НАЦІОНАЛЬНА КОМІСІЯ ЗІ СТАНДАРТІВ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ
РІШЕННЯ
24.06.2021 № 30
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 липня 2021 р.
за № 904/36526

Про затвердження Порядку складення, подання та розгляду запитів на інформацію, розпорядником якої є Національна комісія зі стандартів державної мови, та Форми для подання таких запитів

Відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) , Указу Президента України від 05 травня 2011 року № 547 (547/2011) "Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації" та постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року № 583 (583-2011-п) "Питання виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" в Секретаріаті Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органах виконавчої влади" з метою створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації, Національна комісія зі стандартів державної мови ВИРІШИЛА:
1. Затвердити такі, що додаються:
1) Порядок складення, подання та розгляду запитів на інформацію, розпорядником якої є Національна комісія зі стандартів державної мови;
2) Форму для подання запитів на інформацію, розпорядником якої є Національна комісія зі стандартів державної мови.
2. Апаратові Національної комісії зі стандартів державної мови (Журба К.) забезпечити в установленому порядку подання цього рішення на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Це рішення набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього рішення покласти на Голову Національної комісії зі стандартів державної мови Демську О.
Голова
О. Демська
ПОГОДЖЕНО:
Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини
Л. Денісова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної комісії
зі стандартів державної мови
24 червня 2021 року № 30
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
12 липня 2021 р.
за № 904/36526

ПОРЯДОК

складення, подання та розгляду запитів на інформацію, розпорядником якої є Національна комісія зі стандартів державної мови, та Форми для подання таких запитів

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблений відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" (2939-17) (далі - Закон), Указу Президента України від 05 травня 2011 року № 547 (547/2011) "Питання забезпечення органами виконавчої влади доступу до публічної інформації" та постанови Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 року № 583 (583-2011-п) "Питання виконання Закону України "Про доступ до публічної інформації" в Секретаріаті Кабінету Міністрів України, центральних та місцевих органах виконавчої влади" з метою створення механізмів реалізації права кожного на доступ до публічної інформації.
Право на доступ до публічної інформації гарантується максимальним спрощенням процедури подання запиту на отримання публічної інформації.
2. У цьому Порядку терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі (2939-17) .
3. Розпорядником публічної інформації відповідно до Закону є Національна комісія зі стандартів державної мови (далі - Комісія).
4. Доступ до публічної інформації Комісії забезпечується шляхом систематичного й оперативного оприлюднення інформації, надання інформації за запитами на інформацію.
5. Запитувачами публічної інформації відповідно до Закону (2939-17) є фізичні, юридичні особи та об’єднання громадян без статусу юридичної особи, крім суб’єктів владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій.
6. Відносини у сфері звернень громадян регулюються Законом України "Про звернення громадян" (393/96-ВР) .
7. Система обліку, що містить інформацію про документи, які перебувають у володінні Комісії, розміщується на офіційному вебсайті Комісії.

II. Складення та подання запитів на інформацію

1. Запитувач має право звернутися до Комісії із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.
2. Запит на інформацію може бути індивідуальним або колективним.
3. Запит на інформацію подається Комісії в усній чи письмовій формі під час особистого прийому, шляхом надсилання поштою, електронною поштою, факсом або по телефону на вибір запитувача.
4. Письмовий запит на інформацію подається в довільній формі.
5. Запит на інформацію повинен містити:
прізвище, власне ім’я, по батькові (найменування) запитувача, поштову адресу, адресу електронної пошти, номер засобу зв’язку, якщо такий є;
загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит, якщо запитувачу це відомо;
підпис і дату за умови подання письмового запиту.
6. З метою спрощення процедури оформлення запиту запитувач може використати Форму для подання запитів на інформацію, розпорядником якої є Комісія, затверджену цим рішенням.
7. Форма запиту розміщується на офіційному вебсайті Комісії та на інформаційних стендах в адміністративній будівлі Комісії.
8. Запитувач може заповнити форму запиту безпосередньо на вебсайті Комісії.
9. У формах запиту запитувачеві надається можливість вибрати форму надання відповіді - поштою, електронною поштою.
10. Запит на інформацію може бути подано запитувачем особисто до спеціального структурного підрозділу, який організовує в установленому порядку доступ до публічної інформації, розпорядником якої є Комісія.
11. У разі коли з поважних причин (інвалідність, обмежені фізичні можливості тощо) особа не може подати письмовий запит, його оформлює представник спеціального структурного підрозділу, який організовує в установленому порядку доступ до публічної інформації, розпорядником якої є Комісія, із зазначенням у запиті прізвища, імені, по батькові, контактного телефону, та надає копію запиту особі, яка його подала.

III. Порядок прийому, розгляду запитів на інформацію та надання відповідей

1. Запити на інформацію, розпорядником якої є Комісія, можуть бути подані:
на поштову адресу: 04053, м. Київ, пров. Несторівський, 4 (на конверті вказувати "Публічна інформація");
на електронну адресу: info@mova.gov.ua;
телефоном: (044) 331-38-41.
2. Запит на інформацію, розпорядником якої є Комісія, може бути подано запитувачем особисто за адресою: м. Київ, пров. Несторівський, 4, кімната № 224.
3. Форму запитів можна отримати в адміністративній будівлі Комісії за адресою: м. Київ, пров. Несторівський, 4, кімната № 224.
4. У формі запиту зазначається розпорядник інформації, інформація про запитувача та спосіб надання інформації з проставленням знаку "+" або "–".
5. Відповідь на запит надається за підписом уповноваженої особи Комісії, згідно з розподілом обов’язків.
Відповідь на запит на інформацію надається у спосіб, обраний запитувачем, протягом п’яти робочих днів з дня надходження запиту.
6. У разі якщо запит на інформацію стосується інформації, необхідної для захисту життя чи свободи особи, щодо стану довкілля, якості харчових продуктів і предметів побуту, аварій, катастроф, небезпечних природних явищ та інших надзвичайних подій, що сталися або можуть статись і загрожують безпеці громадян, відповідь має бути надана не пізніше 48 годин з дня отримання запиту.
7. У разі якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, розпорядник інформації може продовжити строк розгляду запиту до 20 робочих днів з обґрунтуванням такого продовження. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту.
8. Інформація на запит надається безкоштовно.
9. Оплата за копіювання або друк документів, що надаються за запитом на інформацію, стягується починаючи з 11-ої сторінки. Відповідь на запит разом із рахунком надається запитувачу інформації одночасно з десятьма безкоштовними сторінками копій запитуваних документів.
10. У задоволенні запиту може бути відмовлено у таких випадках:
1) Комісія не володіє і не зобов’язана відповідно до її компетенції, передбаченої законодавством, володіти інформацією, щодо якої зроблено запит;
2) інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до частини другої статті 6 Закону (2939-17) ;
3) запитувач не оплатив фактичні витрати, пов’язані з копіюванням або друком документів;
4) не дотримано вимог до складення та подання запиту на інформацію, передбачених частиною п’ятою статті 19 Закону (2939-17) , а саме не зазначено:
прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), найменування запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв’язку (якщо такий є);
загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит (якщо запитувачу це відомо);
підпис і дату (за умови подання письмового запиту).
11. Відмова в задоволенні запиту на інформацію надається в письмовій формі.
У відмові в задоволенні запиту на інформацію має бути зазначено:
1) прізвище, ім’я, по батькові та посаду особи, відповідальної за розгляд запиту розпорядником інформації;
2) дату відмови;
3) мотивовану підставу відмови;
4) порядок оскарження відмови;
5) підпис.
Голова
О. Демська
ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення Національної комісії
зі стандартів державної мови
24 червня 2021 року № 30

ФОРМА

для подання запитів на інформацію, розпорядником якої є Національна комісія зі стандартів державної мови

( Див. текст (z0904-21F75) )