МІНІСТЕРСТВО ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.07.2021 № 146

Про організацію професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів

Відповідно до статей 5, 17, 18 Закону (2064-14) України "Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання", з метою реалізації вимог постанови Кабінету Міністрів України від 21.03.2012 № 263 (263-2012-п) "Про затвердження Положення про державну систему професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів" НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про систему професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (далі - Положення), що додається.
2. Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості (Юрій САПОЖНИКОВ) забезпечити координацію заходів щодо організації професійної підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів у системі Міненерго.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства енергетики та вугільної промисловості України від 02.09.2013 № 630 (v0630732-13) "Про організацію професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів".
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра ВЛАСЕНКА Юрія.
Міністр
Г. Галущенко
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
енергетики України
19 липня 2021 року № 146

ПОЛОЖЕННЯ

про систему професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів

I. Загальні положення

1.1. Це Положення встановлює порядок функціонування системи професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (далі - Система).
1.2. Вимоги цього Положення є обов'язковими для апарату Міністерства енергетики України (далі - Міненерго) та державних підприємств, установ та організацій, що належать до сфери управління Міненерго, господарських товариств, щодо яких Міненерго здійснює функції з управління корпоративними правами держави, та господарських структур, контроль за діяльністю яких здійснює Міненерго, та які відповідно до законодавства реалізують заходи фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (далі - Підприємства).
1.3. Система є складовою частиною Державної системи підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (далі - Державна система).

II. Терміни та визначення

2.1. Терміни та визначення, що використовуються у цьому Положенні, вживаються у значеннях, наведених у Законах України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" (39/95-ВР) та " Про фізичний захист ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів, інших джерел іонізуючого випромінювання" (2064-14) , постановах Кабінету Міністрів України від 18.12.96 № 1525 (1525-96-п) "Про затвердження Положення про державну систему обліку та контролю ядерних матеріалів", від 21.12.2011 № 1337 (1337-2011-п) "Про затвердження Порядку функціонування державної системи фізичного захисту", від 21.03.2012 № 263 (263-2012-п) "Про затвердження Положення про державну систему професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів", Правилах фізичного захисту ядерних установок та ядерних матеріалів (z1067-06) , затверджених наказом Державного комітету ядерного регулювання України від 04.08.2006 № 116, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 21.09.2006 за № 1067/12941, Правилах ведення обліку та контролю ядерних матеріалів (z0849-06) , затверджених наказом Державного комітету ядерного регулювання України від 26.06.2006 № 97, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 17.07.2006 за № 849/12723.

III. Мета та завдання Системи

3.1. Метою Системи є задоволення потреб Міненерго та Підприємств у висококваліфікованих фахівцях з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів (далі - фахівці).
3.2. Завданнями Системи є:
забезпечення початкового навчання під час прийому на роботу фахівців відповідно до вимог законодавства;
забезпечення планового та позапланового підвищення кваліфікації фахівців відповідно до вимог законодавства;
організація проведення перевірки відповідності кваліфікаційного рівня персоналу фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів встановленим вимогам;
забезпечення оцінки якості навчання фахівців.

IV. Керівництво та контроль в Системі

4.1. Загальне керівництво Системою здійснює перший заступник Міністра енергетики України (заступник Міністра енергетики України), який відповідно до розподілу функціональних обов'язків координує діяльність Міненерго з питань забезпечення формування та реалізації державної політики ядерно-енергетичного та атомно-промислового комплексу та є відповідальним за організацію виконання вимог та заходів фізичного захисту.
4.2. Департамент ядерної енергетики та атомної промисловості організовує та координує діяльність з виконання завдань Системи, спрямованих на:
визначення потреб з професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців Міненерго та Підприємств;
аналіз освітньо-кваліфікаційних характеристик випускників навчальних закладів Державної системи на відповідність вимогам виробництва та в разі необхідності розроблення рекомендацій щодо внесення змін у відповідні освітньо-професійні програми;
аналіз професійних програм підвищення кваліфікації навчальних закладів Державної системи, вдосконалення їх змісту та обсягів за результатами проведення аналізу;
працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, які отримали спеціальність "Фізичний захист та облік і контроль ядерних матеріалів", на Підприємствах;
участь висококваліфікованих фахівців Підприємств у навчальному процесі;
проведення перевірки знань з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів фахівців Підприємств;
здійснення зворотного зв'язку з навчальними закладами Державної системи щодо змісту та якості навчання;
контроль за діяльністю Підприємств щодо організації здійснення професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців.
4.3. Підприємства вживають заходів щодо забезпечення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців, організовують та сприяють проведенню навчання персоналу підрозділів з охорони.
4.4. Персональна відповідальність за організацію та проведення підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців покладається на керівника Підприємства.

V. Організація професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців

5.1. Департамент ядерної енергетики та атомної промисловості та Підприємства визначають потреби у підготовці, перепідготовці та підвищенні кваліфікації фахівців, виходячи з перспектив розвитку, зміни життєвого циклу ядерної установки, об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, іншими джерелами іонізуючого випромінювання, плинності кадрів, оцінки знань, умінь і навичок фахівців на відповідність вимогам їх освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівня та вимог Державної системи.
5.2. Департамент ядерної енергетики та атомної промисловості та Підприємства розробляють заходи з підтримання та підвищення кваліфікації фахівців.
5.3. Підприємства, комплектуючи кадрами підрозділи фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів, забезпечують відповідність освітнього та освітньо-кваліфікаційного рівня особи, яка прийнята на роботу або переведена на іншу посаду, професійно-кваліфікаційним вимогам до посади.
5.4. Підтримання кваліфікації фахівців здійснюється за такими формами:
самостійне навчання фахівців на Підприємстві за індивідуальною програмою з наданням йому консультативної допомоги висококваліфікованими фахівцями;
групове навчання фахівців на Підприємстві;
стажування фахівців на іншому Підприємстві.
5.5. Підвищення кваліфікації проходять як фахівці апарату Міненерго, так і фахівці Підприємств, з періодичністю не рідше одного разу на 3 роки.
5.6. Керівники Підприємств створюють умови для проходження виробничої практики студентами вищих навчальних закладів.
5.7. Стажування фахівців здійснюється на Підприємствах або за кордоном за індивідуальним планом, погодженим з Підприємством, до якого направляється працівник, і затвердженим Підприємством, що направляє працівника на стажування. Тривалість стажування не може перевищувати 90 календарних днів.
5.8. Позапланове підвищення кваліфікації фахівців апарату Міненерго та фахівців Підприємств здійснюється:
у разі зміни вимог законодавчих та нормативно-правових актів у сфері фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів;
у разі технічного переоснащення, модернізації, реконструкції систем фізичного захисту ядерних установок, об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, іншими джерелами іонізуючого випромінювання, систем обліку та контролю ядерних матеріалів;
у разі зміни рівня фізичного захисту ядерної установки, об'єкта, призначеного для поводження з радіоактивними відходами, іншими джерелами іонізуючого випромінювання;
в інших випадках, передбачених законодавством.

VI. Перевірка знань

6.1. Перевірка знань з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів фахівців Підприємств проводиться в рамках перевірки знань норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки, що здійснюється постійно діючою Комісією Міненерго з перевірки знань норм і правил з ядерної та радіаційної безпеки у керівників експлуатуючих організацій, інших підприємств, діяльність яких пов'язана з використанням ядерної енергії, Положення про яку та склад якої затверджено наказом Міністерства енергетики України від 08.07.2020 № 443 (із змінами).

VII. Фінансування та планування

7.1. Підприємства передбачають у відповідних щорічних фінансових планах та кошторисах витрати на підготовку, перепідготовку, підвищення кваліфікації фахівців і навчання персоналу з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів.
7.2. Керівники Підприємств визначають потреби та забезпечують складання щорічних планів підготовки, перепідготовки, підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів, які надсилаються до 1 січня на розгляд до Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості.
7.3. Керівники Підприємств забезпечують складання щорічних звітів про підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації фахівців з фізичного захисту, обліку та контролю ядерних матеріалів, які надсилаються до 31 грудня відповідного року на розгляд до Департаменту ядерної енергетики та атомної промисловості.
7.4. Департамент ядерної енергетики та атомної промисловості узагальнює та аналізує зазначену інформацію, готує відповідні пропозиції.
Заступник директора
Департаменту
ядерної енергетики
та атомної промисловості -
начальник відділу експлуатації
та ремонтів ядерних установок
С. Ветчинкін
( Текст взято з сайту Міністерства енергетики України http://mpe.kmu.gov.ua )