ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 2 липня 2021 року № 244

Про подання на розгляд Кабінету Міністрів України проєкту Порядку оплати праці членів комісій з всеукраїнського референдуму

Відповідно до частин першої, четвертої статті 67 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Подати на розгляд Кабінету Міністрів України проєкт Порядку оплати праці членів комісій з всеукраїнського референдуму (додається).
2. Копію цієї постанови надіслати Кабінету Міністрів України.
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Заступник Голови
Центральної виборчої комісії
В.ПЛУКАР
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 2 липня 2021 року № 244
Проєкт

ПОРЯДОК

оплати праці членів комісій з всеукраїнського референдуму

1. Цей Порядок регулює питання оплати праці членів окружних та дільничних комісій з всеукраїнського референдуму за рахунок коштів Державного бюджету України, що виділяються на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму.
2. За рахунок фонду оплати праці, передбаченого єдиним кошторисом видатків окружної комісії з всеукраїнського референдуму на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму, кошторису видатків на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму для потреб дільничних комісій з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць, здійснюються:
оплата за роботу членів комісій з всеукраїнського референдуму, які виконують свої повноваження в комісіях на платній основі;
оплата за роботу членів комісій з всеукраїнського референдуму в день голосування і в дні встановлення підсумків голосування;
виплата одноразової грошової винагороди членам комісій з всеукраїнського референдуму в порядку, встановленому Центральною виборчою комісією.
3. Голова, заступник голови, секретар або інші члени окружної (загальною кількістю не більше двох осіб) чи дільничної (загальною кількістю не більше двох осіб) комісії з всеукраїнського референдуму за рішенням відповідної комісії з всеукраїнського референдуму, яке затверджується Центральною виборчою комісією та окружною комісією з всеукраїнського референдуму відповідно, протягом усього періоду повноважень комісії або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження в комісії з всеукраїнського референдуму з оплатою їхньої праці в комісії відповідно до частини третьої статті 52 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум".
Голова, заступник голови, секретар або інші члени дільничної комісії з всеукраїнського референдуму закордонної дільниці (загальною кількістю не більше двох осіб) за рішенням вказаної комісії, яке затверджується Центральною виборчою комісією, протягом усього періоду повноважень дільничної комісії або частини цього періоду можуть виконувати свої повноваження з оплатою їхньої праці.
Зазначені особи на цей період звільняються від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи зі збереженням загального та спеціального стажу.
4. Між членом комісії з всеукраїнського референдуму та окружною комісією з всеукраїнського референдуму (для дільничних комісій з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць - відповідною закордонною дипломатичною установою України, через яку здійснюється фінансове забезпечення дільничної комісії закордонної дільниці) укладається цивільно-правовий договір за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.
При цьому цивільно-правовий договір з членом окружної комісії з всеукраїнського референдуму, дільничної комісії з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць, звільненим від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, не укладається.
5. Для укладення цивільно-правового договору член комісії з всеукраїнського референдуму який є, зокрема, фізичною особою - підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність, пенсіонером, студентом, особою, яка тимчасово не працює, особою, визнаною в установленому законом порядку безробітною, подає до окружної комісії з всеукраїнського референдуму такі документи:
копію сторінок паспорта громадянина України, на яких зазначені прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, серія, номер паспорта, ким і коли виданий паспорт, відмітка про реєстрацію місця проживання або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки разом з копією довідки про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру/довідки про реєстрацію місця проживання особи;
копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (серія та номер паспорта - для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття такого номера та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку в паспорті).
6. Для здійснення оплати праці член комісії з всеукраїнського референдуму, звільнений від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, подає до окружної комісії з всеукраїнського референдуму разом із зазначеними в пункті 5 цього Порядку документами також такі документи:
довідку про звільнення від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи;
довідку з основного місця роботи про середню заробітну плату, розмір якої обчислюється відповідно до Порядку обчислення середньої заробітної плати (100-95-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100. Така довідка подається членом комісії з всеукраїнського референдуму протягом п’яти днів з дня затвердження комісією вищого рівня рішення комісії про здійснення ним повноважень з оплатою його праці в комісії.
7. Член дільничної комісії з всеукраїнського референдуму закордонної дільниці подає до відповідної закордонної дипломатичної установи України, через яку здійснюється фінансове забезпечення цієї дільничної комісії, копії сторінок паспорта громадянина України для виїзду за кордон (дипломатичного, службового паспорта), на яких зазначені прізвище, ім’я, число, місяць, рік народження такої особи, або копії сторінок паспорта громадянина України, на яких зазначені прізвище, ім’я, по батькові, дата та місце народження, серія, номер паспорта, ким і коли виданий, відмітка про реєстрацію місця проживання, або копії лицьового та зворотного боків паспорта громадянина України у вигляді картки разом з копією довідки про внесення відомостей до Єдиного державного демографічного реєстру/довідки про реєстрацію місця проживання особи та за необхідності інші документи на вимогу відповідної закордонної дипломатичної установи України.
8. Оплата праці члена комісії з всеукраїнського референдуму провадиться:
особи, звільненої від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи - на підставі довідки з основного місця роботи про середню заробітну плату, розмір якої обчислюється згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати (100-95-п) , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 1995 року № 100 (ЗП України, 1995 р., № 4, ст. 111);
фізичної особи - підприємця, особи, яка провадить незалежну професійну діяльність, пенсіонера, студента, особи, яка тимчасово не працює, або особи, визнаної в установленому законом порядку безробітною, - згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 року № 966 (966-2004-п) "Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму".
9. Оплата праці члена комісії з всеукраїнського референдуму, звільненого від виконання виробничих або службових обов’язків за основним місцем роботи, проводиться раз на місяць окружною комісією з всеукраїнського референдуму на підставі табеля обліку робочого часу, підписаного головою (у разі його відсутності - заступником голови) комісії, у якій такий член комісії виконує обов’язки.
10. Оплата праці члена комісії з всеукраїнського референдуму, який здійснює свої повноваження в комісії на підставі цивільно-правового договору, проводиться раз на місяць окружною комісією з всеукраїнського референдуму на підставі табеля обліку робочого часу, підписаного головою (у разі його відсутності - заступником голови) комісії, у якій такий член комісії виконує обов’язки, а також акта наданих послуг, підписаного сторонами цивільно-правового договору.
11. Оплата праці членів комісій з всеукраїнського референдуму, які здійснюють повноваження в комісії на платній основі, оплата за роботу в день голосування і в дні встановлення підсумків голосування, а також виплата одноразової грошової винагороди (у разі прийняття комісією відповідного рішення) здійснюється окружною комісією з всеукраїнського референдуму шляхом перерахування коштів через банк або відділення зв’язку на особистий картковий або інший рахунок за заявою члена комісії в установленому законодавством порядку.
12. У разі коли член комісії з всеукраїнського референдуму здійснює свої повноваження з оплатою його праці в комісії неповний календарний місяць, зокрема з різних причин відбулося дострокове припинення дії договору про виконання обов’язків члена комісії з всеукраїнського референдуму, його робота оплачується пропорційно відпрацьованому часу.
13. Оплата праці члена дільничної комісії з всеукраїнського референдуму закордонної дільниці провадиться в іноземній валюті держави місцезнаходження відповідної закордонної дипломатичної установи України, зважаючи на офіційний курс гривні, встановлений Національним банком України на дату проведення відповідних виплат, у розмірах, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 28 липня 2004 року № 966 (966-2004-п) "Про умови оплати праці членів виборчих комісій, комісій всеукраїнського референдуму".
14. Оплата праці членів комісій з всеукраїнського референдуму (пенсіонерів та осіб, які тимчасово не працюють) у день голосування і у дні встановлення підсумків голосування здійснюється в межах видатків, передбачених на цю мету в кошторисах видатків на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму, не більш як 14 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року за кожний відпрацьований день:
для членів окружних комісій з всеукраїнського референдуму - не більше ніж за три дні;
для членів дільничних комісій з всеукраїнського референдуму - не більше ніж за два дні.
Підставою для оплати праці члена комісії з всеукраїнського референдуму в день голосування, в дні підрахунку голосів виборців і в дні встановлення підсумків голосування є табель обліку робочого часу.
Строком закінчення дільничними комісіями з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць підрахунку голосів виборців є дата прийняття окружною комісією з всеукраїнського референдуму протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці з всеукраїнського референдуму.
Строком закінчення дільничними комісіями з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць підрахунку голосів виборців є дата складення дільничною комісією протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці з всеукраїнського референдуму.
Строком закінчення встановлення окружною комісією з всеукраїнського референдуму підсумків голосування є дата складення окружною комісією протоколу про підсумки голосування в межах територіального округу.
У разі проведення окружною комісією з всеукраїнського референдуму повторного підрахунку голосів виборців на дільниці з всеукраїнського референдуму обмеження щодо кількості днів не застосовується. Оплата праці членів окружних комісій з всеукраїнського референдуму (зокрема тих, які здійснюють повноваження без оплати їхньої праці в комісії) провадиться за дні проведення повторного підрахунку голосів виборців відповідно до затвердженого графіка в розмірі не більш як 14 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року, за кожний відпрацьований день.
15. Членам комісій з всеукраїнського референдуму протягом усього періоду повноважень комісії з всеукраїнського референдуму на їх вимогу видається довідка про виконання обов’язків члена комісії з всеукраїнського референдуму для подання на вимогу органів державної служби зайнятості, Пенсійного фонду України тощо за формою згідно з додатком 2.
16. Виконання робіт, пов’язаних з організацією підготовки та проведення всеукраїнського референдуму, членами комісій з всеукраїнського референдуму, які є особами, визнаними в установленому законом порядку безробітними, не є підставою для зняття цих осіб з обліку в державній службі зайнятості як таких, що шукають роботу, або для припинення виплати їм допомоги по безробіттю та інших видів допомоги.
Оплата праці членів комісії з всеукраїнського референдуму, зокрема в день голосування і в дні встановлення підсумків голосування, не є підставою для скасування, обмеження або зменшення будь-яких видів соціальних виплат, пенсій, субсидій їм або членам їхніх сімей, які проживають спільно з ними, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг тощо.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
Додаток 1
до Порядку

ДОГОВІР

про виконання обов’язків члена комісії з всеукраїнського референдуму

( Див. текст (v0244359-21F55) )
Додаток 2
до Порядку

ДОВІДКА

( Див. текст (v0244359-21F56) )