонних справ України здійснюється представником указаного Міністерства, який отримав бюлетені, у супроводі працівників Національної поліції України.
12. Транспортування бюлетенів до закордонних дільниць здійснюється Міністерством закордонних справ України дипломатичною поштою або в інший визначений цим Міністерством спосіб, що забезпечує збереження бюлетенів та їх доставку за призначенням.
13. Бюлетені від особи, яка їх доставила, приймають не менш як три члени дільничної комісії, уповноважені на це її рішенням. Про приймання бюлетенів членами дільничної комісії складається акт у трьох примірниках (додаток 5 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 262 (v0262359-21) ).
Акт приймання бюлетенів підписується членами дільничної комісії, які прийняли бюлетені, особою, яка їх доставила, та скріплюється печаткою цієї комісії. Один примірник зазначеного акта надсилається Міністерству закордонних справ України для передачі Центральній виборчій комісії, другий - залишається в особи, яка доставила бюлетені, третій - зберігається в дільничній комісії.
14. Приймання бюлетенів дільничною комісією відбувається на її засіданні невідкладно після прибуття членів цієї комісії, які отримали бюлетені.
Приймання бюлетенів здійснюється шляхом їх розпакування, перевірки та підрахунку.
15. Члени дільничної комісії перераховують отримані бюлетені, перевіряють наявність позначення "Закордонний округ з всеукраїнського референдуму" і відповідність номера закордонної дільниці, зазначених на бюлетенях, дільниці, яка отримала бюлетені, та проставляють у визначених місцях кожного бюлетеня печатку дільничної комісії.
Визначений дільничною комісією член комісії рахує отримані бюлетені вголос, інші члени комісії спостерігають за підрахунком бюлетенів.
Поділ дільничної комісії на кілька груп для підрахунку кожною з них частини бюлетенів забороняється.
Установлена за результатами підрахунку кількість отриманих дільничною комісією бюлетенів фіксується в протоколі засідання комісії.
16. У разі виявлення невідповідності підрахованої кількості бюлетенів та кількості бюлетенів, зазначеній у витягу із протоколу Центральної виборчої комісії про передачу дільничним комісіям бюлетенів, дільнична комісія приймає рішення про встановлення причини такої невідповідності та складає про це акт у двох примірниках (додаток 6 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 262 (v0262359-21) ).
Один примірник акта обов’язково додається до першого примірника відповідного протоколу дільничної комісії про підрахунок голосів виборців на дільниці, який разом з другим примірником указаного протоколу після закінчення підсумкового засідання дільничної комісії передається Центральній виборчій комісії в порядку, встановленому Комісією, другий примірник - зберігається у дільничній комісії.
За наявності розбіжностей між підрахованою кількістю фактично отриманих дільничною комісією бюлетенів і кількістю бюлетенів, зазначених у витягу із протоколу Центральної виборчої комісії про передачу бюлетенів дільничним комісіям, вважається, що дільнична комісія отримала бюлетені в кількості, встановленій під час підрахунку на її засіданні і зафіксованій у вказаному акті та протоколі засідання дільничної комісії.
17. Бюлетені зберігаються у приміщенні дільничної комісії у закритому сейфі (металевій шафі), що опечатується на засіданні комісії, на якому приймалися бюлетені, стрічкою з проставлянням на ній підписів усіх присутніх на цьому засіданні та печатки цієї комісії.
Сейф (металева шафа), де зберігаються бюлетені постійно (до початку підготовчого засідання комісії в день голосування), перебуває під охороною.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
( Додатки 2-6 ) ( Див. текст (v0262359-21F51) )