МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
НАКАЗ
29.04.2021 № 485
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 серпня 2021 р.
за № 1049/36671

Про затвердження Порядку оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

Відповідно до абзацу десятого частини другої статті 67, частини четвертої статті 69 Закону України "Про освіту" (2145-19) , пункту 4 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" (463-20) , статей 38, 188-54, 254-257 та 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80732-10) та з метою дотримання посадовими особами Державної служби якості освіти України та її територіальних органів законодавства при оформленні матеріалів про адміністративні правопорушення НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Порядок оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення, що додається.
2. Директору департаменту правового забезпечення (Костюченко О.) забезпечити подання цього наказу про державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
Міністр
С. Шкарлет
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної служби якості освіти України
Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини
Р. Гурак
Л. Денісова
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
освіти і науки України
29 квітня 2021 року № 485
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
10 серпня 2021 р.
за № 1049/36671

ПОРЯДОК

оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення

I. Загальні положення

1. Цей Порядок розроблений відповідно до абзацу десятого частини другої статті 67, частини четвертої статті 69 Закону України "Про освіту" (2145-19) , пункту 4 розділу X "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про повну загальну середню освіту" (463-20) , статей 38, 188-54, 254-257, та 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80732-10) (далі - Кодекс) з метою визначення процедури оформлення уповноваженими посадовими особами Державної служби якості освіти України та її територіальних органів (далі - посадові особи) і подання разом з матеріалами про адміністративні правопорушення органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів про адміністративні правопорушення, що передбачені статтею 188-54 Кодексу (80731-10) .

II. Оформлення протоколів про адміністративні правопорушення

1. Підставами для складення посадовими особами протоколу про адміністративне правопорушення (далі - протокол) є:
недопущення посадових осіб до проведення інституційного аудиту або здійснення заходів державного нагляду (контролю);
ненадання посадовим особам інформації або надання неправдивої інформації;
вчинення інших дій, що перешкоджають посадовим особам у проведенні інституційного аудиту або здійсненні заходів державного нагляду (контролю);
невиконання законних вимог (приписів, розпоряджень) або інших розпорядчих документів посадових осіб щодо усунення порушень вимог законодавства України у сфері освіти;
вчинення повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення будь-якого з діянь, визначених у цьому пункті.
2. У разі вчинення особою кількох адміністративних правопорушень протоколи складаються окремо щодо кожного із вчинених правопорушень.
Якщо правопорушення вчинено кількома особами, протокол складається на кожну особу окремо.
3. Протокол складається державною мовою не пізніше двадцяти чотирьох годин з моменту виявлення особи, яка вчинила правопорушення, у двох примірниках за формою, встановленою додатком 1 до цього Порядку. Один примірник протоколу залишається в Державної служби якості освіти України (далі - Служба), або її територіального органу, другий під розписку вручається особі, яка притягається до адміністративної відповідальності.
У разі відмови особи, щодо якої складено протокол, від отримання примірника Протоколу в ньому робиться відповідний запис.
4. Зміст протоколу повинен відповідати вимогам, викладеним у статті 256 Кодексу (80732-10) . У протоколі зазначаються: дата і місце його складення, посада, прізвище, ім’я, по батькові (за наявності) посадової особи, яка склала протокол; відомості про особу, яка притягається до адміністративної відповідальності за фактом вчинення нею адміністративного правопорушення, передбаченого статтею 188-54 Кодексу (80731-10) ; місце, час вчинення і суть адміністративного правопорушення; нормативний акт, який передбачає відповідальність за дане правопорушення; прізвище, ім’я по батькові (за наявністю), місце проживання свідків і потерпілих, прізвище, ім’я по батькові (за наявності) викривача (за його письмовою згодою), якщо вони є; пояснення особи, яка притягається до адміністративної відповідальності; інші відомості, необхідні для вирішення справи. Якщо правопорушенням заподіяно матеріальну шкоду, про це також зазначається в протоколі.
5. Протокол заповнюється друкованим або рукописним способом (розбірливим почерком). У графах, які не заповнюються під час складення протоколу, проставляється прочерк.
6. Посадові особи можуть здійснювати фіксацію процесу складення протоколу засобами аудіо-, фото- та відеофіксації.
7. При складенні протоколу особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, роз’яснюються її права, передбачені статтею 63 Конституції України (254к/96-ВР) , статтями 256 та 268 Кодексу (80732-10) , про що робиться відмітка та ставиться підпис особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.
8. Протокол підписується особою, яка його склала, і особою, яка притягається до адміністративної відповідальності. При наявності свідків і потерпілих протокол може бути підписано також і цими особами.
9. У разі відмови особи, яка притягається до адміністративної відповідальності, від підписання протоколу, в ньому зазначаються мотиви своєї відмови та робиться запис це. Особа, яка притягається до адміністративної відповідальності, має право подати пояснення і зауваження щодо змісту протоколу, які додаються до протоколу, про що до нього вноситься відповідний запис із зазначенням кількості аркушів, на яких подано такі пояснення та/або зауваження, а також викласти мотиви своєї відмови від його підписання.
10. Свідки адміністративного правопорушення (у разі їх наявності) можуть надати свої письмові пояснення, які також додаються до протоколу.
11. У разі, якщо особа відмовляється від отримання протоколу, другий примірник протоколу протягом п’ятнадцяти календарних днів з дня складення протоколу надсилається такій особі цінним листом з описом вкладення.

III. Оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення та надсилання їх до суду

1. Складені протоколи реєструються в журналі реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення за формою, встановленою додатком 4 до цього Порядку.
2. Примірник протоколу та інші документи, що підтверджують факт вчинення адміністративного правопорушення, а також бланк заповненого опису вкладення у цінний лист, яким особі, яка притягується до адміністративної відповідальності надіслано другий примірник протоколу (у разі його надсилання), формуються посадовою особою, яка склала протокол у справу про адміністративне правопорушення за формою, встановленою додатком 2 до цього Порядку. У справі оформлюється титульний аркуш, на зворотному боці якого заповнюється опис документів, що містяться у справі за формою, встановленою додатком 2 до цього Порядку, у якому зазначаються порядковий номер, найменування та реквізити документів, кількість аркушів та номери аркушів справи (далі - справа). Опис документів підписується посадовою особою, яка склала протокол із зазначенням дати його складення. Справа про адміністративне правопорушення зберігається в Службі або її територіальному органі протягом трьох років. До неї в подальшому додаються копії судових рішень, а також інші документи та матеріали, пов’язані з розглядом цієї справи в суді.
3. Оригінал справи про адміністративне правопорушення разом із супровідним листом, не пізніше 15 календарних днів з моменту складення протоколу, надсилається до районного, районного в місті, міського чи міськрайонного суду за місцем вчинення адміністративного правопорушення. Копія справи протягом трьох років зберігається в апараті Служби або її територіальному органі.
4. Посадова особа, яка склала протокол, одночасно з надісланням його до суду, надсилає засновнику закладу освіти та/або керівникові закладу освіти де працює особа, яка притягається до відповідальності, повідомлення про складення протоколу із зазначенням характеру вчиненого правопорушення та норм закону, які порушено.
5. Супроводження справи в суді здійснюється посадовою особою, яка склала протокол та/або іншими посадовими особами Служби чи її територіального органу.
6. Після отримання Службою або її територіальним органом відомостей про прийняте рішення суду за результатами розгляду справи про адміністративне правопорушення, до журналу реєстрацій протоколів про адміністративні правопорушення вносяться відомості про результати розгляду такої справи.

IV. Контроль за станом дотримання законності під час здійснення адміністративного провадження

1. Контроль за веденням журналу реєстрації видачі бланків протоколів про адміністративні правопорушення (додаток 3) і реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення (додаток 4) здійснюється Службою та/або її територіальними органами.
2. Контроль за оформленням матеріалів про адміністративне правопорушення та надсиланням їх до суду здійснюється Службою та/або її територіальними органами.
3. Контроль за дотриманням посадовими особами чинного законодавства під час здійснення проваджень у справах про адміністративні правопорушення здійснюється Головою Служби.
Директор департаменту
правового забезпечення
О. Костюченко
Додаток 1
до Порядку оформлення матеріалів
про адміністративні правопорушення
(пункт 3 розділу II)

ПРОТОКОЛ

про адміністративне правопорушення

( Див. текст (z1049-21F65) )
Додаток 2
до Порядку оформлення матеріалів
про адміністративні правопорушення
(пункт 2 розділу III)

СПРАВА

про адміністративне правопорушення

( Див. текст (z1049-21F63) )
Додаток 3
до Порядку оформлення матеріалів
про адміністративні правопорушення
(пункт 1 розділу IV)

ЖУРНАЛ

реєстрації видачі бланків протоколів про адміністративні правопорушення Державної служби якості освіти України / управління Державної служби якості освіти України у(в) ________________________ області

Розпочато: "____" __________ 20___ року
Закінчено: "____" __________ 20___ року
№ з/п
Номер протоколу
Дата видачі протоколу
Посада, прізвище, ім’я по батькові
(за наявності) особи, що видала бланк протоколу
Підпис
Посада, прізвище, ім’я, по батькові
(за наявності) особи, що отримала бланк протоколу
Підпис
1
2
3
4
5
6
7
Додаток 4
до Порядку оформлення матеріалів
про адміністративні правопорушення
(пункт 1 розділу III)

ЖУРНАЛ

реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення Державної служби якості освіти України / управління Державної служби якості освіти України

( Див. текст (z1049-21F64) )