ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 248

Про клопотання громадської організації "ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПРОГРАМ" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів на всеукраїнському референдумі з питання "Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?"

До Центральної виборчої комісії 6 липня 2021 року надійшло клопотання громадської організації "ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПРОГРАМ" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів на всеукраїнському референдумі з питання "Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?", у тому числі під час збору підписів на підтримку всеукраїнського референдуму, їх перевірки.
Розглянувши зазначене клопотання та додані до нього документи, Центральна виборча комісія встановила.
Постановою Центральної виборчої комісії від 14 травня 2021 року № 197 (v0197359-21) зареєстровано ініціативну групу всеукраїнського референдуму за народною ініціативою з такого питання: "Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?" та встановлено, що загальний строк збору підписів виборців під ініціативою щодо проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою - з 15 травня до 12 серпня 2021 року включно.
Згідно з частиною першою статті 82 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум" (далі - Закон) громадська організація, до статутної діяльності якої належать питання виборчого та/або референдумного права, дотримання і захист виборчих прав громадян та/або спостереження за виборчим процесом чи процесом референдуму, яка не набула статусу прихильника або опонента питання всеукраїнського референдуму, має право за дозволом Центральної виборчої комісії мати офіційних спостерігачів на всеукраїнському референдумі, у тому числі під час збору підписів на підтримку всеукраїнського референдуму, їх перевірки.
Частиною другою статті 82 Закону (1135-20) встановлено, що громадська організація після реєстрації ініціативної групи, але не пізніше ніж на двадцятий день після початку процесу всеукраїнського референдуму, може звернутися до Центральної виборчої комісії з клопотанням про дозвіл мати офіційних спостерігачів на всеукраїнському референдумі. До клопотання, підписаного керівником громадської організації та засвідченого печаткою організації, додається копія статуту громадської організації, засвідчена в порядку, встановленому Законом України (3425-12) "Про нотаріат", після дня реєстрації ініціативної групи.
Громадську організацію, що звернулась із зазначеним клопотанням, зареєстровано в установленому законом порядку, що підтверджується відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.
За змістом статуту цієї громадської організації до її статутної діяльності належать питання виборчого права, дотримання і захист виборчих прав громадян, спостереження за виборчим процесом чи процесом референдуму.
Враховуючи викладене, відповідно до частин першої - третьої статті 82 Закону (1135-20) України "Про всеукраїнський референдум", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Надати дозвіл мати офіційних спостерігачів на всеукраїнському референдумі з питання "Чи підтримуєте Ви можливість продажу земель (земельних ділянок) сільськогосподарського призначення в Україні?" громадській організації "ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПРОГРАМ".
2. Копію цієї постанови видати уповноваженому представнику громадської організації "ЦЕНТР КОНТРОЛЮ ПЕРЕДВИБОРЧИХ ПРОГРАМ".
3. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО