МІНІСТЕРСТВО У СПРАВАХ ВЕТЕРАНІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
25.05.2021 № 107
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2021 р.
за № 941/36563

Про затвердження Положення про конкурс на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

Відповідно до Указу Президента України від 23 серпня 2019 року № 621 (621/2019) "Про День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України" з метою гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, увічнення їх героїзму, зміцнення патріотичного духу у суспільстві та визначення символу Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про конкурс на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, що додається.
2. Директорату вшанування пам’яті та формування позитивного образу ветерана (Татаркін К.О.) забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
організацію та проведення конкурсу на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
3. Сектору комунікації та зв’язків із засобами масової інформації (Химич О.В.) забезпечити інформаційне супроводження проведення конкурсу на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
5. Контроль за виконанням наказу покласти на першого заступника Міністра Порхуна О.В.
Міністр
Ю. Лапутіна
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
у справах ветеранів України
25 травня 2021 року № 107
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
21 липня 2021 р.
за № 941/36563

ПОЛОЖЕННЯ

про конкурс на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України

I. Загальні положення

1. Цим Положенням визначається порядок організації та проведення Конкурсу на кращий ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - Конкурс).
2. Конкурс проводиться з метою визначення кращого ескіз символу до Дня пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України (далі - символ) для подальшого його використання у візуальній комунікації цієї дати на рівні держави (поліграфічна продукція, зовнішня реклама, відеоматеріали, нагрудні знаки, монети, поштові марки тощо).
3. Для участі в Конкурсі фізичні та юридичні особи незалежно від форм власності (далі - учасники) подають Мінветеранів заявку на участь за адресою та у строк, визначені в оголошенні про проведення Конкурсу.
Строк прийому заявок не може перевищувати 30 календарних днів.
4. Вимоги до символу:
оригінальність;
асоціативність (має відображати квітку сонях);
художність та привабливість;
універсальність;
лаконічність;
функціональність;
технологічність;
етичність;
адаптивність.
5. Загальне керівництво та організаційно-методичне забезпечення проведення Конкурсу здійснює Мінветеранів.
6. Інформація щодо проведення Конкурсу розміщується на офіційному веб-сайті Мінветеранів, а також у засобах масової інформації не пізніше ніж за 5 календарних днів до початку Конкурсу.

II. Порядок та строки проведення Конкурсу

1. Для участі у Конкурсі необхідно надіслати у строк, визначений в оголошенні, такі документи (матеріали):
заяву, в якій зазначаються відомості про автора (авторів) проєкту ескізу, а саме прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності), поштова адреса для листування, номер контактного телефону;
інформацію про те, що подані на конкурс проєкти ескізів не порушують права інтелектуальної власності третіх осіб;
графічне зображення (діаметр - 150 мм) проєкту ескізу в кольоровому та чорно-білому варіантах на планшеті на твердій основі формату А3, до якого додаються растрове (у форматі jpeg розміром не більше 500 Кбайт) і векторне (у форматах eps, ai, cdr) зображення логотипа на електронних носіях (пояснення у форматі MS Word розширення doc, rtf, версія від 97 і вище);
пояснювальну записку (до двох сторінок) - опис проєкту ескізу;
детальний опис проєкту ескізу, супровідні документи;
згоду на обробку персональних даних відповідно до Закону України "Про захист персональних даних" (2297-17) .
2. Документи (матеріали), подані з порушенням вимог пункту 1 цього розділу, не розглядаються.
3. Документи (матеріали) для участі в Конкурсі подаються або надсилаються Мінветеранів поштовими відправленнями з позначкою "На конкурс" на адресу: 01001, м. Київ, пров. Музейний, 12, а також на електронну пошту obraz.veterana@mva.gov.ua, як графічне зображення розміром не більше 500 кбайт будуть надсилати поштою.
4. Один учасник може представити на Конкурс кілька проектів (але не більше ніж три).
5. За дотримання авторських прав на пропозиції щодо кращого ескізу символу відповідає учасник Конкурсу.
6. Переможець Конкурсу за згодою безоплатно передає Мінветеранів майнові права на ескіз символу шляхом укладення відповідного договору.

III. Журі Конкурсу

1. З метою об’єктивного оцінювання заявок, поданих учасниками Конкурсу, та визначення його переможця утворюється журі, до складу якого входять працівники Мінветеранів, а також за згодою представники інших підприємств, установ та організацій, народні депутати України.
Персональний склад журі Конкурсу формується Мінветеранів з урахуванням отриманих пропозицій та затверджується наказом Мінветеранів.
2. До складу журі входять голова та секретар, які є представниками Мінветеранів, члени журі.
Склад журі становить дев’ять осіб.
3. Голова журі:
організовує та проводить засідання журі;
розподіляє обов’язки між членами журі;
забезпечує дотримання процедури голосування;
забезпечує об’єктивність та неупередженість роботи членів журі.
4. Секретар журі:
забезпечує ведення та збереження документації;
бере участь у засіданнях журі, веде їх протоколи.
5. Члени журі:
здійснюють оцінку конкурсних заявок відповідно до критеріїв, визначених цим Положенням;
беруть участь у засіданнях журі.
6. Члени журі зобов’язані:
дотримуватись таємниці голосування при прийнятті рішення про переможця Конкурсу;
не оприлюднювати інформацію про переможця Конкурсу до офіційного оголошення результатів Конкурсу.
7. Всі члени журі зобов’язані не допускати конфлікту інтересів під час розгляду конкурсних пропозицій.
Перед початком розгляду конкурсних заявок член журі зобов’язаний повідомити про конфлікт інтересів та надати пояснення щодо обставин, які можуть перешкоджати об’єктивному виконанню ним обов’язків.
Організатор Конкурсу за поданням журі виключає з її складу члена журі, в якого виявлено конфлікт інтересів.
Якщо конфлікт інтересів виявлено після ухвалення журі рішення про визначення переможця Конкурсу, зазначене рішення підлягає перегляду. Індивідуальні оцінки члена журі, в якого виявлено конфлікт інтересів, не враховуються.
8. Результати проведення Конкурсу оформлюються протоколами засідань журі, в яких зазначаються підсумки оцінювання конкурсних заявок та голосування. Протоколи підписують голова, секретар та члени журі, які брали участь у засіданнях. Протоколи засідань журі та відомості щодо підсумків голосування зберігаються в Мінветеранів протягом двох років.
9. За порушення умов, визначених цим Положенням, член журі за поданням голови журі може бути виключений Мінветеранів із складу журі.

IV. Критерії оцінювання

1. Конкурсні заявки журі індивідуально оцінює за 50-бальною шкалою відповідно до таких критеріїв:
оригінальність/унікальність - ідея проекту має бути оригінальною за змістом концептуального та художнього рішення, відповідати меті Конкурсу та відрізнятись від інших існуючих символів (до 10 балів);
етичність - проект повинен відповідати нормам моралі та етики, не повинен мати двозначних тлумачень (до 10 балів);
лаконічність - проект повинен бути максимально простим у сприйнятті без перевантаження зайвою інформацією (до 10 балів);
привабливість - пропонований проект повинен бути однаково естетично привабливим, як в кольоровому (художньому), так і чорно-білому (графічному) виконанні (до 10 балів);
технологічність - проект має відповідати технологічним вимогам (збереження можливості читання при змінах розміру, однаково вдалий вигляд як в кольоровому, так і в монохромному варіанті), бути максимально зручним для виготовлення (до 10 балів).
Індивідуальні оціночні листи та письмові коментарі членів журі до заявок, викладені в довільній формі, додаються до протоколу засідання членів журі.
2. Переможцем конкурсу вважається заявка, яка набрала найбільшу загальну кількість балів.
У випадку, якщо декілька заявок отримали рівну найбільшу кількість балів то голова журі, використовуючи письмові коментарі членів журі до заявок, визначає переможця конкурсу.
Генеральний директор
Директорату
вшанування пам’яті
та формування
позитивного образу ветерана
К. Татаркін