МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
НАКАЗ
19.08.2021 № 2924/5
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2021 р.
за № 1099/36721

Про затвердження Змін до Положення про відділення соціально-психологічної служби

Відповідно до статей 123, 124 Кримінально-виконавчого кодексу України (1129-15) , Закону України "Про соціальну адаптацію осіб, які відбувають чи відбули покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк", підпункту 2-5 пункту 3, пункту 10 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02 липня 2014 року № 228 (228-2014-п) , з метою забезпечення оптимальних умов відбування покарання та проведення із засудженими та засудженими, які залишені для роботи з господарського обслуговування, соціально-виховної роботи для досягнення мети їх виправлення і ресоціалізації, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Зміни до Положення про відділення соціально-психологічної служби (z1863-13) , затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 04 листопада 2013 року № 2300/5, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04 листопада 2013 року за № 1863/24395, що додаються.
2. Департаменту публічного права (Кравченко Л.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 (493/92) "Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади".
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Висоцьку О.
Міністр
Д. Малюська
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
юстиції України
19 серпня 2021 року № 2924/5
Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
20 серпня 2021 р.
за № 1099/36721

ЗМІНИ

до Положення про відділення соціально-психологічної служби

1. У розділі I (z1863-13) :
1) доповнити розділ новим пунктом 2 такого змісту:
"2. Терміни, наведені в цьому Положенні, вживаються в таких значеннях:
криміногенні потреби - актуальні фактори ризику, оцінка яких свідчить про високу вірогідність їх впливу на виникнення протиправної (криміногенної) поведінки особи та потребу у заходах впливу для зменшення або усунення такого впливу;
індивідуальна програма соціально-виховної роботи із засудженим - документ, що визначає цілі роботи із засудженим та заходи, спрямовані на задоволення криміногенних потреб і досягнення позитивних змін у житті засудженого, відповідальних осіб за їх виконання, чіткі терміни виконання та містити примітку про результати виконання кожного заходу. Індивідуальна програма складається спільно із засудженим, зрозумілою для нього мовою, з урахуванням віку, рівня розвитку, життєвого досвіду, сформованих життєвих навичок. Начальник відділення соціально-психологічної служби, до якого розподілено засудженого, ознайомлює його з індивідуальною програмою та тими заходами, які мають бути реалізовані у її межах;
ціль в межах індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим - бажаний очікуваний результат соціально-виховної та психологічної роботи із засудженим в межах визначеної криміногенної потреби;
заходи в межах індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим - конкретні кроки, які мають бути впроваджені для досягнення кожної визначеної цілі щодо впливу на криміногенну потребу засудженого. Визначення заходів залежить від рівня життєвих навичок засудженого, його досвіду та розуміння виконання визначених заходів. Складні заходи, які реалізовуються у кілька етапів, ліпше розділити і прописати окремими пунктами;
відповідальні особи в межах індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим - особи, які відповідають за виконання заходу у визначений термін, згідно з індивідуальною програмою. Відповідальними особами можуть бути: засуджений, стосовно якого складено індивідуальну програму, та персонал установи, співробітники державних та недержавних організацій, які долучені до роботи із засудженим.".
У зв’язку з цим пункти 2–9 вважати відповідно пунктами 3–10;
2) пункт 9 викласти в такій редакції:
"9. Соціально-виховна та психологічна робота із засудженими здійснюється відповідно до індивідуальних програм, які складаються за результатами медичного обстеження, психодіагностики і психолого-педагогічного вивчення, кримінологічної, кримінально-правової характеристики, оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення та реалізуються, в тому числі за допомогою програм диференційованого виховного впливу.
Ступінь виправлення засуджених визначається з урахуванням оцінки ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення та стану реалізації індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим.
Оцінка ризиків вчинення повторного кримінального правопорушення проводиться згідно з методичними рекомендаціями, визначеними Міністерством юстиції України.
У результаті проведення оцінки ризиків визначаються криміногенні потреби засудженого, на мінімізацію яких спрямовуються цілі та заходи в межах індивідуальної програми соціально-виховної роботи із засудженим.
Індивідуальна програма соціально-виховної роботи із засудженим складається начальником відділення соціально-психологічної служби, до якого було розподілено засудженого.
Індивідуальна програма є документом, який постійно використовується в роботі із засудженим, коригується та доповнюється за необхідності.
Перша індивідуальна програма соціально-виховної роботи складається у термін не пізніше 30 днів з дня прибуття засудженої особи до установи виконання покарань. Індивідуальна програма повинна містити не більше чотирьох пріоритетних криміногенних потреб, до яких визначається по одній цілі соціально-виховної роботи із засудженими. Пріоритетність криміногенних потреб та цілей соціально-вихов-ної роботи визначається із урахуванням рівня мотивації засудженого стосовно кожної з актуальних криміногенних потреб, рівня ризику ймовірної шкоди життю та здоров’ю стосовно інших осіб. Окрім актуальних криміногенних потреб, в індивідуальній програмі можуть бути визначені цілі роботи, спрямовані на забезпечення нормального стану фізичного та психічного здоров’я особи засудженого, які прямо не пов’язані із ризиком вчинення повторного кримінального правопорушення засудженим, проте є важливою умовою забезпечення його прав та ресоціалізації. До кожної цілі обираються заходи задля її досягнення та визначаються відповідальні особи, в тому числі засуджений, терміни для виконання кожного окремого заходу. Індивідуальна програма виконується протягом шести місяців з дня її складання.
Кожні шість місяців індивідуальна програма соціально-виховної роботи із засудженим переглядається начальником відділення соціально-психологічної роботи, до якого розподілено засудженого, з метою визначення досягнутих результатів, рекомендацій щодо подальшої соціально-виховної роботи з засудженим, які вносяться у відповідний розділ Щоденника індивідуальної роботи із засудженим.
Кожні шість місяців здійснюється перегляд оцінки ризиків, під час якого враховуються отримані результати соціально-виховної роботи із засудженим за попередній період та інформація щодо факторів ризику засудженого. За результатами перегляду оцінки складається індивідуальна програма соціально-виховної роботи із засудженим на наступні шість місяців, яка може містити як нові цілі та заходи до них, так і передбачати продовження роботи над цілями, поставленими на попередньому етапі, та включати актуальні заходи на цей період.
З метою контролю результатів реалізації індивідуальних програм роботи із засудженими, фіксації соціально-виховних та психологічних заходів ведуться у кримінально-виконавчих установах - Щоденник індивідуальної роботи із засудженим (додаток 1), у виховних колоніях - Щоденник соціально-виховної роботи із засудженим неповнолітнім (додаток 2).
За наявності відповідної технічної можливості щоденник ведеться в електронній формі у Єдиному реєстрі засуджених та осіб, узятих під варту. У такому випадку ведення його у паперовій формі не вимагається.".
2. Підпункт 1 пункту 1 розділу IV (z1863-13) після слів "особових справ" доповнити словами та знаками "(лише у випадку ведення їх у паперовій формі)".
3. Додаток 1 (z1863-13) викласти у новій редакції, що додається.
В.о. директора Департаменту
А. Петрицький
Додаток 1
до Положення про відділення
соціально-психологічної служби
(пункт 9 розділу І)

ЩОДЕННИК

індивідуальної роботи із засудженим

( Див. текст (z1099-21F42) )