ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 254

Про Порядок проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних комісій з всеукраїнського референдуму

Відповідно до статей 10, 41, частин першої, третьої - п'ятої статті 45, частин першої, другої, четвертої, п'ятої статті 46, статті 74 Закону України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 -13, пунктами 1, 5 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних комісій з всеукраїнського референдуму (додається).
2. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 254

ПОРЯДОК

проведення Центральною виборчою комісією жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних комісій з всеукраїнського референдуму

Цей Порядок визначає механізм проведення жеребкування щодо включення кандидатур від політичних партій (крім політичних партій, які утворили депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання), які зареєстровані в Центральній виборчій комісії як прихильники або опоненти питання всеукраїнського референдуму, до складу окружних комісій з всеукраїнського референдуму (далі - окружні комісії).
1. Окружні комісії утворюються Комісією не пізніш як за сорок днів до дня голосування на всеукраїнському референдумі у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії.
2. Окружна комісія складається із дванадцяти осіб.
3. Право подання кандидатур до складу окружних комісій мають:
1) ініціативна група всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (далі - ініціативна група), яка є прихильником питання всеукраїнського референдуму;
2) політична партія, яка утворила депутатську фракцію у Верховній Раді України поточного скликання та зареєстрована як прихильник або опонент питання всеукраїнського референдуму;
3) політична партія, яка зареєстрована як прихильник або опонент питання всеукраїнського референдуму (крім політичних партій, зазначених у підпункті 2 цього пункту).
4. Подання щодо кандидатур до складу окружних комісій у паперовій формі та в електронному вигляді вносяться до Комісії не пізніш як за сорок п'ять днів до дня голосування за формами, затвердженими постановою Комісії від 2 липня 2021 року № 242 (v0242359-21) "Про форми подань кандидатур до складу комісій з всеукраїнського референдуму" (додатки 1 - 3).
5. Кандидатури, подані до складу окружної комісії, можуть бути відхилені лише з підстав їх невідповідності вимогам, визначеним статтею 41 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (1135-20) (далі - Закон), шляхом прийняття відповідного рішення Комісією або в разі застосування механізму жеребкування.
Рішення про відхилення кандидатур за результатами жеребкування не приймається.
Технічні описки та неточності, допущені в поданні, не є підставою для відхилення внесених кандидатур. Про виявлення таких описок і неточностей невідкладно повідомляється представник відповідного суб'єкта процесу всеукраїнського референдуму в Комісії. Зазначені описки та неточності може бути виправлено шляхом внесення уточненого подання стосовно відповідних кандидатур не пізніш як за сорок п'ять днів до дня голосування, а в разі отримання такого повідомлення в останній день цього строку - наступного дня після отримання такого повідомлення. Якщо уточнене подання не надійшло в установлений строк, відповідні кандидатури відхиляються.
6. Участь громадян України у всеукраїнському референдумі є добровільною. Ніхто не може бути примушений до підтримки чи непідтримки ініціативи щодо проведення референдуму за народною ініціативою, участі чи неучасті в голосуванні на всеукраїнському референдумі, а також у проведенні агітації чи у здійсненні інших заходів або процедур, передбачених Законом (1135-20) .
Виборець може входити до складу лише однієї комісії з всеукраїнського референдуму.
Заяви осіб, запропонованих до складу окружної комісії, про згоду на участь у роботі комісії від відповідного суб'єкта подання кандидатур із зазначенням прізвища, власного імені та по батькові особи, її виборчої адреси та про ненадання згоди на участь у роботі комісії іншим суб'єктам подання на відповідному всеукраїнському референдумі надаються відповідним суб'єктам всеукраїнського референдуму до моменту внесення до Комісії подання стосовно кандидатур до складу окружних комісій.
У разі виявлення одночасного внесення однієї кандидатури до складу декількох окружних комісій або однієї кандидатури від різних суб'єктів подання до складу однієї комісії Комісія звертається до відповідних суб'єктів подання, особи, запропонованої до складу комісії (комісій), для уточнення інформації та надання заяви про згоду на участь у роботі однієї окружної комісії від відповідного суб'єкта подання.
7. За умови відповідності кандидатур, запропонованих до складу окружної комісії, а також внесеного подання вимогам Закону (1135-20) до складу комісії включаються:
по одному представнику від суб'єктів подання, зазначених у підпунктах 1, 2 пункту 3 цього Порядку, - обов'язково;
не більше ніж по одному представнику від суб'єктів подання, зазначених у підпункті 3 пункту 3 цього Порядку, - шляхом жеребкування.
8. Жеребкування щодо включення кандидатур до складу окружних комісій проводиться на засіданні Комісії не пізніш як на п'ятий день після закінчення строку внесення подань щодо кандидатур до складу окружних комісій.
9. З метою забезпечення представництва у складі окружної комісії прихильників та опонентів питання всеукраїнського референдуму (далі - прихильники, опоненти) таке жеребкування проводиться окремо щодо включення до складу комісії кандидатур від прихильників та від опонентів.
Під час жеребкування кількість членів окружної комісії від прихильників та від опонентів, які беруть участь у жеребкуванні, визначається таким чином, щоб мінімізувати різницю у представництві в комісії прихильників та опонентів, ураховуючи кількість представників ініціативної групи та політичних партій, які утворили депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання.
10. Для мінімізації різниці у представництві в окружній комісії прихильників та опонентів (за наявності відповідних подань) необхідно виходити з того, що рівність представництва в комісії прихильників та опонентів може бути забезпечена за умови включення до її складу рівної кількості членів окружної комісії від прихильників та від опонентів - половина складу комісії (шість членів комісії) від прихильників та половина складу комісії (шість членів комісії) від опонентів.
Кількість вакантних місць, на які включаються кандидатури окремо від прихильників та від опонентів за результатами жеребкування (далі - вакантні місця), встановлюється шляхом знаходження різниці між половиною кількості від складу окружної комісії (шість осіб) та кількістю кандидатур відповідно від прихильників та опонентів, які включаються до складу окружної комісії обов'язково.
У разі якщо кількість кандидатур до складу окружної комісії від прихильників (чи опонентів), які включаються обов'язково, дорівнює або є більшою половини від її складу (дорівнює або є більшою шести), жеребкування проводиться тільки щодо включення до складу окружної комісії кандидатур від опонентів (чи прихильників) за умови наявності вакантних місць. У цьому випадку кількість вакантних місць, на які включаються до складу окружної комісії кандидатури від опонентів (чи прихильників) за результатами жеребкування, дорівнює різниці між загальним складом окружної комісії (дванадцять осіб) та сумарною кількістю кандидатур від прихильників та від опонентів, які включаються до складу окружної комісії обов'язково.
(Наприклад, до складу окружної комісії подано 17 кандидатур, з яких:
9 кандидатур від прихильників, з них 6 включаються обов'язково (1 кандидатура від ініціативної групи та 5 кандидатур від політичних партій, які утворили депутатські фракції у Верховній Раді України поточного скликання та зареєстровані в Комісії як прихильники) та 8 кандидатур від опонентів, з них 1 кандидатура, яка включається обов'язково (від політичної партій, яка утворила депутатську фракцію у Верховній Раді України поточного скликання та зареєстрована в Комісії як опонент).
У цьому випадку жеребкування буде проводиться тільки щодо включення до складу окружної комісії кандидатур від опонентів. Кількість вакантних місць, на які включатимуться до складу окружної комісії кандидатури від опонентів за результатами жеребкування, дорівнюватиме різниці між загальним складом окружної комісії (12 осіб) та кількістю кандидатур від прихильників і від опонентів, які включаються до складу окружної комісії обов'язково (7 осіб), що становить 5 вакантних місць. Отже, на 5 вакантних місць, на які включатимуться кандидатури від опонентів, будуть претендувати 7 кандидатур від опонентів.
За умови, якщо кількість кандидатур, запропонованих прихильниками (чи опонентами) до складу окружної комісії, становить менше половини її складу, а кількість запропонованих опонентами (чи прихильниками) осіб є більшою від половини, кількість вакантних місць, на які включаються за результатами жеребкування до складу окружної комісії кандидатури від опонентів (чи прихильників), дорівнює різниці між загальним складом окружної комісії (дванадцять осіб), кількістю кандидатур від опонентів (чи прихильників), які включаються до складу окружної комісії обов'язково, та кількістю всіх кандидатур від прихильників (чи опонентів).
(Наприклад, до складу окружної комісії подано 17 кандидатур, з яких:
14 кандидатур від опонентів, з них 4 кандидатури, які включаються обов'язково та 3 кандидатури від прихильників, з них 2 кандидатури, які включаються обов'язково.
У цьому випадку кількість вакантних місць, на які включаються кандидатури від опонентів за результатами жеребкування, визначається як різниця між загальним складом окружної комісії (12 осіб) та кількістю кандидатур відповідно від опонентів, які включаються до складу окружної комісії обов'язково (4 особи), та кількістю всіх кандидатур від прихильників (3 особи). Отже, на 5 вакантних місць, на які включатимуться кандидатури від опонентів, будуть претендувати 10 кандидатур).
11. Жеребкування проводиться в разі, якщо кількість внесених кандидатур від прихильників або від опонентів, які відповідають вимогам Закону (1135-20) і можуть включатися до складу відповідної окружної комісії за результатами жеребкування, є більшою, ніж кількість відповідних вакантних місць, на які включаються кандидатури відповідно від прихильників або від опонентів у складі цієї комісії.
12. Жеребкування не проводиться в разі, якщо загальна кількість внесених кандидатур від прихильників та опонентів, які запропоновані до складу окружної комісії, відповідають вимогам Закону (1135-20) та можуть бути включені до складу окружної комісії за результатами жеребкування, дорівнює або є меншою, ніж кількість відповідних вакантних місць, на які включаються відповідні кандидатури від прихильників та опонентів у складі відповідної окружної комісії.
13. Жеребкування проводиться окремо для кожної окружної комісії та окремо щодо включення до її складу кандидатур від прихильників та опонентів, для чого складаються для кожної окружної комісії два списки у вигляді таблиць: список кандидатур від прихильників та список кандидатур від опонентів, які відповідають вимогам Закону (1135-20) і можуть бути включені до її складу за результатами жеребкування. До кожного списку в алфавітному порядку включаються кандидатури із зазначенням порядкового номера кожної з них, їх прізвищ, власних імен (усіх власних імен), по батькові (за наявності), повної назви політичної партії, яка подала цю кандидатуру. У разі коли дві або більше кандидатури мають однакові прізвища, власні імена (усі власні імена), по батькові (за наявності), такі кандидатури включаються до списку в порядку зростання дати їх народження.
Комісія забезпечує можливість ознайомлення представників суб'єктів подання кандидатур із відповідними списками.
14. Жеребкування проводиться за допомогою прозорого барабана з використанням однакових за розміром і кольором карток (далі - жеребки), з нанесенням на кожну картку одного з порядкових номерів із списку кандидатур від прихильників та зі списку від опонентів, які відповідають вимогам Закону (1135-20) та можуть бути включені до складу окружної комісії за результатами жеребкування, та однакових за розміром і кольором конвертів, у які вкладаються такі жеребки.
15. Для виготовлення необхідної кількості жеребків визначається окружна комісія, до складу якої згідно з одним із списків кандидатур від прихильників або від опонентів, складеними відповідно до пункту 12 цього Порядку, подано для включення найбільшу кількість кандидатур, які відповідають вимогам Закону (1135-20) .
Перед початком жеребкування Голова Центральної виборчої комісії або головуючий на засіданні Комісії оголошує: загальну кількість окружних комісій, щодо яких проводиться жеребкування, загальну кількість кандидатур, включених до списків кандидатур прихильників і списків кандидатур опонентів, які відповідають вимогам Закону (1135-20) та можуть бути включені до складу окружних комісій за результатами жеребкування, кількість жеребків.
16. За дорученням Голови (головуючого на засіданні) Центральної виборчої комісії працівник Секретаріату Комісії поміщає конверти із жеребками у барабан та після перемішування дістає з барабана конверт із жеребком, розкриває його, демонструючи та оголошуючи нанесений на ньому порядковий номер.
17. Витягування жеребків з барабану проводиться один раз і застосовується щодо всіх окружних комісій. Після діставання із барабана останнього конверта з жеребком і його розкриття порядкові номери оголошуються та вносяться до відповідної відомості у порядку визначеної жеребкуванням черговості.
18. Згідно з установленою жеребкуванням черговістю визначається послідовність включення кандидатур до складу окружних комісій щодо кожної окружної комісії окремо.
Особи, внесені до списків кандидатур прихильників та списків кандидатур опонентів до складу окружних комісій під номерами, зазначеними у відомості, підлягають включенню до складу окружних комісій у черговості, визначеній жеребкуванням.
Для цього послідовно у списках кандидатур прихильників та списках кандидатур опонентів щодо кожної окружної комісії в порядку черговості, визначеної жеребкуванням, встановлюється наявність кандидатур за відповідними номерами згідно з кількістю вакантних місць для опонентів та прихильників у її складі.
Наявні у списках кандидатур прихильників та списках кандидатур опонентів кандидатури під цими номерами відповідно до кількості вакантних місць для прихильників та опонентів у кожній окружній комісії вважаються включеними до складу відповідної окружної комісії за результатами жеребкування.
19. З дня, наступного за днем прийняття Комісією рішення про введення в експлуатацію автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи визначення кандидатур, які включаються до складу окружних комісій, може здійснюватися засобами такої системи.
20. Визначені за результатами жеребкування кандидатури підлягають включенню до складу відповідних окружних комісій під час їх утворення.
21. У разі проведення жеребкування щодо однієї окружної комісії визначення кандидатур до її складу припиняється після заповнення всіх вакантних місць у цій комісії. Для цього з барабана дістаються конверти із жеребками в кількості, що дорівнює найбільшій кількості вакантних місць у цій комісії, на які включаються кандидатури від прихильників або опонентів.
Конверти з жеребками розкриваються, жеребки демонструються та оголошуються нанесені на них номери, які вносяться до відповідної відомості в порядку визначеної жеребкуванням черговості.
Для цього послідовно у списку кандидатур прихильників та/або списку кандидатур опонентів до складу такої окружної комісії в порядку черговості, визначеної жеребкуванням, встановлюється наявність кандидатур за відповідними номерами згідно з кількістю вакантних місць для опонентів або прихильників у її складі.
Решта конвертів із жеребками дістається із барабана без розкриття. На прохання присутніх на засіданні Комісії представників суб'єктів подання кандидатур до складу окружної комісії такі конверти з жеребками розкриваються та оголошуються нанесені на них порядкові номери.
22. Результати жеребкування вносяться до протоколу засідання Комісії.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА