МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ
НАКАЗ
24.06.2021 № 368
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2021 р.
за № 1101/36723

Про затвердження Правил носіння форменого одягу посадовими особами Державної митної служби України

Відповідно до вимог частини другої статті 552 глави 75 Митного кодексу України (4495-17) , постанови Кабінету Міністрів України від 03 березня 2021 року № 165 (165-2021-п) "Про затвердження опису та зразків форменого одягу посадових осіб Державної митної служби, норм забезпечення форменим одягом і строків його носіння", підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375 (375-2014-п) , НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Правила носіння форменого одягу посадовими особами Державної митної служби України, що додаються.
2. Департаменту митної політики в установленому порядку забезпечити:
подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
оприлюднення цього наказу.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на Голову Державної митної служби України Рябікіна П.Б.
Міністр
С. Марченко
ПОГОДЖЕНО:
Голова Державної митної служби України
П. Рябікін
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
24 червня 2021 року № 368
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2021 р.
за № 1101/36723

ПРАВИЛА

носіння форменого одягу посадовими особами Державної митної служби України

I. Загальні положення

1. Ці правила визначають порядок носіння форменого одягу та знаків розрізнення форменого одягу посадових осіб Держмитслужби (далі - формений одяг та знаки розрізнення). Усі предмети форменого одягу та знаки розрізнення мають відповідати зразкам та їх опису, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 03 березня 2021 року № 165 (165-2021-п) "Про затвердження опису та зразків форменого одягу посадових осіб Державної митної служби, норм забезпечення форменим одягом і строків його носіння" (далі - постанова № 165), і перебувати у бездоганному стані.
2. Право носіння форменого одягу та знаків розрізнення мають посадові особи Держмитслужби та її територіальних органів, яким присвоєно спеціальні звання посадових осіб митних органів.
3. Для посадових осіб Держмитслужби встановлено такі види форменого одягу:
парадна;
повсякденна.
Формений повсякденний одяг поділяється на літній та зимовий.
4. З метою додержання єдиного зовнішнього вигляду перехід на літній або зимовий формений одяг, залежно від характеру виконуваних робіт й погодних умов, установлюється окремо для кожного територіального органу розпорядчим документом керівника цього органу, або особи, яка виконує його обов’язки.
Для апарату Держмитслужби зазначений перехід здійснюється за відповідним розпорядчим документом Голови Держмитслужби, або особи, яка виконує його обов’язки.
5. Парадний формений одяг носять у дні державних свят, під час урочистих засідань, офіційних прийомів, під час вручення та одержання державних нагород України, відомчих заохочувальних відзнак, у дні ювілейних та річних дат, під час проведення нарад, за визначенням керівника Держмитслужби (особи, яка виконує його обов’язки) або керівника територіального органу (особи, яка виконує його обов’язки), який проводить нараду.
6. Повсякденний формений одяг носять під час виконання службових обов’язків.
Дозволяється носити парадний і повсякденний формений одяг у вихідні дні та у позаслужбовий час за умови необхідності представлення митних органів під час офіційних заходів.
7. Знаки розрізнення мають бути правильно й охайно пришитими (прикріпленими).
Під час виконання службових обов’язків посадовими особами Держмитслужби та її територіальних органів службові посвідчення (беджі, знаки розрізнення) розміщуються на пілочках курток, регланів, сорочок (блуз) та футболок поло для ідентифікації особи як посадової особи Держмитслужби.
8. Допускається носіння цивільного одягу офіційно-ділового стилю посадовими особами Держмитслужби та її територіальних органів із письмового дозволу керівника Держмитслужби (особи, яка виконує його обов’язки) або керівника територіального органу (особи, яка виконує його обов’язки).
Одяг працівників Держмитслужби під час виконання службових обов’язків має бути офіційно-ділового стилю і відповідати загальноприйнятим вимогам пристойності.
Основні вимоги до одягу офіційно-ділового стилю - акуратність, стриманість і охайність. Такий одяг має бути чистий та завжди добре випрасуваний, взуття - начищене і без збитих підборів. Одяг має відповідати місцю, часу та характеру діяльності посадової особи чи працівника Держмитслужби.
Під час вибору форми одягу офіційно-ділового стилю не допускається носіння джинсового, спортивного одягу, светрів, сорочок, футболок навипуск яскравого забарвлення з візерунками, логотипами тощо.
Макіяж жінок має бути стриманим та помірним і не надто яскравим.
Рекомендується уникати носіння ювелірних прикрас, біжутерії та аксесуарів під час виконання службових (трудових) обов’язків посадовими особами та працівниками Держмитслужби.
Жінкам під час перебування у форменому одязі дозволяється носити сумки однотонних неяскравих кольорів.
9. Заборонено:
носіння форменого одягу невстановленого зразка, поєднання предметів форменого одягу, взуття, знаків розрізнення та фурнітури, що належать до різних форм одягу, а також форменого одягу з предметами цивільного одягу, крім випадків, передбачених цими Правилами;
носіння нагрудних знаків, не передбачених законодавчими та нормативно-правовими актами Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Держмитслужби;
перебувати у зонах митного контролю або під час здійснення контрольно-перевірочних заходів у цивільному одязі.
10. Строки носіння форменого одягу посадових осіб Держмитслужби затверджено постановою № 165 (165-2021-п) .
11. Зовнішній вигляд та поведінка посадових осіб і працівників Держмитслужби має забезпечувати довіру суспільства до державної служби.
12. За порушення цих Правил посадові особи Держмитслужби та її територіальних органів можуть бути притягнені до дисциплінарної відповідальності.

II. Форма одягу посадових осіб Держмитслужби

1. Парадний формений одяг поділяється на:
1) чоловічий:
кашкет, костюм чоловічий (кітель, штани), сорочка білого кольору з довгими рукавами, сорочка білого кольору з короткими рукавами, краватка чорного кольору, туфлі чорного кольору.
З парадним форменим одягом чоловікам дозволяється носити:
шкарпетки чорного або темно-синього кольору без додаткових кольорових логотипів та емблем;
взуття цивільного зразка без оздоблення (туфлі, черевики, напівчеревики), яке має бути:
чорного кольору;
класичної конструкції, закритого типу в носочній та п’яточній частинах;
2) жіночий:
пілотка, костюм жіночий (кітель, спідниця), блуза білого кольору з довгими рукавами, блуза білого кольору з короткими рукавами, краватка чорного кольору, туфлі чорного кольору.
З парадним форменим одягом жінкам дозволяється носити:
колготки чорного і коричневого, тілесного кольорів;
туфлі або чобітки чорного кольору без оздоблення на низьких підборах класичної конструкції, закритого типу в носочній та п’яточній частинах.
2. Повсякденний формений одяг поділяється на:
1) чоловічий:
літній - кепі, куртка вологостійка, штани, сорочка темно-синього кольору з короткими рукавами, футболка поло, легкі черевики, ремінь двошаровий, шкарпетки вологопоглинаючі;
зимовий - шапка флісова, куртка утеплена, штани, сорочка темно-синього кольору з довгими рукавами, термореглан, кальсони, ремінь двошаровий, рукавички, черевики, шкарпетки шерстяні;
2) жіночий:
літній - кепі, куртка демісезонна, реглан з довгими рукавами, штани, футболка поло, ремінь двошаровий, легкі черевики, шкарпетки вологопоглинаючі;
зимовий - шапка флісова, куртка з двостороннього флісу, штани, блуза темно-синього кольору з довгими рукавами, реглан з довгими рукавами, термореглан, кальсони, ремінь двошаровий, рукавички, черевики, шкарпетки шерстяні.

III. Особливості носіння окремих предметів та елементів форменого одягу

1. Кашкет чоловічий облаштовується кокардою великою металевою золотистого кольору, двома малими форменими ґудзиками золотистого кольору, до яких кріпиться позумент.
Кокарда кріпиться спереду на околичці кашкета. Позумент знаходиться над козирком. По краю козирка - орнамент золотистого кольору.
Кашкет носять таким чином, щоб лінія краю козирка була на рівні брів, центр кокарди має знаходитися над переніссям.
2. Пілотка жіноча облаштовується спереду по центру кокардою малою металевою золотистого кольору. Відстань від низу кокарди до краю - 30 міліметрів.
Пілотки носять з невеликим нахилом вперед та вправо. Верхні краї пілотки при цьому не повинні розкриватися.
3. Шапка флісова облаштовується спереду по центру кокардою малою металевою золотистого кольору. Відстань від нижнього краю кокарди до зрізу шапки - 30 міліметрів.
Шапку носять таким чином, щоб відстань від брів до краю шапки була 20-30 мм, центр кокарди має знаходитися над переніссям.
4. Кепі облаштовується спереду по центру кокардою малою металевою золотистого кольору. Відстань від низу кокарди до козирка - 30 міліметрів.
Кепі носять таким чином, щоб лінія краю козирка була на рівні брів, центр кокарди має знаходитися над переніссям.
5. Кітель парадного форменого одягу чоловічий облаштовується трьома форменими ґудзиками золотистого кольору та трьома форменими ґудзиками на зміщеній бортовій застібці, на підкладці пілочок - внутрішні прорізні кишені з листочками, що застібаються на начіпну петлю та ґудзик, у кутиках коміра - орнамент золотистого кольору. Кітель носять застебнутим на всі ґудзики на правий бік.
Кітель парадного форменого одягу жіночий облаштовується трьома форменими ґудзиками золотистого кольору на центральній бортовій застібці, на підкладці правої пілочки - внутрішня прорізна кишеня з листочкою, що застібається на наскрізну петлю та ґудзик, у кутиках коміра - орнамент золотистого кольору. Кітель застібається на всі ґудзики на лівий бік.
6. Штани парадної форми костюма носять навипуск та повинні мати поздовжні складки.
Штани повсякденного форменого одягу чоловічі носять навипуск.
Штани повсякденного форменого одягу жіночі носять навипуск або заправляють у легкі черевики чорного кольору, черевики чорного кольору з середніми берцями.
7. Куртки утеплену та вологостійку повсякденного форменого одягу чоловічі носять застібнутими до кінця та із закритою центральною планкою. Дозволяється розстібати центральну застібку до рівня сонячного сплетіння.
Капюшон дозволяється одягати в разі несприятливих погодних умов, в інших випадках він знаходиться у складеному вигляді ззаду. Дозволяється носіння куртки з відстебнутим капюшоном.
Куртки демісезонну та з двостороннього флісу, реглан з довгими рукавами повсякденного форменого одягу жіночі носять застібнутими до кінця та із закритою центральною планкою. Дозволяється розстібати центральну застібку до рівня сонячного сплетіння.
8. Термореглан та кальсони повсякденного форменого одягу носять як білизну для холодної погоди.
9. Сорочки (блузи) білого кольору з довгими та короткими рукавами парадного форменого одягу облаштовуються центральною бортовою застібкою на петлі та ґудзики, у кутиках коміра орнамент золотистого кольору, для кріплення погонів на ділянках плечових швів розташовано по два хомутики і по дві обметані петлі. Сорочки (блузи) носять застібнутими на всі ґудзики, із краваткою чорного кольору.
Сорочки (блузи) темно-синього кольору повсякденного форменого одягу носять застібнутими на всі ґудзики. Залежно від характеру виконуваних робіт і погодних умов дозволяється не застібати верхній ґудзик сорочки (блузи) темно-синього кольору.
Дозволяється носити сорочки (блузи) білого кольору та темно-синього кольору з короткими рукавами при літній формі одягу без кітеля, куртки і краватки.
Сорочки (блузи) мають бути встановленого зразка, чистими, ретельно припасованими і випрасуваними, з правильно підібраними погонами.
10. Краватку носять разом із сорочкою (блузкою) так, щоб краватка щільно прилягала до коміра. Краватку облаштовують гаптуванням металізованою ниткою золотистого кольору у вигляді малого Державного Герба України на блакитному фоні та двох смужок шовковими нитками жовтого та блакитного кольорів. Відстань від гаптування до вузла краватки - 30 міліметрів.
Краватка завжди має бути чистою і випрасуваною.
11. Футболки поло носять із повсякденним форменим одягом.
12. Посадовим особам Держмитслужби дозволяється носити рукавички з повсякденним форменим одягом.
13. Шкарпетки вологопоглинаючі (шерстяні) для повсякденного форменого одягу носять лише чорного кольору, суцільно фарбовані, без додаткових кольорових логотипів та емблем.
14. Ремінь двошаровий носять на штанах повсякденного форменого одягу так, щоб він щільно прилягав до тулуба. На ремені носять карабін та інші спеціальні засоби, передбачені законодавством.

IV. Носіння медалей, орденів, стрічок медалей і орденів на планках та інших відзнак

1. Носіння орденів, медалей і нагрудних знаків України посадовими особами Держмитслужби на форменому одязі визначається відповідними положеннями про ці нагороди та Указом Президента України від 30 травня 2012 року № 365/2012 (365/2012) "Про відомчі заохочувальні відзнаки".
Ордени та медалі, орденські стрічки та стрічки медалей колишнього СРСР та інших держав посадові особи Держмитслужби носять за власним бажанням після орденів і медалей України.
На парадному та повсякденному форменому одязі замість орденів та медалей носять орденські стрічки і стрічки медалей на планках, а також знаки відзнаки і нагрудні знаки.
Орденські стрічки та стрічки медалей на планках носять з лівого боку на грудях так, щоб на кітелі верхній край верхнього ряду стрічок знаходився нижче рівня кута лацкана на 70 міліметрів.
У разі носіння двох і більше орденських стрічок і стрічок медалей на планках вони закріплюються в один ряд на загальній планці справа наліво, але не більше чотирьох. Стрічки, що не вміщуються на одній планці, переносяться на другу тощо і прикріплюються нижче першої.

V. Носіння знаків розрізнення

1. Знаками розрізнення є погони, геральдичні знаки - емблеми (нарукавні) та нагрудні знаки.
Погони за способом кріплення поділяються на нашивні, знімні, накладні та погони-муфти.
Погони нашивні нашиваються на ділянці плечових швів на кітелях чоловічих/жіночих парадного форменого одягу.
Погони знімні розташовуються на ділянках плечових швів та носяться на сорочках (блузах) білого кольору з довгими/короткими рукавами парадного форменого одягу.
Погони накладні розташовуються на ділянках плечових швів на нашитій спеціальній панелі (під розмір відповідного погона) з текстильною застібкою ("липучка").
Накладні погони носять на куртці вологостійкій, сорочці темно-синього кольору з довгими/короткими рукавами чоловічих повсякденного форменого одягу, футболці поло чоловічій/жіночій повсякденного форменого одягу, куртці демісезонній, куртці з двостороннього флісу, блузі темно-синього кольору з довгими рукавами, реглані з довгими рукавами жіночих повсякденного форменого одягу.
Погони-муфти носять на куртці утепленій повсякденного форменого одягу чоловічій, у шви вшивання рукавів якої вшито погони-хлястики.
2. Геральдичний знак - емблема (нарукавний знак) Держмитслужби нашивається на лівий рукав на відстані 7 сантиметрів від шва вшивання рукава кітеля чоловічого/жіночого парадного форменого одягу.
Геральдичний знак - емблема (нарукавний знак) Держмитслужби кріпиться на нашитій спеціальній панелі ("липучка") на правому рукаві на відстані 7 сантиметрів від шва вшивання рукава куртки утепленої та куртки вологостійкої чоловічих повсякденного форменого одягу, куртки демісезонної, куртки з двостороннього флісу, реглані з довгими рукавами жіночих повсякденного форменого одягу.
3. Нагрудний знак структурних підрозділів Держмитслужби кріпиться на нашитій спеціальній панелі ("липучка") на лівому боці грудей повсякденного форменого одягу, а саме: куртці утепленій, куртці вологостійкій, сорочці темно-синього кольору з короткими рукавами чоловічих повсякденного форменого одягу, футболці поло чоловічій/жіночій повсякденного форменого одягу, куртці демісезонній, куртці з двостороннього флісу, блузі темно-синього кольору з довгими рукавами, реглані з довгими рукавами жіночих повсякденного форменого одягу.
Директор Департаменту
митної політики
О. Москаленко