ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
ПОСТАНОВА
від 9 липня 2021 року № 257

Про Порядок отримання виборцем інформації щодо використання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою

( Із змінами, внесеними згідно з Постановою Центральної виборчої комісії № 280 від 23.07.2021 (v0280359-21) )
Відповідно до статті 23, частин третьої, четвертої, сьомої, десятої статті 32, частин першої, третьої статті 34, статті 35, підпункту 2 пункту 1 розділу XIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про всеукраїнський референдум" (5475-17) , керуючись статтями 11 - 13, пунктами 1, 2, 4 статті 17, пунктами 1, 13 статті 20 Закону (1932-15) України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
1. Затвердити Порядок отримання виборцем інформації щодо використання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (додається).
2. Цю постанову оприлюднити на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії.
Голова
Центральної виборчої комісії
О.ДІДЕНКО
Додаток
до постанови Центральної виборчої комісії
від 9 липня 2021 року № 257

ПОРЯДОК

отримання виборцем інформації щодо використання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою

1. Цей Порядок визначає процедуру отримання громадянином України, який має право голосу згідно зі статтею 70 Конституції України (далі -виборець), інформації щодо використання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою під час підрахунку та перевірки Центральною виборчою комісією відповідно до статті 35 Закону України "Про всеукраїнський референдум" (далі - Закон) підписів виборців на підтримку вказаної ініціативи.
2. Підписи виборців на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою збираються членами ініціативної групи всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (далі - ініціативна група) у порядку, встановленому Законом (1135-20) .
Виборець може реалізувати своє право підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою шляхом підписання у паперовому вигляді відповідного підписного листа (v0193359-21) , форму якого встановлено постановою Центральної виборчої комісії від 5 травня 2021 року № 193.
Виборець, який підтримує ініціативу проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, у підписному листі власноручно українською мовою зазначає такі дані про себе: прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності), дату народження (число, місяць, рік), громадянство, виборчу адресу, назву, номер і серію документа, що посвідчує особу і підтверджує громадянство України, а також ставить свій підпис і дату підписання.
3. Член ініціативної групи, який здійснював збір підписів, викладає дані виборців, зібрані на підписних листах на підтримку проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, в електронному вигляді, організованому у форматі, що дозволяє його автоматизоване оброблення електронними засобами (машинозчитування) (далі - підписні електронні дані (v0193359-21) ), за формою, затвердженою постановою Центральної виборчої комісії від 5 травня 2021 року № 193. Достовірність викладених в електронному вигляді даних підтверджується членом ініціативної групи, який здійснював збір підписів, шляхом накладення власного кваліфікованого електронного підпису (частина десята статті 32 Закону (1135-20) ).
4. Після закінчення збору підписів виборців на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою та складення ініціативною групою протоколу про підсумки збору підписів на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою відповідні підписні листи та протокол у встановлений частиною третьою статті 34 Закону (1135-20) строк передаються уповноваженим представником ініціативної групи до Центральної виборчої комісії.
5. Центральна виборча комісія після надходження документів, визначених частиною третьою статті 34 Закону (1135-20) (пунктом 4 цього Порядку), протягом чотирнадцяти днів з дня закінчення встановленого Законом строку для збирання підписів перевіряє дотримання вимог, установлених статтею 32 Закону.
6. У межах проведення такої перевірки не пізніш як на третій день з дня надходження до Центральної виборчої комісії документів, визначених частиною третьою статті 34 Закону (1135-20) (пунктом 4 цього Порядку), Центральна виборча комісія надає можливість кожному виборцю з використанням засобів Державного реєстру виборців отримати щодо себе інформацію, чи були використані його персональні дані для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.
7. Для отримання цієї інформації виборець може подати до Центральної виборчої комісії під час здійснення нею перевірки підписів і підписних листів (до моменту прийняття нею постанови про підсумки збору підписів під ініціативою проведення всеукраїнського референдуму) відповідний запит.
8. Запит виборця щодо використання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою (далі - запит) створюється з використанням відповідного електронного сервісу, розміщеного на офіційному вебсайті Центральної виборчої комісії, шляхом заповнення виборцем електронної форми, яка містить формулювання питання, що пропонується винести на всеукраїнський референдум за народною ініціативою.
9. У запиті зазначаються такі дані про виборця:
прізвище, власне ім’я (усі власні імена) та по батькові (за наявності);
дата народження (число, місяць, рік);
назва, номер і серія документа, що посвідчує особу і підтверджує громадянство України;
адреса електронної пошти, на яку може бути надіслано код для електронної ідентифікації виборця.
10. Під час створення запиту за допомогою інтегрованої системи електронної ідентифікації та відповідно до вимог Закону України (2155-19) "Про електронні довірчі послуги" проводиться електронна ідентифікація виборця.
11. Засобами автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи "Державний реєстр виборців" на запит виборця в межах переданих ініціативними групами до Центральної виборчої комісії підписних електронних даних формується відповідь, що містить інформацію, чи були використані персональні дані виборця для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.
12. У разі якщо персональні дані виборця були використані для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою, у відповіді на його запит зазначаються:
дата та номер рішення Центральної виборчої комісії щодо реєстрації ініціативної групи, яка збирала підписи на підтримку відповідної ініціативи;
прізвище, власне ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності) члена ініціативної групи, який здійснював збір підписів виборців;
дата (число, місяць, рік) проставлення підпису виборцем на підтримку ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.
Якщо персональних даних виборця, вказаних у його запиті, немає в підписних електронних даних або такі дані не збігаються, у відповіді на запит зазначається, що персональні дані виборця не були використані для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою.
( Пункт 12 в редакції Постанови Центральної виборчої комісії № 280 від 23.07.2021 (v0280359-21) )
13. Усі відповіді на запит мають містити інформаційне застереження про те, що формування відповіді виборцю про використання чи невикористання його персональних даних для підтримки ініціативи проведення всеукраїнського референдуму за народною ініціативою здійснювалося виключно за результатами опрацювання переданих до Центральної виборчої комісії ініціативними групами підписних електронних даних.
14. Відповідь на запит виборця формується невідкладно після проведення його електронної ідентифікації.
15. Виборець інформується про неподання ініціативною групою підписних електронних даних до Центральної виборчої комісії, а також про завершення Центральною виборчою комісією перевірки підписів і підписних листів та прийняття нею постанови про підсумки збору підписів під ініціативою проведення всеукраїнського референдуму.
Секретар
Центральної виборчої комісії
О.ГАТАУЛЛІНА