ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА СЛУЖБА УКРАЇНИ
ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ
19.08.2021 N 3086/ІПК/99-00-04-03-03-09
Державна податкова служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ (2755-17) ) розглянула звернення щодо можливості зареєструватися фізичною особою - підприємцем та сплачувати податки на території Польщі і в межах компетенції повідомляє.
Платник податків у зверненні повідомив, що має українське громадянство, але навчається та живе на території Польщі понад 4 роки.
Таким чином, платник податків просить надати індивідуальну податкову консультацію з питання можливості зареєструватися фізичною особою - підприємцем відповідно до законодавства України але здійснювати господарську діяльність на території Польщі де і сплачувати відповідні податки.
Відповідно до ст. 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
Відносини, які виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (2755-17) (п. 1.1 ст. 1 ПКУ).
Основні принципи податкового законодавства, установлені ст. 4 ПКУ, зокрема, кожна особа зобов'язана сплачувати встановлені ПКУ (2755-17) , законами з питань митної справи податки та збори, платником яких вона є згідно з положеннями ПКУ (2755-17) (пп. 4.1.1 п. 4.1 ст. 4 ПКУ).
Відповідно до ст. 42 Конституції України кожен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом.
Підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку (ст. 42 Господарського кодексуУкраїни, далі - ГКУ (436-15) ).
Господарська діяльність, що здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, є підприємництвом, а суб'єкти підприємництва - підприємцями (п. 2 ст. 3 ГКУ).
Згідно зі ст. 1 Закону України від 16 квітня 1991 року N 959-XII "Про зовнішньоекономічну діяльність"(далі - Закон N 959) зовнішньоекономічна діяльність - це діяльність суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської діяльності, а також діяльність державних замовників з оборонного замовлення у випадках, визначених законами України, побудована на взаємовідносинах між ними, що має місце як на території України, так і за її межами.
Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України (698-12) "Про підприємництво"(ст. 5 Закону N 959).
Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір стати підприємцем, регулюється Законом України від 15 травня 2003 року N 755-IV " (755-15) Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".
Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється ст. 177 ПКУ.
Враховуючи зазначене, фізична особа, яка зареєстрована фізичною особою - підприємцем повинна сплачувати податки згідно з нормами чинного законодавства України на території України. Нормами ПКУ (2755-17) не передбачено сплату податків від підприємницької діяльності на території іншої країни.
Зазначаємо, що відповідно до п. 52.2 ст. 52 ПКУ податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.