МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ
ГОЛОВНИЙ ДЕРЖАВНИЙ САНІТАРНИЙ ЛІКАР УКРАЇНИ
ПОСТАНОВА
02.08.2021 № 7

Про затвердження рекомендацій щодо відстеження, організації самоізоляції та медичного супроводу осіб, які мали контакт з підтвердженим випадком коронавірусної хвороби (COVID-19) та Форми опитування та консультування контактних випадків COVID-19

Відповідно до статті 40 Закону (4004-12) України "Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення", на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 09 грудня 2020 року № 1236 (1236-2020-п) "Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", ПОСТАНОВЛЯЮ:
1. Затвердити рекомендації щодо відстеження, організації самоізоляції та медичного супроводу осіб, які мали контакт з підтвердженим випадком COVID-19, що додається.
2. Затвердити Форми опитування та консультування контактних випадків COVID-19, що додаються.
3. Директорату громадського здоров'я та профілактики захворюваності Міністерства охорони здоров'я України (Руденко І.С.) довести цю постанову до відома структурних підрозділів з питань охорони здоров'я виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та обласних державних адміністрацій, керівників державних установ - центрів контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України, Державної установи "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України" та суб'єктів господарювання, які провадять господарську діяльність з медичної практики.
І. Кузін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постановою Головного державного
санітарного лікаря України
02 серпня 2021 року № 7

РЕКОМЕНДАЦІЇ

щодо відстеження, організації самоізоляції та медичного супроводу осіб, які мали контакт з підтвердженим випадком COVID-19

Метою цих рекомендацій щодо відстеження, організації самоізоляції та медичного супроводу осіб, які мали контакт з підтвердженим випадком COVID-19 (далі - Рекомендації) є забезпечення уніфікованого підходу та детального порядку дій, послідовних та без дублювання функцій, медичними працівниками закладів охорони здоров'я, надавачів всіх рівнів медичної допомоги та фізичними особами - підприємцями, які отримали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики (далі - ЗОЗ), а також державних установ - центрів контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України (далі - ЦКПХ) щодо відстеження, організації самоізоляції та медичного супроводу контактних осіб для локалізації поширення коронавірусної хвороби завдяки зниженню темпів передачі вірусу та попередженню нових випадків COVID-19.
Індикаторами виконання Рекомендацій є:
рівень охоплення підтверджених випадків COVID-19 епідеміологічними розслідуваннями впродовж 24 годин - більше або дорівнює80 %;
рівень охоплення контактних осіб моніторингом шляхом опитування щодо стану здоров'я та статусу самоізоляції, консультування впродовж 48 годин - більше або дорівнює80 %;
рівень охоплення контактних осіб подальшими спостереженнями щодо стану здоров'я та статусу самоізоляції на день 7 та день 14 від моменту останнього контакту із підтвердженим випадком - більше або дорівнює80 %.
1. В ЗОЗ визначаються відповідальні особи або група відповідальних осіб за надання у спосіб та в порядку передбаченого Інструкцією щодо заповнення форми первинної облікової документації № 058/о "Екстрене повідомлення про інфекційне захворювання, харчове, гостре професійне отруєння, незвичайну реакцію на щеплення" (z0686-06) , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 10 січня 2006 року № 1, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 08 червня 2006 року за № 686/12560 (далі - Інструкція), до ЦКПХ за адміністративно-територіальною належністю інформації впродовж 18 годин при виявленні підозрілого, ймовірного або підтвердженого випадку захворювання на COVID-19 (далі - Екстрене повідомлення) з обов'язковим внесенням первинної інформації про контактних осіб.
2. Керівники ЦКПХ організовують роботу з епідеміологічних розслідувань підтверджених випадків COVID-19, визначення кола контактних осіб, проведення спостережень за контактними особами, які були визначені під час епідеміологічного розслідування випадків, та здійснюють координацію цих заходів на території регіону.
Створюють в кожному з відокремлених структурних підрозділів центру контролю та профілактики хвороб (далі - ВСП ЦКПХ) групи відповідальних працівників за проведення епідеміологічного розслідування на визначених адміністративних територіях, які координуються за можливості лікарями-епідеміологами (керівниками груп з епідрозслідування). Чисельність працівників однієї групи має становити від 5 осіб (з розрахунку до 20 епідеміологічних розслідувань на 1 працівника щодня).
Створюють в кожному з ВСП ЦКПХ групи відповідальних за роботу з контактними особами, які координуються керівниками груп з епідеміологічного розслідування. Чисельність працівників однієї групи має становити від 5 осіб (з розрахунку потреби опитування в цілому до 30 контактних осіб та спостережень за контактними та на 1 працівника щодня).
Залучають до роботи в групах, за потреби, працівників ЦКПХ не епідеміологічного профілю, соціальних працівників, волонтерів тощо.
Всі керівники та працівники груп до початку роботи проходять інструктаж/навчання, організовані Державною установою "Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України" (далі - ЦГЗ).
Працівники груп, створених в ВСП ЦКПХ, де на всіх адміністративних територіях реєструється впродовж доби сукупна кількість нових підтверджених випадків менше 50, за рішенням керівника ЦКПХ, залучаються до проведення епідеміологічних розслідувань та роботи з контактними на адміністративних територіях з виявленням понад 100 нових випадків COVID-19 на добу. Якщо щоденна кількість випадків зростає та створює значне навантаження на регіональні команди із відстеження контактів, керівники ЦКПХ спільно із ЦГЗ та регіональними командами проводять перегляд критеріїв для проведення відстеження контактів, щоб групи населення із найвищим ризиком, включаючи людей старшого віку, людей із супутніми захворюваннями і іншими факторами ризику, є пріоритетними для подальшого спостереження.
3. Організація роботи груп з епідеміологічного розслідування та роботи з контактними особами.
Керівники груп з епідеміологічного розслідування щодня до 10.00 години здійснюють формування списків пацієнтів з підтвердженими випадками COVID-19 з використанням ЕЛІССЗ, за отриманою інформацією відповідно до Екстреного повідомлення ЗОЗ, а також за повідомленнями лабораторій про позитивні результати ПЛР-тестів за попередню добу.
Щодня до 11.00 години розподіляють між працівниками групи з епідеміологічного розслідування списки пацієнтів для проведення епідеміологічного розслідування.
Працівники груп з проведення епідеміологічних розслідувань верифікують первинну інформацію про контактних осіб, згідно Екстреного повідомлення, отримують інформацію про контактних за результатами епідеміологічного розслідування та вносять дані у відповідний розділ ЕЛІССЗ ("Дослідження випадку" ® "Перелік контактів"), обов'язково зазначають номери мобільних телефонів контактних осіб.
При отриманні даних про підтверджений випадок COVID-19 у пацієнтів, що працюють, письмова інформація за підписом керівника ЦКПХ (ВСП) надається роботодавцю для уточнення контактних осіб за місцем роботи, їх самоізоляції з пропонованим терміном зворотного інформування.
Керівники груп з проведення епідеміологічних розслідувань відповідного ВСП ЦКПХ щодня (двічі) до 9.00 та до 18.00 години надають списки контактних осіб, інформацію про яких верифіковано, з обов'язковим зазначенням номерів мобільного телефона працівникам груп роботи з контактними та медичним працівникам ЗОЗ за територіальним принципом для попереднього скринінгового обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів.
4. Організація роботи груп з відстеження контактів та роботи з контактними особами.
Працівники груп роботи з контактними здійснюють моніторинг (по телефону) стану здоров'я та факту самоізоляції контактних осіб. Опитування та консультування контактних здійснюється відповідно до "Форма опитування та консультування контактних випадків COVID-19" (додається), яка заповнюється протягом 48 годин.
У випадку відсутнього зв'язку із контактною особою, працівник групи телефонує наступній за списком контактній особі.
Після опитування усіх осіб за списком, працівник групи телефонує контактним особам, зв'язок з якими попередньо не було встановлено.
Працівники груп роботи з контактними надають звіт про здійснені моніторингові дзвінки щодня після 18.00 години у вигляді списку контактних, попередньо наданого для опитування, з відміткою про проведене / не проведене моніторингове опитування.
У випадку виявлення під час опитування контактних осіб з симптомами, що не виключають наявність COVID-19, списки цих осіб передають в ЗОЗ за територіальним принципом для лабораторного обстеження (методом ПЛР або обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом імуноферментного аналізу) та здійснення медичного супроводу.
Працівники груп із відстеження контактів проводять подальші спостереження (по телефону) за всіма контактними особами, виявленими в ході епідеміологічного розслідування випадків COVID-19, для моніторингу стану здоров'я та дотримання самоізоляції контактними особами. Подальші спостереження здійснюються двічі для кожної контактної особи: на день 7-й та на день 14-й спостереження. День початку спостереження відповідає даті останнього контакту контактної особи із підтвердженим випадком COVID-19, день завершення спостереження відповідає 14-му дню від дати останнього контакту контактної особи із підтвердженим випадком. Для контактних осіб, які проживають із підтвердженим випадком COVID-19 на одній території (домашні контакти) датою останнього контакту слід вважати дату отримання випадком позитивного результату на SARS-CoV-2.
Щодня до 10:00 ранку працівники груп із відстеження контактів розробляють перелік контактних осіб для подальшого спостереження, включаючи як контактних осіб, які досягли 7-го, так і осіб, які досягли 14-го дня спостереження, здійснюють спостереження за допомогою телефонних дзвінків відповідно до алгоритму, передбаченого пунктами 5.1.1 - 5.1.4. та заповнюють форму відповідно до "Форма опитування для проведення подальшого спостереження за контактними особами випадків COVID-19" (додається).
У випадку виявлення під час проведення подальшого спостереження контактних осіб з симптомами, що не виключають наявність COVID-19, списки цих осіб передають в ЦПМСД за територіальним принципом для лабораторного обстеження (методом ПЛР або обстеження на визначення антигену SARS-CoV-2 з використанням швидких тестів або тесту на визначення антигену SARS-CoV-2 методом імуноферментного аналізу) та здійснення медичного супроводу.
Збір та управління даними про контактних осіб та подальші спостереження за ними здійснюється територіальними ЦКПХ за допомогою наявних ресурсів та технічних можливостей (шляхом використання паперових форми, електронних таблиць або спеціалізованого програмного забезпечення для відстеження контактів).
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постановою Головного державного
санітарного лікаря України
02 серпня 2021 року № 7

ФОРМА

опитування та консультування контактних випадків COVID-19

(Заповнюється впродовж 48 годин)
Прізвище, ім'я підтвердженого випадку
Індивідуальний номер випадку
Номер мобільного телефону контактної особи
Питання
Відповідь
Примітка
1. Дані про інтерв'юера
1.1
Прізвище, ім'я інтерв'юера
1.2
Дата заповнення форми (дд/мм/рррр)
__/__/____
Інтерв'юер на початку телефонної розмови надає інформацію респонденту про установу, яку представляє, та мету дзвінка - уточнення інформації про контакт з підтвердженим випадком, інформування про необхідність самоізоляції та медичного спостереження.
2. Інформація про респондента
(даний розділ заповнюється у випадку, якщо людина, котру ви опитуєте, надає Вам інформацію про контактну особу, якщо респондентом і є контактна особа, то - перехід до розділу питань 3)
2.1
Прізвище
2.2
Ім'я
2.3
Стать
__ Чоловіча
__ Жіноча
2.4
Дата народження
__/__/____
(дд/мм/рррр)
__ Невідомо
2.5
Яким чином пов'язаний з пацієнтом.
__ Близький родич (батько, мати, син, донька)
__ Колега
__ Знайомий/товариш
__ Інше ____________
2.6
Адреса респондента
2.7
Номер мобільного телефону
3. Інформація про контактну особу
(Заповнюється за результатами епідрозслідування, уточнюється при опитуванні контактного)
3.1
Прізвище
3.2
Ім'я
3.3
По-батькові
3.4
Дата народження
__/__/____
(дд/мм/рррр)
__ Невідомо
3.5
Адреса
Область ________________________________
Район _________________________________
Населений пункт ________________________
Вулиця ________________________________
Будинок _____ Корпус _____ Квартира _____
3.6
Громадянство
3.7
Місце роботи
3.8
Адреса місця роботи
Країна _________________________________ Область _______________________________
Район _________________________________
Населений пункт ________________________
Вулиця ________________________________
Будинок _____ Корпус _____ Квартира _____
Поштовий індекс _______________
3.9
Яким чином пов'язаний з підтвердженим випадком
__ Друг
__ Інше
__ Колега
__ Однокласник
__ Родина
__ Сусід
Інше, вкажіть: __________________________
4. Інформація про контакт
4.1
Останнє спілкування контактної особи з підтвердженимвипадком
Дата
__/__/____
(дд/мм/рррр)
Тривалість
________________
Хвилин
Місце останнього контакту
__ Вдома
__ В закладі охорони здоров'я / госпіталі
__ На роботі
__ За місцем навчання
__ В закладі громадського харчування
__ Туристична група
__ Інше, вкажіть:
________________
5. Інформація щодо симптомів у контактної особи
5.1
Чи відмічались у контактної особи будь-які респіраторні симптоми (біль у горлі, нежить, кашель, задишка) протягом 14 діб до початку симптоматики у особи з підтвердженим випадком?
__ Так
__ Ні
5.2
Чи відмічались у контактної особи будь-які респіраторні симптоми (біль у горлі, нежить, кашель, задишка) після останнього контакту з випадком?
__ Так
__ Ні
5.3
Чи відмічаються у контактної особи будь які симптоми на момент опитування?
__ Так
__ Ні
Якщо ТАК, то перехід до наступного питання, якщо НІ або НЕВІДОМО - перехід до інформації для контактної особи
5.4
Дата і час прояву перших симптомів
__/__/____
(дд/мм/рррр)
5.5
Чи зверталася контактна особа за медичною допомогою?
__ Так
__ Ні
__ Невідомо
5.6
Якщо так, то вказати дату звернення
__/__/____
(дд/мм/рррр)
5.7
Місце звернення за медичною допомогою
Інформація для контактної особи
Термін самоізоляції контактної особи складає 14 днів від останнього контакту з підтвердженим випадком. При виникненні будь-яких респіраторних чи інших симптомів контактній особі необхідно звернутися до сімейного лікаря для отримання рекомендацій щодо лікування та обстеження методом ПЛР.
За відсутності сімейного лікаря інтерв'юером надається телефон закладу надавача первинної медичної допомоги за територіальним принципом.
ЗАТВЕРДЖЕНО
Постановою Головного державного
санітарного лікаря України
02 серпня 2021 року № 7

ФОРМА

опитування для проведення подальшого спостереження за контактними особами випадків COVID-19

Запитання
Варіанти відповіді
1
Чи відмічались у контактної особи будь-які респіраторні симптоми (біль у горлі, нежить, кашель, задишка) протягом 7/14 діб після останнього контакту із підтвердженим контактом?
Так
Ні
2
Якщо "Так", чи зверталась особа за медичною допомогою?
Так
Ні
3
Вкажіть дату звернення за медичною допомогою
Дата
4
Чи проходила контактна особа тестування на COVID-19 протягом останніх 7/14 днів з моменту останнього контакту із підтвердженим випадком?
Так
Ні
5
Якщо "Так", вкажіть метод тестування
ПЛР
ІФА
Швидкий тест на антиген
Інше
6
Вкажіть результат, якщо відомо
Позитивний
Негативний
Сумнівний
Очікується результат
7
Дата забору зразка на тестування
Дата
8
Дата отримання результату тестування
Дата
9
Чи дотримувалась контактна особа самоізоляції протягом 7/14-ти діб з моменту останнього контакту із підтвердженим випадком?
Так
Ні
10
Чи контактувала контактна особа з іншими людьми протягом 7/14 діб?
Так
Ні
11
Якщо "Так", надайте П. І. Б. та контактний номер телефону осіб, з якими відбувся контакт протягом останніх 7/14 днів з моменту спостереження
Введення тексту
12
Якщо "Так", вкажіть місце, де відбувся контакт із іншими особами протягом останніх 7/14 днів з моменту спостереження
Введення тексту
( Текст взято з сайту МОЗ України http://www.moz.gov.ua )