МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
25.05.2021 № 572

Про затвердження Положення про Громадську раду при Міністерстві освіти і науки України

Відповідно до пункту 2 Типового положення про громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації (996-2010-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 353) та відповідно до рішення Громадської ради при Міністерстві освіти і науки України (Протокол № 3 від 28.04.2021) НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Громадську раду при Міністерстві освіти і науки України (далі - Положення), що додається.
2. Відділу планування, зв'язків з громадськістю та доступу до публічної інформації (Кононенко О.) забезпечити оприлюднення Положення на офіційному вебсайті Міністерства освіти і науки України.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства освіти і науки України від 28 вересня 2018 р. № 1034 "Про затвердження Положення про Громадську раду при Міністерстві освіти і науки України".
4. Департаменту забезпечення документообігу, контролю та інформаційних технологій (Єрко І.) зробити відмітку у справах архіву.
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на т. в. о державного секретаря Міністерства освіти і науки України Криштоф С.
Міністр
С. Шкарлет
Додаток

ПОЛОЖЕННЯ

про Громадську раду при Міністерстві освіти і науки України

Розділ I. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

1. Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України (далі - Громадська рада) є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним для сприяння участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики, ефективної взаємодії Міністерства освіти і науки України (далі - МОН) з інститутами громадянського суспільства (далі - ІГС), здійснення громадського контролю за діяльністю МОН, врахування побажання громадськості при формуванні та реалізації державної політики у сфері компетенції МОН.
2. У своїй діяльності Громадська рада керується Конституцією України (254к/96-ВР) та законами України, указами Президента України і постановами Верховної Ради України, актами Кабінету Міністрів України, прийнятими відповідно до Конституції України та законів України, а також Положенням про Громадську раду при Міністерстві освіти і науки України (далі - Положення).
3. Положення розроблено відповідно до Типового положення про Громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у м. Києві та Севастополі державній адміністрації (996-2010-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 353) та визначає статус, мету, основні завдання, функції, організацію роботи Громадської ради, порядок набуття та позбавлення членства в ній, а також права та обов'язки її членів.
4. Положення про Громадську раду оприлюднюється на офіційному вебпорталі МОН протягом трьох робочих днів із дати його затвердження відповідним наказом МОН.

Розділ II. МЕТА ТА ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ

1. Метою створення та діяльності Громадської ради є сприяння налагодженню тісної взаємодії між МОН, ІГС та представниками громадськості з питань здійснення та реформування державної політики в сфері освіти і науки.
2. Основними завданнями Громадської ради є:
1) сприяння реалізації громадянами конституційного права на участь в управлінні державними справами;
2) здійснення громадського контролю за діяльністю МОН;
3) сприяння врахуванню МОН громадської думки під час формування та реалізації державної політики у сфері освіти і науки;
4) здійснення підготовки експертних пропозицій, висновків, аналітичних матеріалів з питань формування та реалізації державної, регіональної політики.

Розділ III. ФУНКЦІЇ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

1. Громадська рада функціонує на засадах самоврядності та відповідно до визначених у розділі II основних завдань:
1) готує та подає МОН пропозиції до Орієнтовного плану проведення консультацій з громадськістю, а також щодо проведення консультацій, не передбачених таким планом;
2) готує та подає МОН пропозиції щодо організації консультацій з громадськістю;
3) подає МОН обов'язкові для розгляду пропозиції щодо підготовки проєктів нормативно-правових актів з питань формування та реалізації державної політики у відповідній сфері, вдосконалення роботи МОН;
4) проводить відповідно до законодавства громадську експертизу діяльності органу та громадську антикорупційну експертизу нормативно-правових актів та проєктів нормативно-правових актів, які розробляє МОН;
5) здійснює громадський контроль за врахуванням МОН пропозицій та зауважень громадськості, а також дотриманням ним нормативно-правових актів, спрямованих на запобігання та протидію корупції;
6) інформує в обов'язковому порядку громадськість про свою діяльність, прийняті рішення та їх виконання на офіційному вебпорталі МОН та в інший прийнятний спосіб;
7) збирає, узагальнює та подає МОН інформацію про пропозиції громадських організацій щодо вирішення питань, які мають важливе суспільне значення;
8) організовує публічні заходи для обговорення актуальних питань розвитку освіти і науки України;
9) готує та оприлюднює щорічний звіт про свою діяльність.
2. Громадська рада вчиняє інші дії та проводить заходи, що передбачені законодавством, задля досягнення мети діяльності Громадської ради та виконання покладених на неї завдань.

Розділ IV. ПРАВА ТА ОБОВ'ЯЗКИ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

1. Громадська рада має право:
1) утворювати та припиняти діяльність постійних та тимчасових робочих органів (правління, секретаріат, комітет, комісії, ініціативні, проєктні та експертні групи тощо);
2) залучати до роботи працівників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, представників вітчизняних та міжнародних експертних і наукових організацій, інших юридичних осіб (за згодою їх керівників), а також окремих фахівців (за згодою);
3) організовувати і проводити семінари, конференції, засідання, круглі столи, слухання, тренінги та інші заходи;
4) отримувати в установленому порядку від МОН, інших органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для забезпечення своєї діяльності;
5) отримувати від МОН проєкти нормативно-правових актів з питань, що потребують проведення консультацій з громадськістю, у триденний строк після початку таких консультацій;
6) пропонувати своїх представників до експертних, атестаційних, кадрових, дисциплінарних та інших комісій МОН.
2. Громадська Рада зобов'язана:
1) вживати заходів для забезпечення конституційного права громадян на дієву участь в управлінні державними справами через співпрацю з МОН у сфері його компетенції;
2) здійснювати свою діяльність на засадах чесності, прозорості, відкритості та публічності;
3) при здійсненні своєї діяльності дотримуватися законодавства України.
3. Члени Громадської ради мають право доступу в установленому порядку до приміщень МОН.

Розділ V. ФОРМУВАННЯ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

1. До складу Громадської ради можуть бути обрані представники інститутів громадянського суспільства - громадських об'єднань, релігійних, благодійних організацій, творчих спілок, професійних спілок та їх об'єднань, асоціацій, організацій роботодавців та їх об'єднань, недержавних засобів масової інформації, які зареєстровані в установленому порядку і провадять діяльність на території України.
2. До складу Громадської ради можуть бути обрані представники ІГС, які не менше шести місяців до дати оприлюднення органом виконавчої влади повідомлення про формування складу Громадської ради провадять свою діяльність у сфері, що пов'язана з діяльністю МОН, та в статуті (положенні), яких визначені відповідні цілі та завдання діяльності.
Під провадженням інститутом громадянського суспільства діяльності у сфері, що пов'язана з діяльністю МОН, розуміється проведення ІГС заходів, досліджень, надання послуг, реалізація проєктів тощо з питань, пов'язаних із визначеною законодавством сферою діяльності МОН.
До складу Громадської ради можуть бути обрані представники інститутів громадянського суспільства, які є фахівцями у відповідних сферах, що підтверджується наявністю відповідної освіти, наукового ступеня, публікацій, досліджень, а також інформацією про участь у реалізації проєктів не менш як за 12 місяців до дати оприлюднення органом виконавчої влади повідомлення про формування складу Громадської ради.
3. До складу Громадської ради не можуть бути обрані представники ІГС, які є народними депутатами України, депутатами Верховної Ради Автономної Республіки Крим та місцевих рад, посадовими особами органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та місцевого самоврядування.
4. Склад Громадської ради може формуватися шляхом рейтингового голосування на установчих зборах або рейтингового електронного голосування. Рішення про спосіб формування складу Громадської ради приймається МОН.
Кількісний склад Громадської ради визначається утвореною МОН ініціативною групою з підготовки установчих зборів із формування нового складу Громадської ради (далі - Ініціативна група) та не може становити більше ніж 35 осіб.
Якщо кількість кандидатів до складу Громадської ради дорівнює або менше її кількісного складу, визначеного Ініціативною групою, рейтингове голосування на установчих зборах або рейтингове електронне голосування не проводиться. У такому разі всі кандидати, документи яких відповідають установленим вимогам, вважаються обраними до складу Громадської ради.
5. Строк повноважень складу Громадської ради складає два роки.
6. ІГС незалежно від своєї організаційної структури та наявності місцевих осередків (відокремлених підрозділів, філій, представництв, місцевих організацій тощо) для участі в установчих зборах делегує одного представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу Громадської ради. До складу Громадської ради може бути обрано не більше ніж по одному представнику від кожного ІГС. Пов'язані ІГС (два і більше ІГС мають одного і того ж керівника чи спільних членів керівних органів тощо) не можуть делегувати своїх представників до складу однієї Громадської ради.
7. Членство в Громадській раді є індивідуальним.
8. Для формування складу Громадської ради МОН не пізніше ніж за 60 календарних днів до визначеної дати проведення установчих зборів або рейтингового електронного голосування утворює Ініціативну групу з їх підготовки за участю ІГС.
Якщо при МОН вже утворена Громадська рада і її повноваження не були припинені достроково, то Ініціативна група утворюється органом не пізніше ніж за 60 календарних днів до закінчення її повноважень. У такому разі кількісний та персональний склад Ініціативної групи орган затверджує з урахуванням пропозицій представників ІГС.
До складу Ініціативної групи входять делеговані члени діючої Громадської ради (якщо її повноваження не були припинені достроково), представники ІГС, які не представлені у складі Громадської ради, представники МОН.
Кількісний склад Ініціативної групи не може становити більше ніж вісім осіб і формується на паритетних засадах.
Персональний склад Ініціативної групи оприлюднюється на офіційному вебпорталі МОН протягом п'яти робочих днів із дня її утворення.
Ініціативна група розпочинає свою роботу не пізніше ніж через три робочих дні з дня затвердження органом виконавчої влади її персонального складу.
Формою роботи Ініціативної групи є засідання. Засідання Ініціативної групи є правоможним за умови присутності на ньому більше, ніж половини членів Ініціативної групи.
Голова та секретар Ініціативної групи обираються на першому засіданні з числа її членів відкритим голосуванням.
Засідання Ініціативної групи веде голова, а у разі його відсутності - секретар Ініціативної групи.
Рішення Ініціативної групи приймаються шляхом відкритого голосування більшістю голосів від числа присутніх на засіданні членів Ініціативної групи. У разі рівного розподілу голосів під час голосування вирішальним для прийняття рішення є голос голови Ініціативної групи.
Засідання Ініціативної групи проводяться відкрито.
Повноваження Ініціативної групи припиняються з дня затвердження органом виконавчої влади складу Громадської ради.
9. Не пізніше, ніж за 45 календарних днів до проведення установчих зборів МОН в обов'язковому порядку оприлюднює на своєму офіційному вебпорталі та в інший прийнятний спосіб підготовлене Ініціативною групою повідомлення про дату, час, місце, порядок проведення установчих зборів або орієнтовні строки проведення рейтингового електронного голосування, порядок подання заяв та документів для участі в установчих зборах, відомості про склад Ініціативної групи та прізвище, ім'я, електронну адресу та номер телефону відповідальної особи.
10. Для участі в установчих зборах або рейтинговому електронному голосуванні до Ініціативної групи подається заява у довільній формі із зазначенням мети і завдань членства у Громадській раді, підписана уповноваженою особою керівного органу ІГС.
До заяви додаються:
рішення, прийняте у порядку, встановленому установчими документами ІГС, про делегування для участі в установчих зборах представника, який одночасно є кандидатом на обрання до складу Громадської ради;
біографічна довідка делегованого представника ІГС із зазначенням його прізвища, імені, по батькові, посади, місця роботи, посади в ІГС, контактної інформації;
копія виписки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій та витяг із статуту (положення) ІГС щодо цілей і завдань його діяльності, засвідчені в установленому порядку;
інформація про отримання ІГС, як володільцем бази персональних даних його членів згоди делегованого ним представника на обробку його персональних даних;
інформація про результати діяльності ІГС (відомості про проведені заходи, реалізовані проєкти, виконані програми, друковані видання, подання ІГС МОН письмових обґрунтованих пропозицій і зауважень з питань формування та реалізації державної політики у сфері освіти і науки, та інформування про них громадськості тощо) протягом року до дня подання заяви (у разі, коли ІГС працює менше року, - за період діяльності);
відомості про місцезнаходження та адресу електронної пошти ІГС, номер контактного телефону;
мотиваційний лист делегованого представника ІГС, в якому наводяться мотиви бути обраним до складу Громадської ради та бачення щодо роботи у такій раді;
фото делегованого представника ІГС, а також посилання на офіційний вебсайт ІГС, сторінки у соціальних мережах (за наявності).
Заяви ІГС та делегованого ним представника подаються у паперовому або електронному вигляді. Інші документи надсилаються в електронному вигляді.
11. Приймання заяв для участі в установчих зборах або рейтинговому електронному голосуванні припиняється за 30 календарних днів до їх проведення.
Якщо останній день приймання заяв припадає на вихідний, святковий або інший неробочий день, останнім днем подання документів вважається перший за ним робочий день.
12. У разі виявлення невідповідності документів, поданих ІГС, встановленим цим Положенням вимогам Ініціативна група не пізніше ніж за 15 календарних днів до проведення установчих зборів або рейтингового електронного голосування письмово та в електронній формі інформує про це ІГС з пропозицією щодо їх усунення протягом п'яти календарних днів.
13. За результатами перевірки документів, поданих ІГС, на відповідність встановленим цим Положенням вимогам Ініціативна група складає за п'ять календарних днів до проведення установчих зборів список кандидатів до складу Громадської ради, які братимуть участь в установчих зборах, та список представників ІГС, яким відмовлено в участі в установчих зборах, із зазначенням підстави для відмови.
14. Підставами для відмови представнику ІГС в участі в установчих зборах є:
1) невідповідність документів, поданих ІГС, вимогам цього Положення;
2) неусунення ІГС невідповідності поданих документів вимогам, встановленим цим Положенням, у строк, визначений пунктом 12 розділу V цього Положення;
3) невідповідність ІГС або делегованого ним представника вимогам, встановленим пунктом 2 розділу V цього Положення;
4) недостовірність інформації, що міститься в документах, поданих для участі в установчих зборах;
5) відмова ІГС від участі в установчих зборах шляхом надсилання Ініціативній групі офіційного листа;
6) перебування ІГС, який делегував свого представника для участі в установчих зборах, у процесі припинення.
15. Не пізніше ніж за п'ять робочих днів до дати проведення установчих зборів або рейтингового електронного голосування МОН на своєму офіційному вебпорталі оприлюднює:
список кандидатів до складу Громадської ради;
біографічні довідки, фото та мотиваційні листи кандидатів до складу Громадської ради;
відомості за останні шість місяців до дати оприлюднення МОН повідомлення про формування складу Громадської ради щодо результатів діяльності ІГС, представники яких є кандидатами до складу Громадської ради, а також посилання на офіційні вебсайти ІГС, сторінки у соціальних мережах (у разі наявності);
список представників ІГС, яким відмовлено в участі в установчих зборах або рейтинговому електронному голосуванні із зазначенням підстав для відмови;
уточнену інформацію про дату, час, місце проведення установчих зборів, строки проведення рейтингового електронного голосування.
16. Формування Громадської ради на установчих зборах здійснюється шляхом рейтингового голосування за внесених ІГС кандидатів до складу Громадської ради, які особисто присутні на установчих зборах.
Учасниками установчих зборів є кандидати до складу Громадської ради, які допускаються до зборів після пред'явлення ними документа, що посвідчує особу.
Під час проведення установчих зборів, які відкриває уповноважений представник Ініціативної групи, відкритим голосуванням з числа кандидатів до складу Громадської ради обираються члени лічильної комісії, голова зборів, секретар, заслуховується інформація уповноваженого представника Ініціативної групи щодо підготовки установчих зборів, а також обирається склад Громадської ради.
Рейтингове голосування здійснюється шляхом письмового заповнення учасником установчих зборів бюлетенів для голосування, виготовлення яких забезпечується МОН.
У бюлетені зазначаються в алфавітному порядку прізвища, імена, по батькові всіх кандидатів до складу Громадської ради, допущених до участі в установчих зборах, а також найменування ІГС, який вони представляють. Бюлетень заповнюється шляхом обов'язкового проставлення учасником установчих зборів позначок біля прізвищ, імен, по батькові обраних кандидатів до складу Громадської ради у кількості, що відповідає визначеному кількісному складу Громадської ради. Бюлетень, заповнений з порушенням зазначених вимог, вважається недійсним.
Участь у голосуванні за довіреністю не допускається.
Підрахунок голосів здійснюється лічильною комісією відкрито у присутності учасників установчих зборів.
17. Рішення установчих зборів оформляється протоколом, який складається протягом трьох робочих днів з дня проведення установчих зборів, підписується головою та секретарем установчих зборів і подається МОН для оприлюднення на офіційному вебпорталі та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з моменту надходження.
18. Рейтингове електронне голосування за наявності відповідних інформаційно-комунікативних технологій та систем відбувається у визначений МОН строк, у тому числі через офіційний вебпортал МОН, у порядку, визначеному МОН.
Під час проведення рейтингового електронного голосування повинні бути забезпечені:
відкритий код системи голосування;
безоплатність доступу та використання обраної МОН інформаційно-комунікативної технології для голосування;
електронна реєстрація осіб для участі в голосуванні;
неможливість автоматичного введення інформації, в тому числі щодо голосування, без участі особи;
фіксація дати і часу голосування, можливість ознайомлення з ходом голосування та зарахування голосів (без розголошення персональних даних осіб, які проголосували);
відкритий протокол у форматі, що дає змогу автоматизовано його обробляти електронними засобами (машинозчитування) з метою повторного використання (електронний документ, який може бути завантажений, або інтерфейс прикладного програмування) для надання можливості перевірки та альтернативного підрахунку голосів.
Рейтингове електронне голосування щодо формування складу Громадської ради здійснюється громадянами незалежно від місця проживання.
Кожен громадянин, який бере участь в рейтинговому електронному голосуванні, може проголосувати лише один раз та за ту кількість кандидатів до складу Громадської ради, що визначена Ініціативною групою, як кількісний склад Громадської ради.
Рейтингове електронне голосування за кандидатів до складу Громадської ради здійснюється протягом строку, визначеного МОН, але не менше трьох діб без перерви.
Підрахунок голосів під час рейтингового електронного голосування та формування рейтингу представників ІГС здійснюється в автоматичному режимі.
Обраними до складу Громадської ради за результатами рейтингового електронного голосування вважаються ті кандидати, які набрали найбільшу кількість голосів.
Інформація про кількість голосів, поданих за кожного кандидата під час рейтингового електронного голосування, оприлюднюється МОН на своєму офіційному вебпорталі.
19. МОН на підставі протоколу установчих зборів затверджує склад Громадської ради і оприлюднює його на офіційному вебпорталі МОН та в інший прийнятний спосіб протягом трьох робочих днів з дня його затвердження.

Розділ VI. ПРИПИНЕННЯ ЧЛЕНСТВА У ГРОМАДСЬКІЙ РАДІ. ДОСТРОКОВЕ ПРИПИНЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ.

1. Членство в Громадській раді на підставі рішення Громадської ради припиняється у разі:
1) систематичної відсутності члена Громадської ради на її засіданнях без поважних причин (більше ніж два рази підряд);
2) неможливості члена Громадської ради брати участь у роботі Громадської ради за станом здоров'я.
Пропозицію щодо припинення членства у Громадській раді вносить голова Громадської ради.
2. Членство в Громадській раді припиняється без прийняття рішення Громадської ради за умов отримання МОН відповідної інформації у разі:
1) повідомлення керівника ІГС про відкликання свого представника та припинення його членства в Громадській раді - з дня надходження відповідного повідомлення;
2) визнання у судовому порядку члена Громадської ради недієздатним або обмежено дієздатним - з дня набрання законної сили рішенням суду;
3) подання членом Громадської ради відповідної заяви - з дня надходження відповідної заяви;
4) державної реєстрації рішення про припинення ІГС, представника якого обрано до складу Громадської ради - з дня внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відповідного запису;
5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо члена Громадської ради за вчинення злочину - з дня набрання законної сили рішенням суду;
6) обрання члена Громадської ради народним депутатом України, депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад або призначення на посаду в органі державної влади, органі влади Автономної Республіки Крим, органі місцевого самоврядування - з дня набуття ним повноважень на виборній посаді або з дня призначення на відповідну посаду;
7) смерті члена Громадської ради - з дня смерті, засвідченої свідоцтвом про смерть.
2. У разі припинення будь-якою особою членства у Громадській раді її місце займає наступний за черговістю кандидат до складу Громадської ради, який набрав найбільшу кількість голосів за результатами проведення рейтингового голосування на установчих зборах або рейтингового електронного голосування. Рішення про заміщення вакантних посад членів Громадської ради приймається на найближчому після припинення їх повноважень засіданні Громадської ради.
У разі коли наступними за рейтингом є двоє або більше кандидатів з однаковою кількістю балів, введення до складу Громадської ради здійснюється шляхом голосування членів Громадської ради за кожного із кандидатів. У такому разі до складу Громадської ради вважається обраним той кандидат, який набрав більшу кількість голосів порівняно з іншим кандидатом.
3. Зміни у складі Громадської ради затверджуються у строк, що не перевищує семи робочих днів із дня отримання протоколу засідання Громадської ради, рішенням органу виконавчої влади на підставі протоколу засідання Громадської ради, а також у разі настання обставин, визначених підпунктами 4 - 7 пункту 2 цього розділу. МОН оприлюднює відомості про такі зміни на своєму офіційному вебпорталі протягом трьох робочих днів із дати їх затвердження.
4. Якщо не менш як за один рік до закінчення повноважень Громадської ради черговість для набуття в ній членства вичерпана та чисельність членів Громадської ради становить менше половини від її загального складу, визначеного на установчих зборах, МОН вживає заходів для доукомплектування складу Громадської ради в порядку, встановленому цим Положенням для формування Громадської ради.
5. Діяльність Громадської ради припиняється достроково у разі:
1) коли засідання Громадської ради не проводилися протягом двох кварталів;
2) невиконання Громадською радою без об'єктивних причин більшості заходів, передбачених річним планом її роботи;
3) прийняття відповідного рішення на її засіданні;
4) відсутності затвердженого річного плану роботи Громадської ради;
5) відсутності звіту Громадської ради щодо виконання річного плану роботи;
6) реорганізації або ліквідації МОН.
6. Рішення про припинення діяльності Громадської ради оформляється наказом МОН.
7. У разі припинення діяльності Громадської ради з підстав, передбачених підпунктами 1 - 5 пункту 5 розділу VI, МОН утворює протягом 15 календарних днів відповідно до вимог пункту 8 розділу V цього Положення Ініціативну групу з метою формування нового складу Громадської ради.

Розділ VII. КЕРІВНІ ТА РОБОЧІ ОРГАНИ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

1. Громадську раду очолює голова, який обирається з числа членів Громадської ради на її першому засіданні шляхом рейтингового голосування.
2. Член Громадської ради, який одночасно очолює будь-яку іншу Громадську раду, утворену відповідно до вимог Типового положення про Громадську раду при міністерстві, іншому центральному органі виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласній, Київській та Севастопольській міській, районній, районній у мм. Києві та Севастополі державній адміністрації (996-2010-п) , затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 р. № 996 "Про забезпечення участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики" (зі змінами та доповненнями), не може бути обраний головою Громадської ради.
3. З числа членів Громадської ради шляхом рейтингового голосування обирається також перший заступник голови та Заступник (заступники) голови Громадської ради.
4. Повноваження голови Громадської ради припиняються за рішенням Громадської ради у разі подання ним відповідної заяви, припинення його членства у раді, у разі висловлення йому недовіри Громадською радою, а також у випадках, передбачених цим Положенням.
У разі припинення повноважень голови Громадської ради його обов'язки до обрання нового голови виконує перший заступник голови Громадської ради.
5. Голова Громадської ради:
організовує діяльність Громадської ради;
організовує підготовку і проведення засідань Громадської ради та Правління Громадської ради (далі - Правління);
головує на засіданнях Громадської ради та Правління;
підписує протоколи засідань Громадської ради та Правління;
підписує документи, що ухвалені органами Громадської ради від імені Громадської ради;
подає за своїм підписом (або з авторизованої електронної пошти) до МОН усі прийняті Громадською радою рішення, в тому числі й матеріали для оприлюднення на офіційному вебпорталі МОН;
представляє Громадську раду у відносинах з органами влади, Кабінетом Міністрів України, центральними і місцевими органами виконавчої влади, об'єднаннями громадян, органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації тощо;
може брати участь у засіданнях колегії МОН та входити до її складу;
зобов'язаний винести на голосування питання щодо визнання роботи голови комітету (заступника голови, який очолює комітет) незадовільною у разі, якщо вчасно не були надані плани роботи комітету або звіту про його виконання.
6. У разі відсутності голови Громадської ради або неможливості виконувати ним свої обов'язки з поважних причин його повноваження виконує перший заступник голови.
7. Перший заступник голови Громадської ради:
контролює та координує роботу визначених Правлінням органів Громадської ради (комітетів, ініціативних, експертних, робочих груп тощо);
контролює виконання плану роботи Громадської ради;
організовує вивчення та дослідження громадської думки щодо відповідних напрямків роботи Громадської ради;
вчиняє інші дії, узгоджені з головою Громадської ради, відповідно до завдань, що покладені на нього Громадською радою, в рамках Положення;
може брати участь у роботі одного з комітетів на постійній основі з правом голосу;
за відсутності голови, за його дорученням, організовує діяльність Громадської ради;
організовує створення тимчасових органів Громадської ради.
8. У разі одночасної відсутності голови та першого заступника голови його повноваження виконує один із заступників голови Громадської ради за рішенням Правління.
9. Заступник голови Громадської ради:
контролює та забезпечує роботу визначених Правлінням органів Громадської ради (комітетів, ініціативних, експертних, робочих груп тощо);
за одночасної відсутності голови та першого заступника Голови, за дорученням останнього, забезпечує діяльність Громадської ради;
очолює один з комітетів Громадської ради на постійній основі;
виконує інші функції за рішенням Правління та/або голови Громадської ради.
10. З числа членів Громадської ради на першому її засіданні обирається секретар Громадської ради.
За заявою Громадської ради керівник МОН може покласти здійснення функцій секретаря Громадської ради на представника органу.
11. Секретар Громадської ради відповідно до покладених на нього завдань:
забезпечує поточну діяльність Громадської ради;
забезпечує ведення та підписує протоколи засідань Громадської ради та Правління;
забезпечує здійснення діловодства в Громадській раді;
залучає до виконання покладених на нього завдань секретарів комітетів;
здійснює підрахунок голосів на засіданнях;
організовує розгляд звернень громадян та ІГС;
виконує інші функції, необхідні для ефективного забезпечення здійснення Громадською радою своїх повноважень;
спільно з Правлінням та іншими відповідальними особами Громадської ради готує в робочому порядку чергові питання до проєкту порядку денного;
відповідає за інформування громадськості про діяльність Громадської ради.
12. З метою налагодження ефективної роботи Громадської ради за відповідними напрямками діяльності рішенням Громадської ради утворюються робочі органи Громадської ради - комітети з числа членів Громадської ради. Кількість комітетів та їх назву визначає Громадська рада шляхом голосування.
13. Кількісний склад комітетів не може бути меншим ніж п'ять постійних членів зі складу Громадської ради.
14. Персональний склад кожного комітету формується з урахуванням побажання кожного члена Громадської ради. Кожен член Громадської ради може бути постійним членом не більше як одного комітету. Засідання Комітетів проводяться відповідно до затвердженого плану роботи Громадської ради, плану роботи відповідного комітету та у разі необхідності. Позачергове засідання комітету може бути скликане головою Громадської ради, головою Комітету або не менш, ніж однією третиною постійних членів Комітету. Залучені до роботи Комітетів інші члени Громадської ради та особи, які не є членами Громадської ради, користуються на засіданнях комітетів правом дорадчого голосу.
15. Громадська рада за поданням Правління може визнати роботу комітету незадовільною, що є підставою для його розформування. Розформування комітету не є підставою позбавлення членства в Громадській раді його представників. Громадська рада за поданням голови Громадської ради може визнати роботу голови комітету незадовільною, що тягне за собою звільнення голови комітету зі своєї посади без позбавлення членства у Громадській раді у разі, якщо головою комітету не було надано звіт та/або план роботи комітету у строки, затверджені Громадською радою.
16. На першому засіданні комітету обирається його голова, заступник голови та секретар.
17. Голова комітету:
здійснює організацію і планування діяльності комітету;
здійснює організацію документообігу в комітеті та протокольне оформлення її рішень;
може ініціювати утворення тимчасового робочого органу за участю представників інших комітетів та залучених експертів не з числа членів Громадської ради для розгляду, вивчення та вирішення певних питань і завдань, що відповідають напрямку діяльності комітету;
відповідальний за координацію створення планів роботи комітету та звіту про їх виконання;
виконує інші функції, необхідні для забезпечення виконання покладених на комітет завдань.
18. У період між засіданнями Громадської ради постійним колегіальним робочим органом Громадської ради є Правління. Правління утворюється для вирішення поточних та невідкладних питань організації та координації роботи Громадської ради.
19. До складу Правління за посадами входять голова, перший заступник голови, заступник (заступники) голови Громадської ради, секретар, голови комітетів.
20. Правління відповідно до покладених на нього завдань:
вирішує поточні питання діяльності Громадської ради, що належать до її компетенції, в період між її засіданнями;
залучає експертів не з числа членів Громадської ради до її діяльності, а також роботи Правління та комітетів Громадської ради (за їх згодою);
забезпечує виконання рішень та плану роботи Громадської ради;
розглядає висновки, звіти та звернення голів комітетів та тимчасових органів Громадської ради;
може надсилати інформаційні запити до МОН, Кабінету Міністрів України, в інші організації та установи для отримання необхідної інформації для діяльності Громадської ради;
виконує інші функції, що делеговані йому Громадською радою.
21. Засідання Правління скликаються Головою Громадської ради за необхідності або на вимогу не менше ніж однієї третини членів Правління, про що Секретар повідомляє його членів не пізніше ніж за 5 календарних днів до засідання, а за згодою членів Правління - раніше вказаного строку.

Розділ VIII. ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ДІЯЛЬНОСТІ ГРОМАДСЬКОЇ РАДИ

1. Громадська рада та комітети Громадської ради провадять свою діяльність відповідно до затверджених ними планів і напрямів роботи.
2. Основною формою роботи Громадської ради є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал. Позачергові засідання Громадської ради можуть скликатися головою Громадської ради та/або за ініціативи однієї третини від загального складу її членів.
Засідання Громадської ради проводяться відкрито і є правомочним, якщо на них присутні (у тому числі дистанційно) не менш як половина її членів від загального складу.
Громадська рада та Правління можуть проводити засідання з використанням аудіовізуальних пристроїв та проводити онлайн-голосування серед своїх членів (у формі надсиланням відповідей членами Громадської ради з авторизованих електронних скриньок, через авторизовані акаунти соціальних мереж тощо), порядок проведення таких дій регламентується регламентом Громадської ради.
3. У засіданнях Громадської ради може брати участь з правом дорадчого голосу керівник органу, його заступник або інший уповноважений представник МОН. За запрошенням голови Громадської ради у її засіданнях можуть брати участь інші особи.
4. Рішення Громадської ради, Правління, постійних і тимчасових робочих органів приймається відкритим голосуванням простою більшістю голосів її членів, присутніх на засіданні. У разі рівного розподілу голосів вирішальним є голос головуючого на засіданні.
5. Рішення Громадської ради оформляється протоколом. Рішення та зміст пропозицій на засіданнях Громадської ради і Правління оформлюються протокольно. Кожен протокол цих засідань підписується головою і Секретарем Громадської ради. Усі протоколи засідань Громадської ради та Правління оприлюднюються на офіційному вебпорталі МОН не пізніше п'яти робочих днів з дня проведення відповідного засідання. При оприлюдненні кожного наступного протоколу попередній зберігається у розділі "Протоколи".
6. Рішення Громадської ради мають рекомендаційний характер і є обов'язковими для розгляду МОН.
7. Рішення МОН, прийняте за результатами розгляду пропозицій Громадської ради, не пізніше ніж у десятиденний строк після його прийняття в обов'язковому порядку доводиться до відома членів Громадської ради, громадськості шляхом його оприлюднення на офіційному вебпорталі МОН та в інший прийнятний спосіб.
Інформація про прийняте МОН рішення має містити відомості про врахування пропозицій Громадської ради або причини їх відхилення.
8. Громадська рада провадить свою діяльність відповідно до річного плану. Річний план новоствореної Громадської ради затверджується протягом трьох місяців з дати затвердження складу Громадської ради.
9. Забезпечення секретаріату Громадської ради приміщенням для роботи ради та проведення її засідань, а також у разі можливості засобами зв'язку здійснюється МОН.
Відповідальність за збереження наданих МОН в тимчасове користування секретаріату Громадської ради приміщень, майна тощо несе голова Громадської ради.
10. Установчі документи, склад Громадської ради, протоколи засідань, прийняті рішення та інформація про хід їх виконання, а також інші відомості про діяльність Громадської ради в обов'язковому порядку розміщуються на офіційному вебпорталі МОН в рубриці "Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України". Річний план роботи Громадської ради та звіт про його виконання оприлюднюються на офіційному вебпорталі МОН та в інший прийнятний спосіб.
11. Громадська рада має бланк із своїм найменуванням.
Начальник відділу
планування, зв'язків
з громадськістю та доступу
до публічної інформації
О. Кононенко
( Текст взято з сайту Міністерства освіти і науки http://www.mon.gov.ua )