УВАГА! ДОКУМЕНТ ВТРАЧАЄ ЧИННІСТЬ.
ОФІС ГЕНЕРАЛЬНОГО ПРОКУРОРА
НАКАЗ
27.02.2020 № 116
( Наказ втратив чинність на підставі Наказу Офісу Генерального прокурора № 230 від 14.07.2021 (v0230905-21) )

Про затвердження Положення про Генеральну інспекцію Офісу Генерального прокурора

З метою забезпечення належної організації роботи Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора, керуючись статтями 8, 9 Закону (1697-18) України "Про прокуратуру", НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Положення про Генеральну інспекцію Офісу Генерального прокурора, що додається.
2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Генеральної прокуратури України від 20 травня 2019 року № 89 (v0089900-19) "Про затвердження Положення про Генеральну інспекцію Генеральної прокуратури України".
3. Керівнику Генеральної інспекції забезпечити у встановленому порядку здійснення розподілу обов'язків між працівниками структурних підрозділів Генеральної інспекції Офісу Генерального прокурора.
Генеральний прокурор
Р. Рябошапка
ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ
Генерального прокурора
27.02.2020 № 116

ПОЛОЖЕННЯ

про Генеральну інспекцію Офісу Генерального прокурора

1. Загальні положення

1.1. Генеральна інспекція Офісу Генерального прокурора (далі - Генеральна інспекція) є самостійним структурним підрозділом Офісу Генерального прокурора, підпорядкованим Генеральному прокурору.
1.2. У своїй діяльності Генеральна інспекція керується Конституцією України (254к/96-ВР) , Кримінальним (2341-14) і Кримінальним процесуальним кодексами України (4651-17) , Законом України (1697-18) "Про прокуратуру", іншими актами законодавства, наказами Офісу Генерального прокурора, Регламентом Офісу Генерального прокурора, а також цим Положенням.
1.3. Свою роботу Генеральна інспекція організовує у взаємодії з іншими структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора, прокуратурами всіх рівнів, Національною академією прокуратури України (Тренінговим центром прокурорів України), правоохоронними органами та органами державної влади.
1.4. Генеральна інспекція розташовується в службових приміщеннях Офісу Генерального прокурора, які відповідають технічним умовам у сфері захисту інформації.

2. Структура Генеральної інспекції

2.1. До Генеральної інспекції входять:
1) управління внутрішньої безпеки у складі:
- відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури;
- відділу нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури;
- відділу інформаційно-аналітичної роботи;
- відділу технічного захисту інформації;
- відділу документального забезпечення;
2) управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення у складі:
- першого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення;
- другого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення;
- третього відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення.
2.2. Генеральну інспекцію очолює керівник, який має двох заступників, які одночасно є начальниками управлінь. Обов'язки керівника Генеральної інспекції у разі його відсутності виконує один із його заступників відповідно до наказу Генерального прокурора.
2.3. Управління очолюють начальники, які мають заступників. Заступники начальників управлінь одночасно є начальниками першого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення, відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури відповідно.
2.4. Відділи очолюють начальники відділів. Начальники першого, другого і третього відділів процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення мають по одному заступнику, а начальник відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури - два заступники.
2.5. Обов'язки начальників управлінь та відділів у разі відсутності виконують їхні заступники, начальника відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури - один із заступників відповідно до наказу Генерального прокурора.
2.6. До штату відділів входять прокурори та головні спеціалісти.
2.7. Робота працівників відділів залежно від покладених на них функцій організовується за територіальним або функціональним (предметним) принципом відповідно до розподілу обов'язків, який здійснюється начальниками відділів за погодженням із начальниками управлінь та затверджується керівником Генеральної інспекції.
Посадові обов'язки державних службовців закріплюються у посадових інструкціях, які підписуються їхніми безпосередніми керівниками, погоджуються керівником Генеральної інспекції та затверджуються Генеральним прокурором.

3. Основні завдання Генеральної інспекції

3.1. Приймання, реєстрація, розгляд заяв і повідомлень про вчинення прокурорами кримінальних правопорушень, своєчасне внесення щодо них відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань.
3.2. Нагляд за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності стосовно прокурорів та інших працівників органів прокуратури (крім питань, що належать до компетенції Спеціалізованої антикорупційної прокуратури).
3.3. Організація і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, участь у судовому провадженні та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, а також за дорученням Генерального прокурора - в кримінальних провадженнях, у яких суб'єктом злочину не є прокурор (крім тих, які підслідні Національному антикорупційному бюро України).
3.4. Внесення пропозицій Генеральному прокурору або уповноваженому ним першому заступнику, заступнику Генерального прокурора щодо доручення організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, участі у судовому провадженні та підтриманні публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами спільно з іншими особами, прокурорам інших структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора.
3.5. Опрацювання повідомлень прокуратур нижчого рівня та органів досудового розслідування про початок досудового розслідування у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, вирішення питання щодо доручення прокурорам регіональних (обласних) прокуратур організації і процесуального керівництва досудовим розслідуванням, участі у судовому провадженні та підтриманні публічного обвинувачення у таких кримінальних провадженнях, що розслідуються територіальними підрозділами органів досудового розслідування.
3.6. Забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінальних правопорушень, оскарження незаконних судових рішень на стадії досудового розслідування та судового розгляду кримінальних проваджень.
3.7. Вжиття заходів, спрямованих на попередження та своєчасне виявлення порушень прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури.
3.8. Направлення до органів, уповноважених на складання протоколів про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, матеріалів, що містять відомості про вчинення прокурорами та іншими працівниками органів прокуратури правопорушення, пов'язаного з корупцією, та забезпечення участі у розгляді судами справ про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 172-4 - 172-9 Кодексу України про адміністративні правопорушення (80731-10) (далі - КУпАП) стосовно прокурорів та інших працівників органів прокуратури.
3.9. Забезпечення участі у проведенні службових розслідувань у порядку, встановленому наказом Генерального прокурора.
3.10. Проведення таємних перевірок доброчесності прокурорів у порядку, встановленому наказом Генерального прокурора.
3.11. Здійснення моніторингу оприлюднених засобами масової інформації повідомлень про дії, що порочать звання прокурора, порушення правил прокурорської етики та інші резонансні події за участі працівників прокуратури, вжиття заходів щодо перевірки зазначених відомостей та у взаємодії з відповідними самостійними структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора, забезпечення реагування на такі повідомлення.
3.12. Забезпечення функціонування "телефону довіри" та "електронної пошти довіри", а також подальше опрацювання повідомлень, отриманих за допомогою цих засобів зв'язку.
3.13. Здійснення контролю за станом організації роботи з питань внутрішньої безпеки в органах прокуратури України.
3.14. Забезпечення дотримання інформаційної безпеки в органах прокуратури України.
3.15. Здійснення перевірок фактів подання працівниками Офісу Генерального прокурора, регіональних (обласних), місцевих (окружних) прокуратур, призначення яких на посади здійснюється Генеральним прокурором, декларацій відповідно до Закону України (1700-18) "Про запобігання корупції" та повідомлення Національного агентства з питань запобігання корупції про випадки неподання чи несвоєчасного подання таких декларацій.
3.16. Надання методичної та консультаційної допомоги працівникам прокуратури з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, у тому числі щодо правил прокурорської етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також вимог, пов'язаних зі здійсненням фінансового контролю.
3.17. Забезпечення у взаємодії зі структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора та регіональними (обласними) прокуратурами в межах своєї компетенції додержання працівниками прокуратури вимог щодо врегулювання конфлікту інтересів, інших обмежень, передбачених Законом України (1700-18) "Про запобігання корупції".
3.18. Виконання інших функцій уповноваженого підрозділу з питань запобігання та виявлення корупції, визначених Законом України (1700-18) "Про запобігання корупції", в Офісі Генерального прокурора.
3.19. Генеральна інспекція у межах повноважень забезпечує:
- участь у плануванні роботи Офісу Генерального прокурора, своєчасне, повне і якісне виконання запланованих заходів;
- своєчасну підготовку матеріалів на розгляд нарад, організацію та контроль за виконанням прийнятих рішень, а також виконання завдань і доручень Генерального прокурора;
- підготовку проектів організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора;
- проведення аналітичної та методичної роботи;
- надання практичної допомоги, проведення перевірок в регіональних (обласних) прокуратурах, контроль за усуненням виявлених недоліків;
- опрацювання проектів законів та інших нормативно-правових актів, внесення пропозицій щодо вдосконалення законодавства;
- особистий прийом, розгляд і вирішення звернень громадян, запитів та звернень народних депутатів України, представників державних, громадських організацій, інших осіб, а також скарг учасників кримінального провадження;
- виконання вимог Закону України (2939-17) "Про доступ до публічної інформації";
- організацію ведення первинного обліку роботи, формування статистичної звітності, своєчасне, повне та достовірне внесення відомостей про результати роботи Генеральної інспекції до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі - ЄРДР), інформаційно-аналітичної системи "Облік та статистика органів прокуратури" (далі - ІАС "ОСОП"), інформаційної системи "Система електронного документообігу органів прокуратури України" (далі - ІС "СЕД");
- здійснення контролю за станом обліково-статистичної дисципліни відповідно до компетенції;
- стажування працівників регіональних (обласних) прокуратур, ініціювання та проведення навчально-методичних заходів;
- підготовку матеріалів для публікацій у засобах масової інформації та розміщення на офіційному веб сайті Офісу Генерального прокурора;
- ведення діловодства, збереження матеріальних носіїв інформації з обмеженим доступом.

4. Основні напрями діяльності структурних підрозділів Генеральної інспекції

4.1. Управління внутрішньої безпеки
4.1.1. Відділ запобігання правопорушенням в органах прокуратури здійснює:
- заходи щодо виявлення корупційних та пов'язаних із корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону України (1700-18) "Про запобігання корупції" в діяльності працівників прокуратури;
- контроль за станом організації роботи з питань внутрішньої безпеки в органах прокуратури, моніторинг оприлюднених засобами масової інформації повідомлень про дії, що порочать звання прокурора, порушення правил прокурорської етики, інші резонансні події за участі працівників прокуратури;
- забезпечення в межах компетенції додержання прокурорами Офісу Генерального прокурора вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів, інших обмежень, передбачених Законом України (1700-18) "Про запобігання корупції";
- контроль за дотриманням прокурорами Офісу Генерального прокурора Присяги прокурора (1697-18) і Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів (n0001900-17) ;
- координацію діяльності самостійних структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора з питань внутрішньої безпеки, профілактики порушень прокурорами Присяги прокурора, правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури;
- організацію участі у розгляді судами справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, передбачені статтями 172-4 - 172-9 КУпАП (80731-10) стосовно прокурорів та інших працівників прокуратури;
- проведення у встановленому порядку таємних перевірок доброчесності прокурорів, ведення Реєстру таємних перевірок доброчесності прокурорів;
- перевірку фактів подання працівниками Офісу Генерального прокурора, регіональних (обласних), місцевих (окружних) прокуратур, призначення яких на посади здійснюється Генеральним прокурором, декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
- надання у встановленому порядку висновків за результатами проведених перевірок щодо наявності або відсутності конфлікту інтересів і таємних перевірок доброчесності стосовно кандидатів на посади прокурорів;
- організацію в межах компетенції опитування працівників прокуратури з використанням поліграфа у порядку, визначеному Генеральним прокурором;
- розроблення, організацію та контроль за проведенням заходів щодо запобігання корупційним правопорушенням та правопорушенням, пов'язаним з корупцією;
- надання методичної та консультаційної допомоги працівникам прокуратури з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, у тому числі щодо правил прокурорської етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, а також вимог, пов'язаних зі здійсненням фінансового контролю;
- участь у проведенні у встановленому порядку службових розслідувань стосовно прокурорів Офісу Генерального прокурора, а також за дорученням Генерального прокурора або керівника Генеральної інспекції - стосовно прокурорів прокуратур нижчого рівня;
- участь у засіданнях органу, що здійснює дисциплінарне провадження, Вищої ради правосуддя за скаргами та заявами Генеральної інспекції, поданими щодо прокурорів.
4.1.2. Відділ нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури здійснює:
- нагляд за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності стосовно прокурорів та інших працівників органів прокуратури (крім питань, що належать компетенції Спеціалізованої антикорупційної прокуратури);
- опрацювання інформації про факти вчинення працівниками прокуратури кримінальних правопорушень, а також неправомірного втручання у службову діяльність прокурорів та перешкоджання виконанню ними службових обов'язків, посягання у зв'язку з цим на їхнє життя, здоров'я та майно, стан розслідування та судового розгляду зазначених кримінальних проваджень;
- заходи щодо виявлення корупційних та пов'язаних із корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону України (1700-18) "Про запобігання корупції", Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів (n0001900-17) в діяльності прокурорів та інших працівників органів прокуратури України.
4.1.3. Відділ інформаційно-аналітичної роботи здійснює:
- виявлення корупційних та пов'язаних із корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону України (1700-18) "Про запобігання корупції", Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів у діяльності прокурорів та інших працівників органів прокуратури;
- забезпечення функціонування "телефону довіри" та "електронної пошти довіри", а також опрацювання повідомлень, отриманих за допомогою цих засобів зв'язку та через офіційний веб сайт Офісу Генерального прокурора;
- участь у проведенні таємних перевірок доброчесності прокурорів;
- участь у встановленому порядку в проведенні службових розслідувань;
- взаємодію із державними органами, які є адміністраторами (держателями) автоматизованих інформаційних систем, з метою забезпечення доступу працівників Генеральної інспекції до відповідних інформаційних ресурсів;
- аналіз стану захисту інформації в автоматизованих інформаційних системах (далі - АІС) органів прокуратури України;
- участь в організації керування доступом до ресурсів АІС (розподілення між користувачами необхідних реквізитів захисту інформації - паролів, привілеїв, ключів тощо);
- підготовку пропозицій щодо удосконалення інформаційної безпеки, впровадження нових технологій;
- контроль за рівнем захисту інформації, яка обробляється Генеральною інспекцією, а також за дотриманням інформаційної безпеки її працівниками.
4.1.4. Відділ технічного захисту інформації здійснює:
- аналіз стану технічного захисту інформації в органах прокуратури;
- аналіз можливих загроз для інформації з обмеженим доступом на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури з метою виявлення технічних каналів витоку інформації;
- дослідження ефективності та атестацію на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури комплексів (систем) технічного захисту інформації, носіями якої є акустичні поля;
- виявлення та блокування витоку мовної та видової інформації через закладні пристрої на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури України;
- контроль за станом технічного захисту інформації, надання практичної допомоги з питань розроблення, впровадження та для атестації створених на об'єктах інформаційної діяльності комплексів технічного захисту інформації, носіями якої є акустичні поля;
- розробку заходів, спрямованих на забезпечення захищеності інформації від витоку технічними каналами на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури України;
- удосконалення методів і засобів технічного захисту інформації в органах прокуратури.
4.1.5. Відділ документального забезпечення забезпечує:
- виконання вимог наказів, завдань і доручень керівництва Офісу Генерального прокурора, Генеральної інспекції з питань діловодства;
- здійснення організаційних та консультаційних функцій з питань ведення діловодства;
- участь у виконанні організаційних, програмних і технічних завдань;
- отримання вхідної та внутрішньої кореспонденції та внесення до ІС "СЕД" органів прокуратури України даних щодо руху документів, які перебувають на розгляді у структурних підрозділах Генеральної інспекції;
- реєстрацію та облік документів з грифом обмеження доступу "Для службового користування", які надійшли на розгляд до Генеральної інспекції;
- облік, зберігання, своєчасну доставку вхідної, вихідної та внутрішньої кореспонденції до структурних підрозділів Генеральної інспекції та структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора відповідно до резолюції керівництва;
- реєстрацію вихідних документів, у тому числі з грифом "Для службового користування", для здійснення їх відправки;
- формування справ та наглядових проваджень, оформлення і передання до архівного фонду Офісу Генерального прокурора;
- спільно з керівництвом структурних підрозділів складання номенклатури справ;
- облік використання робочого часу працівниками Генеральної інспекції.
4.2. Управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення забезпечує:
- організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, участь у судовому провадженні та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, а також за дорученням Генерального прокурора - в кримінальних провадженнях, у яких суб'єктом злочину не є прокурор (крім тих, які підслідні Національному антикорупційному бюро України);
- контроль за ефективністю нагляду регіональних (обласних) прокуратур за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва, участі у судовому проваджені та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях, кримінальні правопорушення в яких вчинено прокурорами;
- приймання, реєстрацію, розгляд заяв і повідомлень про вчинення прокурорами кримінальних правопорушень, своєчасне внесення щодо них відомостей до ЄРДР;
- участь у розгляді судами клопотань слідчих та прокурорів під час досудового розслідування, а також справ з інших питань під час досудового розслідування чи оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчих та прокурорів;
- надходження та вивчення інформації про хід і результати досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження, матеріалів кримінального провадження та засвідчених копій судових рішень;
- підготовку проектів процесуальних та інших документів із питань діяльності прокурорів у кримінальному провадженні, які подаються на підпис керівництву Офісу Генерального прокурора;
- підтримання публічного обвинувачення в суді, участь у перегляді судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій, а також участь у судових засіданнях при перегляді судових рішень за нововиявленими або виключними обставинами у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами;
- підготовку проектів документів реагування на незаконні судові рішення у провадженнях, у яких безпосередньо підтримано обвинувачення, і в інших - за дорученням Генерального прокурора та керівництва Генеральної інспекції;
- опрацювання повідомлень прокуратур нижчого рівня та органів досудового розслідування про внесення відомостей до ЄРДР про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, підготовку проектів доручень керівництва Офісу Генерального прокурора та Генеральної інспекції щодо організації та процесуального керівництва у таких провадженнях;
- розгляд і вирішення скарг на рішення, дії чи бездіяльність слідчого і прокурора у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України (4651-17) (далі - КПК України);
- виконання інших повноважень прокурора, передбачених КПК України (4651-17) .
4.2.1. Перший, другий, третій відділи процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення в межах компетенції забезпечують організацію і процесуальне керівництво досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, а також за дорученням Генерального прокурора - в кримінальних провадженнях, у яких суб'єктом злочину не є прокурор, крім тих, які підслідні Національному антикорупційному бюро України.
4.3. Структурні підрозділи виконують й інші функції, що випливають з покладених на Генеральну інспекцію завдань.

5. Повноваження працівників Генеральної інспекції

5.1. Керівник Генеральної інспекції:
- здійснює загальне керівництво Генеральною інспекцією, спрямовує і контролює роботу підпорядкованих підрозділів з урахуванням планів роботи Офісу Генерального прокурора, рішень нарад, інших організаційно-розпорядчих документів;
- визначає основні напрями діяльності структурних підрозділів Генеральної інспекції відповідно до покладених завдань та функцій;
- координує діяльність структурних підрозділів Генеральної інспекції, забезпечує взаємодію з іншими структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора, прокуратурами всіх рівнів, Національною академією прокуратури України (Тренінговим центром прокурорів України), правоохоронними органами та органами державної влади;
- затверджує розподіл обов'язків між працівниками структурних підрозділів Генеральної інспекції та погоджує посадові інструкції державних службовців;
- організовує та контролює виконання підпорядкованими працівниками наказів, завдань і доручень керівництва Офісу Генерального прокурора;
- вносить пропозиції до плану роботи Офісу Генерального прокурора, забезпечує контроль за своєчасним і якісним виконанням планових заходів;
- вносить пропозиції та забезпечує підготовку матеріалів для розгляду на нарадах у Генерального прокурора, своєчасне та якісне виконання їх рішень;
- розглядає документи, які надійшли до Генеральної інспекції, у тому числі ті, що містять державну таємницю, у межах компетенції підписує, затверджує та візує службову документацію;
- забезпечує підготовку проектів організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора із питань, що належать до компетенції Генеральної інспекції;
- проводить оперативні наради, заслуховує звіти підлеглих працівників з питань діяльності Генеральної інспекції;
- у визначеному порядку ініціює притягнення до відповідальності працівників органів прокуратури, звертається до Вищої ради правосуддя зі скаргами на рішення органу, що здійснює дисциплінарне провадження, заявами про порушення прокурорами вимог щодо несумісності їх посад із діяльністю або статусом;
- доручає проведення керівникам регіональних (обласних) прокуратур перевірок інформації за фактами порушення працівниками прокуратури Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, вчинення корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури України;
- організовує виїзди працівників Генеральної інспекції до регіональних (обласних) прокуратур для надання практичної допомоги, проведення перевірок, безпосередньо бере у них участь, забезпечує реалізацію виїздів та контроль за усуненням виявлених недоліків;
- організовує підготовку і проведення аналітичної та методичної роботи, а також заходів щодо підвищення кваліфікації працівників Генеральної інспекції, стажування працівників органів прокуратури;
- здійснює особистий прийом, організовує розгляд і вирішення звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів України, представників державних органів та громадських організацій, а також скарг учасників кримінального провадження на рішення, дії чи бездіяльність слідчих і прокурорів, заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;
- організовує роботу з оприлюднення публічної інформації, розгляд інформаційних запитів з питань, що належать до компетенції Генеральної інспекції;
- організовує ведення первинного обліку роботи, своєчасне, повне і достовірне внесення відомостей про результати роботи до ІАС "ОСОП" перевіряє достовірність відповідних даних. Складає та підписує статистичну звітність про роботу Генеральної інспекції;
- визначає і погоджує завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців підрозділу;
- бере участь в оцінюванні результативності службової діяльності державних службовців;
- вносить пропозиції Генеральному прокурору щодо структури та штатної чисельності Генеральної інспекції, призначення, переміщення, звільнення з посад працівників, присвоєння їм рангів, заохочення чи притягнення до відповідальності;
- інформує Генерального прокурора про невиконання працівниками та органами прокуратури вимог Генеральної інспекції щодо надання документів, інформації, пояснень тощо, а також про випадки перешкоджання роботі Генеральної інспекції з боку працівників та органів прокуратури;
- за дорученням Генерального прокурора представляє Офіс Генерального прокурора в органах державної влади та органах місцевого самоврядування, громадських, іноземних, міжнародних та інших організаціях, в установах, на підприємствах незалежно від форм власності з питань діяльності Генеральної інспекції;
- здійснює контроль за дотриманням підпорядкованими працівниками службової та виконавської дисципліни, вживає заходів щодо створення належних умов праці;
- забезпечує додержання режиму секретності та здійснює постійний контроль за охороною державної таємниці в Генеральній інспекції;
- організовує та контролює стан ведення діловодства в Генеральній інспекції;
- забезпечує виконання інших завдань та службових доручень Генерального прокурора.
5.2. Заступники керівника Генеральної інспекції - начальники управлінь (у межах компетенції управлінь):
- здійснюють загальне керівництво, організовують, спрямовують та контролюють роботу управлінь;
- забезпечують взаємодію з іншими структурними підрозділами Офісу Генерального прокурора, регіональними (обласними) прокуратурами, Національною академією прокуратури України (Тренінговим центром прокурорів України), відповідними підрозділами правоохоронних органів та органів державної влади;
- вносять пропозиції до плану роботи Офісу Генерального прокурора, організовують підготовку матеріалів для розгляду на нарадах у керівництва Офісу Генерального прокурора, керівника Генеральної інспекції;
- забезпечують контроль за виконанням наказів, доручень і завдань керівництва Офісу Генерального прокурора, планових заходів, рішень нарад та інших організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора;
- погоджують у межах компетенції розподіли обов'язків між працівниками структурних підрозділів управлінь та подають їх для затвердження керівником Генеральної інспекції;
- у межах компетенції розглядають, підписують, затверджують та візують службові документи, у тому числі ті, які містять державну таємницю;
- вивчають проекти документів, підготовлених підпорядкованими працівниками, які подаються на розгляд Генерального прокурора та керівнику Генеральної інспекції, контролюють їх якість і повноту;
- проводять оперативні наради з питань діяльності управлінь;
- забезпечують підготовку проектів організаційно-розпорядчих документів Генерального прокурора;
- організовують проведення в управліннях аналітичної та методичної роботи;
- забезпечують роботу з оприлюднення публічної інформації, розгляд запитів на інформацію;
- організовують підготовку та проведення виїздів до регіональних (обласних) прокуратур, безпосередньо беруть участь у наданні практичної допомоги, перевірках, забезпечують реалізацію їх результатів та усунення виявлених недоліків;
- забезпечують ведення первинного обліку роботи, формування статистичної звітності про роботу управлінь;
- контролюють своєчасність, повноту та достовірність внесення відомостей до ІАС "ОСОП";
- вносять керівнику Генеральної інспекції пропозиції щодо структури та штатної чисельності управлінь, призначення, переміщення, звільнення з посад працівників управлінь, заохочення чи притягнення до відповідальності, присвоєння рангів, а також про зміни в оплаті їхньої праці;
- організовують роботу з підвищення кваліфікації працівників управлінь;
- за дорученням керівника Генеральної інспекції здійснюють особистий прийом, організовують розгляд і вирішення звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів України, представників державних органів та громадських організацій, а також інших осіб;
- контролюють дотримання підпорядкованими працівниками службової та виконавської дисципліни;
- визначають завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців підрозділу;
- беруть участь в оцінюванні результативності службової діяльності державних службовців;
- організовують роботу щодо висвітлення в засобах масової інформації результатів діяльності управлінь;
- організовують і здійснюють контроль за станом ведення діловодства працівниками управління;
- вносять пропозиції керівнику Генеральної інспекції щодо удосконалення роботи управлінь;
- за дорученням Генерального прокурора та керівника Генеральної інспекції представляють Офіс Генерального прокурора в органах державної влади, громадських, наукових, міжнародних та інших організаціях з питань, що належать до компетенції Генеральної інспекції;
- вживають заходів щодо вирішення питань матеріально-технічного забезпечення, пов'язаних із виконанням функцій та основних завдань управління;
- виконують інші завдання і службові доручення Генерального прокурора та керівника Генеральної інспекції.
5.3. Начальники управлінь, крім зазначених, виконують також інші повноваження, зокрема:
5.3.1. Заступник керівника Генеральної інспекції - начальник управління внутрішньої безпеки:
- організовує роботу щодо запобігання та своєчасного виявлення порушень прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень;
- ініціює проведення службових розслідувань за фактами вчинення дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, а також участь працівників управління у службових розслідуваннях, призначених керівниками регіональних (обласних) прокуратур;
- організовує проведення таємних перевірок доброчесності;
- забезпечує участь працівників управління в засіданнях органу, що здійснює дисциплінарне провадження, за дисциплінарними скаргами Генеральної інспекції;
- організовує надання методичної та консультаційної допомоги працівникам прокуратури з питань додержання законодавства щодо запобігання корупції, у тому числі щодо правил прокурорської етики, запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, порядку декларування, інших вимог та обмежень, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції;
- забезпечує вивчення причин та умов, які сприяли порушенню прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчиненню корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, вживає заходів щодо їх усунення;
- координує діяльність самостійних структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора, прокуратур нижчого рівня з питань внутрішньої безпеки, профілактики порушень прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури.
5.3.2. Заступник керівника Генеральної інспекції - начальник управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення:
- організовує і здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за додержанням законів при проведенні слідчих, негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях;
- виконує повноваження, передбачені частинами другою, третьою статті 36 КПК України (4651-17) ;
- організовує участь у розгляді судами клопотань слідчих і прокурорів під час досудового розслідування та участь у судовому розгляді кримінальних проваджень;
- організовує підготовку проектів документів реагування на незаконні судові рішення у провадженнях, у яких безпосередньо підтримано обвинувачення, та в інших - за дорученням Генерального прокурора та керівника Генеральної інспекції;
- організовує приймання, реєстрацію, розгляд заяв і повідомлень про вчинення прокурорами кримінальних правопорушень та своєчасне внесення відомостей до ЄРДР;
- організовує розгляд скарг учасників кримінального провадження на рішення, дії чи бездіяльність слідчих і прокурорів, заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;
- забезпечує опрацювання повідомлень прокуратур нижчого рівня та органів досудового розслідування про внесення відомостей до ЄРДР про кримінальні правопорушення, вчинені прокурорами, підготовку проектів доручень керівництва Офісу Генерального прокурора та Генеральної інспекції щодо організації та процесуального керівництва у таких провадженнях;
- складає протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 185-4 та 185-8 КУпАП (80731-10) .
5.4. Заступники начальників управлінь - начальники відділів, начальники відділів (у межах компетенції відділів):
- організовують, спрямовують і контролюють роботу очолюваних відділів і підпорядкованих працівників;
- здійснюють розподіл обов'язків між працівниками відділів та подають їх на погодження відповідним начальникам управлінь для затвердження керівником Генеральної інспекції;
- вносять пропозиції до плану роботи Офісу Генерального прокурора;
- забезпечують контроль за виконанням наказів, завдань і службових доручень Генерального прокурора та керівництва Генеральної інспекції, а також планових заходів, рішень нарад та інших організаційно-розпорядчих документів;
- беруть участь у розробці проектів наказів та інших організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора;
- у межах компетенції розглядають, підписують, затверджують та візують службові документи;
- проводять оперативні наради з питань діяльності відділів;
- здійснюють особистий прийом громадян, забезпечують розгляд їх звернень, запитів і звернень народних депутатів України, представників державних, громадських організацій (окрім начальника відділу документального забезпечення);
- організовують оприлюднення та надання публічної інформації згідно з вимогами Закону України "Про доступ до публічної інформації";
- організовують проведення аналітичної та методичної роботи, заходів щодо підвищення кваліфікації працівників відділів;
- вносять у встановленому порядку пропозиції щодо призначення, переміщення, звільнення з посад працівників підрозділу, присвоєння рангів, заохочення та притягнення до відповідальності, преміювання, встановлення надбавок;
- забезпечують своєчасне, повне та достовірне внесення відомостей про результати роботи до ІАС "ОСОП", ЄРДР (окрім начальника відділу документального забезпечення);
- визначають завдання і ключові показники результативності, ефективності та якості службової діяльності державних службовців підрозділу;
- беруть участь в оцінюванні результативності службової діяльності державних службовців;
- забезпечують дотримання службової і виконавської дисципліни у відділах;
- контролюють стан ведення діловодства у відділах;
- формують замовлення на матеріально-технічне забезпечення відділів та створення належних умов праці;
- виконують інші завдання та службові доручення керівництва управління та Генеральної інспекції.
5.5. Заступники начальників управлінь - начальники відділів, начальники відділів, крім зазначених, у межах компетенції також виконують інші повноваження, зокрема:
5.5.1. Заступник начальника управління внутрішньої безпеки - начальник відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури:
- за дорученням начальника управління вживає заходів щодо координації діяльності самостійних структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора з питань внутрішньої безпеки, профілактики порушень прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури;
- у встановленому порядку організовує проведення таємних перевірок доброчесності прокурорів;
- ініціює проведення службових розслідувань за фактами скоєння дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, а також участь працівників відділу в службових розслідуваннях, призначених керівниками регіональних (обласних) прокуратур;
- організовує участь у розгляді судами справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, передбачені статтями 172-4 - 172-9 КУпАП (80731-10) , стосовно прокурорів та інших працівників органів прокуратури;
- організовує роботу відділу щодо перевірки фактів подання працівниками Офісу Генерального прокурора, регіональних (обласних), місцевих (окружних) прокуратур, призначення яких на посади здійснюється Генеральним прокурором, декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
- забезпечує надання методичної та консультаційної допомоги працівникам прокуратури щодо правил прокурорської етики, недопущення та врегулювання конфлікту інтересів, порядку декларування, інших вимог та обмежень, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції;
- організовує вивчення причин та умов, які сприяли порушенню прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчиненню корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, вживає заходів щодо їх усунення;
- забезпечує моніторинг стану внутрішньої безпеки в Офісі Генерального прокурора, регіональних (обласних) прокуратурах, аналіз оприлюднених у засобах масової інформації повідомлень про резонансні події за участі працівників прокуратури.
5.5.2. Заступник начальника управління організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням, підтримання публічного обвинувачення - начальник першого відділу процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення, начальники другого і третього відділів процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення:
- організовують і здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, вирішення відповідно до закону інших питань під час кримінального провадження, нагляд за додержанням законів при проведенні слідчих, негласних слідчих (розшукових) дій у кримінальних провадженнях;
- вносять пропозиції щодо призначення прокурорів у конкретних кримінальних провадженнях;
- готують вказівки і доручення з питань організації процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання обвинувачення у кримінальних провадженнях;
- контролюють якість процесуального керівництва на стадії досудового розслідування та участі у судовому провадженні;
- контролюють додержання строків перебування кримінальних проваджень на вивченні у відділах;
- забезпечують участь у розгляді судами клопотань слідчих і прокурорів, судовому розгляді кримінальних проваджень та з інших питань кримінального судочинства, оскарження рішень, дій чи бездіяльності слідчих і прокурорів у кримінальному провадженні;
- контролюють вирішення прокурорами питання про речові докази у закритих ними кримінальних провадженнях;
- вивчають інформацію про хід і результати досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження, матеріали кримінального провадження та засвідчені копії судових рішень;
- готують проекти процесуальних та інших документів із питань діяльності прокурорів у кримінальному провадженні, які подаються на підпис Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам;
- виконують повноваження, передбачені статтею 36 КПК України (4651-17) ;
- забезпечують розгляд скарг учасників кримінального провадження на рішення, дії чи бездіяльність слідчих і прокурорів, заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;
- складають протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 185-4 та 185-2 КУпАП (80731-10) , готують рапорти про внесення відомостей до ЄРДР.
5.5.3. Начальник відділу нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури:
- у межах компетенції Генеральної інспекції організовує та безпосередньо здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення оперативно-розшукової діяльності стосовно працівників органів прокуратури (крім питань, що належать до компетенції Спеціалізованої антикорупційної прокуратури);
- вивчає обґрунтованість проектів постанов про скасування незаконних рішень в оперативно-розшукових справах, візує їх.
5.5.4. Начальник відділу інформаційно-аналітичної роботи:
- забезпечує взаємодію із державними органами, які є адміністраторами (держателями) автоматизованих інформаційних систем, з метою отримання доступу до відповідних інформаційних ресурсів;
- організовує функціонування "телефону довіри" та "електронної пошти довіри", прийом, опрацювання повідомлень, отриманих за допомогою цих засобів зв'язку та через офіційний веб сайт Офісу Генерального прокурора;
- вживає заходів щодо своєчасного отримання та скасування доступу працівників Генеральної інспекції до інформаційних ресурсів;
- організовує висвітлення інформації про роботу Генеральної інспекції на веб сайті Офісу Генерального прокурора;
- готує пропозиції керівнику Генеральної інспекції з питань удосконалення інформаційної безпеки, впровадження нових технологій.
5.5.5. Начальник відділу технічного захисту інформації:
- організовує проведення аналізу стану технічного захисту інформації в органах прокуратури України;
- бере участь в організації професійної підготовки і підвищенні кваліфікації працівників з питань захисту інформації;
- аналізує можливі загрози для інформації з обмеженим доступом на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури з метою виявлення технічних каналів витоку інформації;
- розробляє заходи, спрямовані на забезпечення захищеності інформації від витоку технічними каналами на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури та удосконалення методів і засобів технічного захисту інформації в органах прокуратури.
5.5.6. Начальник відділу документального забезпечення:
- здійснює загальне керівництво діяльністю відділу, організовує, спрямовує і контролює роботу підрозділу та підпорядкованих працівників;
- організовує опрацювання службових документів, що надходять на адресу керівника Генеральної інспекції, підготовку проектів резолюцій щодо порядку їх виконання;
- організовує та контролює стан обліку роботи, ведення діловодства у Генеральній інспекції відповідно до наказів, завдань і доручень керівництва Офісу Генерального прокурора;
- забезпечує підготовку та своєчасне подання звіту про результати службової діяльності державних службовців відділу за встановленою формою;
- проводить наради з питань діяльності відділу, ініціює проведення нарад за участі працівників інших структурних підрозділів Офісу Генерального прокурора з питань діловодства;
- формує замовлення на матеріально-технічне забезпечення структурних підрозділів Генеральної інспекції та створення належних умов праці.
5.6. Заступники начальників відділів (у межах компетенції управлінь та відділів):
- сприяють начальникам відділів у забезпеченні належної організації роботи, здійснюють поточний контроль за виконанням підлеглими працівниками службових обов'язків;
- виконують вимоги наказів, завдання і доручення Генерального прокурора, керівництва Генеральної інспекції, управлінь та начальників відділів, заходи, визначені планами роботи, рішеннями нарад з питань роботи відділів;
- за дорученням начальників управлінь, відділів розглядають документи, які надходять до відділів, у тому числі ті, які містять державну таємницю, контролюють їх розгляд та вирішення, у межах компетенції підписують, затверджують та візують службову документацію;
- беруть участь у підготовці проектів організаційно-розпорядчих документів Офісу Генерального прокурора, службових листів, рішень нарад та особисто складають проекти вказаних документів;
- готують матеріали для розгляду на нарадах з питань діяльності Генеральної інспекції, вносять пропозиції до плану роботи Офісу Генерального прокурора;
- забезпечують проведення аналітичної та методичної роботи з питань діяльності відділів;
- беруть участь у підготовці та проведенні навчально-методичних заходів із підвищення кваліфікації працівників відділів;
- забезпечують опрацювання проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів, готують пропозиції щодо удосконалення законодавства;
- за дорученням керівництва Генеральної інспекції, управлінь та начальників відділів здійснюють особистий прийом, організовують розгляд і вирішення звернень громадян, запитів і звернень народних депутатів України, представників державних органів та громадських організацій, а також інших осіб;
- вивчають стан виконавської дисципліни у відділах, ведуть облік проведеної відділами роботи;
- готують матеріали для опублікування в засобах масової інформації та розміщення на офіційному веб сайті Офісу Генерального прокурора;
- вносять пропозиції щодо удосконалення роботи на закріплених напрямах;
- виконують інші завдання та службові доручення керівництва;
- у разі відсутності начальників відділів виконують їхні обов'язки.
5.7. Заступники начальників відділів, крім зазначених, у межах компетенції також виконують інші повноваження, зокрема:
5.7.1. Заступники начальника відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури:
- вивчають причини та умови, які сприяли порушенню прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчиненню корупційних або пов'язаних із корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, ініціюють вжиття заходів щодо їх усунення;
- вносять пропозиції щодо участі працівників відділу в службових розслідуваннях, призначених керівниками органів прокуратури;
- забезпечують вивчення висновків службових розслідувань на предмет обґрунтованості та наявності підстав для їх скасування;
- організовують опрацювання інформації про дорожньо-транспортні пригоди за участі працівників прокуратури, а також випадки керування транспортними засобами в стані сп'яніння або відмови від проходження відповідного огляду;
- забезпечують участь прокурорів відділу у розгляді судами справ про адміністративні правопорушення, пов'язані з корупцією, передбачені статтями 172-4 - 172-9 КУпАП (80731-10) , стосовно прокурорів та інших працівників прокуратур;
- надають працівникам прокуратур методичну та консультаційну допомогу щодо правил прокурорської етики, недопущення та врегулювання конфлікту інтересів, порушень порядку декларування, інших вимог та обмежень, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції;
- забезпечують проведення таємних перевірок доброчесності прокурорів.
5.7.2. Заступники начальників першого, другого та третього відділів процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення:
- за дорученням начальника управління або начальника відділу особисто вивчають інформацію про хід і результати досудового розслідування та судового розгляду кримінального провадження, матеріали кримінального провадження та засвідчені копії судових рішень;
- за дорученням Генерального прокурора, керівництва управління та начальників відділів виконують повноваження, передбачені статтею 36 КПК України (4651-17) ;
- за дорученням начальника управління або начальника відділу готують інформацію, а також проекти процесуальних та інших документів із питань діяльності прокурорів у кримінальному провадженні, які подаються на підпис Генеральному прокурору, його першому заступнику та заступникам;
- складають протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 185-4 та 185-8 КУпАП (80731-10) , готують рапорти про внесення відомостей до ЄРДР;
- забезпечують своєчасне, повне та об'єктивне внесення відомостей до ЄРДР, програмного комплексу з обліку роботи органів прокуратури України, формування статистичної звітності працівниками відділу.
5.8. Прокурори відділів (в межах компетенції відділів):
- безпосередньо виконують завдання та доручення керівництва Генеральної інспекції, управлінь і відділів, беруть участь у виконанні покладених на відділи завдань;
- беруть участь у підготовці матеріалів для розгляду на нарадах у керівництва Офісу Генерального прокурора, Генеральної інспекції, управлінь та відділів, вносять пропозиції до плану роботи Офісу Генерального прокурора;
- вносять пропозиції щодо удосконалення роботи, ініціюють вжиття заходів, спрямованих на усунення виявлених недоліків, порушень виконавської дисципліни;
- готують проекти організаційно-розпорядчих та інших документів, службових листів з питань, що належать до компетенції відділів;
- вивчають проекти законів та інших нормативно-правових актів, готують пропозиції, беруть участь у роботі з удосконалення законодавства;
- за дорученням керівництва Генеральної інспекції, управлінь та відділів здійснюють особистий прийом, розглядають і вирішують звернення громадян, запити і звернення народних депутатів України, представників державних органів та громадських організацій, а також інших осіб;
- аналізують і узагальнюють роботу на закріплених напрямах діяльності, ініціюють заходи щодо усунення виявлених недоліків, порушень виконавської дисципліни;
- відповідно до компетенції працюють із документами, які містять державну таємницю;
- ведуть облік виконаної роботи, накопичують і систематизують інформаційні матеріали за закріпленими напрямами діяльності;
- у встановленому порядку отримують доступ до інформаційних ресурсів, баз даних органів прокуратури, інших державних органів;
- вносять відомості до ЄРДР, ІАС "ОСОП" і забезпечують своєчасність, повноту та достовірність внесених відомостей;
- систематично працюють над підвищенням свого професійного рівня, беруть участь у навчанні та стажуванні працівників регіональних (обласних) прокуратур, у проведенні відділом аналітичної та методичної роботи;
- виконують інші завдання та службові доручення Генерального прокурора, керівництва Генеральної інспекції, управлінь, відділів.
5.9. Прокурори відділів, крім зазначених, у межах компетенції також виконують інші повноваження, зокрема:
5.9.1. Прокурори відділу запобігання правопорушенням в органах прокуратури:
- у встановленому порядку беруть участь у службових розслідуваннях, вивчають висновки службових розслідувань на предмет обґрунтованості та наявності підстав для їх скасування;
- здійснюють у встановленому порядку перевірку фактів подання працівниками Офісу Генерального прокурора, регіональних (обласних), місцевих (окружних) прокуратур, призначення яких на посади здійснюється Генеральним прокурором, декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування;
- у взаємодії з іншими працівниками відділу та управління виявляють факти порушення прокурорами правил прокурорської етики, наявності конфлікту інтересів, порушення порядку декларування, інших вимог та обмежень, передбачених законодавством у сфері запобігання корупції;
- вивчають причини та умов, які сприяли порушенню прокурорами Присяги прокурора (1697-18) , правил прокурорської етики, а також вчинення корупційних або пов'язаних з корупцією правопорушень, інших дій, що порочать звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об'єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури, ініціюють вжиття заходів щодо їх усунення;
- у встановленому порядку приймають анкети доброчесності, здійснюють таємні перевірки доброчесності прокурорів, виявляють факти неподання та несвоєчасного подання анкет доброчесності, надають пропозиції керівництву щодо подальшого реагування на такі факти;
- здійснюють моніторинг стану внутрішньої безпеки в органах прокуратури з використанням у встановленому порядку доступу до інформаційних баз даних, аналіз оприлюднених у засобах масової інформації повідомлень про резонансні події за участі працівників прокуратури;
- отримують пояснення з питань, що належать до компетенції відділу;
- готують висновки за результатами проведених перевірок щодо наявності або відсутності конфлікту інтересів і таємних перевірок доброчесності стосовно кандидатів на посади прокурорів;
- у межах повноважень відділу забезпечують опрацювання інформації щодо фактів вчинення прокурорами кримінальних правопорушень, а також неправомірного втручання у службову діяльність прокурорів та перешкоджання виконанню ними службових обов'язків, посягань у зв'язку з цим на їх життя, здоров'я та майно, результатів розслідування та судового розгляду зазначених кримінальних проваджень.
5.9.2. Прокурори відділу нагляду за додержанням законів при здійсненні оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та працівників органів прокуратури:
- здійснюють нагляд за оперативними підрозділами при проведенні ними оперативно-розшукової діяльності щодо прокурорів та інших працівників органів прокуратури України (крім Національного антикорупційного бюро України та в інших випадках, передбачених законодавством);
- вивчають оперативно-розшукові справи, за результатами вивчення готують висновки для доповіді керівництву, у тому числі щодо можливості продовження строків ведення оперативно-розшукових справ, погодження клопотань оперативних підрозділів до суду про здійснення оперативно-розшукових заходів, які тимчасово обмежують конституційні права особи;
- готують проекти постанов про скасування незаконних рішень в оперативно-розшукових справах, письмові вказівки, документи реагування на виявлені порушення;
- здійснюють виїзди на місця з метою перевірки скарг щодо порушень під час здійснення оперативно-розшукової діяльності, вивчення матеріалів оперативно-розшукових справ;
- за дорученням керівництва Генеральної інспекції беруть участь у перевірках, наданні практичної допомоги керівникам регіональних (обласних) прокуратур з питань внутрішньої безпеки;
- у межах повноважень відділу опрацьовують інформацію щодо стану розслідування, судового розгляду кримінальних проваджень стосовно прокурорів, а також проваджень, у яких вони визнані потерпілими у зв'язку з неправомірним втручанням у їхню службову діяльність та перешкоджанням виконанню ними службових обов'язків, посяганням у зв'язку з цим на їхнє життя, здоров'я та майно;
- в межах повноважень проводять заходи щодо виявлення корупційних та пов'язаних із корупцією правопорушень, інших порушень вимог Закону України (1700-18) "Про запобігання корупції", Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів (n0001900-17) в діяльності прокурорів та інших працівників органів прокуратури України.
5.9.3. Прокурори першого, другого та третього відділів процесуального керівництва та підтримання публічного обвинувачення:
- здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях;
- у встановленому порядку проводять слідчі (розшукові) дії у кримінальних провадженнях, беруть участь у їх проведенні за власною ініціативою або доручають їх проведення слідчим, надають іншу практичну та методичну допомогу слідчим у розслідуванні кримінальних правопорушень;
- у встановленому порядку приймають рішення про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, перевіряють законність їх проведення;
- підтримують публічне обвинувачення у кримінальних провадженнях, забезпечують оскарження необґрунтованих та незаконних судових рішень;
- вивчають кримінальні провадження та надають у них вказівки, готують висновки;
- перевіряють законність закриття кримінальних проваджень, зупинення досудового розслідування та інших процесуальних рішень, додержання конституційних прав громадян під час досудового розслідування, обґрунтованість клопотань про продовження строку досудового розслідування, вживають заходів щодо усунення порушень закону;
- скасовують незаконні постанови про закриття кримінальних проваджень і зупинення досудового слідства;
- готують проекти вмотивованих постанов про доручення здійснення кримінального провадження іншому органу досудового розслідування відповідно до вимог статті 36 КПК України (4651-17) ;
- у разі виявлення безпосередньо або з іншого джерела фактів, що мають ознаки іншого кримінального правопорушення, складають рапорт та доповідають керівництву Офісу Генерального прокурора, розпочинають досудове розслідування;
- беруть участь у розгляді слідчими суддями клопотань слідчих, готують апеляції на ухвали слідчих суддів у кримінальних провадженнях на стадії досудового розслідування, беруть участь у їх розгляді в судах;
- вживають заходів щодо відшкодування (компенсації) шкоди у кримінальних провадженнях у порядку, передбаченому главою 9 КПК України (4651-17) ;
- беруть участь у судовому розгляді скарг на рішення, дії чи бездіяльність прокурорів та слідчих;
- у разі закриття ними кримінальних проваджень вирішують питання про речові докази;
- розглядають скарги учасників кримінального провадження на рішення, дії чи бездіяльність слідчих і прокурорів, заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення;
- складають протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 185-4 та 185-8 КУпАП (80731-10) , готують рапорти про внесення відомостей до ЄРДР;
- систематично інформують начальника відділу та начальника управління про хід слідства, у тому числі про результати судових засідань з питань досудового розслідування та підтримання обвинувачення в суді у провадженнях, у яких вони беруть участь.
5.10. Головні спеціалісти виконують обов'язки, визначені цим Положенням, а також інші згідно з посадовими інструкціями та/або розподілом обов'язків.
5.11. Головні спеціалісти, крім зазначених, у межах компетенції також виконують інші повноваження, зокрема:
5.11.1. Головні спеціалісти відділу інформаційно-аналітичної роботи:
- здійснюють моніторинг засобів масової інформації щодо виявлення правопорушень у діяльності прокурорів та інших працівників органів прокуратури;
- готують пропозиції щодо удосконалення інформаційної безпеки, впровадження нових технологій;
- беруть участь у проведенні перевірок та наданні практичної допомоги з питань інформаційної безпеки в регіональних (обласних) прокуратурах;
- здійснюють контроль за рівнем захисту інформації, яка обробляється Генеральною інспекцією, а також за дотриманням інформаційної безпеки її працівниками;
- безпосередньо отримують інформацію з автоматизованих інформаційних систем та баз даних державних органів, які є адміністраторами (держателями);
- постійно підвищують рівень своєї професійної компетентності, беруть участь в оцінюванні результатів своєї службової діяльності.
5.11.2. Головні спеціалісти відділу технічного захисту інформації:
- здійснюють аналіз можливих загроз для інформації з обмеженим доступом на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури з метою виявлення технічних каналів витоку інформації;
- здійснюють дослідження ефективності та атестацію на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури комплексів (систем) технічного захисту інформації, носіями якої є акустичні поля, виявлення та блокування витоку мовної та видової інформації через закладні пристрої на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури;
- здійснюють контроль за станом технічного захисту інформації, надання практичної допомоги з питань розроблення, впровадження та для атестації створених на об'єктах інформаційної діяльності комплексів технічного захисту інформації, носіями якої є акустичні поля;
- беруть участь у розробці заходів, спрямованих на забезпечення захищеності інформації від витоку технічними каналами на об'єктах інформаційної діяльності органів прокуратури, удосконалення методів і засобів технічного захисту інформації в органах прокуратури;
- беруть участь у проведенні перевірок та наданні практичної допомоги з питань інформаційної безпеки в регіональних (обласних) прокуратурах;
- постійно підвищують рівень своєї професійної компетентності, беруть участь в оцінюванні результатів своєї службової діяльності;
- готують пропозиції щодо удосконалення інформаційної безпеки, впровадження нових технологій.
5.11.3. Головні спеціалісти відділу документального забезпечення:
- забезпечують виконання вимог Регламенту Офісу Генерального прокурора, наказів, завдань і доручень керівництва Офісу Генерального прокурора, відділу з питань діловодства;
- здійснюють організаційні та консультаційні функції з питань ведення діловодства;
- беруть участь у виконанні організаційних, програмних і технічних завдань. Друкують і тиражують службові документи;
- приймають вхідну та внутрішню кореспонденцію та вносять до ІС "СЕД" органів прокуратури України дані щодо руху документів, які перебувають на розгляді та передають їх безпосереднім виконавцям на розгляд і виконання;
- здійснюють реєстрацію та облік документів з грифом обмеження доступу "Для службового користування", які надійшли на розгляд до Генеральної інспекції;
- реєструють вихідні документи, у тому числі з грифом "Для службового користування", передають їх для відправлення адресатам;
- формують справи та наглядові провадження, оформлюють і передають до архівного фонду Офісу Генерального прокурора;
- забезпечують оперативний підбір, передання, проходження та збереження документів, ознайомлення з ними працівників структурних підрозділів, вручають їх оперативним працівникам, під підпис надають документи для службового користування;
- відповідають за отримання, зберігання та використання печаток і штампів управлінь, забезпечують їх облік у відповідній книзі;
- стежать за строками виконання контрольних документів, завчасно інформують керівників підрозділів про затримку їх виконання;
- спільно з керівництвом структурних підрозділів складають номенклатуру справ;
- здійснюють облік використання робочого часу працівниками Генеральної інспекції;
- постійно підвищують рівень своєї професійної компетентності, беруть участь в оцінюванні результатів своєї службової діяльності;
- виконують інші службові доручення Генерального прокурора, керівництва Генеральної інспекції та його працівників з питань ведення діловодства.

6. Відповідальність працівників Генеральної інспекції

6.1. Керівник Генеральної інспекції відповідає за належну організацію роботи з виконання покладених на Генеральну інспекцію завдань та доручень Генерального прокурора.
6.2. Заступники керівника Генеральної інспекції - начальники управлінь, заступники начальників управлінь - начальники відділів, начальники відділів та їхні заступники відповідають за належне виконання підпорядкованими працівниками службових обов'язків, своєчасне та якісне виконання завдань, а також доручень Генерального прокурора, керівника Генеральної інспекції, його заступників та начальників управлінь.
6.3. Прокурори відділів, головні спеціалісти відповідають за належне виконання своїх функціональних та посадових обов'язків, своєчасне та якісне виконання завдань, службових доручень Генерального прокурора, керівника Генеральної інспекції, його заступників, начальників управлінь і відділів.
6.4. Працівники Генеральної інспекції несуть відповідальність за порушення Присяги прокурора (1697-18) , Присяги державного службовця, Кодексу професійної етики та поведінки прокурорів (n0001900-17) , Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, службових обов'язків, службової та трудової дисципліни, а також в інших випадках згідно із Законами України "Про прокуратуру" (1697-18) , "Про державну службу" (889-19) , "Про запобігання корупції" (1700-18) , законодавством про працю.
Генеральна інспекція
Офісу Генерального прокурора
( Текст взято з сайту Офісу Генерального прокурора http://www.gp.gov.ua )