ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 251

Про питання виготовлення та передачі офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму комісіям з всеукраїнського референдуму

Відповідно до частини другої статті 55 Господарського кодексу України, частини першої статті 86, статті 92 Закону України "Про всеукраїнський референдум", Закону України (922-19) "Про публічні закупівлі", керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити форму і текст інформаційних плакатів, що роз’яснюють:
порядок голосування на всеукраїнському референдумі (додаток 1);
відповідальність за порушення законодавства про всеукраїнський референдум (додаток 2).
2. Встановити, що інформаційні плакати, передбачені пунктом 1 цієї постанови, виготовляються друкарським способом на одному аркуші офсетного паперу щільністю не менше ніж 90 г/м-2, формату А2 без глянцевого покриття, з уникненням переносів слів, використанням контрасту між текстом та фоном плаката та без зображень, що перекриваються текстом.
У нижньому правому куті інформаційних плакатів розміщується матричний двовимірний QR-код для переходу за посиланням з мобільних пристроїв на доступні формати плакатів для осіб з порушенням здоров’я (у зв’язку з інвалідністю, тимчасовим розладом здоров’я, віком), що забезпечують переклад інформації, відображеної на плакаті, на українську жестову мову, відтворення інформації в аудіоформаті та спеціальному текстовому цифровому форматі, доступному для осіб з порушенням зору, із використанням контрастних темних шрифтів Verdana i Arial на світлому фоні або світлих білих шрифтів на темному фоні. Розмір зображення зазначеного QR-коду має бути не менше 25 на 25 міліметрів.
3. Встановити, що офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму - текст питання всеукраїнського референдуму (текст закону, що пропонується затвердити, текст закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, укладеного від імені України, текст міжнародного договору українською мовою в офіційному перекладі, законопроєкт про втрату чинності законом України або окремими його положеннями) виготовляються з дотриманням вимог, установлених пунктом 2 цієї постанови, у форматі, що дає змогу розмістити текст інформаційного матеріалу шрифтом 18-го розміру.
4. Затвердити Порядок виготовлення та передачі офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 3).
5. Встановити форми:
акта приймання-передачі офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму Міністерством закордонних справ України (додаток 4);
акта приймання-передачі офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму окружною комісією з всеукраїнського референдуму (додаток 5);
відомості про передачу офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму (додаток 6).
6. Копію цієї постанови надіслати Міністерству закордонних справ України.
7. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток 1
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 251

ПОРЯДОК ГОЛОСУВАННЯ НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ РЕФЕРЕНДУМІ

( Див. текст (v0251359-21d1) )
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
Додаток 2
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 251

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ПРО ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ РЕФЕРЕНДУМ

( Див. текст (v0251359-21d2) )
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
Додаток 3
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 251

ПОРЯДОК

виготовлення та передачі офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму комісіям з всеукраїнського референдуму

Цей Порядок визначає процедуру виготовлення за рахунок коштів державного бюджету, виділених на підготовку та проведення всеукраїнського референдуму, офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму: тексту питання всеукраїнського референдуму (тексту закону, що пропонується затвердити, тексту закону про ратифікацію міжнародного договору про зміну території України, укладеного від імені України, тексту міжнародного договору українською мовою в офіційному перекладі, законопроєкту про втрату чинності законом України або окремими його положеннями); інформаційних плакатів, що роз’яснюють порядок голосування та відповідальність за порушення законодавства про всеукраїнський референдум, їх передачі Міністерству закордонних справ України для дільничних комісій з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць, окружним комісіям з всеукраїнського референдуму (далі - окружні комісії) та дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць.
1. Центральна виборча комісія у встановленому законодавством порядку визначає суб’єкта господарювання, який виготовлятиме та доставлятиме офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму, про що укладає з ним відповідний договір.
2. Офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму виготовляються із розрахунку по одному примірнику кожного матеріалу для окружної комісії та на кожну дільницю з всеукраїнського референдуму.
3. Офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму виготовляються у кількості, визначеній у договорі з урахуванням пункту 2 цього Порядку, та у строк, установлений у ньому, однак не пізніш як за 30 днів до дня голосування, що забезпечить їх своєчасну доставку та передачу Міністерству закордонних справ України для дільничних комісій з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць та окружним комісіям.
4. Передача офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць здійснюється через Міністерство закордонних справ України.
Про передачу офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму Міністерству закордонних справ України, окружним комісіям складаються акти приймання-передачі (додатки4, 5 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 251) у трьох примірниках, перший з яких зберігається відповідно в Міністерстві закордонних справ України, окружній комісії, другий - передається до Центральної виборчої комісії, третій - залишається у суб’єкта господарювання.
5. Окружна комісія передає офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму звичайних та спеціальних дільниць невідкладно після їх утворення за відомістю (додаток 6 до постанови Центральної виборчої комісії від 9 липня 2021 року № 251), що залишається в окружній комісії, яка здійснює передачу офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму.
6. Міністерство закордонних справ України передає офіційні інформаційні матеріали всеукраїнського референдуму дільничним комісіям з всеукраїнського референдуму закордонних дільниць у спосіб, що забезпечить їх належне збереження та вчасну доставку за призначенням.
7. Відповідальність за збереження офіційних інформаційних матеріалів всеукраїнського референдуму покладається на відповідні комісії.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА
( Додатки 4-6 ) ( Див. текст (v0251359-21F66) )